●
R
obot nie powinien pracować
bez przerwy przez okres
d
łuższy niż 60 sekund. Po
k
ażdym 60-sekundowym
okresie ciągłej pracy należy
z
robić 2-minutową przerwę, aby
u
rządzenie ostygło.
●
Nie włączać urządzenia, jeżeli
m
iska jest pusta.
●
Gorące składniki przed
rozdrobnieniem ostudzić.
●
Nie przekraczać maksymalnej
dozwolonej ilości dla danego
składnika ani nie napełniać miski
powyżej oznaczonego poziomu
500 ml.
●
Żadnej części robota do
rozdrabniania nie wolno używać w
kuchence mikrofalowej.
wskazówki
●
Jeżeli urządzenie pracuje z
bardzo dużym obciążeniem,
należy wyjąć część składników i
kontynuować rozdrabnianie w
kilku etapach. W przeciwnym
razie może dojść do przesilenia
silnika.
●
Przygotowując majonez, w misce
należy umieścić wszystkie
składniki oprócz oleju. Włączyć
urządzenie i powoli wlać olej
przez otwór wlewowy
8
– zob.
załączony przepis.
●
Należy pamiętać, że
rozdrabnianie niektórych twardych
składników, np. ziaren kawy,
przypraw korzennych, czekolady
lub lodu powoduje szybsze
stępienie ostrzy.
●
Należy uważać, by nie rozdrobnić
nadmiernie niektórych składników.
Regularnie przerywać pracę i
sprawdzać ich konsystencję.
●
Niektóre przyprawy korzenne,
takie jak goździki czy nasiona
kopru bądź kminku mogą w
niekorzystny sposób wpływać na
tworzywo, z którego wykonany
jest robot.
●
Aby żywność była rozdrabniana
równomiernie, należy co jakiś
czas przerywać pracę i za
pomocą załączonej plastikowej
łopatki zgarniać składniki
osadzające się na bokach miski.
●
N
ajlepsze efekty uzyskuje się
rozdrabniając niewielką ilość
s
kładników na raz.
●
W
iększe składniki należy pokroić
w kawałki wielkości 1-2 cm.
W
łożenie do miski dużej ilości
p
okarmu bądź dużych kawałków
może spowodować ich
n
ierównomierne rozdrobnienie.
●
Przed rozdrabnianiem orzechów,
przypraw ziołowych, suchej bułki
itp., należy sprawdzić, czy
składniki, ostrza, miska i pokrywa
są całkowicie suche.
Nakładka do
bezpośredniego
podawania składników
(jeżeli załączono w
zestawie)
●
Do krojenia warzyw i owoców, np.
marchwi, ziemniaków, ogórków,
cukinii, buraków, cebuli i jabłek
używać strony krojącej tarczy.
●
Do tarcia warzyw (np. marchwi i
ziemniaków), sera (np. typu
cheddar, ementaler lub gruyŹre) i
innych składników o podobnej
twardości i fakturze używać strony
trącej tarczy.
1 Umieścić miskę
1
na korpusie z
silnikiem, a następnie przekręcić
ją w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara, aby
zablokować ją we właściwym
położeniu
3
.
2 W misce zamocować nasadkę
przejściową
bq
. Przekręcić i w
razie konieczności nacisnąć, aby
wpasować ją na miejsce.
3 Trzymając tarczę za środkowy
uchwyt, umieścić tarczę na wale
napędowym, żądaną stroną
skierowaną do góry.
4 Zamocować pokrywę
bm
i
przekręcić ją w kierunku zgodnym
z ruchem wskazówek zegara, aby
ją zablokować
6
.
5 Pod otworem wylotowym
składników
bo
umieścić miskę lub
podobne naczynie.
139