5- Użytkowanie
20
5.14 Wskazówki dotyczące przechowywania świeżej żywności
5.14.1 Przechowywanie w komorze lodówki
▶ Utrzymuj temperaturę lodówki poniżej 5°C.
▶ Gorące jedzenie musi zostać schłodzone do temperatury pokojowej, zanim będzie
włożone do lodówki.
▶ Jedzenie przechowywane w lodówce powinno być umyte i wysuszone przed włoże-
niem.
▶ Jedzenie powinno być przechowywane w szczelnych pojemnikach, aby uniknąć
zmian w zapachu lub smaku.
▶ Nie przechowuj nadmiernych ilości jedzenia. Zostaw przerwy między artykułami, aby
zimne powietrze mogło przepływać wokół nich, dla lepszego i bardziej jednorodnego
chłodzenia.
▶ Produkty spożywcze spożywane codziennie powinny być przechowywane z przodu
półki.
▶ Pozostaw przerwy pomiędzy żywnością a ściankami wewnętrznymi, umożliwiając
przepływu powietrza. Nie pozwól żywności dotykać tylnej ścianki: żywność może do
niej przymarznąć. Unikaj bezpośredniego kontaktu żywności (zwłaszcza tłustej lub
kwaśnej) z wyściółką wewnętrzną, jako że olej/kwas mogą ją zniszczyć. Kiedy pojawi
się tłuszcz/kwas, wytrzyj powierzchnię.
▶ Rozmrażaj mrożonki w komorze lodówki. W ten sposób można użyć zamrożonej
żywności do zmniejszenia temperatury w komorze, co zaoszczędzi energię.
▶ Proces starzenia owoców i warzyw, takich jak cukinia, melon, papaja, banan, ananas,
itp. może zostać przyspieszony w lodówce. W związku z tym nie zaleca się przecho-
wywania ich w lodówce. Jednakże dojrzewanie mocno zielonych owoców może być
wspomagane przez pewien okres czasu. Cebula, czosnek, imbir i inne warzywa ko-
rzeniowe powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej.
▶ Nieprzyjemne zapachy wewnątrz lodówki to znak, że coś się wylało i wymaga czysz-
czenia. Patrz: KONSERWACJA I CZYSZCZENIE.
▶ Różne pokarmy powinny być umieszczone w różnych obszarach, zgodnie z ich wła-
ściwościami (rys. 5.14.1):
5.14.1.
1 Masło, ser, itp.
2 Jajka, jedzenie w puszkach, przyprawy, itp.
3 Butelkowane napoje i jedzenie
4 Peklowane jedzenie, jedzenie w puszkach, itp.
5/6 Produkty mięsne, przekąski, itp.
7 Makaron, jedzenie w puszkach, mleko, tofu,
przetwory mleczne, itp.
8 Gotowane mięso, kiełbasa, itp.
9 Owoce, warzywa, sałatki, itp.