11
2.8 Wskazówki dotyczące bez-
pieczeństwa przy przecho-
wywaniu żywności
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Wszelkiego rodzaju lodówki nie podnoszą
jakości żywności, lecz co najwyżej przez
krótki czas pozwalają zachować jakość,
którą żywność ma w chwili umieszczenia
w urządzeniu.
W trakcie przechowywania żywności
w lodówce należy uwzględnić następujące
warunki:
zmiana warunków klimatycznych, np.
zmiany temperatury
wysoka temperatura pomieszczenia
lodówka ustawiona przed oknem i bezpo-
średnie promieniowanie słoneczne
zbyt szybkie umieszczenie produktów
w lodówce, na krótko po uruchomieniu
urządzenia.
W tych szczególnych warunkach lodówka nie
zapewnia niezbędnej temperatury do przecho-
wywania szybko psującej się żywności.
Do szybko psujących się produktów zalicza się
wszystkie produkty z podaną datą przydatno-
ści do spożycia oraz minimalną temperaturą
przechowywania wynoszącą +4°C lub mniej,
w szczególności mięso, drób, ryby, kiełbasa,
dania gotowe.
Surowe i gotowane produkty pakować
oddzielnie (np. pojemniki, folia aluminiowa itp.).
Opakowania zbiorcze opakowań jednostko-
wych usuwać tylko, gdy wszystkie niezbęd-
ne informacje, np. datę przydatności do
spożycia, można również odczytać na opa-
kowaniu jednostkowym.
Schłodzonych produktów nie pozostawiać
przez dłuższy czas poza lodówką.
Żywność z najkrótszą datą przydatności do
spożycia umieścić z przodu.
Resztki żywności zapakować i spożyć
w możliwie jak najkrótszym czasie.
Myć ręce przed i po dotknięciu żywności.
Regularnie czyścić wnętrze lodówki.
Przestrzegać zasad i opisów dotyczących daty
przydatności do spożycia podanych na opako-
waniach zbiorczych produktów.
Przestrzegać treści rozdziału
„5.1 Czyszczenie” niniejszej instrukcji.
Lodówki Dometic działają na zasadzie
absorpcji. Z uwagi na własności fizyczne układ
absorbera bezwładnie reaguje na zmiany poło-
żenia termostatu, straty zimna przy otwieraniu
drzwi lub umieszczaniu produktów w lodówce.
Urządzenia spełniają wymagania wydajności
klasy klimatycznej SN wg EN/ISO 15502
w zakresie od +10 °C do +32 °C temperatury
otoczenia.
Chrońmy środowisko naturalne!
Baterii nie wolno wyrzucać do śmieci domo-
wych.
Zużyte baterie należy oddawać u sprzedawcy
lub w odpowiednim punkcie zbiorczym.
2.9 Wymiana baterii
Zwrócić uwagę na biegunowość!
Nie podłączać do ładowarki baterii,
których nie można ładować.
Przed naładowaniem baterii przezna-
czonych do ładowania (akumulatorów)
wyjąć je z komory baterii.
Unikać zwierania styków w komorze
baterii!
Wyjmować rozładowane baterie.
Jeśli lodówka nie będzie używana
przez dłuższy czas, należy wyjąć bate-
rie z komory baterii.
Nie łączyć różnych typów baterii.
OSTROŻNIE!
i
289066299.pdf 35289066299.pdf 35 12.09.2018 10:56:0412.09.2018 10:56:04