38
Opis (patrz strona 3)
1 Włącznik: szybkość «I»
2 Włącznik: szybkość «II» (turbo)
3 Część silnikowa
4 Przyciski zwalniające
5 Końcówka rozdrabniająca
6 Głęboki pojemnik
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić wszystkie części (patrz ilustracja B).
Jak używać urządzenia (patrz ilustracja A)
Blender ręczny doskonale nadaje się do przygotowywania dipów, sosów, zup,
majonezu oraz posiłków dla dzieci, a także mieszania drinków oraz koktajli
mlecznych i owocowych.
• Połącz część silnikową urządzenia (3) z przystawką rozdrabniającą (5).
• Zanurz blender w misce lub głębokim pojemniku tak, aby końcówka była
blisko dna. Dopiero po wykonaniu tej czynności naciśnij przycisk (1) lub (2).
• Po zakończeniu pracy odłącz część silnikową urządzenia, naciskając
przyciski zwalniające (4).
W wypadku miksowania zawartości rondla podczas gotowania zdejmij naczynie
z palnika przed użyciem urządzenia, aby zapobiec rozpryśnięciu się wrzącego płynu
(i poparzeniom) oraz chronić końcówkę rozdrabniającą przed przegrzaniem.
Przykładowy przepis: Majonez
250 g oleju (np. słonecznikowego), 1 jajko i 1 żółtko dodatkowo,
1–2 łyżki octu (ok. 15 g), sól i pieprz według smaku
Wszystkie składniki (w temperaturze pokojowej) umieść w pojemniku według
wyżej podanej kolejności. Zanurz blender ręczny, tak aby końcówka znajdowała
się blisko dna. Miksuj z maksymalną prędkością bez poruszania blenderem,
aż mieszanina zacznie zamieniać się w emulsję. Następnie, nie przerywając
miksowania, delikatnie przesuń końcówkę bliżej powierzchni i ponownie opuść,
aby połączyć resztę oleju. Czas przyrządzania: od 1 minuty (do sałatki) do
2 minut, aby uzyskać większą gęstość (np. do dipu).
Czyszczenie (patrz ilustracja B)
Część silnikową (3) należy czyścić wyłącznie wilgotną ściereczką.
Wszystkie inne części można myć w zmywarce.
Przygotowywanie produktów o dużej zawartości pigmentu (np. marchewki) może
powodować przebarwienie części urządzenia. Przed umyciem przetrzyj te części
olejem roślinnym.
5722110404_MQ500_S4-78.indd 385722110404_MQ500_S4-78.indd 38 07.05.13 11:1607.05.13 11:16