30
bezpieczeƒstwa. Naprawa lub
wymiana kabla zasilajàcego mo˝e byç
wykonywana tylko przez autoryzowany
serwis. Nieprawid∏owe i niefachowe
naprawy mogà spowodowaç zagro˝e-
nie dla u˝ytkownika.
•
Przed pod∏àczeniem urzàdzenia do
gniazdka, sprawdziç czy napi´cie
sieciowe jest zgodne z wartoÊcià
podanà na tabliczce znamionowej.
•
Naczynia miksera
Â
ani rozdrabniacza
(c) nie sà przystosowane do u˝ywania
w kuchence mikrofalowej.
Opis urzàdzenia
! Blok silnika
‚ W∏àcznik/wy∏àcznik (pr´dkoÊç I)
# W∏àcznik/wy∏àcznik (pr´dkoÊç II)
$ Cz´Êç miksujàca
 Naczynie
Ê Przystawka mocujàca do trzepaczki
Á Trzepaczka
Ë Rozdrabniacz
Obs∏uga miksera
Mikser r´czny Braun doskonale nadaje si´ do
przyrzàdzania sosów, zup, dipów, majonezów
i posi∏ków dla niemowlàt oraz miksowania drinków i
koktajli mlecznych.
1. Cz´Êç miksujàcà
$ za∏o˝yç na blok silnika ! i
docisnàç a˝ si´ zablokuje.
2. Cz´Êç miksujàcà nale˝y w∏o˝yç g∏´boko do naczynia
i dopiero wtedy nacisnàç w∏àcznik/wy∏àcznik
‚ lub
#.
3. Aby po u˝yciu zdjàç cz´Êç miksujàcà z bloku silnika,
nale˝y go przekr´ciç.
Do mieszania potraw mo˝na u˝ywaç do∏àczo-nego do
zestawu naczynia
 lub innego odpowiedniego. Do
mieszania potraw bezpoÊrednio w rondlu podczas
gotowania, nale˝y uprzednio zdjàç go z palnika, aby
zapobiec przegrzaniu miksera.
Obs∏uga trzepaczki do ubijania piany
Trzepaczk´ mo˝na stosowaç wy∏àcznie do ubijania
Êmietany, bia∏ek, gotowych deserów oraz ciasta
biszkoptowego.
1. W∏o˝yç trzepaczk´
Á do przystawki mocujàcej Ê,
na∏o˝yç na blok silnika i docisnàç do zablokowania.
2. W∏o˝yç trzepaczk´ g∏´boko do naczynia i dopiero
wtedy nacisnàç w∏àcznik/wy∏àcznik
‚ (pr´dkoÊç I),
aby uruchomiç urzàdzenie.
3. Po u˝yciu, najpierw przekr´ciç przystawk´ mocujàcà
trzepaczki, aby zdjàç jà z bloku silnika. Nast´pnie
wyciàgnàç trzepaczk´ z przystawki mocujàcej.
Wskazówki
• Do ubijania nie u˝ywaç naczynia
Â, tylko szerszej
miski.
• Stosowaç tylko pr´dkoÊç I (w∏àcznik/wy∏àcznik
‚).
• Lekko pochylonà trzepaczkà nale˝y wykonywaç
koliste ruchy zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek
zegara.
• Nie ubijaç na raz wi´cej ni˝ 400 ml sch∏odzonej
Êmietany (min. 30% zawartoÊci t∏uszczu, 4-8 °C).
• Nie ubijaç na raz wi´cej ni˝ 4 bia∏ka.
Obs∏uga rozdrabniacza
(a) Górna cz´Êç rozdrabniacza
(b) Nó˝
(c) Naczynie rozdrabniacza
(d) PierÊcieƒ antypoÊlizgowy
Rozdrabniacz doskonale nadaje si´ do siekania mi´sa,
sera, cebuli, zió∏, czosnku, chili (z wodà), marchwi,
orzechów w∏oskich, orzechów laskowych, migda∏ów,
suszonych Êliwek itp.
Do rozdrabniania twardych artyku∏ów spo˝ywczych (np.
twardego sera) nale˝y u˝ywaç w∏àcznika/wy∏àcznika
#
(pr´dkoÊç II).
Uwaga: Nie wolno rozdrabniaç wyjàtkowo twardej
˝ywnoÊci, takiej jak kostki lodu, ga∏ka muszkato∏owa,
ziarna kawy czy ziarna zbó˝.
Przed przystàpieniem do rozdrabniania ...
– wst´pnie pokroiç mi´so, ser, cebul´, czosnek,
marchew (patrz tabela na stronie 5)
– usunàç ∏odygi zió∏ i wy∏uskaç orzechy
– z mi´sa usunàç koÊci, Êci´gna i chrzàstki.
Rozdrabnianie
1. Uwaga: Ostro˝nie zdejmowaç plastikowà os∏on´ z
no˝a (b). Nó˝ (b) jest bardzo ostry! Nale˝y chwytaç
tylko za górnà, plastikowà cz´Êç. Za∏o˝yç nó˝ na
5722110964_MQ300_P6-64 Seite 30 Mittwoch, 4. Dezember 2013 2:15 14