Aeg-Electrolux CS5000 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

o
187
o
VážSzanowni klienci!
Prosimy o dok³adne przeczytanie tej
instrukcji obs³ugi. A w szczególnoœci
wskazówek dotycz¹cych
bezpieczeñstwa u¿ytkowania!
Instrukcjê obs³ugi nale¿y
przechowywaæ w celu korzystania z
niej w przysz³oœci lub przekazania jej
ewentualnemu nastêpnemu
u¿ytkownikowi tego urz¹dzenia.
Spis treœci
1 Opis rysunku 188
1.1 Widok z przodu (rys. 1) 188
1.2 Widok od przodu przy otwartych
drzwiczkach serwisowych
(rys. 2) 188
1.3 Panel obs³ugi (rys. 3) 188
2 Zasady bezpieczeñstwa 189
3 Pierwsze uruchomienie 190
3.1 Ustawienie i pod³¹czenie
urz¹dzenia 190
3.2 Nape³nianie wod¹ 191
3.3 Nape³nianie pojemnika na
kawê ziarnist¹ 191
3.4 Pierwsze w³¹czenie 191
4 Przygotowywanie naparu
z kawy ziarnistej 192
5 Ustawianie m³ynka do kawy 194
6 Przygotowywanie naparu
z kawy sypkiej 195
7 Przygotowywanie gor¹cej
wody 195
8 Spienianie mleka 196
8.1 Czyszczenie dyszy do kawy
cappucciono 196
9 Czyszczenie i konserwacja 197
9.1 Czyszczenie ekspresu do kawy 197
9.2 Opró¿nianie pojemnika na fusy 197
9.3 Czyszczenie zaparzacza 198
9.4 Odkamienianie 199
9.5 Ustawianie twardoœci wody 200
10 Znaczenie lampek
kontrolnych dla normalnego
dzia³ania urz¹dzenia 200
11 Znaczenie lampek
kontrolnych i sposób
postêpowania, gdy s¹
zaœwiecone 201
12 Problemy, które mo¿na
samodzielnie rozwi¹zaæ
przed wezwaniem serwisu 202
13 Dane techniczne 204
14 Utylizacja 205
15 W przypadku naprawy 205
822_949_352 CS5200.book Seite 187 Mittwoch, 9. Mai 2007 7:26 19
o
188
1 Opis rysunku
3
Niniejsza instrukcja obs³ugi odnosi
siê do przelewowych ekspresów do
kawy model CS 5000 oraz CS 5200.
Obs³uga obu urz¹dzeñ jest iden-
tyczna.
Rysunek 1 i 2 prezentuj¹ oba mode-
le. Na wszystkich pozosta³ych rysun-
kach przedstawiony jest model
CS 5200.
1.1 Widok z przodu (rys. 1)
A P³ytka grzewcza na fili¿anki
B Pokrêt³o pary
C Przewód pary
D Dysza do kawy cappuccino
E Dysza do kawy cappuccino
(wyjmowana)
F Wylot dyszy do cappuccino
(wyjmowany)
G Przycisk do otwierania drzwiczek
serwisowych
H Pojemnik na wodê (wyjmowany)
J Zbiorniczek na skropliny
(wyjmowany)
K Kratka ociekowa
L Wylot kawy o regulowanej wysokoœci
M Panel obs³ugi (patrz rys. 3)
N Pokrywa pojemnika na kawê ziarnist¹
O Pokrywa pojemnika na kawê mielon¹
1.2 Widok od przodu przy
otwartych drzwiczkach
serwisowych (rys. 2)
P Miarka do kawy mielonej
Q Schowek na miarkê do kawy
R Kana³ wsypowy do kawy mielonej
S Drzwiczki serwisowe
T Wyjmowany pojemnik na fusy po
kawie
U Pó³ka obrotowa
V Zaparzacz
W Pokrêt³o regulacji stopnia zmielenia
kawy
X Pojemnik na kawê ziarnist¹
Y Tabliczka znamionowa
(spód urz¹dzenia)
Z Odkamieniacz w p³ynie i
pasek testowy
1.3 Panel obs³ugi (rys. 3)
a Pokrêt³o wyboru iloœci naparu kawy
(kawa ma³a, normalna lub du¿a)
b Pokrêt³o wyboru iloœci kawy mielonej
(aby uzyskaæ kawê s³ab¹, normaln¹
lub mocn¹)
c Przycisk wytwarzania 1 fili¿anki kawy
d Przycisk wytwarzania 2 fili¿anek kawy
e Przycisk w³¹czenia/wy³¹czenia
f Przycisk wyboru funkcji wytwarzania
pary
g Przycisk wyboru kawy mielonej
(m³ynek do kawy wy³¹czony)
h Przycisk p³ukania i odwapniania
j Lampka kontrolna 1 fili¿anka i
OK temperatura kawy
k Lampka kontrolna 2 fili¿anki i
OK temperatura kawy
l Lampka kontrolna pary i
OK temperatura pary
m Lampka kontrolna wyboru kawy mie-
lonej (m³ynek do kawy wy³¹czony)
n Lampka kontrolna odwapniania
o Lampka informuj¹ca o braku wody
lub braku pojemnika na wodê
p Lampka informuj¹ca o pe³nym
zbiorniku na osady (fusy) z kawy lub
braku pojemnika na osady (fusy)
q Dioda alarmowa
822_949_352 CS5200.book Seite 188 Mittwoch, 9. Mai 2007 7:26 19
o
189
2 Zasady bezpieczeñstwa
1
Bezpieczeñstwo tego urz¹dzenia od-
powiada ogólnie stosowanym przepi-
som technicznym i zasadom dotycz¹-
cym bezpieczeñstwa sprzêtu. Jednak
jako producent tego urz¹dzenia zale-
camy szczególnie stosowanie siê do
poni¿szych zasad bezpieczeñstwa.
Ogólne zasady
bezpieczeñstwa
Sprzêt ten mo¿na pod³¹czaæ tylko do
Ÿród³a zasilania, którego napiêcie jest
zgodne z podanym na tabliczce zna-
mionowej (patrz: spód urz¹dzenia)!
Chroniæ przewód zasilaj¹cy przed
stykaniem siê z gor¹cymi elementami
urz¹dzenia.
Wtyczka przewodu zasilaj¹cego nig-
dy nie powinna byæ wyjmowana z
gniazdka przez poci¹ganie za prze-
wód!
Nie w³¹czaæ urz¹dzenia w przypadku,
gdy:
przewód zasilaj¹cy jest uszkodzo-
ny lub
na obudowie widaæ wyraŸne œlady
uszkodzenia.
Urz¹dzenie nie jest przeznaczone dla
osób (w tym dzieci), które z powodu
braku doœwiadczenia lub stosownej
wiedzy nie s¹ w stanie zapewniæ bez-
piecznego u¿ytkowania, ani te¿ dla
osób (w tym dzieci) niepe³nospraw-
nych fizycznie, sensorycznie lub umy-
s³owo, chyba ¿e osoby te zosta³y od-
powiednio poinstruowane, jak nale¿y
poprawnie obchodziæ siê z urz¹dze-
niem i by³y od pocz¹tku nadzorowa-
ne przez osoby sprawuj¹ce nad nimi
opiekê.
Zagro¿enie dla dzieci
Nigdy nie nale¿y pozostawiaæ w³¹-
czonego sprzêtu bez nadzoru; na-
le¿y zachowaæ szczególn¹ ostro¿-
noœæ w obecnoœci dzieci!
Materia³ów opakowaniowych, np.
worków foliowych, nie nale¿y odda-
waæ dzieciom do zabawy.
Bezpieczeñstwo w trakcie
u¿ytkowania
Uwaga! Otwór wyp³ywu kawy, dy-
sza do kawy cappuccino, p³yta
podgrzewaj¹ca s¹ podczas pracy
urz¹dzenia gor¹ce. Nale¿y chroniæ
przed dostêpem do nich dzieci!
Uwaga! Niebezpieczeñstwo popa-
rzenia podczas korzystania z dy-
szy do kawy cappuccino! Wyp³y-
waj¹ca gor¹ca woda, wzglêdnie
gor¹ca para wodna, mo¿e spo-
wodowaæ poparzenie. Dyszê do
kawy cappuccino nale¿y w³¹czaæ
tylko wtedy, gdy znajduje siê pod
ni¹ jakiœ pojemnik.
Nie wolno podgrzewaæ par¹ ¿adnych
³atwopalnych p³ynów!
Urz¹dzenie mo¿na u¿ywaæ tylko
wtedy, gdy znajduje siê w nim woda!
Pojemnik na wodê wype³niaæ tylko
zimn¹ wod¹, nigdy wod¹ gor¹c¹,
mlekiem ani innymi p³ynami.
Maksymalne wype³nienie pojemnika
wynosi ok. 1,8 litra.
Do pojemnika na kawê ziarnist¹
wsypywaæ tylko palon¹ kawê, nie
wolno wsypywaæ kawy mro¿onej
lub z dodatkiem cukru! Z kawy
ziarnistej nale¿y usun¹æ wszelkie
obce cia³a, np. drobne kamyki.
Uszkodzenie i zablokowanie me-
chanizmu spowodowane przez
cia³o obce, które dosta³o siê do
œrodka, mo¿e nie zostaæ objête
gwarancj¹.
Do pojemnika na kawê sypk¹ wsypy-
waæ tylko kawê mielon¹.
Nie pozostawiaæ bez potrzeby w³¹-
czonego urz¹dzenia.
Nie nara¿aæ urz¹dzenia na wp³yw
warunków pogodowych.
W przypadku koniecznoœci zastoso-
wania przed³u¿acza u¿ywaæ wy³¹cznie
przed³u¿aczy dostêpnych w handlu, o
przekroju co najmniej 1,5 mm
2
.
Aby unikn¹æ zagro¿enia, osoby o
ograniczonej sprawnoœci motorycz-
nej nigdy nie powinny korzystaæ z
urz¹dzenia bez nadzoru.
822_949_352 CS5200.book Seite 189 Mittwoch, 9. Mai 2007 7:26 19
o
190
Urz¹dzenie u¿ywaæ tylko z za³o¿o-
n¹ podstawk¹ ociekow¹, pojemni-
kiem na fusy i kratk¹ ociekow¹!
Bezpieczeñstwo podczas
czyszczenia i konserwacji
Stosowaæ siê do wskazówek doty-
cz¹cych czyszczenia i usuwania
kamienia.
Przed rozpoczêciem czynnoœci kon-
serwacyjnych i czyszczenia wy³¹czyæ
urz¹dzenie i wyj¹æ wtyczkê z sieci!
Nie zanurzaæ urz¹dzenia w wodzie.
Dyszê do kawy cappuccino czy-
œciæ tylko wtedy, gdy urz¹dzenie jest
wy³¹czone, zimne i nie pod ciœnie-
niem!
Czêœci urz¹dzenia nie czyœciæ w zmy-
warce do naczyñ.
Nie wlewaæ wody do m³ynka,
ponie-
wa¿ spowoduje to jego uszkodzenie.
Urz¹dzenia nie wolno samodzielnie
rozkrêcaæ ani naprawiaæ. Niefachowa
naprawa mo¿e spowodowaæ powa¿-
ne zagro¿enia dla u¿ytkownika.
Elektryczne urz¹dzenia mog¹ byæ
naprawiane wy³¹cznie przez prze-
szkolony personel!
W przypadku koniecznoœci naprawy,
w tym wymiany kabla zasilaj¹cego,
nale¿y zwróciæ siê do
punktu sprzeda¿y, w którym urz¹-
dzenie zosta³o zakupione lub
do serwisu firmy AEG/Electrolux.
W przypadku niezgodnego z prze-
znaczeniem lub niew³aœciwego
u¿ytkowania urz¹dzenia producent
nie udziela gwarancji, ani nie
ponosi odpowiedzialnoœci za
ewentualne szkody – równie¿ wte-
dy, gdy program odkamieniania
nie by³ wykonywany zaraz po
pojawieniu siê lampki kontrolnej
zgodnie z zaleceniami ni-
niejszej instrukcji obs³ugi. Uszko-
dzenie i zablokowanie mechani-
zmu spowodowane przez cia³o
obce, które dosta³o siê do œrodka,
mo¿e nie zostaæ objête gwarancj¹.
3Pierwsze uruchomienie
3.1 Ustawienie i pod³¹czenie
urz¹dzenia
0 Po rozpakowaniu urz¹dzenia nale¿y
upewniæ siê czy jest ono kompletne i
w nienaruszonym stanie. W razie
w¹tpliwoœci nie u¿ywaæ ekspresu,
lecz zwróciæ siê do wykwalifikowa-
nego personelu serwisu.
0 Ustawiæ urz¹dzenie na powierzchni
roboczej z dala od kranów, zlewo-
zmywaków i Ÿróde³ ciep³a.
1
Po ustawieniu urz¹dzenia na po-
wierzchni roboczej nale¿y sprawdziæ,
czy od œcianek bocznych i tylnej
œcianki ekspresu zachowany zosta³
odstêp oko³o 5 cm oraz odstêp co
najmniej 20 cm nad urz¹dzeniem.
Nigdy nie instalowaæ ekspresu w
otoczeniu, w którym mog¹ wyst¹piæ
spadki temperatury do 0 °C lub
poni¿ej (zamarzniêta woda mo¿e
uszkodziæ urz¹dzenie).
1
Sprawdziæ, czy napiêcie sieciowe
odpowiada napiêciu podanemu na
tabliczce znamionowej ekspresu.
Pod³¹czaæ urz¹dzenie wy³¹cznie do
gniazdka o minimalnym natê¿eniu
10 A, wyposa¿onego w odpowiednie
uziemienie. Producent nie ponosi
odpowiedzialnoœci za ewentualne
wypadki spowodowane brakiem
uziemienia instalacji elektrycznej.
1
W razie niezgodnoœci miêdzy gniazd-
kiem zasilaj¹cym a wtyczk¹ urz¹dze-
nia, wykwalifikowany personel powi-
nien dokonaæ wymiany wtyczki na
w³aœciwy model.
0 Urz¹dzenie nale¿y pod³¹czyæ do
gniazdka.
Podczas pierwszego pod³¹czenia
urz¹dzenia do sieci zasilaj¹cej na
kilka sekund zapalaj¹ siê wszystkie
lampki kontrolne w celu sprawdzenia
ich sprawnoœci, a nastêpnie wszyst-
kie gasn¹.
822_949_352 CS5200.book Seite 190 Mittwoch, 9. Mai 2007 7:26 19
o
191
3
Zaleca siê jak najwczeœniejsze okre-
œlenie twardoœci wody, zgodnie z
instrukcjami zawartymi w rozdziale
9.5 «Ustawianie twardoœci wody”,
strona 200.
3
Aby poznaæ prawid³ow¹ obs³ugê eks-
presu do kawy, przy pierwszym jego
u¿yciu nale¿y uwa¿nie przestrzegaæ i
stosowaæ siê po kolei do instrukcji
opisanych w poni¿szych rozdzia³ach.
3.2 Nape³nianie wod¹
Przed ka¿dym w³¹czeniem nale¿y
upewniæ siê, czy w pojemniku na
wodê znajduje siê woda i uzupe³niæ
go w razie potrzeby. Urz¹dzenie
potrzebuje przy ka¿dym w³¹czeniu i
wy³¹czeniu wody do przeprowadze-
nia automatycznego p³ukania.
0 Pojemnik na wodê wyj¹æ (rys. 4),
wyp³ukaæ i nape³niæ œwie¿¹ wod¹ nie
przekraczaj¹c poziomu MAX. W trak-
cie wyjmowania pojemnika dysza do
kawy cappuccino powinna byæ zaw-
sze skierowana do œrodka ekspresu.
W przeciwnym wypadku wyjêcie po-
jemnika bêdzie niemo¿liwe.
1
Nape³niaæ pojemnik tylko zimn¹ wo-
d¹. Nie wlewaæ do pojemnika innych
p³ynów, np. wody mineralnej lub
mleka.
0 Ponownie w³o¿yæ pojemnik mocno
go dociskaj¹c.
3
Aby zawsze uzyskiwaæ aromatyczn¹
kawê, nale¿y:
zmieniaæ codziennie wodê w pojem-
niku na wodê,
co najmniej raz w tygodniu oczyœciæ
pojemnik podczas normalnego zmy-
wania (nie w zmywarce do naczyñ).
Nastêpnie op³ukaæ czyst¹ wod¹.
3.3 Nape³nianie pojemnika na
kawê ziarnist¹
0 Otworzyæ pokrywê pojemnika na
kawê ziarnist¹ (rys. 5).
0 Nape³niæ pojemnik ziarnami kawy.
0 Zamkn¹æ pokrywê.
1
Uwaga! Nale¿y pamiêtaæ, aby u¿y-
waæ tylko czystych ziaren kawy, bez
¿adnych dodatków aromatyzuj¹cych i
cukru, jak równie¿ nie u¿ywaæ ziaren
zmro¿onych. Nale¿y upewniæ siê, ¿e
do pojemnika na kawê nie dosta³y
siê ¿adne cia³a obce, np. kamyki.
Uszkodzenie i zablokowanie me-
chanizmu spowodowane przez
cia³o obce, które dosta³o siê do
œrodka, mo¿e nie zostaæ objête
gwarancj¹.
3
Automat do kawy zosta³ sprawdzony
przez producenta. Do tego celu u¿yta
zosta³a kawa, a wiêc w m³ynku mog¹
znajdowaæ siê jej pozosta³oœci. Gwa-
rantujemy, ¿e Pañstwa automat jest
nowy.
3.4 Pierwsze w³¹czenie
Przy pierwszym uruchomieniu urz¹-
dzenia nale¿y odpowietrzyæ automat
do kawy.
0 Upewniæ siê, czy pojemnik na wodê
jest nape³niony i czy kabel zasilaj¹cy
znajduje siê w gniazdku sieci elek-
trycznej.
0 Przesun¹æ dyszê do kawy cappuc-
cino na zewn¹trz, ustawiæ pod ni¹
jedn¹ fili¿ankê (rys. 6) i w³¹czyæ eks-
pres przy pomocy przycisku
(rys. 7).
0 Natychmiast po w³¹czeniu ekspre-
su, w ci¹gu 30 sekund, przesun¹æ
pokrêt³o pary w lewo maksymalnie
do koñca (rys. 8) (jest rzecz¹ ca³ko-
wicie normaln¹, ¿e urz¹dzenie g³oœno
przy tym pracuje).
Po kilku sekundach z dyszy do kawy
cappuccino zacznie wyp³ywaæ woda.
0 Kiedy w fili¿ance bêdzie oko³o 30 ml,
nale¿y przesun¹æ pokrêt³o pary w
prawo (rys. 8) maksymalnie do koñ-
ca, aby przerwaæ wyp³ywanie wody.
0 Poczekaæ, a¿ lampki kontrolne i
przestan¹ migaæ i zaczn¹ œwie-
ciæ siê bez przerwy. (Miganie lampek
kontrolnych wskazuje, ¿e urz¹dzenie
znajduje siê w fazie podgrzewania;
ci¹g³e œwiecenie lampek kontrolnych
822_949_352 CS5200.book Seite 191 Mittwoch, 9. Mai 2007 7:26 19
o
192
oznacza natomiast, ¿e zosta³a osi¹-
gniêta idealna temperatura do przy-
rz¹dzenia kawy.)
Na krótko zanim lampki kontrolne
zaczn¹ siê œwieciæ bez przerwy, eks-
pres wykona automatyczne p³ukanie:
z otworów dyszy wyp³ynie niewielka
iloœæ gor¹cej wody, która zostanie
zebrana w znajduj¹cym siê poni¿ej
zbiorniczku na skropliny.
3
Rada: Je¿eli chcemy przygotowaæ
mocn¹ kawê (mniej ni¿ 60 ml), nale-
¿y najpierw nape³niæ fili¿ankê wod¹ z
p³ukania. Pozostawiæ wodê w fili¿an-
ce na kilka sekund (przed jej opró¿-
nieniem) po to, by siê nagrza³a.
W tym momencie urz¹dzenie jest
gotowe do u¿ycia.
4 Przygotowywanie naparu
z kawy ziarnistej
0 Przed przyst¹pieniem do parzenia
kawy zawsze sprawdziæ czy lampki
kontrolne i œwiec¹ siê bez
przerwy oraz czy pojemnik na ziarna
jest nape³niony.
0 Ustawiæ pokrêt³o wyboru iloœci kawy
mielonej (rys. 9) w celu zaprogramo-
wania ¿¹danego smaku kawy.
Im dalej przesuniemy pokrêt³o w pra-
wo, tym wiêksza bêdzie iloœæ kawy w
ziarnach, któr¹ ekspres zmieli, a
zatem smak kawy bêdzie mocniejszy.
Przy pierwszym u¿yciu ekspresu
nale¿y wykonaæ próbê i zaparzyæ
kilka kaw, aby okreœliæ prawid³ow¹
pozycjê pokrêt³a. Nale¿y uwa¿aæ, aby
nie przesun¹æ pokrêt³a zbyt daleko w
prawo. W przeciwnym wypadku kawa
bêdzie wyp³ywaæ zbyt wolno (kropla
za kropl¹) przede wszystkim przy
przygotowaniu dwóch fili¿anek.
0 Ustawiæ pokrêt³o wyboru iloœci napa-
ru kawy (rys. 10) w celu zaprogramo-
wania ¿¹danej iloœci kawy.
Im bardziej przesuniemy pokrêt³o w
prawo, tym wiêksza bêdzie iloœæ
otrzymanej kawy. Przy pierwszym
u¿yciu ekspresu nale¿y wykonaæ
próbê i zaparzyæ kilka kaw, aby okre-
œliæ prawid³ow¹ pozycjê pokrêt³a.
0 Pod wylotami dyszy do kawy ustawiæ
jedn¹ fili¿ankê, je¿eli chcemy uzy-
skaæ 1 kawê lub 2 fili¿anki dla uzy-
skania 2 kaw (rys. 11). Aby otrzymaæ
jak najlepsz¹ piankê, nale¿y mo¿liwie
jak najbardziej przybli¿yæ dyszê do
fili¿anek (rys. 12).
0 Nacisn¹æ przycisk (rysunek 13),
aby przyrz¹dziæ 1 fili¿ankê kawy.
Nacisn¹æ przycisk (rysunek 14),
aby przyrz¹dziæ 2 fili¿anki kawy.
W tym momencie ekspres zmieli
ziarna kawy, wykona krótkie parzenie
wstêpne, a nastêpnie naleje kawê do
fili¿anki.
Po uzyskaniu zaprogramowanej
iloœci kawy, urz¹dzenie automatycz-
nie przerwie parzenie i usunie zu¿yt¹
kawê do specjalnego pojemnika.
Po kilku sekundach, kiedy obie lamp-
ki kontrolne i ponownie za-
czn¹ œwieciæ bez przerwy, mo¿na
przygotowaæ kolejn¹ kawê.
0
Aby wy³¹czyæ ekspres, nale¿y naci-
sn¹æ przycisk . (Zanim ekspres siê
wy³¹czy, wykona automatyczne p³uka-
nie: z otworów wyp³ynie niewielka iloœæ
gor¹cej wody, która zebrana zostanie
w znajduj¹cym siê poni¿ej zbiorniczku
na skropliny. Nale¿y uwa¿aæ, aby siê
nie poparzyæ.) Je¿eli ekspres nie zo-
stanie wy³¹czony przy pomocy przyci-
sku po up³ywie 3 godzin od ostat-
niego u¿ycia wy³¹czy siê sam wykonu-
j¹c wczeœniej szybkie p³ukanie.
3
Wskazówka 1: Je¿eli kawa wyp³ywa
kropla za kropl¹ lub nie wyp³ywa w
ca³oœci, nale¿y przekrêciæ pokrêt³o
stopnia zmielenia kawy (rys. 17) o
jedn¹ pozycjê w prawo (zob. rozdz. 5
«Ustawianie m³ynka do kawy”,
strona 194). Przekrêcaæ o jedn¹ po-
zycjê a¿ do osi¹gniêcia zadowalaj¹-
cego wyp³ywania kawy.
822_949_352 CS5200.book Seite 192 Mittwoch, 9. Mai 2007 7:26 19
o
193
1
Stopieñ gruboœci mielenia mo¿e
byæ zmieniony tylko podczas mie-
lenia. Regulacja przy zatrzyma-
nym m³ynku mo¿e spowodowaæ
uszkodzenie automatu do kawy.
3
Wskazówka 2: Je¿eli kawa wyp³ywa
zbyt szybko i pianka jest nieodpo-
wiednia, nale¿y przesun¹æ pokrêt³o
wyboru iloœci kawy mielonej (rys. 9)
odrobinê w prawo. Nastêpnie wyko-
naæ kilka prób, aby okreœliæ w³aœciw¹
pozycjê pokrêt³a. Nale¿y uwa¿aæ, aby
nie przesun¹æ pokrêt³a zbyt daleko w
prawo. W przeciwnym wypadku kawa
bêdzie wyp³ywaæ zbyt wolno (kropla
za kropl¹) przede wszystkim przy
przygotowaniu dwóch fili¿anek. Je¿eli
po przygotowaniu kilku kaw nie uzy-
skamy pianki o zadowalaj¹cej konsy-
stencji, nale¿y przesun¹æ równie¿ po-
krêt³o zmielenia kawy (rys. 17) o
jedn¹ pozycjê w lewo (zob. rozdz. 5
«Ustawianie m³ynka do kawy”,
strona 194).
3
Wskazówka 3: Co zrobiæ, aby
kawa by³a bardziej gor¹ca
1) Je¿eli tu¿ po w³¹czeniu ekspresu
chce siê przygotowaæ jedn¹ ma³¹ fili-
¿ankê kawy (mniej ni¿ 60 ml), nale¿y
wykorzystaæ gor¹c¹ wodê z p³ukania
do podgrzania fili¿anek.
2) Je¿eli zaœ od ostatniego parzenia
minê³o wiêcej ni¿ 2-3 minuty, przed
przygotowaniem nowej kawy nale¿y
nagrzaæ zaparzacz naciskaj¹c przy-
cisk .
Pozwoliæ, aby woda sp³ynê³a do
zbiorniczka na skropliny znajduj¹ce-
go siê poni¿ej. Wodê t¹ mo¿na rów-
nie¿ wykorzystaæ do podgrzania fili-
¿anki u¿ywanej do kawy. W takim
przypadku wystarczy spuœciæ gor¹c¹
wodê do fili¿anki (a nastêpnie wylaæ).
3) Nie u¿ywaæ fili¿anek o zbyt gru-
bych œciankach, chyba, ¿e fili¿anki
zosta³y wczeœniej podgrzane, ponie-
wa¿ poch³aniaj¹ du¿o ciep³a.
4) U¿ywaæ fili¿anek uprzednio na-
grzanych poprzez wyp³ukanie gor¹c¹
wod¹ albo pozostawienie ich do na-
grzania na p³ycie grzewczej na pokry-
wie w³¹czonego ekspresu przez co
najmniej 20 minut.
3
Wskazówka 4:
Nalewanie kawy mo¿-
na zawsze przerwaæ poprzez naci-
œniêcie przycisku (rys. 13) lub
(rys. 14) b¹dŸ obrócenie pokrêt³a
wyboru iloœci naparu kawy (rys. 10) w
kierunku przeciwnym do ruchu wska-
zówek zegara.
3
Wskazówka 5:
Po zakoñczeniu nale-
wania kawy mo¿na zwiêkszyæ jej iloœæ
naciskaj¹c przycisk (rys. 13) lub
(rys. 14), który nale¿y przytrzy-
maæ, a¿ nalana zostanie ¿¹dana iloœæ
kawy, lub te¿ obracaj¹c pokrêt³o wy-
boru iloœci naparu kawy (rys. 10) w
kierunku zgodnym z ruchem wskazó-
wek zegara (musi to nast¹piæ bezpo-
œrednio po nalaniu kawy, ale jeszcze
przed wyrzuceniem zu¿ytych fusów
do pojemnika).
3
Wskazówka 6: Je¿eli stale œwieci
siê lampka kontrolna , nale¿y
nape³niæ pojemnik na wodê. W prze-
ciwnym wypadku ekspres nie zapa-
rzy kawy. Pojemnik na wodê mo¿na
wyj¹æ dopiero po skierowaniu dyszy
do kawy do œrodka ekspresu. (Jest
rzecz¹ normaln¹, ¿e po zapaleniu siê
lampki kontrolnej w pojemniku
znajduje siê jeszcze niewielka iloœæ
wody.)
3
Wskazówka 7: Ekspres liczy iloœæ
zaparzonych kaw. Ka¿dorazowo po
14 wykonanych pojedynczych ka-
wach (lub 7 podwójnych) zapala siê
lampka kontrolna i œwieci siê bez
przerwy informuj¹c, ¿e pojemnik na
fusy jest pe³ny i nale¿y go opró¿n
oraz wyczyœciæ, patrz 9.2 «Opró¿nia-
nie pojemnika na fusy”, strona 197.
3
Wskazówka 8:
Wskutek czêstego u¿yt-
kowania ekspresu mo¿e siê zdarzyæ, ¿e
ostrza m³ynka po pewnym czasie zu¿y-
j¹ siê, a tym samym kawa bêdzie wy-
p³ywaæ zbyt szybko i bez pianki, ponie-
wa¿ bêdzie zbyt grubo zmielona.
822_949_352 CS5200.book Seite 193 Mittwoch, 9. Mai 2007 7:26 19
o
194
Aby rozwi¹zaæ ten problem, nale¿y
ponownie ustawiæ stopieñ zmielenia
kawy w m³ynku. W tym celu nale¿y
przesun¹æ pokrêt³o regulacji stopnia
zmielenia kawy (rys. 17) o jedn¹ pozy-
cjê w prawo (zgodnie ze wskazów-
kami podanymi w rozdziale 5 «Usta-
wianie m³ynka do kawy”, strona 194).
3
Wskazówka 9: Je¿eli nie u¿ywamy
ekspresu przez d³ugi okres czasu,
przed kolejnym u¿yciem nale¿y wy-
czyœciæ zaparzacz, zgodnie ze wska-
zówkami podanymi w rozdz. 9.3
«Czyszczenie zaparzacza”,
strona 198.
3
Wskazówka 10: Podczas nalewania
kawy nie wolno wyjmowaæ
pojemnika na wodê.
Je¿eli zostanie
on wyjêty, ekspres nie bêdzie w stanie
przygotowaæ kawy, a lampka kontro-
lna (brak wody) zacznie migaæ. W
przypadku ponownego przyst¹pienia
do parzenia kawy, urz¹dzenie zacznie
bardzo g³oœno pracowaæ i nie wykona
polecenia. Aby ponownie uruchomiæ
ekspres nale¿y przekrêciæ pokrêt³o
pary w lewo do oporu i przez kilka
sekund pozwoliæ wyp³ywaæ wodzie z
dyszy do kawy cappuccino.
3
Przy pierwszym uruchomieniu urz¹-
dzenia zadowalaj¹cy rezultat wyst¹pi
po przyrz¹dzeniu przynajmniej 4-5
kaw.
3
Je¿eli zapali siê dioda alarmowa sy-
gnalizuj¹ca nieprawid³owoœæ, nie
trzeba natychmiast zwracaæ siê do
serwisu technicznego. Problem pra-
wie zawsze mo¿na rozwi¹zaæ zgod-
nie ze wskazówkami podanymi w
rozdzia³ach 11 «Znaczenie lampek
kontrolnych i sposób postêpowania,
gdy s¹ zaœwiecone”, strona 201 i 12
«Problemy, które mo¿na samodziel-
nie rozwi¹zaæ przed wezwaniem
serwisu”, strona 202. Je¿eli postêpo-
wanie opisane w instrukcji obs³ugi
jest niewystarczaj¹ce w celu usuniê-
cie problemu, nale¿y zwróciæ siê do
serwisu.
5 Ustawianie m³ynka do
kawy
M³ynka do kawy nie nale¿y pocz¹tko-
wo regulowaæ, poniewa¿ jest on fa-
brycznie ustawiony na odpowiednie
parzenie kawy.
Je¿eli jednak po zaparzeniu pierw-
szych kaw oka¿e siê, ¿e kawa wyp³y-
wa zbyt szybko lub zbyt wolno (kro-
pla za kropl¹), nale¿y dokonaæ zmia-
ny przy pomocy pokrêt³a regulacji
stopnia zmielenia kawy (rys. 17) w
pojemniku na kawê ziarnist¹.
Skutecznoœæ tych korekt mo¿na jed-
nak zauwa¿yæ dopiero po co naj-
mniej 2 kolejnych operacjach przy-
rz¹dzania kawy.
1
Stopieñ gruboœci mielenia mo¿e
byæ zmieniony tylko podczas mie-
lenia. Regulacja przy zatrzyma-
nym m³ynku mo¿e spowodowaæ
uszkodzenie automatu do kawy.
0 Aby uzyskaæ wolniejsze wyp³ywanie
kawy i lepsz¹ piankê, pokrêt³o nale¿y
przesun¹æ o jedn¹ pozycjê w lewo (=
kawa drobniej mielona) (rys. 18).
0 Aby uzyskaæ szybsze wyp³ywanie
kawy (a nie po kropli), pokrêt³o nale-
¿y przesun¹æ o jedn¹ pozycjê w
prawo (= kawa grubiej zmielona)
(rys. 18).
3
Automat do kawy zosta³ sprawdzony
przez producenta. Do tego celu u¿yta
zosta³a kawa, a wiêc w m³ynku mog¹
znajdowaæ siê jej pozosta³oœci.
Gwarantujemy, ¿e Pañstwa automat
jest nowy.
822_949_352 CS5200.book Seite 194 Mittwoch, 9. Mai 2007 7:26 19
o
195
6 Przygotowywanie naparu
z kawy sypkiej
0 Nacisn¹æ przycisk , aby wybraæ
funkcjê kawa mielona (rys. 19).
Zapali siê wówczas lampka kontrolna
informuj¹ca, ¿e funkcja zosta³a
wybrana i ¿e m³ynek do kawy zosta³
wy³¹czony.
0 Podnieœæ pokrywê na œrodku, wsy-
paæ do kana³u wsypowego jedn¹ (na
1 fili¿ankê) lub dwie (na 2 fili¿anki)
p³askie miarki zmielonej kawy
(rys. 20).
0 Ustawiæ pokrêt³o wyboru iloœci napa-
ru kawy (rys. 10) w celu zaprogramo-
wania ¿¹danej iloœci kawy.
Im bardziej przesuniemy pokrêt³o w
prawo, tym wiêksza bêdzie iloœæ
otrzymanej kawy.
0 Pod wylotami dyszy do kawy ustawiæ
jedn¹ fili¿ankê, je¿eli chcemy uzy-
skaæ 1 kawê lub 2 fili¿anki dla uzy-
skania 2 kaw (rys. 11). Aby otrzymaæ
jak najlepsz¹ piankê, nale¿y mo¿liwie
jak najbardziej przybli¿yæ dyszê do
fili¿anek (rys. 12).
0 Nacisn¹æ przycisk (rysunek 13),
aby przyrz¹dziæ 1 fili¿ankê kawy.
Nacisn¹æ przycisk (rysunek 14),
aby przyrz¹dziæ 2 fili¿anki kawy.
3
Wskazówka 1: Nigdy nie wsypywaæ
kawy mielonej, je¿eli ekspres jest
wy³¹czony, aby zapobiec jej przedo-
stawaniu siê do wnêtrza urz¹dzenia.
3
Wskazówka 2: Nigdy nie wsypywaæ
wiêcej ni¿ p³ask¹ 2 miarkê kawy.
W przeciwnym wypadku ekspres nie
zaparzy kawy, a zmielona kawa pozo-
stanie we wnêtrzu urz¹dzenia powo-
duj¹c jego zabrudzenie.
3
Wskazówka 3: Do dozowania wsy-
pywanej iloœci kawy nale¿y u¿ywaæ
jedynie dozownika nale¿¹cego do
wyposa¿enia ekspresu.
3
Wskazówka 4: Do kana³u wsypo-
wego nale¿y wsypywaæ wy³¹cznie
kawê mielon¹ przeznaczon¹ do
ekspresów do kawy espresso: nigdy
nie stosowaæ kawy w ziarnach, kawy
rozpuszczalnej, ani innych substancji,
które mog¹ uszkodziæ ekspres.
3
Wskazówka 5: Je¿eli po wsypaniu
wiêcej ni¿ dwóch miarek kawy mie-
lonej, kana³ wsypowy zostanie zatka-
ny, nale¿y go przepchn¹æ przy pomo-
cy no¿a (rys. 21), a nastêpnie wyj¹æ i
oczyœciæ zaparzacz oraz ekspres,
zgodnie ze wskazówkami podanymi
w rozdziale Kapitel 9.3 «Czyszczenie
zaparzacza”, strona 198.
0
Je¿eli po zakoñczeniu dzia³ania ekspre-
su z u¿yciem kawy mielonej chcemy
ponownie przygotowaæ kawê przy u¿y-
ciu kawy w ziarnach, nale¿y wy³¹czyæ
funkcjê kawa mielona poprzez naci-
œniêcie przycisku (lampka kontrol-
na zgaœnie i m³ynek do kawy zostanie
ponownie w³¹czony).
3
Nale¿y przestrzegaæ równie¿ wskazó-
wek z rozdz. 4 «Przygotowywanie
naparu z kawy ziarnistej”, strona 192,
wskazówki nr 3 - 7, 9 i 10.
7 Przygotowywanie gor¹cej
wody
0 Zawsze sprawdzaæ, czy lampki kon-
trolne i œwiec¹ bez przerwy.
0 Dyszê do kawy cappuccino przesu-
n¹æ na zewn¹trz ekspresu (rys. 6).
0 Pod dysz¹ do kawy cappuccino
ustawiæ pojemnik (rys. 6).
0 Przekrêciæ pokrêt³o pary o pó³ obrotu
w lewo maksymalnie do koñca
(rys. 8): z dyszy do kawy cappuccino
wyp³ynie gor¹ca woda, która zacznie
nape³niaæ pojemnik znajduj¹cy siê
pod dysz¹.
0 Aby przerwaæ wyp³ywanie gor¹cej
wody, nale¿y przesun¹æ pokrêt³o
pary w prawo maksymalnie do koñca
(rys. 8) i przekrêciæ dyszê do kawy
cappuccino do pocz¹tkowej jej pozy-
cji, czyli w kierunku œrodka ekspresu.
(Zaleca siê, aby gor¹ca woda nie
wyp³ywa³a d³u¿ej ni¿ przez 2 minuty.)
822_949_352 CS5200.book Seite 195 Mittwoch, 9. Mai 2007 7:26 19
o
196
8 Spienianie mleka
0 Wlaæ do pojemnika oko³o 100 g mle-
ka na ka¿d¹ kawê cappuccino, któr¹
chcemy przygotowaæ. Wybieraj¹c
wielkoœæ pojemnika nale¿y pamiêtaæ,
¿e objêtoœæ mleka wzroœnie dwu- lub
trzykrotnie.
3
Zaleca siê stosowanie mleka pó³t³u-
stego prosto z lodówki.
0 Przygotowaæ kawê espresso zgodnie
ze wskazówkami podanymi w odpo-
wiednich rozdzia³ach u¿ywaj¹c w tym
celu fili¿anek o wystarczaj¹cej wielko-
œci.
0 Dyszê do kawy cappuccino przesu-
n¹æ na zewn¹trz (rys. 6).
0 Nastêpnie nacisn¹æ przycisk pary
(rys. 22).
Lampka kontrolna zaczyna migaæ,
co oznacza, ¿e urz¹dzenie nagrza³o
siê (lampki kontrolne i nie
œwiec¹ siê, aby wskazaæ, ¿e nie
mo¿na przyrz¹dziæ kawy).
Je¿eli lampka kontrolna œwieci siê
bez przerwy i nie miga, oznacza to, ¿e
temperatura ekspresu osi¹gnê³a
wielkoœæ idealn¹ do wytworzenia pary.
0
Od razu, w ci¹gu maksymalnie dwóch
minut (w przeciwnym wypadku eks-
pres automatycznie powróci do funk-
cji wytwarzania kawy) dyszê do kawy
cappuccino zanurzyæ w pojemniku z
mlekiem (rys. 23). Przesun¹æ pokrêt³o
pary o pó³ obrotu w lewo maksymal-
nie do koñca (rys. 8).
1
Nale¿y uwa¿aæ, aby siê nie poparzyæ.
1
Uwaga! Niebezpieczeñstwo zanie-
czyszczenia dyszy do kawy cappuc-
cino przez zaschniête mleko. Nale¿y
zwracaæ uwagê na to, aby dyszy do
kawy cappuccino nie zanurzaæ zbyt
g³êboko w mleku. Otwór wlotu powie-
trza w górnej czêœci dyszy nie mo¿e
byæ przykryty mlekiem. W przeciw-
nym razie mleko mo¿e byæ zassane
do dyszy i spowodowaæ jej zanie-
czyszczenie.
Z dyszy do kawy cappuccino zacznie
siê wydostawaæ para, która spieni
mleko i spowoduje wzrost jego objê-
toœci. Aby uzyskaæ bardziej gêst¹
piankê, dyszê do kawy cappuccino
nale¿y zanurzyæ w mleku, a pojemnik
przesuwaæ powoli od góry do do³u.
(Zaleca siê, aby nie wytwarzaæ pary
d³u¿ej ni¿ przez 2 minuty bez
przerwy.)
0 Po osi¹gniêciu ¿¹danej temperatury
nale¿y zatrzymaæ wytwarzanie pary
poprzez przesuniêcie pokrêt³a pary w
prawo maksymalnie do koñca
(rys. 8) i nacisn¹æ przycisk pary
(rys. 22), aby przerwaæ wytwarzanie
pary.
0 Otrzyman¹ pianê z mleka nale¿y wlaæ
do fili¿anek z wczeœniej przygotowa-
n¹ kaw¹ espresso. Kawa cappuccino
jest gotowa (pos³odziæ do woli i
ewentualnie posypaæ piankê odro-
bin¹ kakao w proszku).
3
Wskazówka: Od razu po przygoto-
waniu kawy cappuccino i po przerwa-
niu funkcji wytwarzania pary poprzez
naciœniêcie przycisku pary (rys.
22) temperatura ekspresu bêdzie
zbyt wysoka, by zaparzyæ kawê
(lampki kontrolne i migaj¹
informuj¹c, ¿e temperatura jest nie-
odpowiednia): wobec tego, przed
przygotowaniem kawy, nale¿y pocze-
kaæ oko³o 10 minut, a¿ ekspres
trochê ostygnie.
Rada: Aby ekspres ostyg³ szybciej,
po przerwaniu funkcji wytwarzania
pary, odkrêciæ pokrêt³o pary i pozwo-
liæ, by woda wyp³ywa³a z dyszy do
kawy cappuccino do pojemnika, do-
póki lampki kontrolne i nie
przestan¹ migaæ.
8.1 Czyszczenie dyszy do kawy
cappucciono
Zawsze po u¿yciu dyszê do kawy
cappuccino nale¿y wyczyœciæ.
0 Pozwoliæ, by przez kilka sekund z
dyszy wydostawa³a siê niewielka
iloœæ wody lub pary przesuwaj¹c w
822_949_352 CS5200.book Seite 196 Mittwoch, 9. Mai 2007 7:26 19
o
197
tym celu pokrêt³o pary w lewo maksy-
malnie do koñca (rys. 8).
Dziêki tej czynnoœci przewód pary
wyp³ucze mleko, które mog³o pozo-
staæ w jego wnêtrzu.
3
Wa¿ne: Z przyczyn higienicznych za-
leca siê wykonywanie tej czynnoœci
ka¿dorazowo, aby mleko nie odk³a-
da³o siê w wewnêtrznych przewo-
dach dyszy do kawy cappuccino.
0 Przesun¹æ pokrêt³o w prawo mak-
symalnie do koñca. Poczekaæ kilka
minut, a¿ dysza do kawy cappuccino
ostygnie.
0 Jedn¹ rêk¹ przytrzymaæ uchwyt prze-
wodu pary. Drug¹ rêk¹ otworzyæ za-
mkniêcie bagnetowe dyszy obraca-
j¹c lekko w kierunku ruchu wskazó-
wek zegara. Wyci¹gn¹æ dyszê
(rys. 24);
0 Zdj¹æ wylot dyszy z przewodu pary.
0 Dyszê do kawy cappuccino oraz
wylot dyszy starannie umyæ przy
u¿yciu letniej wody.
0 Sprawdziæ, czy oba otwory zaznaczo-
ne strza³kami na rys. 25 nie s¹ za-
tkane. W razie potrzeby nale¿y je
przetkaæ ig³¹ i oczyœciæ.
0 Zamocowaæ wylot dyszy do kawy
cappucciono wsuwaj¹c j¹ na prze-
wód pary i obracaj¹c mocno w górê.
0 Zamocowaæ ponownie dyszê do
kawy cappuccino wsuwaj¹c j¹ w
górê i obracaj¹c w kierunku przeciw-
nym do ruchu wskazówek zegara
(rys. 24).
9 Czyszczenie i konserwacja
1
Przed przyst¹pieniem do jakiejkol-
wiek czynnoœci czyszczenia, nale¿y
poczekaæ, a¿ ekspres ostygnie i
od³¹czyæ go od sieci elektrycznej.
Nigdy nie zanurzaæ ekspresu w wo-
dzie: jest to urz¹dzenie elektryczne.
Do czyszczenia urz¹dzenia nie u¿y-
waæ rozpuszczalników ani detergen-
tów œciernych. Wystarczy wilgotna i
miêkka œciereczka.
¯adnej z czêœci ekspresu nie wolno
nigdy myæ w zmywarce.
9.1 Czyszczenie ekspresu do
kawy
0 Pojemnik na osady z kawy nale¿y
czyœciæ ka¿dorazowo, gdy lampka
kontrolna œwieci siê bez przerwy
(rozdzia³ 9.2 «Opró¿nianie pojemnika
na fusy”, strona 197).
0 Zaleca siê równie¿ czêste czyszcze-
nie pojemnika na wodê.
0 Zbiorniczek na krople jest wyposa¿o-
ny w czerwony wskaŸnik poziomu
znajduj¹cej siê w nim wody (rys. 26).
Kiedy wskaŸnik ten zacznie byæ
widoczny (kilka milimetrów pod pod-
staw¹ na skropliny), zbiorniczek na
skropliny nale¿y opró¿niæ i wyczyœciæ.
0 Sprawdziæ, czy otwory w wylocie na
kawê nie s¹ zatkane. Aby je oczy-
œciæ, nale¿y przy pomocy ig³y usun¹æ
resztki nagromadzonej zeschniêtej
kawy (rys. 27).
9.2 Opró¿nianie pojemnika na
fusy
Urz¹dzenie liczy iloœæ przygotowa-
nych kaw. Po przyrz¹dzeniu 14 poje-
dynczych fili¿anek (lub 7 par) kawy
pojawia siê lampka kontrolna ,
informuj¹ca o tym, ¿e pojemnik jest
pe³ny i wymaga opró¿nienia i wy-
czyszczenia. D czasu wyczyszczenia
pojemnika na fusy automat nie mo¿e
przyrz¹dzaæ kawy.
0 W celu wyczyszczenia pojemnika na-
le¿y odblokowaæ i otworzyæ drzwiczki
serwisowe, naciskaj¹c na odpowied-
ni przycisk (rys. 15), pojawi siê lamp-
ka kontrolna .
0 Wyj¹æ, opró¿niæ i wyczyœciæ podstaw-
kê ociekow¹ (rys. 16).
0 Opró¿niæ i dok³adnie wyczyœciæ po-
jemnik na fusy. Usun¹æ dok³adnie
wszystkie resztki, które osadzi³y siê
na dnie.
822_949_352 CS5200.book Seite 197 Mittwoch, 9. Mai 2007 7:26 19
o
198
Wa¿ne: Za ka¿dym razem, gdy wyj-
mowana jest podstawka ociekowa
opró¿niony, musi zostaæ te¿ pojem-
nik na fusy – nawet, gdy nie jest jesz-
cze pe³ny. Je¿eli czynnoœæ ta nie zo-
stanie wykonana, mo¿e siê zdarzyæ,
¿e w trakcie przygotowywania kolej-
nych kaw pojemnik na fusy zostanie
nadmiernie nape³niony, a nadmiar
fusów zapcha urz¹dzenie.
3
Przy codziennym u¿ywaniu urz¹dze-
nia pojemnik nale¿y w zasadzie
opró¿niaæ codziennie.
Pojemnik na fusy nale¿y opró¿niaæ
przy w³¹czonym urz¹dzeniu. W prze-
ciwnym razie urz¹dzenie „nie
pamiêta” opró¿nienia.
9.3 Czyszczenie zaparzacza
Zaparzacz nale¿y czyœciæ regularnie,
aby zapobiec odk³adaniu siê osadów
z kawy (które mog¹ zak³óciæ dzia³a-
nie urz¹dzenia). W tym celu nale¿y
postêpowaæ w poni¿szy sposób:
0 Naciskaj¹c przycisk (rys. 4)
wy³¹czyæ automat (nie wyci¹gaæ
wtyczki z gniazdka) i poczekaæ, a¿
zgasn¹ wszystkie lampki kontrolne!
0 Otworzyæ drzwiczki serwisowe
(rys. 15).
0 Wyj¹æ i wyczyœciæ zbiorniczek na
skropliny i pojemnik na fusy (rys. 16).
0 Docisn¹æ z boku i do œrodka dwa
czerwone przyciski odblokowuj¹ce
zaparzacz (rys. 28), a nastêpnie
wyci¹gn¹æ zaparzacz.
1
Uwaga: Zaparzacz mo¿na wyj¹æ
tylko przy wy³¹czonym urz¹dze-
niu. W razie próby wyjêcia zapa-
rzacza przy w³¹czonym urz¹dze-
niu mo¿e ono ulec powa¿nemu
uszkodzeniu.
0 Zaparzacz myæ pod bie¿¹c¹ wod¹
bez u¿ycia detergentów.
1
Nie wolno myæ zaparzacza w
zmywarkach do naczyñ.
0 Dok³adnie wyczyœciæ wnêtrze auto-
matu do kawy. Aby usun¹æ osady z
kawy znajduj¹ce siê na elementach
wewnêtrznych, nale¿y u¿yæ drewnia-
nego lub plastikowego widelca (rys.
29), a nastêpnie usun¹æ wszystkie
pozosta³oœci przy pomocy odkurza-
cza (rys. 30).
0 Przy wk³adaniu zaparzacz (rys. 32, a)
w³o¿yæ do uchwytu (rys. 32, b) i
wsun¹æ trzpieñ (rys. 32, c). Trzpieñ
musi byæ wprowadzony do rurki (rys.
32, d) na dole przy zaparzaczu.
0 Docisn¹æ mocno w miejscu ozna-
czonym symbolem PUSH (rys. 32, e),
do us³yszenia klikniêcia zaczepu.
0 Nale¿y siê upewniæ, czy wszystkie
czerwone przyciski (rys. 32, f) s¹
wysuniête. W przeciwnym wypadku
klapa siê nie zamknie.
Rys. 33: Oba czerwone przyciski s¹
prawid³owo wysuniête.
Rys. 34: Oba czerwone przyciski nie
s¹ prawid³owo wysuniête.
3
Wskazówka 1: Je¿eli zaparzacz
zosta³ nieprawid³owo za³o¿ony, czyli
a¿ do wyraŸnego klikniêcia zaczepu
mocuj¹cego, a czerwone klawisze
nie s¹ prawid³owo wysuniête, nie
mo¿na zamkn¹æ klapy kontrolnej i
tym samym uruchomiæ ekspresu
(je¿eli ekspres siê w³¹czy, lampka
kontrolna ) zacznie migaæ.
3
Wskazówka 2: Je¿eli wystêpuj¹
trudnoœci przy wk³adaniu zaparzacza,
to (przed w³o¿eniem) nale¿y go usta-
wiæ na odpowiedni¹ wielkoœæ, naci-
skaj¹c go jednoczeœnie od do³u i od
góry, jak na rys. 31.
3
Wskazówka 3: Je¿eli nadal wystêpu-
j¹ trudnoœci przy wk³adaniu zaparza-
cza, nale¿y pozostawiæ go poza urz¹-
dzeniem, zamkn¹æ klapê kontroln¹,
wyj¹æ i ponownie w³o¿yæ wtyczkê do
gniazdka zasilaj¹cego. Poczekaæ, a¿
zgasn¹ wszystkie symbole, a nastêp-
nie otworzyæ drzwiczki serwisowe i
w³o¿yæ ponownie zaparzacz.
W³o¿yæ ponownie zbiorniczek na
skropliny razem z pojemnikiem na
fusy i zamkn¹æ drzwiczki serwisowe.
822_949_352 CS5200.book Seite 198 Mittwoch, 9. Mai 2007 7:26 19
o
199
9.4 Odkamienianie
Ze wzglêdu na ci¹g³e podgrzewanie
wody u¿ywanej do parzenia kawy,
normaln¹ rzecz¹ jest, ¿e wraz z up³y-
wem czasu wnêtrze ekspresu pokryje
siê osadem wapniowym. Je¿eli lamp-
ka kontrolna zacznie migaæ,
nale¿y przeprowadziæ odkamienianie
ekspresu.
3
Wskazówka: Je¿eli œwieci siê lamp-
ka kontrolna , nadal mo¿na
przygotowaæ kawê.
Postêpowanie:
0 W³¹czyæ ekspres przy pomocy
przycisku (rys. 7).
0 Poczekaæ a¿ lampki kontrolne i
przestan¹ migaæ i zaczn¹
œwieciæ siê bez przerwy.
0 Przygotowaæ roztwór zgodnie ze
wskazówkami umieszczonymi na bu-
telce do³¹czonego odkamieniacza.
Wlaæ zawartoœæ butelki z odkamienia-
czem (ok. 0,125 l) do pojemnika na
wodê, a nastêpnie dolaæ 1 litr wody.
1
Uwaga: Nie wolno stosowaæ odka-
mieniaczy, które nie s¹ zalecane
przez firmê AEG/Electrolux. W razie
stosowania innych odkamieniaczy
firma AEG/Electrolux nie odpowiada
za ewentualne szkody. Odkamieniacz
w p³ynie mo¿na nabyæ u sprzedawcy
automatów do kawy lub po kontakcie
z lini¹ serwisow¹ AEG/Electrolux.
0 Pod dysz¹ do kawy cappuccino
umieœciæ pojemnik o minimalnej
objêtoœci 1,5 litra (rys. 6).
0 Trzymaæ wciœniêty przycisk
przez co najmniej 5 sekund. Zapali
siê wówczas lampka kontrolna
informuj¹ca o rozpoczêciu programu
odkamieniania (lampki kontrolne
i s¹ wy³¹czone informuj¹c, ¿e nie
mo¿na przygotowaæ kawy).
0 Przesun¹æ pokrêt³o pary o pó³ obrotu
w lewo (rys. 8). W tym momencie
roztwór odkamieniaj¹cy zacznie wy-
p³ywaæ z dyszy do kawy cappuccino i
nape³niaæ pojemnik znajduj¹cy siê
pod dysz¹.
Program odkamieniania automatycz-
nie kilkakrotnie wykona parzenie w
celu usuniêcia osadów wapniowych
znajduj¹cych siê we wnêtrzu ekspre-
su do kawy.
0 Po oko³o 30 minutach, kiedy zapali
siê lampka kontrolna nale¿y
przesun¹æ pokrêt³o pary o pó³ obrotu
w prawo (rys. 8) maksymalnie do
koñca.
W tym momencie nale¿y wykonaæ
p³ukanie, aby usun¹æ resztki odka-
mieniacza pozosta³e we wnêtrzu
ekspresu.
0 Pojemnik na wodê wyj¹æ, op³ukaæ i
nape³niæ czyst¹ wod¹.
0 W³o¿yæ ponownie pojemnik.
0 Opró¿niæ zbiorniczek (pod dysz¹ do
kawy cappuccino) nape³niony skro-
plinami i ustawiæ go ponownie pod
dysz¹.
0 Przesun¹æ pokrêt³o pary o pó³ obrotu
w lewo (rys. 8). Z dyszy do kawy
cappuccino zacznie wyp³ywaæ gor¹-
ca woda nape³niaj¹c pojemnik znaj-
duj¹cy siê pod dysz¹.
Kiedy pojemnik na wodê bêdzie pu-
sty, zgaœnie lampka kontrolna ,
a zapali siê lampka kontrolna .
0 Przesun¹æ pokrêt³o pary zgodnie w
prawo maksymalnie do koñca (rys.
8) i ponownie nape³niæ pojemnik
czyst¹ wod¹.
Program odkamieniania w tym mo-
mencie zostaje zakoñczony, a eks-
pres jest gotowy do ponownego
zaparzenia kawy.
3
Wskazówka: W razie przerwania
procedury odkamieniania przed jej
zakoñczeniem, nie wy³¹czy siê dioda
alarmowa i ca³¹ procedurê
nale¿y powtórzyæ od pocz¹tku.
1
Wa¿ne: Gwarancja traci sw¹ wa¿-
noœæ, je¿eli odkamienianie nie
jest regularnie i w³aœciwie wyko-
nywane.
822_949_352 CS5200.book Seite 199 Mittwoch, 9. Mai 2007 7:26 19
o
200
9.5 Ustawianie twardoœci wody
Lampka kontrolna zapali siê
po okresie u¿ytkowania ustawionym
przez producenta z uwzglêdnieniem
maksymalnej iloœci wapnia, która mo-
¿e siê znajdowaæ w u¿ywanej wodzie.
Mo¿liwe jest wyd³u¿enie powy¿szego
okresu czasu i tym samym zmniej-
szenie czêstotliwoœci odkamieniania.
W tym celu nale¿y zaprogramowaæ
ekspres na podstawie rzeczywistej
zawartoœci wapnia w u¿ywanej wo-
dzie. W tym celu nale¿y u¿yæ do³¹-
czonych do urz¹dzenia pasków do
oceny stopnia twardoœci wody lub
zasiêgn¹æ informacji u lokalnego
dostawcy.
Okreœlenie stopnia twardoœci
wody
0 Zanurzyæ pasek testowy na ok. 1 se-
kundê w zimnej wodzie. Strz¹sn¹æ
nadmiar wody i okreœliæ stopieñ twar-
doœci wody na podstawie liczby za-
barwionych na ró¿owo pól.
Brak lub jedno ró¿owe pole:
stopieñ twardoœci 1, woda
miêkka
do 1,24 mmol/l, wzgl.
do 7° w niemieckiej skali twar-
doœci wody, wzgl.
do 12,6° we francuskiej skali
twardoœci wody
Dwa ró¿owe pola:
stopieñ twardoœci 2, woda
œrednio twarda
do 2,5 mmol/l, wzgl.
do 14° w niemieckiej skali twar-
doœci wody, wzgl.
do 25,2° we francuskiej skali
twardoœci wody
Trzy ró¿owe pola:
stopieñ twardoœci 3, woda
twarda
do 3,7 mmol/l, wzgl.
do 21° w niemieckiej skali twar-
doœci wody, wzgl.
do 37,8° we francuskiej skali
twardoœci wody
Cztery ró¿owe pola:
stopieñ twardoœci 4, woda
bardzo twarda
ponad 3,7 mmol/l, wzgl.
ponad 21° w niemieckiej skali
twardoœci wody, wzgl.
ponad 37,8° we francuskiej
skali twardoœci wody
Nastawianie i zapamiêtanie okre-
œlonego stopnia twardoœci wody
Mo¿na ustawiæ 4 stopnie twardoœci
wody. Urz¹dzenie jest ustawione
fabrycznie na stopieñ twardoœci 4.
0 Upewniæ siê, ¿e ekspres jest wy³¹-
czony (nie œwieci siê ¿adna lampka
kontrolna).
0 Trzymaæ wciœniêty przycisk
przez co najmniej 5 sekund. Zapal¹
siê wówczas cztery lampki kontrolne
, , i .
0 Ponownie nacisn¹æ przycisk
(rys. 19), a¿ zapali siê liczba lampek
kontrolnych odpowiednia do stopnia
twardoœci wody (n.p. aby ustawiæ 3
stopieñ twardoœci wody, przycisk
nale¿y przyciskaæ a¿ do zapalenia siê
jednoczeœnie 3 lampek kontrolnych
, i ).
0 Nacisn¹æ przycisk w celu zapi-
sania ustawienia. W tym momencie
ekspres zostaje zaprogramowany na
rozpoczêcie odkamieniania, kiedy
jest ono rzeczywiœcie potrzebne, czyli
w oparciu o rzeczywist¹ zawartoœæ
wapnia w wodzie.
10 Znaczenie lampek
kontrolnych dla
normalnego dzia³ania
urz¹dzenia
Migaj¹ lampki kontrolne i
Ekspres nie jest gotowy do przygoto-
wania kawy (temperatura wody nie
osi¹gnê³a jeszcze idealnej wartoœci).
Przed przygotowaniem kawy nale¿y
poczekaæ a¿ lampki kontrolne zaczn¹
œwieciæ bez przerwy.
822_949_352 CS5200.book Seite 200 Mittwoch, 9. Mai 2007 7:26 19
o
201
Lampki kontrolne i œwiec¹
siê bez przerwy
Ekspres osi¹gn¹³ odpowiedni¹ tem-
peraturê i jest gotowy do przygotowa-
nia kawy.
Lampka kontrolna œwieci siê
bez przerwy
Ekspres parzy jedn¹ fili¿ankê kawy.
Lampka kontrolna œwieci siê
bez przerwy
Ekspres parzy jedn¹ fili¿ankê kawy.
Lampka kontrolna pary miga
Ekspres nagrzewa siê do temperatu-
ry idealnej do wytwarzania pary.
Przed przekrêceniem pokrêt³a pary
nale¿y poczekaæ, a¿ lampka przesta-
nie migaæ i zacznie œwieciæ siê bez
przerwy.
Lampka kontrolna pary œwieci
siê bez przerwy
Ekspres jest gotowy do wytworzenia
pary i mo¿na przekrêciæ pokrêt³o
pary.
Lampka kontrolna œwieci siê
bez przerwy
Ekspres jest gotowy do przygotowa-
nia kawy przy u¿yciu kawy mielonej
(zob. rozdz. 6 «Przygotowywanie
naparu z kawy sypkiej”, strona 195).
Lampka kontrolna œwieci
siê bez przerwy
Ekspres wykonuje automatyczny
program odkamieniania (zob. rozdz.
9.4 «Odkamienianie”, strona 199).
11 Znaczenie lampek
kontrolnych i sposób
postêpowania, gdy s¹
zaœwiecone
Lampka kontrolna œwieci siê
bez przerwy
Pojemnik na wodê jest pusty lub
w³o¿ony nieprawid³owo.
0
Nape³niæ pojemnik na wodê, zgodnie
ze wskazówkami z rozdz. 3.2
«Nape³nianie wod¹”, strona 191 i
prawid³owo go zamocowaæ.
Pojemnik na wodê jest zabrudzony
lub utworzy³y siê w nim bry³ki
kamienia.
0 Wyp³ukaæ lub oczyœciæ pojemnik z
kamienia.
Lampka kontrolna miga
Przyrz¹dzenie kawy nie jest mo¿liwe i
wydaje g³oœne sygna³y dŸwiêkowe.
0
Przekrêciæ pokrêt³o pary w lewo
(rys. 8) zgodnie z opisem w rozdz. 4
«Przygotowywanie naparu z kawy
ziarnistej”, strona 192, wskazówka 10.
Kawa wyp³ywa zbyt wolno.
0 Przesun¹æ pokrêt³o regulacji stopnia
zmielenia kawy (rys. 17) o jedn¹
pozycjê w prawo (rozdz. 5 «Ustawia-
nie m³ynka do kawy”, strona 194).
Lampka kontrolna œwieci siê
bez przerwy
Pojemnik na fusy po kawie jest pe³ny
lub nie zosta³ w³o¿ony.
0 Opró¿niæ pojemnik na fusy po kawie i
wyczyœciæ zgodnie z instrukcj¹ opisa-
n¹ w rozdz. 9.2 «Opró¿nianie pojem-
nika na fusy”, strona 197, a
nastêpnie ponownie go w³o¿yæ.
Po czyszczeniu nie w³o¿ono pojem-
nika na fusy.
0 Otworzyæ drzwiczki serwisowe i
w³o¿yæ pojemnik na fusy.
Lampka kontrolna miga
Po wybraniu tej funkcji do kana³u
wsypowego nie wsypano zmielonej
kawy.
0 Wsypaæ kawê mielon¹, zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w rozdz. 6
«Przygotowywanie naparu z kawy
sypkiej”, strona 195.
Pojemnik na kawê ziarnist¹ jest
pusty.
0 Nape³niæ pojemnik na kawê ziarnist¹,
zgodnie ze wskazówkami zawartymi
w rozdz. 3.3 «Nape³nianie pojemnika
na kawê ziarnist¹”, strona 191.
Je¿eli m³ynek pracuje bardzo g³oœno,
to mo¿e to oznaczaæ, ¿e zosta³ on za-
blokowany kamyczkiem znajduj¹cym
siê w miêdzy ziarnami kawy.
822_949_352 CS5200.book Seite 201 Mittwoch, 9. Mai 2007 7:26 19
o
202
0 W takiej sytuacji nale¿y zwróciæ siê
do serwisu. Uszkodzenie i zabloko-
wanie mechanizmu spowodowane
przez cia³o obce, które dosta³o
siê do œrodka, mo¿e nie zostaæ
objête gwarancj¹.
Lampka kontrolna miga
Komunikat ten informuje, ¿e w auto-
macie do kawy znajduj¹ siê osad z
kamienia.
0 Nale¿y wykonaæ program odkamie-
niania opisany w rozdziale 9.4
«Odkamienianie”, strona 199.
Urz¹dzenie wydaje nieprawid³owe
odg³osy i cztery lampki kontrolne
, , i migaj¹ na
przemian.
Prawdopodobnie po czyszczeniu
zapomniano w³o¿yæ zaparzacz z
powrotem do urz¹dzenia.
0 Pozostawiæ drzwiczki serwisowe za-
mkniête i nie zak³adaæ zaparzacza.
Naciskaæ równoczeœnie przyciski
i , a¿ zgasn¹ cztery lampki kon-
trolne. Dopiero gdy wszystkie cztery
lampki kontrolne zgasn¹, mo¿na
otworzyæ drzwiczki serwisowe i zamo-
cowaæ zaparzacz (mocowanie zapa-
rzacza zob. rozdz. 9.3 «Czyszczenie
zaparzacza”, strona 198).
Na zmianê migaj¹ lampki
kontrolne i
Ekspres dopiero co zosta³ w³¹czony i
zaparzacz jest nieprawid³owo za³o¿o-
ny, a wiêc drzwiczki nie s¹ prawid³o-
wo zamkniête.
0 Nacisn¹æ zaparzacz w miejscu z na-
pisem PUSH, a¿ s³yszalne bêdzie
klikniêcie zaczepu mocuj¹cego.
Upewniæ siê, ¿e oba czerwone przy-
ciski s¹ skierowane wysuniête (rozdz.
9.3 «Czyszczenie zaparzacza”,
strona 198). Zamkn¹æ drzwiczki ser-
wisowe i nacisn¹æ przycisk .
Lampki kontrolne , i
œwiec¹ siê i migaj¹
Ekspres zosta³ w³¹czony z odkrêco-
nym kurkiem pary.
0 Przesun¹æ pokrêt³o pary w prawo
maksymalnie do koñca (rys. 8).
Lampka kontrolna miga
Drzwiczki serwisowe s¹ otwarte.
0 Je¿eli zamkniêcie drzwiczek nie jest
mo¿liwe, nale¿y sprawdziæ, czy zapa-
rzacz jest prawid³owo w³o¿ony (rozd.
9.3 «Czyszczenie zaparzacza”,
strona 198).
Lampka kontrolna œwieci bez
przerwy, a lampki i migaj¹
Prawdopodobnie po czyszczeniu
zapomniano w³o¿yæ zaparzacz z
powrotem do urz¹dzenia.
0 Za³o¿yæ zaparzacz, zob. rozdz. 9.3
«Czyszczenie zaparzacza”,
strona 198.
Wnêtrze ekspresu jest bardzo
zabrudzone.
0
Starannie wyczyœciæ ekspres zgodnie
ze wskazówkami zawartymi w rozdz.
9.3 «Czyszczenie zaparzacza”,
strona 198.
Lampka kontrolna miga
Kana³ wsypowy do kawy mielonej
jest zapchany.
0 Opró¿niæ kana³ wsypowy przy pomo-
cy no¿a zgodnie ze wskazówkami
zawartymi w rozdz. 6 «Przygotowywa-
nie naparu z kawy sypkiej”,
strona 195 wskazówka 5 (rys. 21).
12 Problemy, które mo¿na
samodzielnie rozwi¹zaæ
przed wezwaniem
serwisu
Je¿eli automat do kawy nie dzia³a i
œwieci siê dioda alarmowa, przyczynê
awarii mo¿na ³atwo znaleŸæ i usun¹æ,
korzystaj¹c z instrukcji zawartych w
rozdz. 11. Je¿eli nie œwiec¹ siê ¿ad-
ne lampki kontrolne, przed zg³osze-
niem siê do serwisu nale¿y spra-
wdziæ poni¿sz¹ listê problemów.
822_949_352 CS5200.book Seite 202 Mittwoch, 9. Mai 2007 7:26 19
o
203
Kawa nie jest gor¹ca
Fili¿anki nie zosta³y podgrzane.
0 Podgrzaæ fili¿anki, p³ucz¹c je gor¹c¹
wod¹ lub stawiaj¹c na co najmniej
20 minut na p³ytê podgrzewaj¹c¹ (A)
(patrz 4 «Przygotowywanie naparu z
kawy ziarnistej”, strona 192, wska-
zówka 3).
Zaparzacz jest za zimny.
0
Przed przygotowaniem kawy rozgrzaæ
zaparzacz naciskaj¹c przycisk
(zob. rozdz. 4 «Przygotowywanie
naparu z kawy ziarnistej”, strona 192,
wskazówka 3).
Kawa ma ma³o pianki
Ekspres zu¿ywa zbyt ma³o kawy do
parzenia.
0 Przesun¹æ odrobinê wyboru iloœci
kawy mielonej (rys. 9) w prawo (zob.
rozdz. 4 «Przygotowywanie naparu z
kawy ziarnistej”, strona 192, wska-
zówka 2).
Za grubo zmielona kawa.
0
Przesun¹æ pokrêt³o regulacji stopnia
zmielenia kawy (rys. 17) o jedn¹
pozycjê w lewo (zob. rozdz. 5 «Usta-
wianie m³ynka do kawy”, strona 194).
Niew³aœciwa mieszanka kawy.
0 Zastosowaæ mieszanki kawowe
nadaj¹cej siê do stosowania w
automatach.
Kawa wyp³ywa zbyt wolno
Kawa zmielona jest zbyt mia³ko.
0 Przesun¹æ pokrêt³o regulacji stopnia
zmielenia kawy (rys. 17) o jedn¹
pozycjê w prawo (zob. rozdz. 5
«Ustawianie m³ynka do kawy”,
strona 194).
Ekspres u¿ywa zbyt du¿o kawy do
parzenia.
0 Przesun¹æ odrobinê pokrêt³o wyboru
iloœci kawy mielonej (rys. 9) w lewo.
Kawa wyp³ywa zbyt szybko
Za grubo zmielona kawa.
0
Przesun¹æ pokrêt³o regulacji stopnia
zmielenia kawy (rys. 17) o jedn¹
pozycjê w lewo (zob. rozdz. 5 «Usta-
wianie m³ynka do kawy”, strona 194).
Ekspres zu¿ywa zbyt ma³o kawy do
parzenia.
0 Przesun¹æ odrobinê pokrêt³o wyboru
iloœci kawy mielonej (rys. 9) w prawo.
Kawa nie wyp³ywa z jednego lub
obydwu otworów dyszy
Otwór jest zatkany.
0 Oczyœciæ za pomoc¹ ig³y resztki
przyschniêtej kawy (rys. 27).
Pomimo przesuniêcia pokrêt³a
pary, para nie wydostaje siê z
dyszy do kawy cappuccino
Otwory dyszy do kawy cappuccino i
wylot dyszy s¹ zatkane.
0 Oczyœciæ otwory dyszy do kawy
cappuccino i wylot dyszy (zob. rozdz.
8.1 «Czyszczenie dyszy do kawy
cappucciono”, strona 196, rys. 25).
Po naciœniêciu przycisku i
z ekspresu nie wyp³ywa kawa,
lecz woda.
Zmielona kawa zawiesi³a siê w
kanale wsypowym.
0 Przy pomocy no¿a usun¹æ mielon¹
kawê blokuj¹c¹ kana³ (zob. rozdz. 6
«Przygotowywanie naparu z kawy
sypkiej”, strona 195, wskazówka 5).
Nastêpnie oczyœciæ zaparzacz i
wnêtrze ekspresu (zob. instrukcje
zawarte w rozdz. 9.3 «Czyszczenie
zaparzacza”, strona 198).
Po naciœniêciu przycisku
urz¹dzenie nie w³¹cza siê
Urz¹dzenie nie jest pod³¹czone do
sieci zasilaj¹cej.
0 Sprawdziæ, czy wtyczka kabla zasila-
j¹cego jest prawid³owo w³o¿ona do
gniazdka sieci elektrycznej.
Nie mo¿na wyj¹æ zaparzacza w
celu wyczyszczenia
Urz¹dzenie jest w³¹czone. Zaparzacz
mo¿na wyj¹æ tylko przy wy³¹czonym
urz¹dzeniu.
0 Wy³¹czyæ ekspres (zob. rozdz. 9.3
«Czyszczenie zaparzacza”,
strona 198).
822_949_352 CS5200.book Seite 203 Mittwoch, 9. Mai 2007 7:26 19
o
204
1
Uwaga: Zaparzacz mo¿na wyj¹æ
tylko przy wy³¹czonym urz¹dzeniu.
W razie próby wyjêcia zaparzacza
przy w³¹czonym urz¹dzeniu mo¿e
ono ulec powa¿nemu uszkodzeniu.
Zastosowano kawê mielon¹
(zamiast ziarnistej) i dlatego
maszyna nie produkuje kawy
Wsypano za du¿o mielonej kawy.
0 Wyj¹æ zaparzacz i dok³adnie wyczy-
œciæ wnêtrze urz¹dzenia, jak opisano
w rozdziale 9.3 «Czyszczenie zapa-
rzacza”, strona 198. Powtórzyæ tê
czynnoœæ, u¿ywaj¹c maks. 2 p³askie
miarki mielonej kawy.
Przycisk nie zosta³ wciœniêty i
ekspres u¿y³ oprócz kawy mielonej
tak¿e kawy zmielonej w m³ynku.
0 Wyj¹æ zaparzacz i dok³adnie wyczy-
œciæ wnêtrze urz¹dzenia, jak opisano
w rozdziale 9.3 «Czyszczenie zapa-
rzacza”, strona 198. Powtórzyæ czyn-
noœæ naciskaj¹c wczeœniej przycisk
zgodnie ze wskazówkami w
rozdz. 6 «Przygotowywanie naparu z
kawy sypkiej”, strona 195.
Nasypano kawy mielonej, gdy eks-
pres by³ wy³¹czony.
0 Wyj¹æ zaparzacz i dok³adnie wyczy-
œciæ wnêtrze urz¹dzenia, jak opisano
w rozdziale 9.3 «Czyszczenie zapa-
rzacza”, strona 198. Powtórzyæ tê
czynnoœæ przy w³¹czonym urz¹dze-
niu.
Kawa nie wyp³ywa z otworów
wyp³ywowych, tylko z boku przez
drzwiczki serwisowe
Otwory wyp³ywowe s¹ zatkane
zaschniêtymi resztkami kawy.
0 Wyczyœciæ otwory ig³¹ (rys. 28).
Pó³ka obrotowa znajduj¹ca siê od
wewn¹trz na drzwiczkach serwiso-
wych jest zablokowana i nie
przechyla siê.
0 Oczyœciæ pó³kê, przede wszystkim w
pobli¿u zawiasów, aby by³y ruchome.
Przed transportem urz¹dzenia
Przechowywaæ oryginalne opakowa-
nie w celu zabezpieczenia podczas
transportu. W celu ochrony przed
zadrapaniami stosowaæ koniecznie
foliê oryginaln¹.
Zabezpieczyæ urz¹dzenie przed ude-
rzeniami. Producent nie odpowiada
za szkody podczas transportu.
Opró¿niæ pojemnik na wodê i
pojemnik na fusy.
Zwracaæ uwagê na odpowiednie
miejsce przechowywania urz¹dzenia,
szczególnie w zimnych porach roku.
W przeciwnym razie mog¹ powstaæ
uszkodzenia spowodowane mrozem.
13 Dane techniczne
Napiêcie znamionowe: 220-240 V
Pobór mocy: 1350 W
;
Urz¹dzenie spe³nia wymagania
Dyrektyw Unii Europejskiej:
Dyrektywa 2006/95/EC – niskie
napiêcie
Dyrektywa 89/336/EEC ze
zmianami 92/31/EEC oraz
93/68/EEC – kompatybilnoœæ
elektromagnetyczna
822_949_352 CS5200.book Seite 204 Mittwoch, 9. Mai 2007 7:26 19
o
205
14 Utylizacja
2
Opakowanie
Opakowanie wykonano z materia³ów
ekologicznych i nadaj¹cych siê do
ponownego wykorzystania. Czêœci z
tworzywa sztucznego s¹ oznaczone,
np. >PE<, >PS< itd. Opakowania na-
le¿y utylizowaæ zgodnie z ich ozna-
czeniem w zak³adach oczyszczania i
przetwarzania odpadów miejskich, w
pojemnikach s³u¿¹cych do groma-
dzenia tego typu odpadów.
2
Stare urz¹dzenia
Symbol W na samym produkcie
lub jego opakowaniu wskazuje, ¿e
stare urz¹dzenie nie mo¿e zostaæ
wyrzucone z normalnymi odpadami
domowymi, lecz nale¿y je utylizowaæ
w punktach zajmuj¹cych siê recyklin-
giem urz¹dzeñ elektrycznych i elek-
tronicznych. Stosuj¹c prawid³owe
procedury utylizacji tego rodzaju
urz¹dzeñ przyczyniamy siê do ochro-
ny œrodowiska i zdrowia wspó³miesz-
kañców. Niew³aœciwa utylizacja za-
gra¿a zdrowiu i œrodowisku. Wiêcej
informacji dotycz¹cych recyklingu
tego produktu mo¿na otrzymaæ w
urzêdach gminnych, zak³adach us³ug
komunalnych i w miejscu zakupu.
15 W przypadku naprawy
Bezwzglêdnie zachowaæ oryginalne
opakowanie i elementy piankowe.
Aby unikn¹æ uszkodzeñ podczas
transportu, urz¹dzenie nale¿y odpo-
wiednio opakowaæ.
822_949_352 CS5200.book Seite 205 Mittwoch, 9. Mai 2007 7:26 19
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200
  • Page 201 201
  • Page 202 202
  • Page 203 203
  • Page 204 204
  • Page 205 205
  • Page 206 206
  • Page 207 207
  • Page 208 208
  • Page 209 209
  • Page 210 210
  • Page 211 211
  • Page 212 212
  • Page 213 213
  • Page 214 214
  • Page 215 215
  • Page 216 216
  • Page 217 217
  • Page 218 218
  • Page 219 219
  • Page 220 220
  • Page 221 221
  • Page 222 222
  • Page 223 223
  • Page 224 224
  • Page 225 225
  • Page 226 226
  • Page 227 227
  • Page 228 228
  • Page 229 229
  • Page 230 230
  • Page 231 231
  • Page 232 232
  • Page 233 233
  • Page 234 234
  • Page 235 235
  • Page 236 236
  • Page 237 237
  • Page 238 238
  • Page 239 239
  • Page 240 240
  • Page 241 241
  • Page 242 242
  • Page 243 243
  • Page 244 244
  • Page 245 245
  • Page 246 246
  • Page 247 247
  • Page 248 248
  • Page 249 249
  • Page 250 250
  • Page 251 251
  • Page 252 252
  • Page 253 253
  • Page 254 254
  • Page 255 255
  • Page 256 256
  • Page 257 257
  • Page 258 258
  • Page 259 259
  • Page 260 260
  • Page 261 261
  • Page 262 262
  • Page 263 263
  • Page 264 264
  • Page 265 265
  • Page 266 266
  • Page 267 267
  • Page 268 268

Aeg-Electrolux CS5000 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla