Electrolux EKM513506W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

EKK513518
Kuchenka
Instrukcja obsługi
PL
electrolux
2
Spis treści
Wskazówki dla użytkownika
Wskazówki bezpieczeństwa.................................................
Panel sterujący.....................................................................
Obsługa urządzenia..............................................................
Przed pierwszym użyciem....................................................
Piekarnik elektryczny............................................................
Używanie wentylatora piekarnika..........................................
Wentylator ...........................................................................
Rozmrażanie........................................................................
Wskazówki i porady..............................................................
Pieczenie tradycyjne.............................................................
Pieczenie na grillu.................................................................
Zegar LED z minutnikiem......................................................
Tabele pieczenia...................................................................
Obsługa płyty........................................................................
Konserwacja i czyszczenie....................................................
Wymiana żarówki piekarnika.................................................
Co zrobić, gdy......................................................................
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne...................................................................
Instalacja..............................................................................
Ustawienie............................................................................
Podłączenie do zasilania elektrycznego................................
Podłączenie do zasilania gazem...........................................
Przestawienie na inny rodzaj gazu........................................
Ochrona środowiska naturalnego.........................................
3
4
5
5
6
7
7
7
8
8
8
9
10
12
14
15
16
17
18
18
19
20
21
23
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi i mają następujące
znaczenie:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska naturalnego
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać się z
instrukcją, w której podano wskazówki i
zalecenia dotyczące prawidłowego
użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać
przez cały czas użytkowania kuchni.
W przypadku sprzedaży urządzenia należy
pamiętać również o przekazaniu instrukcji
obsługi nowemu użytkownikowi.
electrolux
3
Przestrzeganie wskazówek zawartych w
instrukcji zapewni długotrwałe i niezawodne
działanie kuchni.
Niniejsze urządzenie nie jest
przeznaczone do obsługi przez dzieci
oraz osoby z upośledzonymi
zdolnościami fizycznymi, sensorycznymi
lub mentalnymi, bądź brakiem
doświadczenia i wiedzy bez nadzoru lub
przeszkolenia przez osobę
odpowiedzialną.
Instalacja
Urządzenie to nie jest podłączone do
przewodów odprowadzających
spaliny.Powinno być zainstalowane i
przyłączone zgodnie z aktualnymi
przepisami instalacyjnymi.W
szczególności należy uwzględnić
odpowiednie wymagania dotyczące
wentylacji.
Podłączenie kuchenki do instalacji gazowej
może wykonać wyłącznie instalator
urządzeń gazowych z odpowiednimi
uprawnieniami.
Kuchenka jest ciężka. Zachować ostrożność
podczas przenoszenia i
przesuwania urządzenia.
Przed rozpoczęciem korzystania z
kuchni należy usunąć wszystkie
elementy
opakowania.
Przed instalacją należy sprawdzić rodzaj i
ciśnienie gazu w miejscu instalacji
urządzenia oraz rodzaj gazu, do którego
kuchnia jest przystosowana
Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują się w
instrukcji obsługi (patrz także
tabliczka znamionowa urządzenia).
Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno
posiadać sprawną wentylację
nawiewno – wywiewną.
Niesprawna wentylacja może
prowadzić do zakłócenia procesu
spalania gazu i powstawiania
zwiększonej zawartości tlenku węgla
w pomieszczeniu kuchennym.
Kuchenkę należy podłączyć do
zasilania elektrycznego: 230V, 50Hz.
Sprawdzić zgodność parametrów
instalacji elektrycznej z danymi
umieszczonymi na tabliczce
znamionowej.
Nie należy naprawiać / zmieniać
parametrów urządzenia samodzielnie.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie przeznaczone jest do
obsługi wyłącznie przez osoby dorosłe.
Nie zezwalać dzieciom na zabawę w
pobliżu urządzenia
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy i
pozostaje gorąca przez jakiś czas. Nie
zezwalać dzieciom na przebywanie w
pobliżu kuchni, do czasu jej ostygnięcia.
Dzieci mogą także zranić się /
poparzyć przy zdejmowaniu garnków i
naczyń z kuchni.
Podczas pracy
Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie
jej do innych celów jest niedozwolone!
Podczas pracy kuchni powstaje ciepło i
wilgoć. Należy zapewnić prawidłową
wentylację w pomieszczeniu, w którym
będzie ustawiona kuchnia.
W przypadku zalania kuchni, nie należy
jej używać. Nie obsługiwać kuchni
mokrymi rękoma.
W przypadku długiej pracy kuchni
należy zapewnić dodatkową
wentylację poprzez otwarcie okna
lub zwiększenie mocy wentylacji
mechanicznej (jeżeli
zainstalowano).
electrolux
4
W przypadku podłączenia innych urządzeń
elektrycznych w pobliżu kuchni należy
zwrócić uwagę, aby ich przewody zasilające
nie dotykały gorących elementów kuchni (lub
nie zostały przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju lub
innym tłuszczu nie wolno pozostawiać
urządzenia bez nadzoru, ponieważ
przegrzany olej może się zapalić.
Na ruszcie nie wolno ustawiać
zdeformowanych lub niestabilnych
naczyń do gotowania, gdyż mogą się
one przewrócić i zawartość naczynia
wyleje się na palniki.
Do wkładania i wyjmowania potraw z
piekarnika należy zawsze używać
kuchennych rękawic ochronnych.
Kuchnia nagrzewa się podczas
pracy. Nie dotykać nagrzanych
elementów wewnątrz piekarnika, gdyż
może dojść do oparzenia.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się
w pozycji „OFF” (wyłączony), kiedy
kuchenka nie jest użytkowana.
Ze względów bezpieczeństwa i higienicznych
kuchenkę należy utrzymywać w czystości.
Tłuszcz i resztki potraw mogą stać się
przyczyną pożaru!
Piekarnik należy czyścić zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w niniejszej
instrukcji obsługi.
Na palnikach kuchni oraz w piekarniku
nie należy używać plastikowych
naczyń. Nie przykrywać wewnętrznych
elementów piekarnika folią aluminiową.
Otwór wentylacyjny piekarnika (z tyłu,
w środkowej części płyty) nie może być
zasłonięty, gdyż zapewnia prawidłową
wentylację komory piekarnika.
W pobliżu kuchni nie wolno
przechowywać łatwopalnych
materiałów, środków czyszczących itp.
Nie przenosić kuchni za uchwyt drzwi
piekarnika.
Serwis
Awarię urządzenia należy zgłosić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Użytkownikowi nie wolno samodzielnie
wykonywać napraw! Autoryzowany zakład
serwisowy posiada oryginalne części
zamienne.
Wskazówki dla użytkownika
Panel sterujący
Pokrętło tylnego lewego palnika
Pokrętło przedniego lewego pola grzejnego
Pokrętło przedniego prawego pola
grzejnego
Pokrętło tylnego prawego pola grzejnego
Zegar elektroniczny
Lampka kontrolna termostatu
piekarnika
Lampka kontrolna
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Termostat piekarnika
electrolux
5
Płyta
Tylny lewy palnik (pomocniczy)
Przedni lewy palnik (duży)
Przedni prawy palnik (średni)
Tylny prawy palnik (średni)
Piekarnik
A. Prowadnica
B. Taca
C. Wentylator
C
A
B
Poziom
blachy
1
2
4
3
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem
Zdjąć wszystkie elementy
opakowania (wewnątrz i z
zewnątrz urządzenia), przed
włączeniem piekarnika.
Przed pierwszym użyciem urządzenia
należy rozgrzać piekarnik, bez wkładania
żywności. W tym czasie może wydobywać
się nieprzyjemny zapach. Jest to zjawisko
normalne.
1. Wyjąć wszystkie akcesoria z
piekarnika.
2. Zdjąć naklejki lub folie ochronne, jeżeli
występują.
3. Rozgrzać piekarnik przez 45 minut
ustawiając odpowiednie pokrętło na
pozycję “250”.
Tę samą czynność należy powtórzyć
włączając grill na 5-10 minut.
Umyć akcesoria łagodnym detergentem.
Opłukać i osuszyć.
Tabliczka znamionowa
Oznaczenie modelu urządzenia znajduje się
na tabliczce znamionowej kuchni (z lewej
strony, po otwarciu drzwi kuchenki).
Wartość wymaganego zabezpieczenia
kuchenki jest także podana na tabliczce
znamionowej.
Kondensacja i para
Podczas ogrzewania żywności pojawia się
para. Piekarnik częściowo odprowadza
powstałą parę. Pomimo to, nie należy stać
na wprost piekarnika podczas
otwierania drzwi, aby pozwolić na
swobodne ujście pary.
Jeżeli para przedostanie się na chłodne
powierzchnie poza piekarnikiem, wtedy
electrolux
6
nastąpi kondensacja pary i pojawią się
krople wody. Jest to zjawisko normalne i
nie świadczy o usterce urządzenia. Aby
zapobiec przebarwieniom, należy regularnie
wycierać powstałe krople wody.
Naczynia
Używać żaroodpornych naczyń, które
wytrzymują temperaturę do 290°C.
Na podstawę piekarnika nie wolno
stawiać żadnych naczyń i garnków.
Drzwi piekarnika nagrzewają się w
czasie pracy. Nie zezwalać
dzieciom na zabawę w pobliżu
włączonego piekarnika.
Piekarnik elektryczny
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Pieczenie tradycyjne – włączona górna i dolna grzałka; pieczenie
tradycyjnych potraw, które nie wymagają zmian temperatury w czasie
pieczenia. Jeżeli to konieczne, rozgrzać wstępnie piekarnik przed
włożeniem potrawy.
Nagrzewanie dolną grzałkąpozwala na przypieczenie potraw od
spodu.
Nagrzewanie górną grzałkąpozwala na rumienienie wierzchu
potraw.
Grill nie może pracować równocześnie z piekarnikiem. Drzwi
piekarnika musza być zamknięte podczas grillowania. Uwaga: Przy
funkcji Grill temperatura maksymalna to 230°C.
Pieczenie z nawiewemtermoobieg; funkcja pozwala na pieczenie
więcej niż jednej potrawy jednocześnie, bez przenikania się smaków i
zapachów, na kilku poziomach.
Rozmrażanie – (To NIE jest funkcja pieczenia). Pomocne przy
rozmrażaniu produktów.
Uwaga
Na dnie piekarnika nie wolno stawiać
żadnych naczyń, patelni, tac lub folii
aluminiowej. Może dojść do
0nagromadzenia ciepła i uszkodzenia
piekarnika oraz emaliowanych
powierzchni.
Pokrętło termostatu
Temperaturę można ustawić obracając
pokrętło piekarnika w kierunku zgodnym z
ruchem wskazówek zegara.
Temperaturę można ustawić w zakresie od
50°C do 250°C.
Termostat kontroluje temperaturę płynnie,
więc można wybrać poziom temperatury
pomiędzy tymi, które są wyraźnie oznaczone.
Ustawienie maksymalne jest odpowiednie do
pieczenia na grillu.
Wskazówki
Po wyborze temperatury zostanie
podświetlona lampka kontrolna
termostatu. Będzie podświetlona, aż
piekarnik osiągnie zadaną temperaturę;
następnie zgaśnie i będzie się zapalała,
pokazując, że termostat kontroluje
temperaturę wewnątrz piekarnika.
Lampka kontrolna piekarnika zostanie
podświetlona po ustawieniu funkcji
piekarnika, na czas jej trwania.
electrolux
7
Używanie wentylatora piekarnika
Szybkie Rozgrzewanie
Szybkie osiąganie wyznaczonej
temperatury eliminuje konieczność
wstępnego nagrzewania piekarnika (do
czasu pieczenia wskazanego w przepisie
należy dodać 5-7 minut). Potrawy
wymagające pieczenia w bardzo wysokich
temperaturach należy włożyć do
rozgrzanego piekarnika, np. chleb, suflety
itp.
Niższe temperatury pieczenia
Pieczenie z nawiewem wymaga niższych
temperatur, niż pieczenie tradycyjne.
Dlatego należy pamiętać o
zmniejszeniu temperatury o 20- 25°C
korzystając z dotychczasowych
przepisów.
Jednakowa temperatura pieczenia
Wentylator umożliwia utrzymanie
jednakowej temperatury wewnątrz
piekarnika, niezależnie od poziomu
ułożenia blachy. Pozwala to także na
pieczenie kilku potraw jednocześnie.
Należy pamiętać, że potrawy na
najwyższym poziomie będą rumieniły się
nieco szybciej.
Zapachy potraw nie przenikają się.
Jak używać wentylatora
1. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
ustawić w położeniu
2. Pokrętłem termostatu ustawić
wymaganą temperaturę pieczenia.
Wskazówki i porady
Podczas pieczenia z nawiewem więcej niż
jednej potrawy należy ustawić naczynia na
środku każdej z blach (zamiast kilku
naczyń na jednym
poziomie).
Przy całkowitym wypełnieniu piekarnika
potrawami, czas pieczenia będzie nieco
dłuższy.
Na podstawie piekarnika można ułożyć
blachę. Naczynie wstawić do blachy – nie
stawiać naczynia bezpośrednio na dnie
piekarnika, aby zapewnić prawidłową
cyrkulację powietrza wokół produktów.
Gdy piekarnik jest całkowicie wypełniony
tym
samym produktem (np. tace ciastek) – będą
one upieczone jednakowo i należy je wyjąć
z piekarnika w tym samym czasie. Jeżeli na
tacach znajdują się produkty różnego
rodzaju i rozmiaru, np. herbatniki – czas
pieczenia będzie inny.
Wentylator sprawdza się także do
ogrzewania produktów, bez konieczności
wcześniejszego rozmrażania, np. tarty
owocowe, paszteciki kiełbaski i inne
produkty o niewielkich rozmiarach. Ustawić
temperaturę 190-200°C I włączyć piekarnik
na 20-40 minut (w zależności od ilości
produktów).
Odpowiednie ustawienie czasu I funkcji
zależy od zdobywanego doświadczenia I
preferencji użytkownika. Temperatury mają
charakter orientacyjny i należy je
podwyższać lub obniżać, zgodnie z
indywidualnymi upodobaniami.
Wpływ naczyń na efekty pieczenia
Naczynia I formy różnią się grubością,
kolorem, stopniem przewodzenia ciepła do
produktu:
A naczynia aluminiowe, gliniane, ze szkła
żaroodpornego oraz jasne formy redukują
rumienienie spodu potrawy.
B naczynia emaliowane, kolorowe oraz
ciemne, ciężkie formy do pieczenia
wpływają na intensywne rumienienie potraw
od spodu.
Rozmrażanie
Wentylator piekarnika pracuje bez emisji
ciepłego powietrza, w temperaturze
pokojowej.
Funkcję polecamy zwłaszcza dla
delikatnych produktów, które są nieodporne
na wyższą temperaturę, np. torty z kremem,
chleb i produkty zbożowe.
.
electrolux
8
Wskazówki i porady
Produkty przykryć folią aluminiową,
plastikową lub pokrywką, aby uniknąć ich
wysuszenia w trakcie rozmrażania
Małe lub płaskie produkty (filety rybne,
wątróbka, mięso) rozmrażają się w ciągu
1-2 godzin. Po rozmrożeniu należy je
natychmiast poddać obróbce cieplnej.
Produkty ułożyć w jednej warstwie I
obrócić w połowie czasu rozmrażania.
NIE pozostawiać rozmrożonych
produktów w temperaturze pokojowej.
Natychmiast ugotować lub włożyć do
chłodziarki.
Przestrzegać zasad higieny podczas
obróbki świeżej, mrożonej i gotowanej
żywności.
Pieczenie tradycyjne
Po włączeniu tej funkcji ciepło dochodzi do
potrawy zarówno z dolnej, jak i górnej grzałki.
Przydatne do pieczenia na jednym poziomie,
zwłaszcza dań, które wymagają
dodatkowego rumienienia spodu (quiche,
tarta itp.). Potrawy zapiekane, lasagne, które
wymagają dodatkowego rumienienia
wierzchu można także przygotowywać
używając górnej i dolnej grzałki.
Jak włączyć pieczenie tradycyjne
Obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika do pozycji
Ustawić pokrętło termostatu na
wymagany poziom temperatury.
Nagrzewanie górną grzałką
Do pieczenia gotowych dań, np. Lasagne.
Nagrzewanie dolną grzałką
Funkcja przydatna szczególnie do pieczenia
niektórych ciast oraz pizzy. Można jej także
używać do rumienienia potraw takich jak
quiche
Lampka termostatu piekarnika
Lampka zostaje podświetlona po ustawieniu
temperatury pieczenia i pozostanie włączona
do czasu jej osiągnięcia wewnątrz
piekarnika. W czasie pieczenia gaśnie i
zapala się, informując o kontrolowaniu i
utrzymywaniu zadanej temperatury.
Urządzenie nagrzewa się w czasie
pracy. Zachować ostrożność i nie
dotykać grzałek wewnątrz
piekarnika.
Wskazówki i porady
Należy zachować min. 2.5 cm pomiędzy
wierzchem potrawy i grzałką. W ten sposób
osiągniecie Państwo najlepsze rezultaty
pieczenia. W przypadku pieczenia ciast,
chleba itp., formę należy ustawić centralnie
pod grzałką.
Formy i naczynia z potrawami ustawiać na
środku tacy, aby powietrze mogło
swobodne przepływać.
Potrawy układać w wystarczająco dużych
naczyniach i tacach, aby uniknąć
nadmiernego kapania tłuszczu na
podstawę piekarnika oraz aby ułatwić
źniejsze czyszczenie.
Naczynia emaliowane, ciemne lub ciężkie
powodują nadmierne rumienienie spodu
potrawy. Tace aluminowe lub błyszczące
odbijają ciepło i powodują spowolnienie
rumienienia spodu potrawy.
NIE stawiać żadnych naczyń bezpośrednio
na dnie piekarnika, gdyż można uszkodzić
urządzenie.
NIE używać rusztu form do mięsa jako tacy
do pieczenia, gdyż potrawa będzie zbyt
mocno zrumieniona od spodu.
Drzwi nagrzanego piekarnika nie powinny
być otwierane na zbyt długi okres czasu,
zwłaszcza przy wkładaniu potraw do
rozgrzanego piekarnika.
Pieczenie na grillu
Podczas pieczenia na grillu
niektóre elementy kuchni
nagrzewają się. Nie należy
zostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru. Nie zezwalać
electrolux
9
dzieciom na zabawę w pobliżu
włączonej kuchni.
Podczas pieczenia na grillu drzwi
piekarnika powinny być
zamknięte.
Uwaga: maksymalna temperatura
dla tej funkcji wynosi 230°C.
Aby włączyć grzałkę grilla należy
obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
do położenia GRILL, a następnie obrócić
pokrętło termostatu na maksymalną
temperaturę.
Większość produktów można umieścić na
ruszcie, w odpowiednim naczyniu, aby
pozwolić na efektywną cyrkulację
rozgrzanego powietrza. Ryby można
umieścić bezpośrednio na ruszcie.
Ustawić naczynie i ruszt na odpowiednim
poziomie wewnątrz piekarnika (ze względu
na rozmiary i grubość mięsa).
Produkty należy osuszyć przed
grillowaniem. Chude mięso i ryby należy
posmarować cienką warstwą oleju lub
masła, aby zachowały swoją naturalną
wilgotność.
Dodatki, takie jak: pomidory i grzyby
można położyć pod rusztem, podczas
grillowania mięsa.
Podczas tostowania pieczywa zalecamy
wsunięcie rusztu na najwyższy poziom.
Przed włożeniem produktów
przeznaczonych do grillowania, zalecamy
ogrzanie piekarnika (przy włączonej funkcji
grill) przez kilka minut. W czasie pieczenia
można zmieniać ustawienia i temperaturę,
jeżeli to konieczne.
W trakcie pieczenia na grillu potrawy
należy obrócić na drugą stronę, jeżeli to
konieczne.
UWAGA: Ze względów
bezpieczeństwa, grzałka grilla jest
kontrolowana przez termostat. W
czasie grillowania, grzałka włącza i
wyłącza się, aby zapobiec
ewentualnemu przegrzaniu.
Czasy pieczenia zależą do wagi produktu i
jego grubości.
Zegar LED z minutnikiem
Zegar obsługuje się trzema przyciskami:
,
Ustawianie czasu
Tryb pracy
Można wybrać następujące funkcje:
Czas trwania
Zatrzymanie - stop
Minutnik
Aktualny czas
Aktualny czas
Po podłączeniu do zasilania na
wyświetlaczu pojawia się wskazanie
godziny: 12.00, a wskaźnik LED
pulsuje. W trakcie pulsowania
wskaźnika można zmienić czas
posługując się przyciskami
i .
Ustawiona godzina zostanie wprowadzona
do pamięci w ciągu 5 sekund od ostatniego
wciśnięcia przycisku, a wskaźnik zgaśnie.
Ustawienie czasu może zostać zmienione w
każdej chwili. Należy wciskać przycisk trybu
pracy, aż wskaźnik
zacznie pulsować, a
następnie ustawić aktualną godzinę.
Minutnik (do odmierzania czasu)
Przycisk trybu pracy należy wcisnąć
kilkakrotnie, aż wskaźnik LED
będzie
pulsował. Wtedy ustawić zakres czasu
używając przycisków „
” i „ ”.
Ustawiony czas będzie wyświetlony, a
wskaźnik LED
, który poprzednio
pulsował, będzie podświetlony stale. Po
upływie ustawionego czasu rozlega się
electrolux
10
alarm akustyczny (2 dźwięki) a wskaźnik
LED ponownie pulsuje. Aby wyłączyć
alarm I pulsowanie należy wcisnąć jeden z
przycisków, wskaźniki LED zgasną, a na
wyświetlaczu pojawi się aktualna godzina.
Czas trwania
Aby ustawić czas trwania funkcji należy
kilkakrotnie wcisnąć przycisk trybu pracy,
aż wskaźnik LED
będzie pulsował.
Następnie ustawić pożądany czas trwania
funkcji (w zakresie od 0.01h do 10.00h), za
pomocą przycisków “plus” i „minus”. Czas
zostanie wprowadzony do pamięci po
upływie ok. 5 sekund, a
wskaźnik LED
będzie podświetlony
stale. Na wyświetlaczu pojawi się aktualna
godzina. Po upływie ustawionego czasu
funkcji rozlega się alarm akustyczny (4
dźwięki) a
wskaźnik LED
będzie podświetlony
stale. Na wyświetlaczu pojawi się aktualna
godzina. Po upływie ustawionego czasu
funkcji rozlega się alarm akustyczny (4
dźwięki) a wskaźnik LED
pulsuje. Alarm
oraz pulsowanie można wyłączyć wciskając
jeden z przycisków. Wskaźnik LED gaśnie.
Zatrzymanie – stop
Aby ustawić czas zatrzymania zegara należy
kilkakrotnie wcisnąć przycisk trybu pracy, aż
wskaźnik LED
będzie pulsował.
Następnie ustawić czas
zatrzymania pracy (ramka pomiędzy aktualną
godziną + 1 minuta oraz aktualna
godzina – 1 minuta) wciskając przyciski
„plus” i „minus”. Wprowadzony czas zostanie
zachowany po upływie ok. 5 sekund, a
wskaźnik LED pozostaje podświetlony
stale. Na wyświetlaczu pojawia się aktualna
godzina. Po osiągnięci ustawionego czasu
funkcja zostaje wyłączona, rozlega się alarm
akustyczny (4 dźwięki), a wskaźnik LED
pulsuje. Alarm oraz pulsowanie można
wyłączyć wciskając jeden z przycisków.
Wskaźnik LED gaśnie.
Tabele pieczenia
Pieczenie tradycyjne
Potrawa
Poziom
blachy
Czas wstępnego
ogrzewania (min.)
°C
Czas
pieczenia
(min.)
Paszteciki 3 10-13 160-180 20-25
Kruchy spód 2 10-13 170-190 25-30
Ciasto drożdzowe z jabłkami 3 - 180-200 45-50
Ciasto z jabłkami 1 10-13 175-185 55-60
Ciastka 2 10-13 170-190 25-35
Biszkopt beztłuszczowy 2 10-13 170-180 20-25
Biszkopt 2 - 170-180 50-55
Kurczak (cały) 2 - 195-205 60-70
Kurczak (połówka) 3 - 195-205 30+30
Pieczeń wieprzowa 3 - 195-205 100-105
Pizza 2 - 210-230 25-30
electrolux
11
Potrawa
Poziom
blachy
Czas wstępnego
ogrzewania (min.)
°C
Czas
pieczenia
(min.)
Bułki drożdżowe 1/2 10-15 215-235 10-20
Roladki szwajcarskie 1/1 10-13 170-190 15-20
Sernik 1/2 - 170-190 50-70
Flan z jabłkami 1/1 10-15 210-230 30-50
Eklery 1/2 10-15 190-200 10-20
Bezy 1/2 - 115-125 40-50
* czas wstępnego nagrzewania
** czas pozostawienia w piekarniku o zakończeniu pieczenia
Wentylator
Potrawa
Poziom
blachy
Czas wstępnego
ogrzewania
(min.)
°C
Czas
pieczenia
(min.)
Paszteciki 2+4 - 140-160 30-35
Kruchy spód 2+4 - 150-170 25-35
Ciasto drożdzowe z jabłkami 2+4 - 170-180 45-50
Ciasto z jabłkami 1+3 - 170-180 55-60
Ciastka 2+4 - 160-170 20-30
Biszkopt beztłuszczowy 3 - 150-160 30-35
Biszkopt 2 - 160-170 45-55
Bułki drożdżowe 3 10-13 180-200 10-20
Bułki drożdżowe 1+3 - 180-200 10-20
Roladki szwajcarskie 3 10-13 160-180 10-20
Sernik 2 - 150-170 50-70
Flan z jabłkami 2 10-13 180-200 30-50
Eklery 3 10-13 190-200 10-20
Bezy 2+4 - 115-125 45-55
Ciasto bożonarodzeniowe 2 - 150-160 45+10**
Crumble 2 - 165-175 25-35
Strucla 3 - 160-170 20-30
Ciasto maślane 2 - 165-175 25-35
electrolux
12
Pieczenie na grillu
Potrawa
Poziom
blachy
Czas
wstępnego
ogrzewania
(min.)
°C
Czas pieczenia
(min.)
Tost 3 10 230 3-5
Steki wołowe 3 10 230 15+15
Kurczak (połówka) 2 --- 230 30+30
Steki wieprzowe 3 --- 230 25+25
Obsługa płyty
Palniki nawierzchniowe
Symbole na pokrętle odpowiadają symbolom
na panelu kontrolnym (patrz opis urządzenia).
wyłączony
maksymalny płomień
minimalny płomień
Poziomu maksymalnego należy używać do
zagotowania, a minimalnego do
podgotowywania potraw (utrzymywania w
cieple).
Można wybierać położenia pośrednie między
maksymalnym i minimalnym płomieniem,
nigdy nie ustawiać pokrętła pomiędzy
płomieniem maksymalnym, a pozycją:
wyłączony.
Zapalanie palników
Wcisnąć i przekręcić pokrętło
wybranego palnika w lewą stronę do
pozycji "duży płomień" i przytrzymać
je wciśnięte, aż do zapalenia gazu.
W tym samym momencie iskrownik
zacznie wytwarzać iskrę do zapalenia
gazu.
Po zapaleniu płomienia, pokrętło należy
trzymać wciśnięte jeszcze przez ok. 10
sekund aż zawór bezpieczeństwa
będzie automatycznie utrzymywać
płomień na palniku.
LUB
Wcisnąć pokrętło i obrócić je w
lewą stronę, aż do oznaczenia „dużego
płomienia”. Przyłożyć do palnika
zapaloną np. zapałkę.
Następnie wyregulować płomień
według potrzeby.
Jeśli z jakiegoś powodu płomień
zgaśnie, należy przekręcić pokrętło do
pozycji "
", odczekać około minuty i
zapalić ponownie.
Jeżeli po kilku próbach nadal nie można
uruchomić palnika, należy sprawdzić,
czy pierścień palnika i nakładka są
prawidłowo nałożone.
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy palnik
działa.
Po zapaleniu wyregulować płomień.
Jeżeli płomień zgasł należy odczekać 1
minutę i spróbować ponownie.
Jeżeli nie można włączyć palnika pomimo
kilkakrotnych prób należy sprawdzić, czy
pierścień palnika i jego wierzch są
prawidłowo ułożone (patrz rysunek).
Wyłączanie palników
Wyłączyć palnik ustawiając pokrętło w
pozycji «
».
Wybór właściwego palnika
Pod każdym z pokręteł znajduje się symbol
odpowiadającemu mu palnika.
Zawsze należy stosować palnik o wielkości
odpowiedniej do średnicy garnka używanego
electrolux
13
do gotowania. Aby nie dopuścić do wykipienia
potrawy, zalecamy dobieranie odpowiednich
naczyń (patrz rysunek).
Należy używać naczyń o płaskim dnie i
cienkich ściankach. Nie używać
naczyń o wklęsłych lub wypukłych
dnach.
Ze względów ekonomicznych zalecamy
nakrywanie naczyń podczas gotowania.
prawidłowo
nieprawidłowo
Kiedy potrawa zacznie się gotować, należy
zmniejszyć pło podtrzymywać gotowanie.
Pierścień i otwory mień tak, aby tylko palnika
należy utrzymywać w czystości.
Na poszczególnych palnikach należy
używać naczyń o właściwej średnicy:
Średnica
(mm) Palnik
Moc
(kW)
min. min.
Duży 160 280
Średni 140 240
Pomocniczy 1,00 120 180
Akcesoria dostarczane wraz z
urządzeniem
Kuchnia jest wyposażona w:
ruszt (potrawy należy umieszczać w
środkowej części rusztu)
tacę (na spływający z mięsa tłuszcz i soki);
wsunąć w poziom 2; jeżeli nie jest używana
należy ją wyjąć z piekarnika
blachę do pieczenia
Poza oryginalnym wyposażeniem kuchni
zalecamy używanie żaroodpornych naczyń
(zgodnie ze wskazówkami ich producenta).
Wysuwana szuflada
Pod komorą piekarnika znajduje się
wysuwana szuflada.
W czasie długiego pieczenia
szuflada może ulec rozgrzaniu. W
szufladzie nie należy przechowywać
Materiały łatwo palne (rękawice,
ręczniki, ścierki, plastikowe
naczynia, spraye) nie powinny być
przechowywane w szufladzie.
Akcesoria piekarnika, np. tace do pieczenia,
również ulegną rozgrzaniu. Zachować
szczególną ostrożność podczas wyjmowania
tac z szuflady w
trakcie pieczenia lub wtedy, gdy piekarnik jest
jeszcze rozgrzany.
Aby wysunąć szufladę
Chwycić szufladę od dołu I wysunąć do
przodu.
Aby wyjąć szufladę, należy ją maksymalnie
wysunąć, lekko podnieść I pociągnąć,
wyjmując z obudowy piekarnika.
W czasie pracy piekarnika w zbiorniku
gromadzą się skropliny. Należy go włożyć do
szuflady piekarnika. Po zakończeniu pracy
urządzenia zbiornik należy opróżnić /
oczyścić.
Szufladę należy włożyć wykonując powyższe
czynności w odwrotnej kolejności.
W czasie pracy piekarnika w zbiorniku
gromadzą się skropliny. Należy go włożyć
do szuflady piekarnika. Po zakończeniu pracy
urządzenia zbiornik należy opróżnić/oczyścić.
3,00
2,00
electrolux
14
Czyszczenie i konserwacja
Przed przystąpieniem do
czyszczenia należy sprawdzić, czy
wszystkie pokrętła są ustawione w
położeniu „wyłączony”, urządzenie
jest ostudzone i odłączone do
zasilania.
Do czyszczenia nie należy używać
szorujących środków i materiałów.
Palniki
Palniki można myć w wodzie z
dodatkiem środka czyszczącego.
Po umyciu sprawdzić, czy otwory
pierścienia palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używać noża
lub innych ostrych narzędzi.
Po umyciu elementy należy wysuszyć i
ponownie umieścić na swoim miejscu.
Panel sterujący, pokrętła, emaliowany
ruszt kuchni, przednia i boczne ścianki
piekarnika
Czyścić wilgotną gąbką z łagodnym
detergentem; opłukać i osuszyć.
– Nie używać środków i materiałów
ściernych, które mogłyby zniszczyć emalię.
Piekarnik
Elementy emaliowane
: czyścić tak,
jak pozostałe elementy emaliowane
.
Drzwi piekarnika
Drzwiczki piekarnika należy myć ciepłą
wodą z dodatkiem detergentu. Nie
wolno używać środków szorujących.
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika
W celu łatwego oczyszczenia piekarnika
można zdjąć jego
drzwiczki.
Opuścić drzwiczki piekarnika do pozycji
poziomej. Następnie przełożyć do przodu
dźwigienki na obu zawiasach drzwiowych, aż
do oporu (a).
Ponownie zamknąć drzwiczki do oporu i
unieść w górę, aby zdjąć je z zawiasów (b).
Zakładanie drzwiczek piekarnika
Podczas wstawiania drzwiczek należy
electrolux
15
wykonać czynności opisane w
akapicie Zdejmowanie drzwiczek
piekarnika, tylko w odwrotnej
kolejności.
Ponownie osadzić zawiasy drzwiczek w
otworach na zawiasy (c).Podczas osadzania
zawiasów zwrócić uwagę, aby zostały ułożone
Wszelkie zanieczyszczenia i pozostałości po
właściwie i równomiernie.
Następnie powoli odchylić drzwiczki w
ł.Dopilnować, aby w trakcie odchylania
kant drzwiczek nie uderzył w dole o ramę (w
takim wypadku ponownie podnieść drzwiczki
w górę i na nowo ułożyć zawiasy).
Następnie ponownie przełożyć
dźwigienki na zawiasach do tyłu – w
stronę piekarnika (d).Aby drzwiczki
zamknęły się prawidłowo, docisnąć
dźwigienki (e) jakimś przedmiotem (np.
śrubokrętem).
Sprawdzić (powoli) poprawną funkcję
drzwiczek.
Uwaga: Nigdy nie „zatrzaskiwać“ dźwigienki
zawiasów drzwiowych,gdyż działanie sprężyny
może spowodować obrażenia.
Płyta podpalnikowa
Płytę czyścić, gdy jest jeszcze ciepła
(później usunięcie zanieczyszczeń będzie
trudniejsze). Do czyszczenia bieżącego
używać wody z detergentem lub
specjalnych środków do tego
przeznaczonych. Dokładnie opłukać i
wysuszyć.
gotowaniu należy natychmiast namoczyć i
usunąć, ponieważ emalia na podpalnikowej
płycie kuchenki może się trwale przebarwić.
Nie używać ostrych narzędzi lub ściernych
środków czyszczących. Plamy z octu,
kwasów owocowych należy natychmiast
usuwać.
Nie używać:
proszków do szorowania, wybielaczy;
drucianych gąbek;
środków do czyszczenia wanien i zlewów.
Palniki
Palniki można myć w wodzie z dodatkiem
środka czyszczącego.
Po umyciu sprawdzić, czy otwory
pierścienia palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używać noża lub
innych ostrych narzędzi.
Po umyciu elementy należy wysuszyć i
ponownie umieścić na swoim miejscu.
Wymiana żarówki piekarnika
Przed wymianą żarówki należy
upewnić się, że pokrętła są
ustawione w położeniu
„wyłączony”. Odłączyć urządzenie do
zasilania. Kuchnia musi być ostudzona.
electrolux
16
Parametry żarówki
Moc 25W
Zasilanie 230/240V(50Hz)
Odporna na temperaturę 300ºC
Cokół E 14
Aby wymienić żarówkę.
1. Odkręcić szklaną pokrywę w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara I zdjąć.
2. Wykręcić zużytą żarówkę i wkręcić
nową, sprawną.
3. Założyć szklaną pokrywę.
Podłączyć kuchnię do zasilania
elektrycznego.
Co zrobić, gdy ...
W przypadku wystąpienia
nieprawidłowości w funkcjonowaniu
kuchenki należy przed zgłoszeniem awarii
w autoryzowanym zakładzie serwisowym
sprawdzić poniższe usterki i rozwiązania.
WAŻNE: Jeżeli wezwą Państwo
technika z autoryzowanego zakładu
serwisowego do usunięcia opisanej
poniżej usterki (lub naprawy szkody
powstałej w wyniku nieprawidłowej
instalacji, obsług itp., wizyta będzie
odpłatna nawet w czasie trwania
gwarancji.
Usterka Rozwiązanie
Płomień palnika jest niestabilny Sprawdzić, czy:
Otwory w pokrywce palnika nie są zatkane.
Regulator ciśnienia jest sprawny.
Zawór jest całkowicie otwarty.
Żaden z palników się nie zapala Sprawdzić, czy:
Zawór gazowy jest otwarty.
Przewód gazowy jest prawidłowo ułożony.
Palnik jest mokry.
Pokrywka i pierścień palnika zostały prawidłowo
założone po czyszczeniu.
Płomień jest nierównomierny Sprawdzić, czy:
Pierścień palnika jest czysty.
Pokrywka i pierścień palnika zostały prawidłowo
założone po czyszczeniu.
Nie można włączyć piekarnika Sprawdzić:
- Czy funkcja piekarnika/temperatura pieczenia zostały
prawidłowo ustawione.
- Włącznik (w przypadku podłączenia stałego) w instalacji
jest w położeniu: włączony (ON).
Potrawy pieką się zbyt wolno lub zbyt
szybko
Sprawdzić:
- należy zmienić temperaturę pieczenia.
electrolux
17
Usterka Rozwiązanie
Nie działa oświetlenie piekarnika
- Żarówka przepaliła się. Wymienić na nową, postępując
zgodnie ze wskazówkami zawartymi w instrukcji.
Jeżeli piekarnik nadal nie funkcjonuje
prawidłowo, wtedy należy zwrócić się do
najbliższego autoryzowanego zakładu
serwisowego podając model i numer seryjny
urządzenia, objawy usterki.
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
EKK513518
Wymiary Wysokość
Szerokość
Głębokość
Pojemność piekarnika
855 mm
500 mm
600 mm
45 l
Płyta Ruszt
Palnik prawy przedni
Palnik prawy tylny
Palnik lewy przedni
Palnik lewy tylny
Zapalarka
Emaliowany
Średni
Średni
Duży
Pomocniczy
2,00 kW
2,00 kW
1,00 kW
0,6 W
Piekarnik Grzałki piekarnika
- dolna
- górna
Grzałka grilla
Wentylator konwekcyjny
Okrągła grzałka
Żarówka piekarnika
Zegar LED
Poziom hałasu
Czyszczenie
900 W
1000 W
1900 W
35 W
1900 W
żarówka 25W typ E14
2 W
45,7 dB
ręczne
Moc całkowita piekarnika 1962 W
Zasilanie Napięcie
Częstotliwość
230 V
50 Hz
Akcesoria Rożno
Taca
Ruszt
Blacha do pieczenia
Emaliowane
Emaliowane
Moc kuchenki 1962,6 W
Wskazówki bezpieczeństwa
Podłączenie i dopasowanie
kuchenki do odpowiedniego
rodzaju gazu może wykonać
wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi
uprawnieniami, zgodnie z
obowiązującymi przepisami
. Instalator po przeprowadzeniu
w/w czynności powinien zaznaczyć
w tabeli DANYCH TECHNICZNYCH
rodzaj gazu, do którego została
dostosowana kuchnia.
Producent nie ponosi
odpowiedzialności za szkody
powstałe wskutek
3,00 kW
electrolux
18
nieprzestrzegania obowiązujących
norm i przepisów
lub podłączenia kuchenki przez
osobę nieuprawnioną.
Instalacja
Podłączenie i dopasowanie kuchenki
do odpowiedniego rodzaju gazu może
wykonać wyłącznie instalator
urządzeń gazowych z odpowiednimi
uprawnieniami, zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w
czynności powinien zaznaczyć w tabeli
DANYCH TECHNICZNYCH rodzaj gazu,
do którego została dostosowana
kuchnia.
Przed przystąpieniem do instalowania
kuchni w pomieszczeniu kuchennym
należy upewnić się, czy spełnia ono
wymagania stawiane mu przez
obowiązujące przepisy.
Pomieszczenie kuchenne powinno:
- mieć szerokość min. 1,7 m dla
mieszkania jednopokojowego lub 2,3
m dla mieszkania wielopokojowego;
- mieć minimalną wysokość 2,2 m;
- mieć odpowiednią kubaturę, która
zapewni, że maksymalne obciążenie
cieplne pochodzące od urządzeń
gazowych zainstalowanych w tym
pomieszczeniu nie przekroczy 930
W/m
3
pomieszczenia kuchennego i
175 W/m
3
dla pomieszczenia
mieszkalnego;
- zapewnić wentylację nawiewno -
wywiewną (co najmniej 1,5 krotną
wymianę powietrza w ciągu godziny)
- zapewnić dopływ powietrza (jeżeli kuchnia
nie posiada okna) poprzez otwory
wykonane w ścianach zewnętrznych o
powierzchni min. 0,016 m
2
- zapewnić odprowadzanie spalin, np.
poprzez sprawny kanał kominowy o
min. boku 0,14 m.
Równocześnie informujemy, że kuchnia jest
przewidziana do instalowania obok mebli
kuchennych, ale nie wyższych niż górna
płaszczyzna rusztu kuchni.
Po instalacji kuchenka powinna być
łatwo dostępna dla technika z serwisu, w
przypadku konieczności naprawy.
Przed podłączeniem urządzenia do zasilania
elektrycznego, należy sprawdzić czy
parametry instalacji w miejscu eksploatacji
urządzenia są zgodne z danymi
umieszczonymi na tabliczce znamionowej
Kuchenka musi być uziemiona.
Podłączenie do zasilania gazem
Sprawdzić przepływ gazu i średnicę
przewodu.
Sprawdzić szczelność połączeń.
Zainstalować zawory gazowe.
Ustawienie
Sąsiadujące szafki lub ściany nie mogą
być wyższe od krawędzi kuchenki.
Kuchenka powinna być ustawiona w
Kuchenkę należy ustawić na
stabilnej podłodze.
62 cm
69cm
15 cm
electrolux
19
Wypoziomowanie
Kuchenka jest wyposażona w nóżki
regulacyjne (z przodu i z tyłu podstawy
kuchni).
Poprzez regulacjężek można
ustawić
odpowiednią wysokość urządzenia, wyrównać
wysokość z sąsiadującymi meblami oraz
właściwie wypoziomować kuchenkę.
Między kuchnią, a pochłaniaczem należy
zachować odstęp 69 cm (patrz rysunek).
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Prace związane z instalacją
elektryczna kuchni należy
powierzyć uprawnionemu
technikowi elektrykowi. Muszą być
one wykonane zgodnie z
obowiązującymi przepisami.
KUCHENKA MUSI BYĆ
UZIEMIONA
Producent wyklucza swoją
odpowiedzialność za szkody
powstałe w wyniku instalacji
nieprawidłowej i niezgodnej z
przepisami.
Kuchenkę należy podłączyć do zasilania
230V, 50Hz.
Przewód zasilający: typ H05 RR-F.
Przed włączeniem kuchenki należy
sprawdzić, że napięcie kuchni jest zgodne
z parametrami instalacji w miejscu
eksploatacji urządzenia (patrz: tabliczka
znamionowa kuchenki).
Jeżeli przewód zasilający zostanie
uszkodzony, należy go wymienić w
autoryzowanym zakładzie
serwisowym.
L1 N(L2)
230V ~
brązowy
błękit
zielon
y
- żółt
y
Kuchenka może zostać podłączona na
stałe, zgodnie z obowiązującymi
przepisami, przez uprawnioną osobę.
W przypadku podłączenia stałego należy
zastosować wielobiegunowy wyłącznik z
rozwarciem styków min. 3 mm pomiędzy
stykami, odpowiedni do pracy w warunkach
napięcia kategorii III.
Wyłącznik powinien być umieszczony w
odległości max 2 m od urządzenia (musi
być także łatwo dostępny po zakończeniu
instalacji).
UWAGA
: Przewód uziemiający powinien być
2cm dłuższy niż pozostałe.
Przewód zasilający kuchni nie
powinien dotykać żadnego z
elementów wskazanych na rysunku
.
Przewód
zasilający
Elastyczny wąż
przyłączeniowy
Przed podłączeniem sprawdzić, czy:
Bezpiecznik i domowa instalacja
elektryczna mogą zostać obciążone
jeszcze jednym urządzeniem (patrz
tabliczka znamionowa kuchenki);
electrolux
20
Gniazdko lub wielobiegunowy
wyłącznik (w przypadku
podłączenia stałego) jest łatwo
dostępny po instalacji urządzenia.
Jak to wykonać?
Odkręcić i zdjąć pokrywę ochronną w
tylnej części kuchni;
Podłączyć przewód zasilający do
kuchenki;
Umocować przewodem zaciskowym;
Upewnić się, ze wartość podłączenia
jest zgodna z parametrami instalacji
elektrycznej;
Założyć i przykręcić pokrywę ochronną w
tylnej części kuchenki.
Podłączenie do zasilania gazem
Podłączenie do instalacji gazowej musi być
dokonane zgodnie z obowiązującymi
normami i przepisami prawa budowlanego!
Podczas montażu kuchenkę poddano
testom i dostosowano do zasilania gazem
o parametrach zamieszczonych na
tabliczce znamionowej. Sprawdzić, czy
charakterystyka gazu odpowiada
parametrom gazu zasilającego.
Jeżeli nie, należy postępować zgodnie z
zaleceniami podanymi w rozdziale “Użycie
innych typów gazu”. W celu uzyskania
maksymalnej wydajności i minimalnego
zużycia gazu należy sprawdzić, czy
ciśnienie gazu zasilającego odpowiada
ciśnieniu podanemu na tabliczce
znamionowej. Jeżeli ciśnienie gazu jest
inne (lub zmienne) od podanego na
tabliczce, należy zamontować regulator
ciśnienia.
Podłączenie za pomocą sztywnej rury
metalowej lub giętkiej rury metalowej
Podłączenie kuchni do instalacji gazu
ziemnego powinno być wykonane przy
pomocy sztywnego podłączenia
(dopuszcza się też inne podłączenia) np.
Przy użyciu rur stalowych instalacyjnych
lub rur miedzianych. Kuchnia posiada
króciec przyłączeniowy G 1/2.
Podłączenie za pomocą węża
elastycznego
Podłączenie za pomocą węża
elastycznego można wykonać tylko po
sprawdzeniu, czy jest to zgodne z
obowiązującymi przepisami.
Przewód łączący nie może przecinać
tylnej ściany kuchenki. Wąż elastyczny
łączymy z króćcem kuchni przy pomocy
0,5 m odcinka rury stalowej instalacyjnej
(bez szwu).
Długość przewodu nie może
przekraczać 1.5 metra bez jakichkolwiek
zagięć lub skręceń.
Przewód nie może przechodzić blisko
ostrych krawędzi lub przedmiotów z
ostrym zakończeniem.
Przewód musi być dostępny, aby
umożliwić kontrolę pod względem
przetarcia lub zużycia na całej swojej
długości.
Ustalając stan przewodu należy wziąć pod
uwagę: zadraśnięcia na powierzchni
przewodu, przecięcia, przypalenia na końcach
i wzdłuż przewodu, stwardnienie przewodu;
przewód musi utrzymywać swoją naturalną
elastyczność, obejmy mocujące nie mogą być
zardzewiałe; czas używania przewodu nie
może przekraczać okresu gwarancyjnego 5
lat.
Jeżeli zajdzie jedna lub więcej z
wymienionych okoliczności, nie
wolno naprawiać przewodu, lecz
niezwłocznie wymienić go.
UWAGA!
Po zamocowaniu należy sprawdzić
szczelność wszystkich połączeń za pomocą
wody z mydłem a nie za pomocą
płomienia.
Podłączenie z lewej strony (widok z przodu)
Upewnić się, że wąż podłączony do
instalacji gazowej oraz przewód zasilający
nie dotykają żadnego z elementów kuchni
zaznaczonych na rysunku (oraz wąż nie
dotyka podłogi).
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EKM513506W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla