Whirlpool FI4 854 C IX HA Setup and user guide

Typ
Setup and user guide
PL
1
OPIS PRODUKTU
PANEL STEROWANIA
1. Panel sterowania
2. Wentylator
3. Grzałka okrągła
(niewidoczna)
4. Prowadnice łek
(poziom jest zaznaczony na froncie
piekarnika)
5. Drzwiczki
6. Grzałka górna/grill
7. Oświetlenie piekarnika
8.
Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
9. Grzałka okrągła
(niewidoczna)
1. LEWY WYŚWIETLACZ
2. ON / OFF
Do włączania lub wyłączania
kuchenki mikrofalowej, a także
wyłączania lub wstrzymania
wykonywania funkcji w dowolnym
czasie.
3. POWRÓT
Do powracania do poprzedniego
menu podczas konfiguracji.
4. TEMPERATURA
Aby ustawić temperaturę.
5. POKRĘTŁO
Do wyboru elementów menu i
zmiany bądź regulacji ustawień
danej funkcji.
6. OPÓŹNIENIE
Aby wybierać funkcje i
potwierdzać ustawienia.
7. CZAS
Aby zmienić lub ustawić godzinę
lub określić czas gotowania.
8. ZATWIERDZANIE
Aby zatwierdzić wybrany element
lub ustawienia funkcji.
9. PRAWY WYŚWIETLACZ
PRZEWODNIK UŻYTKOWNIKA
Przed użyciem urządzenia prosimy o uważne przeczytanie Zasad bezpieczeństwa
i ochrony zdrowia.
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP PIEKARNIKA
HOTPOINT - ARISTON
Aby móc korzystać z programu
kompleksowej pomocy i wsparcia, należy
zarejestrować swój produkt na stronie
www.hotpoint.eu/register
WWW
Zasady bezpieczeństwa oraz Instrukc
obsługi i konserwacji urządzenia można
pobrać odwiedzając naszą stronę
docs.hotpoint.eu i postępując zgodnie ze
wskazówkami zamieszczonymi na odwrocie
tej broszury.
5
4
3
2
1
5
4
3
2
1
1
2
3
4
5
8
9
7
6
1 2 5 6 93 4 7 8
2
AKCESORIA
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
RUSZT
BLACHA NA ŚCIEKACY
TŁUSZCZ
BLACHA DO PIECZENIA
Liczba akcesoriów może różnić się w zależności od zakupionego modelu.
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW
Umieścić ruszt poziomo, wsuwając go po
prowadnicach i pilnując, aby strona z zawiniętym
brzegiem była skierowana ku górze.
Inne akcesoria, takie jak blacha na ściekający tłuszcz,
czy blacha do pieczenia, są wsuwane poziomo, w taki
sam sposób jak ruszt.
WYJMOWANIE I PONOWNY MONTAŻ PROWADNIC
. Aby wyjąć prowadnice półek, należy je podnieść i
następnie delikatnie wyciągnąć dolną część z miejsca
zamocowania: Teraz można wyjąć prowadnice.
. Aby z powrotem włożyć prowadnice półek,
najpierw trzeba je umieścić w górnym miejscu
zamocowania. Trzymając w podniesionym pożeniu,
wsunąć je do piekarnika, a następnie opuścić do
dolnego miejsca zamocowania.
PL
3
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na
jednym poziomie.
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu,
szaszłyków, kiełbasek), do zapiekania warzyw lub
do przyrumieniania pieczywa. Podczas grillowania
mięsa zaleca się stosowanie blachy na ściekający
tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz można umieścić
na dowolnym poziomie poniżej blachy do pieczenia i
nalać do niej ok. 500 ml wody pitnej.
TERMOOBIEG
Do pieczenia różnych potraw w tej samej
temperaturze, jednocześnie na kilku półkach
(maksymalnie trzech). Funkcja ta pozwala na
pieczenie bez wzajemnego przenikania się
zapachów pieczonych potraw.
PIECZ. KONWEKCYJNE
Do gotowania mięsa, pieczenia ciast z
nadzieniem lub opiekania nadziewanych warzyw
na jednej półce. Funkcja ta wykorzystuje łagodny,
przerywany obieg powietrza, aby zapobiec
nadmiernemu wysychaniu żywności.
FUNKCJE USTAWIONE AUTOMATYCZNIE
ZAPIEKANKA
Ta funkcja automatycznie wybiera najlepszą
temperaturę i metodę zapiekania dań z makaronem.
MIĘSO
Ta funkcja automatycznie wybiera najlepszą
temperaturę i metodę pieczenia mięsa. Funkcja
włącza co jakiś czas wentylator na niskich obrotach,
aby zapobiec nadmiernemu wysychaniu potrawy.
MAXI COOKING
Funkcja ta automatycznie wybiera najlepszy
tryb przyrządzania potraw i temperaturę pieczenia
dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Zaleca
się obrócenie mięsa podczas pieczenia w celu
zapewnienia równomiernego przyrumienienia z obu
stron. Od czasu do czasu należy podlać mięso, aby
nie dopuścić do jego nadmiernego wysuszenia.
CHLEB
Ta funkcja automatycznie wybiera najlepszą
temperaturę i metodę pieczenia wszystkich
rodzajów pieczywa.
PIZZA
Ta funkcja automatycznie wybiera najlepszą
temperaturę i metodę pieczenia wszystkich
rodzajów pizzy.
FUNKCJE USTAWIONE AUTOMATYCZNIE
CIASTA KRUCHE
Ta funkcja automatycznie wybiera najlepszą
temperaturę i metodę pieczenia wszystkich
rodzajów pizzy.
FUNKCJE SPECJALNE
SZYBKIE NAGRZEWANIE
W celu szybkiego nagrzania piekarnika.
Po zakończeniu funkcji nagrzewania, piekarnik
automatycznie użyje funkcji „Konwencjonalne".
Produkty żywnościowe mogą zostać umieszczone
w kuchence dopiero po zakończeniu wstępnego
nagrzewania.
TURBOGRILL
Do pieczenia dych kawałków mięsa (udziec,
rostbef, kurczak). Zalecamy zastosowanie blachy
na ściekający tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz
można umieścić na dowolnym poziomie poniżej
blachy do pieczenia i nalać do niej ok. 500 ml wody
pitnej. Korzystając z tej funkcji pieczenia możemy
użyć rożna (zależnie od wyposażenia).
WYM. OBIEG ECO*
Do pieczenia nadziewanych kawałków mięsa
i filetów na jednej półce. Potrawy są zabezpieczone
przed nadmiernym wysychaniem, dzięki
delikatnemu, przerywanemu obiegowi powietrza.
Jeżeli funkcja ECO jest włączona, światełko kontrolki
pozostaje zgaszone przez cały czas gotowania.
Aby skorzystać z funkcji ECO i tym samym
zoptymalizować zużycie energii, drzwiczki piekarnika
nie powinny być otwierane, dopóki potrawa nie
będzie gotowa.
UTRZYM. W CIEPLE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo
ugotowanych potraw.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych
rodzajów ciast. Aby zachować doskonałą jakość
wyrastania, nie należy włączać tej funkcji, kiedy
piekarnik jest wciąż gorący po poprzednim cyklu
pieczenia.
* Funkcja używana jako punkt odniesienia dla deklarowanej
efektywności energetycznej, zgodnie z rozporządzeniem (UE)
nr 65/2014
FUNKCJE
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
4
1. USTAWIENIE CZASU
Przy pierwszym uruchomieniu kuchenki należy
wybrać język i czas.
Zaczną migać dwie cyfry godzin: Obrócić pokrętło
ustawień, aby wybrać godziny i wcisnąć
, aby
potwierdzić.
Zaczną migać dwie cyfry minut. Obrócić pokrętło
ustawień, aby wybrać minuty i wcisnąć
, aby
potwierdzić.
Uwaga: Aby zmienić ustawienie godziny później, wcisnąć
i przytrzymać przez co najmniej jedną sekundę przy
wyłączonej kuchence i powtórzyć kroki przedstawione
powyżej.
W przypadku dłuższej przerwy w dostawie prądu może zajść
potrzeba ponownego ustawienia czasu.
2. USTAWIENIA
W razie potrzeby można zmienić domyślną jednostkę
miary, temperaturę (°C) oraz prąd znamionowy (16 A).
Przy wyłączonej kuchence, wcisnąć i przytrzymać
przez co najmniej 5 sekund.
Przekręcić pokrętło, aby wybrać jednostkę miary,
następnie wcisnąć
, aby zatwierdzić.
Przekręcić pokrętło, aby wybrać prąd znamionowy,
następnie wcisnąć
, aby zatwierdzić.
Uwaga: Piekarnik jest zaprogramowany tak, aby zużywać
energię elektryczną w stopniu zgodnym z poborem mocy
przez domową instalację elektryczną, większym niż 3 kW
(16 kW): Jeśli gospodarstwo domowe korzysta z niższego
poziomu mocy, trzeba będzie tę wartość zmniejszyć (13 A).
3. ROZGRZANIE PIEKARNIKA
Nowy piekarnik może mieć wyczuwalny zapach,
kry jest pozostałością po produkcji: Jest to zjawisko
normalne.
Dlatego przed przystąpieniem do pieczenia potraw
zalecamy rozgrzanie piekarnika „na pusto", co ułatwi
pozbycie się tego zapachu.
Należy wyjąć z komory piekarnika wszystkie kartony
zabezpieczające i zdjąć przezroczystą folię, a także
usunąć wszystkie znajdujące się w niej akcesoria.
Rozgrzać piekarnik do 200 °C i pozostawić włączony
na około jedną godzinę, najlepiej przyyciu funkcji
z obiegiem powietrza (np. „Termoobieg” lub „Piecz.
konwekcyjne).
Aby prawidłowo ustawić tę funkcję, należy
postępować zgodnie z instrukcjami.
Uwaga: Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się
przewietrzyć pomieszczenie.
PIERWSZE UŻYCIE URZĄDZENIA
PL
5
1. WYBÓR FUNKCJI
Jeżeli kuchenka jest wyłączona, na wyświetlaczu
pokazany jest tylko biący czas. Nacisnąć i
przytrzymać
, aby włączyć piekarnik.
Zmieniając ustawienia pokrętła zapoznać się z
głównymi funkcjami dostępnymi na wwietlaczu z
lewej strony. Wybrać odpowiednią opcję i wcisnąć
.
Aby wybrać szczegółowe opcje funkcji (jeżeli są
dostępne), wybrać główną funkcję, a następne
wcisnąć
, aby zatwierdzić i przejść do menu
funkcji.
Zmieniając ustawienia pokrętła zapoznać się z
opcjami funkcji dostępnymi na wyświetlaczu z lewej
strony. Wybrać odpowiednią opcję i wcisnąć
, aby
zatwierdzić wybór.
2. USTAWIENIE FUNKCJI
Po wybraniu żądanej funkcji można zmienić jej
ustawienia.
Na wyświetlaczu będą pojawiać się kolejno
ustawienia, które można zmieniać.
TEMPERATURA/POZIOM GRILLA
Jeżeli na ekranie miga ikonka °C/°F, zmienić wartość
za pomocą pokrętła, a następnie wcisnąć
, aby
zatwierdzić wybór i kontynuować zmianę ustawień
kolejnych parametrów (o ile to możliwe).
Jednocześnie istnieje możliwość ustawiania poziomu
funkcji grilla (3 = wysoka, 2 = średnia, 1 = niska).
Uwaga: Po uruchomieniu funkcji można zmienić ustawienia
temperatury lub poziomu funkcji grilla wciskając lub za
pomocą pokrętła.
CZAS TRWANIA
Gdy na ekranie miga ikona , użyć pokrętła
regulacji, aby ustawić właściwy czas pieczenia i
potwierdzić, wciskając
.
Nie trzeba ustawiać czasu pieczenia, jeśli chce się piec
w trybie ręcznym: Nacisnąć
, aby potwierdzić i
rozpocząć wykonywanie funkcji.
W tym przypadku nie można ustawić czasu
zakończenia pieczenia za pomocą zaprogramowania
opóźnionego startu.
Uwaga: Można zmienić ustawiony w trakcie pieczenia czas,
naciskając : Obrócić pokrętło ustawień, aby wybrać
godziny i wcisnąć , aby potwierdzić.
USTAWIANIE CZASU ZAKOŃCZENIA PIECZENIA/
OPÓŹNIONY START
Dla wielu funkcji po ustawieniu czasu pieczenia
można opóźnić włączenie się funkcji poprzez
zaprogramowanie czasu jej zakończenia.
Jeżeli możliwa jest zmiana czasu zakończenia, na
wyświetlaczu pojawi się przewidywana godzina
zakończenia funkcji, a ikonka danej funkcji
miga.
W razie potrzeby, obrócić pokrętło ustawień, aby
ustawić czas zakończenia pieczenia, następnie
wcisnąć
, by potwierdzić i uruchomić funkcję.
Włożyć potrawę do piekarnika i zamknąć drzwiczki:
Funkcja włączy się automatycznie po upłynięciu czasu
obliczonego tak, aby cykl pieczenia zakończył się o
ustawionej godzinie.
Uwaga: Programowanie czasu opóźnienia rozpoczęcia
pieczenia powoduje wyłączenie fazy wstępnego
nagrzewania. Piekarnik osiągnie żądaną temperaturę
stopniowo, co oznacza, że czas pieczenia będzie nieznacznie
dłuższy niż ten podany w tabeli pieczenia.
Podczas oczekiwania można zmienić ustawienia czasu
zakończenia funkcji za pomocą pokrętła.
Wcisnąć
lub , aby zmienić ustawienia temperatury
i czasu gotowania. Nacisnąć , aby potwierdzić po
zakończeniu funkcji.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
6
3. WŁĄCZANIE FUNKCJI
Po wprowadzeniu wszystkich żądanych ustawi
nacisnąć
, aby włącz funkcję.
Aby wstrzymać wykonywanie bieżącej funkcji, w
dowolnym momencie można nacisnąć i przytrzymać
.
4. NAGRZEWANIE
Niektóre funkcje posiadają fazę wstępnego
nagrzewania: Po włączeniu funkcji wyświetlacz
pokazuje, że faza wstępnego nagrzewania jest
aktywna.
Kiedy ta faza zostanie zakończona, będzie słych
sygnał dźwiękowy, a wyświetlacz pokaże, że piekarnik
osiągnął ustawioną temperaturę.
W tym momencie należy otworzyć drzwiczki, włoż
potrawę do piekarnika, zamknąć drzwiczki i rozpocząć
pieczenie wciskając
.
Uwaga: Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem
procesu nagrzewania może mieć wpływ na jakość
pieczonych potraw.
Otwarcie drzwiczek w trakcie fazy wstępnego nagrzewania
wstrzyma nagrzewanie piekarnika.
Czas pieczenia nie zawiera fazy wstępnego nagrzewania.
Zawsze można zmienić ustawienie żądanej temperatury za
pomocą pokrętła.
5. KONIEC PIECZENIA
Sygnałwiękowy i wskazanie na wyświetlaczu
oznaczają, że pieczenie zostało zakończone.
Aby wydłużyć czas gotowania bez zmiany ustawień,
ustawić nowy czas za pomocą pokrętła i wcisnąć
.
. FUNKCJE USTAWIONE AUTOMATYCZNIE
PRZYWRACANIE TEMPERATURY
Jeżeli temperatura wewnątrz piekarnika spada
podczas cyklu gotowania z uwagi na otwarte
drzwiczki, zostanie automatycznie uruchomiona
specjalna funkcja przywracająca pierwotną
temperaturę.
Podczas tego procesu na wyświetlaczu, do chwili
uzyskania zadanej temperatury będzie widoczny
animowany obraz „węża”.
Podczas cyklu gotowania czas gotowania zostanie
wydłużony o czas, w którym drzwi były otwarte, aby
zagwarantować najlepsze wyniki procesu.
. BLOKADA PRZED DZIEĆMI
Aby zablokować klawiaturę, wcisnąć i przytrzymać
przez co najmniej 5 sekund.
Powtórzenie tej procedury spowoduje zdcie
blokady klawiatury.
Uwaga: Blokada klawiatury może być także uruchomiona
podczas gotowania.
Ze względów bezpieczeństwa, w każdym momencie można
ją wyłączyć, wciskając .
PL
7
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELĄ PIECZENIA
Tabela zawiera listę najkorzystniejszych funkcji,
akcesoriów i poziomów pieczenia dla różnych
rodzajów potraw. Czasy pieczenia są liczone od
momentu włożenia potrawy do piekarnika, z
wyjątkiem potraw wymagających nagrzewania
wstępnego. Temperatury oraz czasy pieczenia są
orientacyjne i zależą od ilości potrawy lub od rodzaju
akcesoriów. Początkowo należy stosować najniższe
sugerowane ustawienia, a jeśli potrawa nie jest
wystarczająco dopieczona, należyyć wyższych.
Zaleca się stosowanie akcesoriów dołączonych w
zestawie lub, w miarę możliwości, blach lub form
do pieczenia z ciemnego metalu. Można stosow
wnież naczynia i akcesoria ze szkła żaroodpornego
(pyrex) lub ceramiczne. Czas pieczenia nieco się
wtedy wydłuży.
JEDNOCZESNE PIECZENIE RÓŻNYCH POTRAW
Korzystając z funkcji „Termoobieg”, można
jednocześnie piec różne potrawy wymagające tej
samej temperatury (np. ryby i warzywa), umieszczając
je na różnych półkach. Potrawy wymagające
krótszego pieczenia należy wyjąć wcześniej,
pozostawiając te, które powinny piec się dłużej.
MIĘSO
Można stosować dowolne blachy lub naczynia
żaroodporne, dopasowane do rozmiarów pieczonego
mięsa. W przypadku pieczeni zaleca się wlanie na dno
naczynia niewielkiej ilości rosołu, aby nieco zwilżyć
mięso i dodać smaku. Naly pamiętać, że w trakcie
tej operacji jest wytwarzana para. Gdy pieczeń jest już
gotowa, zostawić ją w piekarniku na ok. 1015 min lub
zawinąć w folię aluminiową.
Przygotowując mięso do grillowania należy pamiętać,
że najlepsze wyniki uzyskuje się, gdy kawałki mają tę
samą grubość. Bardzo grube kawałki mięsa wymagają
dłuższego pieczenia. Aby zapobiec przypaleniu
powierzchni mięsa, należy je odsunąć od grzałki grilla
i umieścić ruszt na niższym poziomie. Obrócić mięso
po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia. Ostrożnie
otworzyć drzwi, ponieważ z urządzenia może
wydostać się gorąca para.
Zaleca się stosowanie tacy, na której będą gromadzić
się ściekające soki — należy do niej wlać pół litra
wody i umieścić bezpośrednio pod rusztem, na
krym grillowane są produkty. W razie potrzeby
uzupełniać wodę.
DESERY
Delikatne desery należy piec z wykorzystaniem
funkcji pieczenia konwencjonalnego tylko na jednym
poziomie.
Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je
zawsze na ruszcie dostarczonym wraz z piekarnikiem.
Do pieczenia na kilku poziomach należy wybierać
funkcję termoobiegu i ustawiać formy na ruszcie
w taki sposób, aby zapewnić swobodną cyrkulac
powietrza.
Aby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe, wsunąć
drewniany patyczek w ciasto w jego najwyższym
punkcie. Jeśli patyczek pozostaje suchy, ciasto jest
gotowe.
Nie smarować masłem ścianek form, w krych
zastosowano nieprzywierającą powłokę. W
przeciwnym razie, ciasto me nierówno wyrosnąć po
bokach.
Jeśli wypiek “pęcznieje” podczas pieczenia,
następnym razem należy ustawić niższą temperaturę
i rozważyć zmniejszenie ilości dodawanego płynu lub
łagodniejsze mieszanie ciasta.
Ciasta z soczystym nadzieniem lub dodatkami (takimi
jak serniki, ciasta owocowe) wymagają użycia funkcji
„Piecz. Konwekcyjne”. Jeśli spód ciasta jest zbyt
wilgotny, należy skorzystać z nszej półki i wyłożyć
spód bułką tartą lub pokruszonymi herbatnikami
przed włożeniem nadzienia.
PIZZA
Lekko nasmarować blachę tłuszczem, aby spód pizzy
był bardziej chrupiący. Po upływie dwóch trzecich
czasu pieczenia ułożyć na pizzy mozzarellę.
WYRASTANIE
Przed umieszczeniem ciasta w piekarniku, zaleca się
przykrycie go wilgotną ściereczką. Czas wyrastania
przy użyciu tej funkcji jest krótszy o ok. jedną trzecią
w porównaniu z czasem wyrastania w temperaturze
pokojowej (2025°C). Czas wyrastania ciasta na piz
to mniej więcej godzina na 1 kg ciasta.
PRAKTYCZNE PORADY
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
8
TABELA GOTOWANIA
PRZEPIS FUNKCJA NAGRZEWANIE.
TEMPERATURA
(°C)
CZAS PIECZENIA
(min.)
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Ciasta drożdżowe
- 160 - 180 30 - 90
2/3
Tak 160 - 180 30 - 90
4
1
Ciasto z nadzieniem
(sernik, strudel, ciasto owocowe)
- 160-200 30 - 85
3
Tak 160-200 35-90
4
1
Kruche ciasteczka/Rogaliki
- 170 - 180 15 - 45
3
Tak 160 -170 20-45
4
1
Tak 160 -170 20-45 ***
5
3
1
Ptysie
- 180-200 30-40
3
Tak 180-190 35-45
4
1
Tak 180-190 35-45 ***
5
3
1
Bezy
Tak 90 110-150
3
Tak 90 130 - 150
4
1
Tak 90 140-160 ***
5
3 1
Pizza (na cienkim lub grubym cieście,
focaccia)
- 220 - 250 20 - 40
2
Tak 220 - 240 20-40
4
1
Tak 220 - 240 25-50 ***
5
3
1
Bochenek chleba 0,5 kg - 180 - 220 50 - 70
2
Bułki - 180 - 220 30 - 50
2
Chleb Tak 180-200 30 - 60
4
1
Mrożona pizza
- 220 - 250 20 - 40
2
Tak 220 - 240 20-40
4
1
Tak 220 - 240 25-50 ***
5
3 1
Ciasta wytrawne
(tarta warzywna, quiche)
Tak 180 - 190 45 - 60
2
Tak 180-190 45 - 60
4
1
Tak 180-190 45-70 ***
5
3 1
Vols-au-vent/krakersy
Tak 190-200 20-30
3
Tak 180-190 20-40
4
1
Tak 180-190 20-40 ***
5
3 1
Lazania/suflet - 190-200 40 - 65
3
Zapiekanka makaronowa/
cannelloni
- 190-200 25 - 45
3
PL
9
PRZEPIS FUNKCJA NAGRZEWANIE.
TEMPERATURA
(°C)
CZAS PIECZENIA
(min.)
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Jagnięcina/cielęcina/
wołowina/wieprzowina
1 kg
- 190 - 200 60 - 90
3
Pieczeń wieprzowa z chrupiącą
skórką
2 kg
- 170 110-150
2
Kurczak/królik/kaczka 1 kg - 200 - 230 50 -80
3
Indyk/gęś 3 kg - 190 - 200 90 - 150
2
Ryba pieczona w całości (filet,
całość)
Tak 180-200 40-60
3
Nadziewane warzywa
(pomidory, cukinie, bakłażany)
Tak 180-200 50-60
2
Tosty - 3 (Wysoka) 3-6
5
Filety rybne/kawałki - 2 (Średnia) 20-30 *
4
3
Kiełbaski / kebab /
kotlety / hamburgery
-
2- 3 (średnia -
wysoka)
15 - 30 *
5
4
Pieczony kurczak 1-1,3 kg - 2 (Średnia) 55-70 **
2
1
Befsztyk krwisty 1 kg - 2 (Średnia) 35 - 50 **
3
Udziec barani/golonka - 2 (Średnia) 60-90 **
3
Pieczone ziemniaki - 2 (Średnia) 35-55 **
3
Zapiekane warzywa (typu
gratin)
- 3 (Wysoka) 10-25
3
Lazania i mięso Tak 200 50-100 ***
4
1
Mięsa i ziemniaki Tak 200 45-100 ***
4
1
Ryby i warzywa Tak 180 30 - 50 ***
4
1
Pełne danie: Tarta owocowa
(poziom 5)/lasagne (poziom 3)/
mięso
(poziom 1)
Tak 190 40-120 ***
5
3 1
Nadziewane i pieczone kawałki
mięsa
- 200 80-120 ***
3
Plastry mięsa
(królik, kurczak, jagnięcina)
- 200 50 - 100 ***
3
* Obrócić potrawę w połowie czasu pieczenia.
** Obrócić potrawę po upływie 2/3 czasu pieczenia (w razie
potrzeby).
*** Szacowany czas: Potrawy można wyjmować z piekarnika
w różnym czasie, w zależności od indywidualnych preferencji.
WWW
Pobrać Instrukcję obsługi i konserwacji ze strony
docs.hotpoint.eu, aby uzyskać dostęp do tabeli
sprawdzonych przepisów, opracowanej przez ośrodki
certyfikacji, zgodnie ze standardem IEC 60350-1.
FUNKCJE
USTAWIANE
RĘCZNIE
Konwencjonalne Grill Turbogrill Termoobieg Piecz. konwekcyjne Wym. obieg Eco
FUNKCJE
USTAWIONE
AUTOMATYCZNIE
Zapiekanka Mięso Maxi Cooking Chleb Pizza Ciasta kruche
AKCESORIA
Podstawka
Blacha do pieczenia
lub tortownica na
ruszcie
Blacha-ociekacz /
Blacha do deserów /
Forma do pieczenia na
ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz
Blacha na ściekający
tłuszcz napełniona
500 ml wody
Blacha do pieczenia
10
POWIERZCHNIE ZEWNĘTRZNE
Powierzchnie należy czcić wilgotną ściereczką
z mikrofibry. Jeśli są silnie zabrudzone, dodać kilka
kropel detergentu o neutralnym pH. Wytrzeć do
sucha ściereczką.
Nie stosow żrących ani ściernych detergentów.
Jeśli tego rodzaju substancje zostały przypadkowo
rozprowadzone po powierzchni urządzenia, należy
natychmiast je usunąć za pomocą wilgotnej ściereczki
z mikrofibry.
POWIERZCHNIE WEWNĘTRZNE
Po każdorazowym użyciu pozostawić kuchenkę do
schłodzenia, a następnie oczcić, najlepiej jeżeli jest
wciąż ciepła, aby usunąć resztki żywności lub plamy.
Aby usunąć wilgoć powstałą wskutek gotowania
produktów o dużej zawartości wody, pozostawić
kuchenkę do całkowitego schłodzenia, a następnie
wytrzeć szmatką lub gąbką.
Wyczyścić szybę drzwiczek odpowiednim płynem
do mycia.
Aby ułatwić sobie czyszczenie urządzenia, można
zdemontować drzwiczki
WWW
.
Górny element grzewczy grilla można obniżyć, aby
oczyścić górną płytę piekarnika
WWW
.
AKCESORIA
Po każdym użyciu akcesoria należy zanurzyć w
wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń, używając
rękawic kuchennych, jeśli akcesoria są jeszcze gorące.
Resztki żywności mogą być łatwo usunięte za pomocą
szczoteczki lub gąbki do mycia naczyń.
Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności
serwisowych lub czyszczenia
upewnić się, że piekarnik ostygł.
Nie stosować urządzeń
czyszczących parą.
Nie stosować wełny szklanej,
szorstkich gąbek lub ściernych/
żrących środków do czyszczenia,
ponieważ mogą one uszkodz
powierzchnie urządzenia.
Używać rękawic ochronnych.
Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności
serwisowych upewnić się, że
urządzenie zostało odłączone od
zasilania.
CZYSZCZENIE PANELI KATALITYCZNYCH
Piekarnik jest wyposażony w specjalne panele
katalityczne, ułatwiające czyszczenie komory
piekarnika dzięki specjalnej samoczyszczącej
powłoce, kra jest bardzo porowata i może
absorbować tłuszcz i brud.
Panele te są zamontowane na prowadnicach półek:
W przypadku zmiany położenia i ponownego
zamontowania prowadnic półek, należy upewnić
się, czy znajdujące się w górnej części haki zostały
umieszczone w odpowiednich otworach paneli.
Aby móc jak najlepiej wykorzystać samoczyszczące
właściwości paneli katalitycznych, zaleca się nagrzanie
piekarnika do temperatury 200°C na około godzinę,
przy zastosowaniu funkcji „Piecz. konwekcyjne”. W
tym czasie piekarnik musi być pusty.
Następnie pozostawić urządzenie do ostygnięcia
przed usunięciem wszelkich pozostałych resztek
jedzenia przy użyciu nierysującej gąbki.
Uwaga: Nie stosować detergentów antykorozyjnych lub
ściernych, twardych szczotek lub szorstkich gąbek do mycia
naczyń ani środków w aerozolu do mycia piekarników,
ponieważ mogłyby uszkodzić powierzchnię katalityczną i
pozbawić ją właściwości samoczyszczących.
Jeśli potrzebne będą panele zamienne, prosimy
skontaktować się z serwisem technicznym.
KONSERWACJA
I CZYSZCZENIE
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
WYMIANA ŻARÓWKI
1. Odłączyć urządzenie od zasilania.
2. Odkręcić osłonę od lampki, wymienić żarówkę i
przykręcić osłonę z powrotem do lampki.
3. Ponownie podłączyć piekarnik do zasilania.
Uwaga: Stosować wyłącznie żarówki 25-40 W/230 V, typ
E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20-40 W/230 V, typ
G9, T300°C. Żarówka stosowana w tym piekarniku jest
przeznaczona do urządzeń domowych i nie nadaje się
do ogólnego oświetlania pomieszczeń w gospodarstwie
domowym (dyrektywa WE 244/2009). Żarówki można kupić
w autoryzowanym serwisie.
- Jeśli używane są żarówki halogenowe, nie wolno dotyk
ich gołymi rękami - ślady palców pozostawione na
powierzchni mogą doprowadzić do uszkodzenia żarówek.
Nie używać piekarnika, dopóki osłona lampy nie zostanie
ponownie zamontowana.
PL
11
ZDEJMOWANIE I ZAKŁADANIE DRZWICZEK
1. Aby zdjąć drzwiczki, należy je całkowicie otworzyć
i odblokować, opuszczając zaczepy.
b
a
2. Przymknąć drzwiczki, tak dokładnie, jak to
możliwe.
Mocno przytrzymać drzwiczki obiema rękami – nie
trzymać ich za uchwyt.
Teraz można zdjąć drzwiczki w prosty sposób,
dociskając je przez cały czas i jednocześnie
wyciągając do góry, aż wysuną się z miejsc
zamocowania. Odłożyć drzwiczki na bok, opierając je
na miękkim podłożu.
a
b
~15°
3. Zakładać drzwiczki, przysuwając je w stro
piekarnika, wyrównując haki zawiasów z miejscami
ich zamocowania i zablokowując górną cść na
swoim miejscu.
4. Opuścić drzwiczki, a następnie całkowicie je
otworzyć.
Opuścić zaczepy do ich pierwotnego położenia:
Upewnić się, czy zostały opuszczone do końca.
b
a
Delikatnie nacisnąć, aby sprawdzić, czy położenie
zaczepów jest prawidłowe.
“CLICK”
5. Spróbować zamknąć drzwiczki i sprawdzić, czy ich
położenie jest wyrównane z panelem sterowania. Jeśli
nie, należy powtórzyć powyżej opisane czynności:
Drzwiczki mogą ulec zniszczeniu, jeśli nie działają
prawidłowo.
12
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Piekarnik nie działa. Awaria zasilania.
Urządzenie odłączone od
zasilania.
Sprawdzić, czy działa zasilanie i czy piekarnik
jest prawidłowo podłączony do sieci.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie,
sprawdzając czy usterka nie ustąpiła.
Wyświetlacz pokazuje literę „F,
po której następuje liczba lub
litera.
Problem związany z
oprogramowaniem.
Skontaktować się z najbliższym Biurem
Obsługi Klienta i podać numer następujący
po literze „F”.
KARTA PRODUKTU
WWW
Karta produktu z danymi dotyczącymi zużycia
energii przez urządzenie może zostać pobrana ze
strony docs . hotpoint . eu
JAK OTRZYMAĆ INSTRUKCJĘ OBSŁUGI I
KONSERWACJI URZĄDZENIA
WWW
> Instrukcję obsługi i konserwacji
można pobrać z naszej strony
docs.hotpoint.eu (możliwe jest użycie
tego kodu QR), podając kod produktu.
> Można również skontaktować się z naszym
serwisem technicznym dla klientów.
KONTAKT Z NASZYM SERWISEM TECHNICZNYM
Nasze dane kontaktowe znajdują się w książeczce
gwarancyjnej. Przy
kontakcie z Biurem
Obsługi Klienta naly
podać kody z tabliczki
znamionowej urządzenia.
Model: xxxXXXXxx
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
XX
X
XX
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
XXXXXX XXXXXX XXXXX XXXXXXX
400010873805
Wydrukowano we Włoszech
001
USUWANIE USTEREK
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Whirlpool FI4 854 C IX HA Setup and user guide

Typ
Setup and user guide