HOTPOINT/ARISTON FA4 541 JH IX HA Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide
PL
1
OPIS PRODUKTU
INSTRUKCJA
CODZIENNEJ EKSPLOATACJI
PANEL STEROWANIA
Przed użyciem urządzenia prosimy o uważne przeczytanie
Zasad bezpieczeństwa i ochrony zdrowia.
1. Panel sterowania
2. Wentylator
3. Oświetlenie piekarnika
4. Prowadnice półek
(poziom jest
zaznaczony na ściance komory
piekarnika)
5. Drzwiczki
6. Grzałka górna/grill
7. Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
8. Dolna grzałka
(niewidoczna)
1. POKTŁO WYBORU
Służy do włączania urządzenia
poprzez wybranie funkcji.
Obrócić do pozycji
, by wyłączyć
urządzenie.
2. LEKKIE
Naciśnięcie tego przycisku przy
włączonej kuchence powoduje
włączenie lub wyłączenie lampki w
komorze piekarnika.
3. USTAWIANIE GODZINY
Służy do zmiany ustawień czasu
pieczenia, opóźnionego startu
i timera. Gdy piekarnik jest
wyłączony, wyświetla godzinę.
4. WYŚWIETLACZ
5. PRZYCISKI USTAWIEŃ
Służą do zmiany ustawień czasu
pieczenia.
6. POKRĘTŁO TERMOSTATU
W przypadku funkcji ustawianych
ręcznie, obrócić, aby wybrać
żądaną temperaturę. Funkcje
automatyczne korzystają z
ustawienia 0/A.
Uwaga: Wszystkie pokrętła aktywowane
są naciśnięciem. Nacisnąć środek
pokrętła, aby je zwolnić.
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP PIEKARNIKA
HOTPOINT - ARISTON
Aby móc korzystać z programu kompleksowej
pomocy i wsparcia, należy zarejestrować swój
produkt na stronie www.hotpoint.eu/register
WWW
Zasady bezpieczeństwa oraz Instrukcję obsługi i
konserwacji urządzenia można pobrać odwiedzając
naszą stronę docs.hotpoint.eu i postępując
zgodnie ze wskazówkami zamieszczonymi na
odwrocie tej broszury.
1
2
3
4
5
7
8
6
1 32 4 5
6
2
KONWEKCYJNY
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednym
poziomie.
PIECZ. KONWEKCYJNE
Do jednoczesnego pieczenia na maksymalnie dwóch
półkach. Zaleca się zamianę położenia blach po uywie
połowy czasu pieczenia.
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, szaszłyków,
kiełbasek), do zapiekania warzyw lub do przyrumieniania
pieczywa. Podczas grillowania mięsa zaleca się stosowanie
blachy na ściekający tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz
można umieścić na dowolnym poziomie poniżej blachy do
pieczenia i nalać do niej ok. 200 ml wody pitnej.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec,
rostbef, kurczak). Zalecamy zastosowanie blachy na
ściekający tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz można
umieścić na dowolnym poziomie poniżej blachy do
pieczenia i nalać do niej ok. 200 ml wody pitnej.
PIECZ. KONWEKCYJNE ECO*
Do pieczeni i nadziewanych kawałków mięsa
na jednym ruszcie. Potrawy są zabezpieczone przed
nadmiernym wysychaniem, dzięki delikatnemu,
przerywanemu obiegowi powietrza. Gdy ta funkcja jest
ywana, kontrolka ECO pozostaje wyłączona przez
cały czas pieczenia, ale można ją na jakiś czas włączyć z
powrotem, naciskając
.
CHLEB AUTO
Ta funkcja automatycznie wybiera najlepszą
temperaturę i metodę pieczenia chleba. Aby uzysk
optymalne rezultaty, naly przestrzegać zaleceń przepisu
WWW
. Funkcję tę należy włączać, gdy piekarnik jest zimny.
AKCESORIA
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
RUSZT BLACHA DO PIECZENIA
PROWADNICE
PRZESUWNE
Liczba akcesoriów może różnić się w zależności od zakupionego modelu.
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
UMIESZCZANIE RUSZTU
I INNYCH AKCESORIÓW
Umieścić ruszt na żądanym poziomie, przy wkładaniu
przechylając go lekko ku górze i w pierwszej kolejności
umieszczając stronę tylną z zawiniętym brzegiem
(skierowaną ku górze). Następnie wsunąć ruszt poziomo
wzdłuż prowadnicy, tak daleko jak to możliwe.
Inne akcesoria takie, jak blacha do pieczenia, należy
wsuwać poziomo w prowadnice półek.
CIASTO AUTO
Ta funkcja automatycznie wybiera najlepszą
temperaturę i metodę pieczenia ciast. Funkcję tę należy
włączać, gdy piekarnik jest zimny.
DIAMOND CLEAN
Działanie pary uwalnianej podczas specjalnego
niskotemperaturowego cyklu czyszczenia pozwala na łatwe
usunięcie zanieczyszczeń oraz resztek potraw. Na dno
piekarnika wlać 200 ml pitnej wody i uruchomić funkcję,
upewniając się, że piekarnik jest zimny.
* Funkcja używana jako punkt odniesienia dla deklarowanej
efektywności energetycznej, zgodnie z rozporządzeniem
(UE) nr 652014
FUNKCJE
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
PL
3
1. USTAWIANIE ZEGARA
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia należy
wybrać język i czas: Naciskać
do czasu, aż na
wyświetlaczu będzie migać ikona
i dwie cyfry
godziny.
lub , by ustawić godzinę, a następnie
potwierdzić wciskając
. Zaczną migać dwie cyfry
minut. Za pomocą
lub ustawić minuty i nacisnąć
, aby potwierdzić.
Uwaga: Gdy na wyświetlaczu miga ikona , co może się
zdarzyć na przykład wskutek dłuższej przerwy w dostawie
prądu, należy ponownie ustawić czas.
2. WYGRZEWANIE PIEKARNIKA
Nowy piekarnik może mieć wyczuwalny zapach,
kry jest pozostałością po produkcji: Jest to zjawisko
normalne.
Dlatego przed przystąpieniem do pieczenia potraw
zalecamy rozgrzanie piekarnika „na pusto", co ułatwi
pozbycie się tego zapachu.
Należy wyjąć z komory piekarnika wszystkie kartony
zabezpieczające i zdjąć przezroczystą folię, a także
usunąć wszystkie znajdujące się w niej akcesoria.
Rozgrzać piekarnik do 250°C i pozostawić włączony na
około jedną godzinę, najlepiej przy użyciu funkcji „Piecz.
konwekcyjne”. W tym czasie piekarnik musi być pusty.
Aby prawidłowo ustawić tę funkcję, należy postępować
zgodnie z instrukcjami.
Uwaga: Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się
przewietrzyć pomieszczenie.
PIERWSZE UŻYCIE URZĄDZENIA
1. WYBÓR FUNKCJI
Aby wybrać funkcję, należy obrócić pokrętło wyboru
do pozycji zaznaczonej symbolem żądanej funkcji:
Wyświetlacz zaświeci się i będzie słychać sygnał
dźwiękowy.
2. WŁĄCZANIE FUNKCJI
RĘCZNE
Aby włączyć wybraną funkcję, należy obrócić pokrętło
termostatu, by ustawić żądaną temperaturę.
Uwaga: Podczas pieczenia za pomocą pokrętła wyboru
można zmienić funkcję, lub za pomocą pokrętła termostatu
zmienić ustawioną temperaturą.
Funkcja włączy się tylko, jeśli pokrętło termostatu ustawione
jest na 0 °C. Można ustawić czas pieczenia, czas zakończenia
pieczenia (tylko jeśli ustawiono czas pieczenia) i timer.
USTAWIANE AUTOMATYCZNIE
Aby włączyć wybraną funkcję automatyczną („Chleb
lub „Ciasta”), należy ustawić pokrętło termostatu w
pozycji przeznaczonej dla funkcji automatycznych
(0/A).
Aby zakończyć cykl pieczenia, należy obrócić poktło
wyboru do pozycji 0.
Uwaga: Można ustawić czas pieczenia, czas zakończenia
pieczenia i timer.
3. ROZGRZEWANIE
Kiedy funkcja zostanie uruchomiona, odpowiedni
sygnałwiękowy i migająca na wyświetlaczu
ikona
, poinformują, że została włączona faza
nagrzewania wstępnego.
Pod koniec tej fazy odpowiedni sygnał dźwiękowy i
migająca na wyświetlaczu ikona
poinformują, że
została osiągnięta ustawiona temperatura: W tym
momencie należy umieścić potrawę w piekarniku i
rozpocząć jej pieczenie.
Uwaga: Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem
procesu nagrzewania może mieć wpływ na jakość
pieczonych potraw.
. PROGRAMOWANIE PIECZENIA
Przed rozpocciem programowania pieczenia naly
wybr funkcję.
CZAS TRWANIA
Nacisnąć i przytrzymać
, aż żądana ikona i
migające “00:00” pojawią się na wyświetlaczu.
Za pomocą lub ustawić właściwy czas pieczenia i
potwierdzić, wciskając
.
Włączyć tę funkcję ustawiając pokrętło termostatu w
pozycji wybranej temperatury: sygnał dźwiękowy i
wskazanie na wyświetlaczu oznaczają, że pieczenie
zostało zakończone.
Uwaga: Aby anulować ustawienie czasu pieczenia, nacisnąć i
przytrzymać , aż ikona zacznie migać na wyświetlaczu,
a następnie za pomocą przycisku zresetować czas
pieczenia do postaci “00:00”.
Ten czas pieczenia zawiera fazę nagrzewania wstępnego.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
4
PROGRAMOWANIE CZASU ZAKOŃCZENIA PIECZENIA/
OPÓŹNIONY START
Po ustawieniu czasu pieczenia można opóźn
włączenie funkcji programując czas jej zakończenia:
Nacisk
, do czasu aż na wyświetlaczu pojawi s
ikona
i będzie migać aktualny czas.
Za pomocą lub ustawić czas i potwierdzić
przyciskiem
.
Włączyć tę funkcję ustawiając pokrętło termostatu w
pozycji wybranej temperatury: funkcja pozostanie
zatrzymana do czasu jej automatycznego
uruchomienia po upłynięciu czasu obliczonego tak,
by pieczenie zakończyło się o ustawionej godzinie.
Uwaga: Aby anulować ustawienie, wyłącz piekarnik,
obracając pokrętło wyboru do pozycji ”.
KONIEC PIECZENIA
Kiedy funkcja zakończy się, będzie słychać sygnał
dźwiękowy, a wyświetlacz pokaże odpowiedni
komunikat.
Obrócić pokrętło wyboru, by wybrać inną funkcję, lub
do pozycji “
, by wyłączyć piekarnik.
Uwaga: Jeśli timer jest włączony, wyświetlacz będzie
pokazywać komunikat „END (KONIEC) lub czas pozostały do
końca cyklu pieczenia.
. USTAWIANIE TIMERA
Ta opcja nie przerywa pieczenia, ani nie programuje
go, pozwala tylko używać wyświetlacza jako timera,
zarówno gdy włączona jest jakaś funkcja, jak i kiedy
piekarnik jest wyłączony.
Nacisnąć i przytrzymać
, aż żądana ikona i
migające “00:00” pojawią się na wyświetlaczu.
Gdy na ekranie miga ikona , użyć lub , by ustawić
właściwy czas pieczenia i potwierdzić, wciskając
.
Gdy tylko zakończy się odliczanie wybranego
czasu, urządzenie wyda charakterystyczny sygnał
dźwiękowy.
Uwaga: Aby anulować ustawienie timera, nacisnąć i
przytrzymać , aż ikona zacznie migać, a następnie za
pomocą przycisku zresetować ustawienia czasu do “00:00”.
. FUNKCJA DIAMOND CLEAN
Aby włączyć funkcję czyszczenia „Diamond Clean”,
nalać 200 ml wody pitnej na dno piekarnika,
następnie ustawić pokrętło wyboru oraz poktło
termostatu na
ikonę.
Uwaga: Pozycja ikony nie odpowiada temperaturze
osiągniętej w trakcie cyklu czyszczenia.
Funkcja włączy się automatycznie: wyświetlacz
wskazuje czas pozostały do końca, na zmianę z „DC”.
Uwaga: Można jedynie zaprogramować czas zakończenia
działania tej funkcji. Czas trwania jest automatycznie
ustawiony na 35 minut.
PL
5
TABELA GOTOWANIA
PRZEPIS FUNKCJA
NAGRZEWA-
NIE
TEMPERATURA
(°C)
CZAS TRWANIA
(MIN.)
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Ciasta drożdżowe
Tak 160-180 30-90
2/3
Tak 160-180 30 - 90 ***
4
1
Ciasto z nadzieniem
(sernik, strudel, ciasto owocowe)
Tak 160-200 35-90
2
Tak 160-200 35 - 90 ***
4
2
Kruche ciasteczka/Rogaliki
Tak 170 - 180 15 - 45
3
Tak 160-180 20-45 ***
4
2
Ptysie
Tak 180 - 220 30-40
3
Tak 180-190 35-45 ***
4
2
Bezy
Tak 90 150 - 200
3
Tak 90 140 - 200
4
2
Chleb - - 60
2
Chleb/pizza/focaccia
Tak 190-250 15-50
2
Tak 190-250 25-50 ***
4
2
Mrożona pizza
Tak 250 10 - 15
3
Tak 250 10 - 20 ***
4
2
Ciasta wytrawne
(tarta warzywna, quiche)
Tak 175 - 200 45 - 60
3
Tak 175 - 200 45 - 60 ***
4
2
Vols-au-vent/krakersy
Tak 190 - 200 20 - 30
3
Tak 180 - 190 15 - 40 ***
4
2
Lazania / zapiekanka makaronowa
/
cannelloni / an
Tak 190 - 200 45 - 65
2
Jagnięcina/cielęcina/wołowina/
wieprzowina
1 kg
Tak 190 - 200 80 - 110
3
Kurczak/królik/kaczka 1 kg Tak 200 - 230 50 - 100
2
FUNKCJE
Konwencjonalne Grill Turbogrill
Pieczenie
konwekcyjne
Chleb Auto
Pieczenie
konwekcyjne Eco
AKCESORIA
Ruszt
Naczynie do pieczenia
lub forma do pieczenia
umieszczone na ruszcie
Blacha do pieczenia/
blacha na ruszcie
Blacha do pieczenia
napełniona 200 ml wody
Blacha do pieczenia
6
Podany czas nie uwzględnia fazy nagrzewania wstępnego: Zaleca się umieszczenie potrawy w piekarniku i
ustawienie czasu pieczenia dopiero po osiągnięciu żądanej temperatury.
* Obrócić potrawę w połowie czasu pieczenia.
** Obrócić potrawę po upływie 2/3 czasu pieczenia (w
razie potrzeby).
*** Zamienić poziomy położenia półek w połowie
pieczenia.
**** Szacowany czas: Potrawy można wyjmować
z piekarnika w różnym czasie, w zależności od
indywidualnych preferencji. Zamienić poziomy
położenia półek po upływie 2/3 czasu pieczenia (w
razie potrzeby).
WWW
Pobrać Instrukcję obsługi i konserwacji ze strony
docs.hotpoint.eu , aby uzyskać dostęp do tabeli
sprawdzonych przepisów, opracowanej przez ośrodki
certyfikacji, zgodnie ze standardem IEC 60350-1.
PRZEPIS FUNKCJA
NAGRZEWA-
NIE
TEMPERATURA
(°C)
CZAS TRWANIA
(MIN.)
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Indyk/gęś 3 kg - 190 - 200 100 - 160
2
Ryba pieczona w całości (let,
całość)
Tak 170 - 190 30 - 50
2
Nadziewane warzywa
(pomidory, cukinie, bakłażany)
Tak 180-200 50 - 70
2
Tosty 5’ 250 2 - 6
5
Filety rybne/kawałki - 230 - 250 15 - 30 *
4
3
Kiełbaski/kebab/
kotlety/ hamburgery
- 250 15 - 30 *
5
4
Pieczony kurczak 1-1,3 kg Tak 200 - 220 55-70 **
2
1
Befsztyk krwisty 1 kg Tak 200 - 210 35-50 **
3
Udziec barani/golonka Tak 200 - 210 60-90 **
3
Pieczone ziemniaki Tak 200 - 210 35-55 **
3
Zapiekane warzywa (typu gratin) - 200 - 210 25 - 55
3
Lasagne i mięsa Tak 200 50 - 100 ****
4
1
Mięsa i ziemniaki Tak 190-200 45 - 100 ****
4
1
Ryby i warzywa Tak 180 30 - 50 ****
4
1
Pieczeń/nadziewane kawałki
mięsa
- 170 - 180 100 - 150
2
FUNKCJE
Konwencjonalne Grill Turbogrill
Pieczenie
konwekcyjne
Chleb Auto
Pieczenie
konwekcyjne Eco
AKCESORIA
Ruszt
Naczynie do pieczenia
lub forma do pieczenia
umieszczone na ruszcie
Blacha do pieczenia/
Blacha na ruszcie
Blacha do pieczenia
napełniona 200 ml wody
Blacha do pieczenia
PL
7
POWIERZCHNIE ZEWNĘTRZNE
Powierzchnie należy czyścić wilgotną ściereczką z
mikrobry. Jeśli są silnie zabrudzone, dodać kilka kropel
detergentu o neutralnym pH. Wytrzeć do sucha ściereczką.
Nie stosować żrących ani ściernych detergentów. Jeśli tego
rodzaju substancje zostały przypadkowo rozprowadzone
po powierzchni urządzenia, należy natychmiast je usunąć za
pomocą wilgotnej ściereczki z mikrobry.
POWIERZCHNIE WEWNĘTRZNE
Po każdym użyciu pozostawić kuchenkę do schłodzenia,
a następnie oczyścić, najlepiej jeżeli urządzenie jest jeszcze
ciepłe, i usunąć resztki jedzenia lub plamy. Aby usunąć
wilgoć zgromadzoną podczas gotowania produktów
o dużej zawartości wody, pozostawić kuchenkę do
całkowitego schłodzenia, a następnie osuszyć szmatką lub
gąbką.
Aby włączyć funkcję „Diamond Clean” dla optymalnego
czyszczenia wewnętrznych powierzchni.
Aby ułatwić czyszczenie szyby, można w prosty sposób
zdjąć drzwiczki, a następnie założyć je ponownie
WWW
.
Wyczyścić szybę drzwiczek odpowiednim płynem do
mycia.
Górny element grzewczy grilla można obniżyć, aby
oczyścić górną płytę piekarnika
WWW
.
AKCESORIA
Po każdym użyciu akcesoria należy zanurzyć w wodzie
z dodatkiem płynu do mycia naczyń, używając rękawic
kuchennych, jeśli akcesoria są jeszcze gorące. Resztki
żywności mogą być łatwo usunięte za pomocą szczoteczki
lub gąbki do mycia naczyń.
Nie wolno stosować urządzeń
czyszczących parą.
Podczas wykonywania
wszystkich czynności należy
ywać rękawic ochronnych.
Wszystkie czynności należy
przeprowadzać przy zimnym
piekarniku.
Odłączyć urządzenie od
zasilania.
Nie stosować wełny szklanej,
szorstkich gąbek lub ściernych/
żrących środków do czyszczenia,
ponieważ mogą one uszkodz
powierzchnie urządzenia.
ZDEJMOWANIE I ZAKŁADANIE DRZWICZEK
1. Aby zdjąć drzwiczki, należy je całkowicie otworzyć i
odblokować, opuszczając zaczepy.
2. Przymknąć drzwiczki, tak dokładnie, jak to możliwe.
Mocno przytrzymać drzwiczki obiema rękami – nie trzymać
ich za uchwyt.
Można teraz w prosty sposób zdjąć drzwiczki, dociskając
je przez cały czas i jednocześnie wyciągając do góry (a), aż
wysuną się z miejsc zamocowania (b).
~60°
a
b
~15°
Odłożyć drzwiczki na bok, opierając je na miękkim podłożu.
3. Zakładać drzwiczki, przysuwając je w stronę piekarnika,
wyrównując haki zawiasów z miejscami ich zamocowania i
zablokowując górną część na swoim miejscu.
4. Opuścić drzwiczki, a następnie całkowicie je otworzyć.
Opuścić zaczepy do ich pierwotnego położenia: Upewn
się, czy zostały opuszczone do końca.
5. Spróbować zamknąć drzwiczki i sprawdzić, czy ich
położenie jest wyrównane z panelem sterowania. Jeśli nie,
należy powtórzyć powyżej opisane czynności.
KLIKNĄĆ, BY WYCZYŚCIĆ  CZYSZCZENIE SZYBY
1. Po zdjęciu drzwiczek i umieszczeniu ich na miękkiej
powierzchni, uchwytami skierowanymi ku dołowi, należy
równocześnie nacisnąć dwa zaciski zabezpieczające i zdjąć
górną część drzwiczek, wyciągając ją ku sobie.
2. Unieść i mocno, obiema rękami, chwycić wewnętrzną
szybę, wyjąć ją i przed przystąpieniem do czyszczenia
umieścić na miękkiej powierzchni.
3. Aby prawidłowo zamontować ponownie wewnętrzną
szybę, należy upewnić się, że litera „R” znajduje się
w lewym narożniku i że szyba skierowana jest czystą
(niezadrukowaną) powierzchnią ku górze.
W pierwszej kolejności należy umieścić dłuższą część szyby
oznaczoną literą „R” w odpowiednich uchwytach (a), a
następnie obniżyć ją do właściwej pozycji (b).
4. Zamontować ponownie górną krawędź:
Charakterystyczne kliknięcie sygnalizuje prawidłową
pozycję. Przed ponownym założeniem drzwiczek należy
upewnić się, że nie zostanie uszkodzona uszczelka.
KONSERWACJA
ICZYSZCZENIE
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
8
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Piekarnik nie działa. Awaria zasilania.
Urządzenie odłączone od
zasilania.
Sprawdzić, czy działa zasilanie i czy piekarnik
jest prawidłowo podłączony do sieci.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie,
sprawdzając czy usterka nie ustąpiła.
Wyświetlacz pokazuje literę „F,
po której następuje liczba.
Problem związany z
oprogramowaniem.
Skontaktować się z najbliższym Biurem
Obsługi Klienta i podać numer następujący
po literze „F”.
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELĄ PIECZENIA
Tabela zawiera listę najkorzystniejszych funkcji,
akcesoriów i poziomów pieczenia dla różnych
rodzajów potraw. Czasy pieczenia są liczone od
momentu włożenia potrawy do piekarnika, z
wyjątkiem potraw wymagających nagrzewania
wstępnego. Temperatury oraz czasy pieczenia są
orientacyjne i zależą od ilości potrawy lub od rodzaju
akcesoriów. Początkowo należy stosować najniższe
sugerowane ustawienia, a jeśli potrawa nie jest
wystarczająco dopieczona, należyyć wyższych.
Zaleca się stosowanie akcesoriów dołączonych w
zestawie lub, w miarę możliwości, blach lub form
do pieczenia z ciemnego metalu. Można stosować
wnież naczynia i akcesoria ze szkła żaroodpornego
(pyrex) lub ceramiczne. Czas pieczenia nieco się
wtedy wydłuży.
JEDNOCZESNE PIECZENIE RÓŻNYCH POTRAW
Dzięki funkcji „Piecz. konwekcyjne” można
przygotowywać różne produkty jednocześnie (na
przykład: ryby i warzywa), umieszczając je na różnych
łkach. Potrawy wymagające krótszego pieczenia
należy wyjąć wcześniej, pozostawiając te, które
powinny piec się dłużej.
FUNKCJA CHLEB AUTO
Aby uzyskać optymalne rezultaty, należy postępować
zgodnie z instrukcjami, korzystając z przepisu na
1000 g ciasta: 600 g mąki, 360 g wody, 11 g soli, 25
g świeżych droży (lub dwa opakowania droży
suszonych).
Aby ciasto dobrze wyrosło, należy je pozostawić w
temperaturze pokojowej na ok. 90 minut.
Umieścić ciasto w (zimnym) piekarniku, na dno
piekarnika wlać 100 cm³ zimnej wody pitnej i włącz
funkcję „Chleb Auto”. Po zakończeniu pieczenia należy
pozostawić ciasto na ruszcie do jego całkowitego
ostygnięcia.
KARTA PRODUKTU
WWW
Karta produktu z danymi dotyczącymi zużycia
energii przez urządzenie może zostać pobrana ze
strony docs.hotpoint.eu
JAK OTRZYMAĆ INSTRUKCJĘ OBSŁUGI I
KONSERWACJI URZĄDZENIA
WWW
> Instrukcję obsługi i konserwacji
można pobrać z naszej strony
docs.hotpoint.eu (możliwe jest użycie tego
kodu QR), podając kod produktu.
> Można również skontaktować się z naszym
serwisem technicznym dla klientów.
KONTAKT Z NASZYM SERWISEM TECHNICZNYM
Nasze dane kontaktowe znajdują się w książeczce
gwarancyjnej.Przy
kontakcie z Biurem
Obsługi Klienta należy
podać kody z tabliczki
znamionowej urządzenia.
Model: xxxXXXXxx
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
XXXXXX XXXXXX XXXXX XXXXXXX
400010873659
Wydrukowano we Włoszech
001
PRAKTYCZNE PORADY
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
USUWANIE USTEREK
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i
konserwacji, które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

HOTPOINT/ARISTON FA4 541 JH IX HA Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide