PL56
TABELA OPISU FUNKCJI
POKRĘTŁO PRZEŁĄCZNIKA FUNKCJI
OFF Przerwanie pieczenia i wyłączenie piekarnika.
LAMP (OŚWIETLENIE) Do włączania i wyłączania oświetlenia wewnątrz piekarnika.
SPECIALS (SPECJALNE)
ROZMRAŻANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się
pozostawienie potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej
powierzchni.
UTRZYMYWANIE
W CIEPLE
Funkcja idealna do utrzymywania ciepła i świeżości przyrządzonych
potraw (np: mięsa, potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się
umieszczać potrawy na środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się,
gdy temperatura w komorze przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zapewnić
jakość wyrastania, funkcji nie powinno się włączać, gdy temperatura w
komorze jest wyższa niż 40°C. Umieścić ciasto na poziomie 2. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać piekarnika.
CONVENTIONAL
(KONWENCJONALNE)
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Korzystać z
3. poziomu. Do pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz
nadziewanych ciast stosować natomiast poziom 1 lub 2. Nagrzać
wstępnie piekarnik przed włożeniem potrawy.
PIECZENIE
KONWEKCYJNE
Do pieczenia ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich), pizzy na
jednej półce. Tej funkcji można również używać do pieczenia na dwóch
półkach. Zmienić położenie naczyń, aby wypiec potrawy bardziej
równomiernie. W przypadku pieczenia tylko na jednym poziomie, używać
3 półki, a w przypadku pieczenia na dwóch poziomach, używać 1 i 4 półki.
Zaleca się nagrzanie piekarnika przed rozpoczęciem pieczenia.
GENTLE CONVECTION
BAKE - GENTLE FAN
(DELIKATNY
TERMOOBIEG –
DELIKATNY
NADMUCH)
Do pieczenia mięsa, ciast z nadzieniem (sernik, strudel, ciasta z owocami)
i faszerowanych warzyw tylko na jednym poziomie. Funkcja ta
wykorzystuje przerywany, delikatny nadmuch wentylatora,
zapobiegający nadmiernemu przesychaniu potraw. Zaleca się
umieszczanie potraw na 2. poziomie. Zaleca się nagrzanie piekarnika
przed rozpoczęciem pieczenia.
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa, szaszłyków, kiełbasek oraz na rożnie, do
zapiekania warzyw oraz do przyrumieniania chleba. Zaleca się włożenie
potrawy na poziom 4 lub 5. Podczas grillowania mięs zaleca się
stosowanie ociekacza, który będzie zbierał ociekający tłuszcz. Włożyć
tackę na poziom 3 lub 4, wlewając do niej około pół litra wody. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika
muszą być zamknięte.
TURBO GRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Zaleca
się umieszczenie potrawy na środkowych poziomach. Zaleca się
stosowanie ociekacza, który będzie zbierał ociekający tłuszcz. Włożyć
tackę na poziom 1 lub 2, wlewając do niej około pół litra wody. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika
muszą być zamknięte. Przy tej funkcji można użyć szpikulca, jeśli zostały
dostarczone odpowiednie akcesoria.