Whirlpool AMW 491 IX instrukcja

Typ
instrukcja

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

1
AMW 491
INSTALLATION, QUICK START
INSTALLATIE, SNEL AAN DE SLAG
INSTALLATION, HURTIG START
INSTALLASJON, HURTIG START
ASENNUS, PIKAOPAS
ÜZEMBE HELYEZÉS, RÖVID
KEZDÉSI ÚTMUTA
INSTALACE, NÁVOD VE ZKRATCE
INSTALACJA, SKRÓCONA
INSTRUKCJA OBSŁUGI
, 
 
INŠTALÁCIA, ÚVODNÁ PRÍRUČKA
INSTALLATION, DÉMARRAGE RAPIDE
AUFSTELLUNG, KURZANLEITUNG
INSTALLAZIONE, GUIDA RAPIDA
INSTALACIÓN, GUÍA DE INICIO RÁPIDO
INSTALAÇÃO, GUIA DE INICIAÇÃO RÁPIDA
INSTALLATION, SNABBGUIDE
2
INSTALACJA
PRZED PODŁĄCZENIEM
S
PRAWDZIĆ, CZY URZĄDZENIE NIE JEST USZKODZONE.
Sprawdzić, czy drzwi kuchenki dokładnie przy-
legają do urządzenia po zamknięciu oraz czy
wewnętrzna uszczelka drzwi nie jest uszkodzo-
na. Opróżnić kuchenkę i oczyścić jej wnętrze
przy pomocy miękkiej, wilgotnej ściereczki.
PO PODŁĄCZENIU
U
ZIEMIENIE OMAWIANEGO URZĄDZENIA jest obowiąz-
kowe. Producent nie ponosi żadnej odpowie-
dzialności za obrażenia ciała u osób lub zwie-
rząt, ani za uszkodzenia mienia wynikłe z nie-
spełnienia tego wymogu.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
jakiekolwiek problemy spowodowane niezastoso-
waniem się użytkownika do niniejszych instrukcji.
N
IE NALEŻY YTKOW URZĄDZENIA, jeśli kabel za-
silający lub wtyczka są uszkodzone, jeśli nie
działa ono prawidłowo lub, gdy zostało uszko-
dzone, bądź upuszczone. Nie zanurzać prze-
wodu zasilającego ani wtyczki w wodzie. Prze-
wód zasilający naly utrzymywać z dala od
gorących powierzchni. Może to spowodować
porażenie prądem elektrycznym, pożar i inne
zagrożenia.
Z
ABRANIA SIĘ WYJMOWANIA YTEK OCHRONNYCH
WLOTÓW MIKROFAL znajdują-
cych się z boku ścianki ko-
mory. Zapobiegają one
przedostawaniu się tłusz-
czu i cząstek żywności do
kanałów wlotowych mi-
krofal.
P
RZED MONTAŻEM SPRAWDZIĆ, czy komora jest pu-
sta.
S
PRAWDZIĆ, CZY NAPIĘCIE na tabliczce znamiono-
wej jest zgodne z napięciem w Państwa miesz-
kaniu.
K
UCHENKĘ MOŻNA UŻYWAĆ TYLKO przy prawidłowo
zamkniętych drzwiczkach.
MONTAŻ URZĄDZENIA
INSTALUJĄC URZĄDZENIE NALEŻY PRZESTRZEGAĆ
ZAŁĄCZONYCH oddzielnie instrukcji montażu.
3
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
NIE NALEŻY PODGRZEWAĆ ANI STOSOWAĆ PALNYCH
MATERIAŁÓW wewnątrz lub w pobliżu kuchen-
ki. Opary mogą spowodować zagrożenie poża-
rem lub wybuch.
N
IE UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ do suszenia
tkanin, papieru, przypraw, ziół, drewna, kwia-
tów lub innych palnych materiałów. Może to
spowodować pożar.
N
IE NALEŻY GOTOW ŻYWNOŚCI ZBYT UGO. Może to
spowodować pożar.
N
IE POZOSTAWIAĆ KUCHENKI BEZ NADZORU zaszcza
wtedy, gdy do gotowania używa się pojemni-
ków papierowych lub wykonanych z tworzyw
sztucznych i innych łatwopalnych materiałów.
Papier może się zwęglić lub zapalić, zaś nie-
które rodzaje plastiku mogą się topić podczas
podgrzewania żywności.
J
EŚLI MATERIAŁ ZNAJDUJĄCY SIĘ WEWNĄTRZ LUB NA
ZEWNĄTRZ KUCHENKI ZAPALI SIĘ, należy trzymać
drzwiczki zamknięte i wyłączyć kuchenkę.
Odłączyć kabel zasilający lub wączyć zasila-
nie na tablicy bezpiecznikowej lub wyłączni-
kowej.
PROSIMY O UWAŻNE PRZECZYTANIE I ZACHOWANIE NA PRZYSZŁOŚĆ
D
ZIECI mogą obsługiwać urządzenie bez nadzo-
ru osób dorosłych jedynie wówczas, gdy zosta-
ły odpowiednio poinstruowane, jak należy bez-
piecznie obchodzić się z urządzeniem, i rozumieją
zagrożenia wynikające z niewłaściwego użycia
urządzenia.
O
MAWIANE URZĄDZENIE NIE MOŻE BYĆ OBSŁUGIWANE PRZEZ
osoby (w tym dzieci) o ograniczonych zdolno-
ściach  zycznych, sensorycznych lub mentalnych
bez nadzoru osoby odpowiedzialnej za ich bez-
pieczeństwo.
OSTRZEŻENIE!
DOSTĘPNE ELEMENTY MOCNO SIĘ NAGRZEWAJĄ podczas
pracy urządzenia. Małe dzieci nie powinny prze-
bywać w jego pobliżu.
N
IE NALEŻY YWAĆ KUCHENKI mikrofa-
lowej do podgrzewania czegokol-
wiek w szczelnie zamkniętych
pojemnikach. Wzrost ciśnienia
może spowodować uszkodzenie
podczas ich otwierania, a nawet wybuch.
JAJKA
N
IE UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ do gotowania
lub odgrzewania całych jaj w
skorupce lub bez, gdyż mogą
eksplodować nawet po zakoń-
czeniu gotowania.
N
ALEŻY REGULARNIE SPRAWDZAĆ, czy uszczelki drzwi-
czek oraz miejsca w ich pobliżu nie są uszkodzo-
ne. W przypadku stwierdzenia uszkodzeń nale-
ży zaprzestać korzystania z kuchenki, aż do czasu
naprawy przez wykwali kowanego technika ser-
wisu.
N
IE UŻYWAĆ żrących środków i oparów chemicz-
nych w urządzeniu. Omawiana kuchenka zo-
stała zaprojektowana specjalnie do podgrze-
wania i gotowania żywności. Nie jest ona prze-
znaczona do celów przemysłowych ani labora-
toryjnych.
N
APRAWY SERWISOWE MOGĄ BYĆ WYKONY-
WANE WYŁĄCZNIE PRZEZ PRZESZKOLONE-
GO TECHNIKA SERWISU. Wykonywanie
jakichkolwiek napraw bądź czynno-
ści serwisowych wiążących się ze zdej-
mowaniem wszelkich osłon zabezpie-
czających przed działaniem mikrofal
przez osobę nieprzeszkoloną jest nie-
bezpieczne.
ZABRANIA SIĘ ZDEJMOWANIA JAKICHKOLWIEK
OSŁON.
4
WAŻNE ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
YNY
N
P. NAPOJE LUB WODA. Przegrzanie płynu ponad
punkt wrzenia może nastąpić
bez oznak wrzenia. W rezulta-
cie gorący płyn może się nagle
wykipi.
Aby do tego nie dopuścić, należy:
1. Unikać używania pojemników o prostych
ścianach i wąskich szyjkach.
2. Wymieszać płyn przed wstawieniem nac-
zynia do kuchenki i pozostawić w nac-
zyniu łyżeczkę.
3. Po podgrzaniu należy odczekać chwilę,
ponownie zamieszać, a następnie
ostrożnie wyjąć naczynie z kuchenki.
OSTROŻNIE
S
ZCZEGÓŁOWYCH INFORMACJI NALEŻY SZUK w książ-
kach kucharskich podających przepisy na go-
towanie w kuchenkach mikrofalowych. Szcze-
gólnie w przypadku gotowania i odgrzewania
potraw zawierających alkohol.
P
O PODGRZANIU POTRAW lub płynów dla
dzieci w słoiczku lub butelce dla
niemowląt, należy zawsze wy-
mieszać zawartość i sprawdzić
temperaturę przed podaniem. Zapewni to rów-
nomierne rozprowadzenie ciepła i uniknięcie ry-
zyka poparz.
Przed podgrzaniem należy zdjąć pokrywkę i
smoczek!
N
INIEJSZE URZĄDZENIE PRZEZNACZONE JEST WYŁĄCZNIE DO
UŻYTKU DOMOWEGO!
N
IE NALEŻY ĄCZAĆ KUCHENKI bez potraw w środku,
jeśli wybrano funkcję mikrofal. Taka eksploatacja
urządzenia może spowodować jego uszkodzenie.
P
ODCZAS ĆWICZEŃ OBSŁUGI kuchenki należy umie-
ścić w niej szklankę z wodą. Woda pochłania
energię mikrofal i kuchenka nie ulegnie uszko-
dzeniu.
N
ALEŻY USUNĄĆ METALOWE WIĄZANIA tore-
bek papierowych lub plastikowych,
zanim zostaną włożone do kuchenki.
SMAŻENIE NA OLEJU
N
IE UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ do
smażenia na oleju, ponie-
waż nie jest możliwe kon-
trolowanie jego temperatury.
NALEŻY UŻYWAĆ RĘKAWIC LUB OCHRANIACZY, aby
uniknąć oparzeń podczas dotykania pojemni-
ków, części kuchenki i naczyń po zakończeniu
gotowania.
K
OMORY NIE NALEŻY WYKORZYSTYWAĆ jako szafki.
5
AKCESORIA
INFORMACJE OGÓLNE
W PRZYPADKU ZETKNIĘCIA SIĘ METALOWYCH PRZED-
MIOTÓW z wnętrzem pracującej kuchenki może
dojść do powstania iskier, które mogą spowo-
dować uszkodzenie kuchenki.
PODSTAWKA POD TALERZ OBROTOWY
S
ZKLANY TALERZ OBROTOWY należy stawiać na pod-
stawce obrotowej. Na podstaw-
ce talerza obrotowego nie należy
kłaść żadnych innych naczyń.
Zainstalować podstawkę pod
talerz obrotowy wewnątrz kuchenki.
SZKLANY TALERZ OBROTOWY
S
ZKLANY TALERZ OBROTOWY NALEŻY STOSOWAĆ za-
wsze, niezależnie od sposobu
gotowania. Sły on do zbiera-
nia kapiącego sosu oraz cząstek
żywności, kre mogłyby zabru-
dzić i zaplamić wnętrze kuchenki.
Szklany talerz obrotowy należy umieścić na
jego podstawce.
P
RZED YCIEM NACZYŃ , NALEŻY UPEWNIĆ SIĘ, CZY
one odporne na działanie
wysokich temperatur i
przepuszczają mikrofale.
P
O WŁOŻENIU ŻYWNOŚCI I AKCESORIÓW do kuchen-
ki, należy sprawdzić czy nie stykają się z po-
wierzchniami wewnętrznymi kuchenki.
Jest to szczególnie ważne w przypad-
ku sprzętów wykonanych z metalu lub
zawierających elementy metalowe.
P
RZED URUCHOMIENIEM KUCHENKI , należy zawsze
sprawdzić, czy talerz obrotowy może się swo-
bodnie obracać.
NA RYNKU DOSTĘPNYCH jest wiele różnorodnych
akcesoriów. Przed ich zakupem naly upew-
nić się, czy nadają się do kuchenek mikrofalo-
wych.
ZABEZPIECZENIE PRZED URUCHOMIENIEM /
BLOKADA KLAWISZY
ZABEZPIECZENIE PRZED URUCHOMIENIEM AKTYWUJE SIĘ
AUTOMATYCZNIE PO UPŁYWIE JEDNEJ MINUTY OD
CHWILI powrotu kuchenki do „trybu
czuwania”. (Kuchenka znajduje się w
trybie „czuwania”, gdy na wyświetla-
czu widoczny jest zegar 24 godzinny lub
gdy wwietlacz jest wygaszony, jeżeli zegar
nie został ustawiony).
A
BY ZWOLNIĆ BLOKADĘ, KONIECZNE JEST OTWORZENIE I
ZAMKNIĘCIE DRZWICZEK, np. w celu włożenia potra-
wy do środka. W przeciwnym razie na wyświe-
tlaczu pojawi się napis „DOOR.
NACZYNIE DO GOTOWANIA NA PARZE
NACZYNIE PAROWE NALEŻY
UŻYWAĆ wraz z cedzidłem dla ta-
kich potraw jak ryby, jarzyny i
ziemniaki.
NACZYNIE PAROWE należy zawsze
kłaść na talerzu obrotowym.
6
PRZERYWANIE LUB ZATRZYMYWANIE GOTOWANIA
PRZERYWANIE PROCESU GOTOWANIA:
GOTOWANIE MOŻNA PRZERWAĆ
otwierając drzwi, aby spraw-
dzić, odwrócić lub wymie-
szać potrawę. Ustawienia ku-
chenki są zachowywane w
pamięci przez 10 minut.
A
BY ZAKOŃCZYĆ GOTOWANIE, NALEŻY:
W
YJĄĆ POTRAWĘ, zamknąć drzwi i na-
cisnąć przycisk „STOP.
A
BY KONTYNUOWAĆ GOTOWANIE, NALEŻY:
ZAMKNĄĆ DRZWI i JEDEN RAZ naci-
snąć przycisk „Start. Gotowanie
będzie kontynuowane od momen-
tu wstrzymania.
DWUKROTNE NACIŚNIĘCIE PRZYCISKU Start” prze-
dłuża czas gotowania o 30 sekund.
S
YGNAŁ AKUSTYCZNY będzie emitowany raz lub
dwa razy na minutę, przez 10 mi-
nut informując, że gotowanie zo-
stało zakończone. Aby wyłącz
ten sygnał, naly nacisnąć przy-
cisk „STOP” lub otworzyć drzwi.
UWAGA: Jeśli po zakończeniu procesu goto-
wania drzwi zostaną otwarte, a następnie za-
mknięte, to ustawienia pozostaną zachowane
tylko przez 60 sekund.
SCHŁADZANIE
PO ZAKOŃCZENIU DANEJ FUNKCJI, kuchenka przepro-
wadza procedurę schładzania. Jest to zjawisko
normalne.
Po tej procedurze kuchenka wyłączy się auto-
matycznie.
P
ROCEDURA SCHŁADZANIA może zostać przerwana
bez żadnej szkody dla kuchenki przez otwar-
cie drzwi.
OTWIERANIE DRZWI
ABY OTWORZ DRZWI NALEŻY NACISNĄĆ PRZYCISK.
7
MINUTNIK
FUNKCJI tej należy użyć, gdy po-
trzebujemy zmierzyć dokładny
czas, np. podczas gotowania ja-
jek, makaronu lub wyrastania cia-
sta przed jego pieczeniem itd.
NACISK PRZYCISKI +/- , aby ustawić czas do odmierzenia.
NACISK KILKAKROTNIE PRZYCISK MOCY , aby ustawić moc na 0 W.
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
ZEGAR
PO PODŁĄCZENIU URZĄDZENIA do sieci
po raz pierwszy lub po przerwie
w dopływie prądu wyświetlacz
jest pusty. Jeżeli nie ustawimy ze-
gara, wyświetlacz pozostanie pu-
sty, aż do momentu ustawienia
czasu gotowania.
NACISNĄĆ (I PRZYTRZYMAĆ PRZEZ 3 SEKUNDY) PRZYCISK STOP ,
aż zacznie migać cyfra po lewej stronie (godzinowa).
NACISK PRZYCISKI +/-, aby ustawić godziny.
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”. (Migają dwie prawe cyfry (minuty)).
NACISK PRZYCISKI +/- , aby ustawić minuty.
NACISNĄĆ PONOWNIE PRZYCISK „START”.
Z
EGAR JEST NASTAWIONY i uruchomiony.
U
WAGA:
PODCZAS USTAWIANIA ZEGARA DRZWI POWINNY BYĆ OTWARTE. Dzięki temu
mają Państwo 10 minut na ustawienie zegara. W przeciwnym razie,
każdy krok musi zostać wykonany przed upływem 60 sekund.
G
DY MINUTNIK ZAKOŃCZY ODLICZANIE, ROZLEGNIE SIĘ SYGNAŁ akustyczny.
8
TYLKO MIKROFALE
M
OC SUGEROWANE ZASTOSOWANIE:
750 W
O
DGRZEWANIE NAPOJÓW, wody, klarownych zup, kawy, herbaty lub innych produktów o
dużej zawartości wody. Jeśli produkt zawiera jaja lub masy kremowe, należy wybrać
mniejszą moc.
Gotowanie ryb, warzyw, mięsa, itp.
500 W
G
OTOWANIE wymagające dużej dokładności, np. sosów z dużą zawartością białka, potraw,
których głównymi składnikami są jaja i ser oraz do dogotowywania potraw duszonych.
350 W G
OTOWANIE GULASZU, roztapianie masła.
160 W R
OZMRAŻANIE. Do zmiękczania masła, sera i lodów.
0 W U
STAWIANIE czasu dochodzenia (tylko podczas korzystania z minutnika).
GOTOWANIE I ODGRZEWANIE ZA POMOCĄ MIKROFAL
FUNKCJA TA JEST PRZEZNACZONA do
normalnego gotowania i odgrze-
wania potraw takich jak warzywa,
ryby, ziemniaki i mięso.
P
O ROZPOCZĘCIU PROCESU GOTOWANIA:
Można łatwo zwiększać czas gotowania o kolejne 30-sekundowe okresy
naciskając przycisk „Start. Każde naciśnięcie zwiększa czas gotowania o
30 sekund. Można również wydłużać i skracać czas naciskając przyciski +/-.
NACIŚNIĘCIE PRZYCISKU MOCY również pozwala zmienić poziom mocy. Pierw-
sze naciśnięcie spowoduje wyświetlenie aktualnego poziomu mocy. Aby
zmienić poziom mocy należy wielokrotnie naciskać przycisk mocy.
POZIOM MOCY
NACISK PRZYCISKI +/- , aby ustawić czas.
NACISK KILKAKROTNIE PRZYCISK MOCY , aby ustawić moc.
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
9
FUNKCJA TA UŻY do szybkiego od-
grzewania potraw zawierających
dużo wody, np. klarowne zupy,
kawa lub herbata.
JET START SZYBKI START
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
FUNKCJA TA URUCHAMIA SIĘ AUTOMATYCZNIE z pełną mocą mikrofal oraz
czasem gotowania ustawionym na 30 sekund. Każde dodatkowe
naciśnięcie zwiększa czas gotowania o 30 sekund. Można równi
skrócić lub wydłużyć czas naciskając przyciski +/- po uruchomieniu
funkcji.
ROZMRAŻANIE W TRYBIE RĘCZNYM
RĘCZNE rozmrażanie należy wykonać według
procedury podanej w punkcie „Gotowanie i od-
grzewanie za pomocą mikrofal, nastawiając moc
na 160 W.
NALEŻY REGULARNIE SPRAWDZAĆ POTRAWĘ. Ustalenie
prawidłowego czasu dla różnych ilości potraw
jest możliwe po zdobyciu doświadczenia.
D
UŻE KAWAŁKI NALEŻY ODWRACAĆ w połowie proce-
su rozmrażania.
ZAMROŻONE POTRAWY UMIESZCZONE W OPAKOWANIACH
Z FOLII PLASTIKOWEJ lub kartonowych, można
umieszczać bezpośrednio w kuchence, o
ile nie mają one metalowych części (np.
metalowe zszywki).
KSZTAŁT OPAKOWANIA wpływa na czas
rozmrażania. Opakowania płytkie roz-
mrażają się szybciej niż opakowania
głębokie.
N
ALEŻY ODDZIELAĆ POSZCZEGÓLNE KAWAŁKI, kiedy za-
czynają się rozmrażać.
Oddzielne plastry szybciej się rozmrażają.
Z
ABEZPIECZ NIEKTÓRE CZĘŚCI
PRODUKTU niewielkimi kawał-
kami folii aluminiowej, je-
żeli zaczynają się rozgrze-
wać (np. nóżki kurczaka lub
skrzydełka).
P
OTRAWY GOTOWANE, WYWARY I SOSY MIĘSNE
rozmrażają się lepiej, gdy są mieszane w
trakcie rozmrażania.
Z
ALECA SIĘ NIE ROZMRAŻ całkowicie pro-
duktu i pozwolić na dokończenie proce-
su w czasie dochodzenia.
C
ZAS DOCHODZENIA PO ROZMRAŻANIU, ZAWSZE POLEP-
SZA rezultaty, ponieważ na-
stępuje wyrównanie tem-
peratury wewnątrz potra-
wy.
10
POTRAWA PORADY
M
IĘSO (100g - 2,0kg)
Mięso mielone, kotlety, steki lub pieczenie.
ODWRÓCIĆ POTRAWĘ, gdy kuchenka wyświetli
stosowny komunikat.
D
RÓB (100g - 2,0kg)
Kurczak w całości, w kawałkach lub  lety.
ODWRÓCIĆ POTRAWĘ, gdy kuchenka wyświetli
stosowny komunikat.
RYBY (100g - 2,0kg)
Całe steki lub  lety.
ODWRÓCIĆ POTRAWĘ, gdy kuchenka wyświetli
stosowny komunikat.
W
ODNIESIENIU DO ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH, które nie zosty wymienione w tabeli, oraz jeśli waga
jest mniejsza lub większa niż zalecana, należy postępować zgodnie z instrukcją „Gotowanie i
odgrzewanie za pomocą mikrofal, a do rozmrażania ustawić moc 160 W.

JET DEFROST SZYBKIE ROZMRAŻANIE
FUNKCJI TEJ MOŻNA YWAĆ TYLKO, je-
śli waga netto produktów wyno-
si 100g - 2kg.
ŻYWNOŚĆ NALEŻY ZAWSZE położyć na
szklanym talerzu obrotowym.
NACISNĄĆ PRZYCISK „JET DEFROST”.
NACISK PRZYCISKI + / -, aby ustawić wagę żywności
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
W
POŁOWIE PROCESU ROZMRAŻANIA kuchenka zatrzyma się i wwietli
komunikat TURN FOOD (ODWRÓĆ POTRAWĘ).
Otworzyć drzwi.
Obrócić potrawę.
Zamknąć drzwi i ponownie włączyć kuchenkę naciskając
przycisk „Start.
U
WAGA: Kuchenka ponownie uruchomi się po upływie 2 min. jeśli
potrawa nie zostanie odwrócona. W takim przypadku czas rozmra-
żania wydłuży się.
F
UNKCJA TA WYMAGA PODANIA wagi
netto potrawy. Kuchenka automa-
tycznie obliczy czas potrzebny na
zakończenie procedury.
JEŚLI WAGA POTRAWY JEST MNIEJSZA LUB WIĘKSZA OD
ZALECANEJ: Rozmrażanie należy wykonać wg
procedury podanej w punkcie „Gotowanie i od-
grzewanie za pomocą mikrofal”, nastawiając
moc na 160 W.
MROŻONE:
JEŚLI TEMPERATURA ŻYWNOŚCI JEST WYŻSZA
od głęboko zamrożonej (-18°C), należy
wybrać mniejszą wagę żywności.
JEŚLI TEMPERATURA ŻYWNOŚCI JEST NIŻSZA
od głęboko zamrożonej (-18°C), należy
wybrać większą wagę żywności.
WAGA: POTRAWY
11
MEMORY PAMIĘĆ
FUNKCJA PAMIĘĆ POZWALA na szyb-
kie przywołanie wybranych usta-
wień lub kombinacji funkcji.
PAMIĘĆ pozwala na zachowanie
wszystkich wyświetlanych usta-
wień.
NACISNĄĆ PRZYCISK “MEMO” (PAMIĘĆ).
NACISNĄĆ PRZYCISK ‘START’.
JAK ZACHOWAĆ WŁASNE USTAWIENIA:
WYBRAĆ dowolną funkcję i ustawić
TRZYMAĆ PRZYCISK MEMO WCIŚNTY przez 3 sekundy, dopóki nie rozleg-
nie się sygnał akustyczny. Ustawienie jest zachowane. Pamięć można
przeprogramowywać dowolną ilość razy.
PO PODŁĄCZENIU URZĄDZENIA DO sieci po raz pierwszy lub po prze-
rwie w dopływie prądu, funkcja Memo zachowa jako ustawienia
domyślne następujące dane: 1 minut i 750 W.
12
¬
²
²
PARA
FUNKCJA TA JEST PRZEZNACZONA do
normalnego gotowania i pod-
grzewania takich potraw, jak wa-
rzywa i ryby.
G
OTUJĄC PRZY WYKORZYSTANIU TEJ
FUNKCJI, należy zawsze korzystać z
dostarczonego naczynia do goto-
wania na parze.
POŻYĆ POTRAWĘ na ruszcie parowym.
D
O DOLNEJ CZĘŚCI NACZYNIA DO PODGRZEWANIA NA PARZE WLAĆ 100 ml
(1dl) wody.
P
RZYKR naczynie
pokryw.
N
ACZYNIE PAROWE JEST przeznaczone do użytku wyłącznie na
funkcji mikrofale!
N
IE NALEŻY GO NIGDY UŻYWAĆ PRZY INNYCH FUNKCJACH.
K
ORZYSTANIE Z NACZYNIA PAROWEGO przy innych funkcjach może
spowodować jego uszkodzenie.
ZANIM URUCHOMIMY KUCHENKĘ, NALEŻY ZAWSZE SPRAWDZAĆ, czy talerz
obrotowy może się swobodnie obracać.
N
ACZYNIE PAROWE należy zawsze kłaść na talerzu obrotowym.
NACISNĄĆ PRZYCISK ‘PARA’.
NACIŚNIJ KILKAKROTNIE PRZYCISK PARA, ABY ustawić kategorię
potrawy.
NACISK PRZYCISKI + / -, aby ustawić wagę żywności.
NACISNĄĆ PRZYCISK ‘START’.
ZIEMNIAKI/ WARZYWA KORZENIOWE
(150g - 500g)
P
RZYGOTOW W TAKIM SAMYM ROZMIARZE.
Pokroić warzywa na równe części.
Odczekać 1 - 2 minuty po gotowaniu
W
ARZYWA (150g - 500g)
(kalafior i broky)
MROŻONE WARZYWA
(150g - 500g)
ODCZEK 1 - 2 minuty.
F
ILETY RYBNE (150g - 500g)
ROZŁOŻ FILETY RÓWNOMIERNIE na ruszcie parowym.
Cienkie części przekładać. Odczekać 1 - 2 minuty
po gotowaniu.
13
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
MYCIE JEST JEDYNĄ, NORMALNIE WYMAGANĄ czynno-
ścią konserwacyjną.
W ZMYWARCE MOŻNA MYĆ:
P
ODSTAWKĘ POD TALERZ OBROTOWY.
S
ZKLANY TALERZ OBROTOWY.
K
UCHENKĘ NALEŻY UTRZYMYWAĆ W CZYSTOŚCI , aby nie
niszczyć jej powierzchni, co ma negatywny
wpływ na trwałość urządzenia oraz może pro-
wadzić do niebezpiecznych sytuacji.
N
IE UŻYWAĆ DRUCIAKÓW METALOWYCH, PREPARATÓW
CZYSZCZĄCYCH ZAWIERAJĄCYCH
SUBSTANCJE ŚCIERNE, zmy-
waków z wełny stalowej,
ostrych zmywaków itp.,
mogących uszkodzić pan-
el sterujący oraz powierzchnie wewnętrzne i
zewnętrzne kuchenki. Należy używać gąbki
i delikatnego detergentu lub ręcznika pa-
pierowego oraz środka do mycia okien w spra-
yu. Środek do mycia okien należy rozpylić na
ręcznik papierowy.
KUCHENKI NIE NALEŻY SPRYSKIWAĆ bezpośrednio.
R
EGULARNIE, a w szczególności po wy-
laniu się płynów, należy wyjmo-
wać talerz obrotowy oraz jego
podstawę i wycierać dno ku-
chenki do czysta.
K
UCHENKĘ ZAPROJEKTOWANO do pracy z talerzem
obrotowym, umieszczonym w przeznaczonym
nań miejscu.
N
IE NALEŻY uruchamiać kuchenki, gdy ta-
lerz obrotowy został wyjęty w celu oc-
zyszczenia.
D
O CZYSZCZENIA POWIERZCHNI WEWNĘTRZNYCH,
ZEWNĘTRZNEJ I WEWNĘTRZNEJ POWIERZCHNI DRZWICZEK
ORAZ OTWORU DRZWI należy stosować delikatne
detergenty, wodę i miękką ściereczkę.
N
IE NALEŻY DOPUSZCZAĆ DO ZBIERANIA SIĘ RESZTEK
TŁUSZCZU lub żywności wokół drzwiczek.
NIE UŻYWAĆ PAROWYCH URZĄDZ
CZYSZCZĄCYCH do czyszczenia kuchenki
mikrofalowej.
N
IEPRZYJEMNE ZAPACHY WEWNĄTRZ KUCHENKI MOŻNA
WYELIMINOW, POPRZEZ WSTAWIENIE DO KUCHENKI
FILIŻANKI WYPEŁNIONEJ WODĄ Z DODATKIEM SOKU Z CY-
TRYNY i gotowanie jej przez kilka minut.
W
PRZYPADKU TRUDNYCH DO USUNIĘCIA PLAM, należy
przez 2-3 minuty gotować w kuchence filiżan-
kę wody. Para spowoduje zmiękczenie brudu.
GRZAŁKA GRILLA nie wymaga czyszczenia, gdyż
wysoka temperatura powoduje spalanie wszel-
kich zabrudzeń, ale sufit ponad nią może wy-
magać regularnego czyszczenia. Należy to wy-
konywać przy użyciu gąbki, ciepłej wody i de-
tergentu. Jeśli grill nie jest używany regularnie,
należy go włączać raz w miesiącu na 10 minut,
aby wypalić wszelkie zabrudzenia.
NACZYNIE DO GOTOWANIA NA PARZE
14
INSTRUKCJA ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW
JEŚLI KUCHENKA NIE DZIAŁA, przed skontaktowa-
niem się z Serwisem, należy sprawdzić:
Czy podstawka pod talerz obrotowy oraz ta-
lerz obrotowy są włożone na swoje miejsce.
Czy wtyczka jest prawidłowo włożona do
gniazda sieciowego.
Czy drzwiczki są dobrze zamknięte.
Sprawdzić bezpieczniki oraz upewnić się, czy
nie nastąpiła przerwa w doywie prądu.
Sprawdzić, czy kuchenka ma zapewnioną
swobodną wentylację.
Odczekać 10 minut, a następnie ponowić
próbę użycia kuchenki.
Przed ponowną próbą należy otworzyć i
zamknąć drzwiczki.
POWYŻSZE CZYNNOŚCI MAJĄ NA CELU ZAPOBIEGANIE
niepotrzebnym wezwaniom serwisu, za które
ytkownik zostanie obciążony.
Kontaktując się z Serwisem należy zawsze po-
dawać numer seryjny i model kuchenki (patrz
tabliczka serwisowa). Dalsze informacje poda-
no w książce gwarancyjnej.
J
EŻELI KABEL ZASILANIA WYMAGA WYMIANY,
należy go wymienić na
nowy - oryginalny, dostępny
w naszych punktach ser-
wisowych. Wymiana kab-
la zasilającego może być
wykonana tylko przez wyk-
walifikowanego technika ser-
wisu.
NAPRAWY SERWISOWE MOGĄ BYĆ
WYKONYWANE WYŁĄCZNIE PRZEZ PRZ-
ESZKOLONEGO TECHNIKA SERWISU.
Wykonywanie przez osobę
nieprzeszkoloną jakichkolwiek
napraw bądź czynności ser-
wisowych wiążących się ze zdejmowaniem
wszelkich osłon zabezpieczających przed
działaniem mikrofal jest niebezpieczne.
Z
ABRANIA SIĘ ZDEJMOWANIA JAKICHKOLWIEK
OSŁON.
OCHRONA ŚRODOWISKA
PUDEŁKO OPAKOWANIA nadaje się w
pełni do ponownego przetwo-
rzenia, co potwierdza sym-
bol recyklingu. Usuwanie na-
leży przeprowadzać zgod-
nie z lokalnymi przepisami. Ma-
teriały z opakowania, kre stano-
wią potencjalne zagrożenie (worki plastikowe,
styropian, itp.), należy przechowywać w miej-
scach niedostępnych dla dzieci.
NINIEJSZE URZĄDZENIE posiada oznaczenia zgod-
nie z Dyrektywą Europejską 2002/96/EC w
sprawie zużytego sprzętu elektrycznego i
elektronicznego (WEEE). Zapewnienie prawi-
dłowego usunięcia omawianego produktu po-
może zapobiec niekorzystnemu wywowi na
środowisko naturalne oraz zdrowie człowieka,
jakie mogą być spowodowane nieodpowied-
nim traktowaniem odpadów w postaci tego
produktu.
SYMBOL umieszczony na produkcie lub na dołączo-
nych do niego dokumen-
tach oznacza, że niniejszy pro-
dukt nie może być traktowa-
ny jak odpad z gospodarstwa
domowego. Urządzenie nale-
ży zdać w odpowiednim punkcie
zbiórki zajmującym się recyklin-
giem urządzeń elektrycznych i
elektronicznych.
USUWANIE musi odbywać się
zgodnie z lokalnymi prze-
pisami dot. ochrony śro-
dowiska i usuwania odpadów.
BARDZIEJ SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE na temat trak-
towania, odzyskiwania i recyklingu opisywa-
nego urządzenia można uzyskać w lokalnym
urzędzie miasta, w miejskim przedsiębiorstwie
usuwania odpadów lub w sklepie, w którym
produkt został zakupiony.
PRZED ZŁOMOWANIEM należy odciąć kabel zasila-
jący, aby uniemożliwić ponowne podłączenie
urządzenia do sieci.
15
16
Próba Ilość Przybl. czas Poziom mocy Pojemnik
12.3.1 750 g 10 min 750 W Pyreks 3.220
12.3.2 475 g 5 ˝ min 750 W Pyreks 3.827
12.3.3 900 g 15 min 750 W Pyreks 3.838
13.3 500 g 2 min 40 sek Jet Defrost
NAPIĘCIE ZASILANIA 230 V / 50 HZ
ZNAMIONOWY POBÓR MOCY 1300 W
B
EZPIECZNIK 10 A
W
YJŚCIOWA MOC MIKROFAL 750 W
W
YS. X SZER. X GŁ.
W
YMIARY ZEWNĘTRZNE (WYS. X SZER. X .) 347 X 595 X X320
W
YMIARY WEWNĘTRZNE (WYS. X SZER. X .) 187 X 370 X 290
DANE TECHNICZNE
PL
ZGODNIE Z NORMĄ IEC 60705.
MIĘDZYNARODOWA KOMISJA ELEKTROTECHNIKI (IEC) ustaliła wzorzec podgrzewania, służący do oceny
wyników podgrzewania różnych kuchenek. Dla tej kuchenki zalecamy poniższe wartości:
DANE DO PRÓB PARAMETRÓW PODGRZEWANIA
Whirlpool is a registered trademark of Whirlpool, USA.
© Whirlpool Sweden AB 2009. All rights reserved
4619-694-76881
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Whirlpool AMW 491 IX instrukcja

Typ
instrukcja
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla