x Zawarto butelek lub soiczków dla dzieci naley po podgrzaniu zamiesza
lub wstrzsn po czym naley sprawdzi temperatur pokarmu tak aby
unikn poparzenia
x Jajek w skorupkach ani na twardo nie naley gotowa w kuchence
mikrofalowej gdy mog one wybuchn nawet po zakoczeniu gotowania
x Do czyszczenia powierzchni kuchenki, drzwi, uszczelek i komory prosz
stosowa wycznie agodne pyny lub detergenty nakadane za pomoc gbki
lub mikkiej ciereczki. Nie stosowa substancji ciernych i rcych.
x Kuchenka powinna by regularnie czyszczona a pozostaoci pokarmów
usuwane
x Nieutrzymywanie kuchenki w czystoci moe doprowadzi do odksztacenia
powierzchni, skróci ycie urzdzenia lub spowodowa zagroenie
x W razie uszkodzenia przewodu zasilania musi on by wymieniony przez
autoryzowany serwis lub wykwalifikowany personel tak aby unikn
wszelkiego zagroenia
WSKAZÓWKI DOTYCZCE UYTKOWANIA
Poniej podajemy wskazówki odnonie prawidowego uytkowania urzdzenia:
1. Naley zawsze uywa talerza obrotowego z jego kókami i wspornikiem
obrotowym
2. Kuchenk naley uywa wycznie do podgrzewania ywnoci, inne
zastosowania takie jak suszenie odziey, papieru, innych produktów
nieywnociowych, sterylizacja przedmiotów itp. s niewaciwe
3. Kuchenki nie naley wcza gdy jest pusta, moe to spowodowa jej
uszkodzenie
4. Wntrza kuchenki nie naley uywa jako szafki
5. Nie naley gotowa ywnoci pokrytej bon, jak ótka jajek, ziemniaki, wtróbki
kurze itp. bez uprzedniego kilkukrotnego nakucia ich widelcem
6. Nie wolno wkada adnych przedmiotów do otworów w obudowie kuchenki
7. Nie wolno odkrca od kuchenki adnych elementów takich jak nóki, poczenia,
ruby itp.
8. ywnoci nie naley gotowa bezporednio na talerzu obrotowym , prosz
uywa zawsze odpowiednich naczy
9. WANE: NACZYNIA KTÓRYCH NIE WOLNO UYWA W KUCHENCE
MIKROFALOWEJ:
Nie uywa naczy metalowych ani z metalowymi uchwytami
Nie uywa niczego z metalowymi brzegami lub ozdobami
Nie uywa metalowych zacisków toreb plastikowych
Nie uywa naczy z melaminy gdy zawiera ona skadnik pochaniajcy
promieniowanie mikrofalowe. Moe to spowodowa pknicie lub przypalenie
naczynia i spowolni proces gotowania.
Nie uywa zastawy typu Centura, emalia nie nadaje si do kuchenek
mikrofalowych. Filianki typu Corelle z nie powinny by uywane.
Nie gotowa w pojemnikach z niewielkim otworem np. butelce od oleju gdy
mog one eksplodowa podczas podgrzewania mikrofalowego.
Nie uywa konwencjonalnych termometrów do mis lub ciast. Naley uywa
termometrów przeznaczonych do kuchenek mikrofalowych.