14
W zależności od zastosowania, rekomendu-
jemy następujące ustawienia prędkości:
Przystawka miksująca 1... turbo
Przystawka ubijająca 3... 15
Przystawka
siekającazobacz w tabeli prędkości na
rysunkach sekcji (j)
Rozdrabniacz w tabeli prędkości na
rysunkach sekcji (j)
Jak używać przystawki
miksującej 1
Przystawka miksująca doskonale nadaje
się do przygotowywania dipów, sosów, zup,
majonezu i pokarmu dla dzieci jak również do
mieszania napojów i koktajli mlecznych:
a) Nałóż blok silnika ! na przystawkę
miksującą & do usłyszenia kliknięcia.
b) Wprowadź pionowo urządzenie z założoną
przystawką miksującą do naczynia, a
następnie naciśnij przycisk ‚ lub przycisk
turbo #.
c) Aby po użyciu zdjąć przystawkę miksującą
z bloku silnika naciśnij jednocześnie z obu
stron przyciski $ i zdejmij przystawkę.
Możesz używać przystawki miksującej
w pojemniku do miksowania Á, jak również
w każdym innym naczyniu. Gdy używasz
przystawki miksującej bezpośrednio w rondlu
podczas gotowania, zdejmij najpierw rondel
z palnika celem zabezpieczenia urządzenia
przed wysoką temperaturą.
Jak używać przystawki
ubijającej 2
Możesz używać przystawki ubijającej do
przygotowania kremu, ubijania piany z białek
jaj oraz do mieszania biszkoptu i gotowych
deserów:
a) Umieść przystawkę ubijającą È
w przekładni przystawki ubijającej Ë,
a następnie całość umieść w bloku silnika
! do usłyszenia kliknięcia.
b) Umieść przystawkę ubijającą w naczyniu
i dopiero wtedy naciśnij przycisk ‚ celem
rozpoczęcia pracy.
c) Aby zdjąć przystawkę naciśnij z obu stron
przyciski $.
Dla osiągnięcia najlepszych rezultatów ...
•używaj szerokiej miski zamiast pojemnika do
miksowania,
•wykonuj urządzeniem ruchy koliste zgodnie
z ruchem wskazówek zegara, trzymając je
lekko pochylone.
Ubijanie kremu:
Ubijaj maksymalnie 400 ml chłodnego kremu
(min. 30 % tłuszczu, 4 – 8 °C)
Rozpocznij pracę na niskiej prędkości «1»
i podczas ubijania zwiększaj prędkość do
ustawienia «15».
Ubijanie piany z jajek:
Ubijaj maksymalnie do 4 białek jaj.
Rozpocznij pracę na średniej prędkości «7»
i podczas ubijania zwiększaj prędkość do
ustawienia «15».
Jak używać przystawki
siekającej 3
1 Popychacz
2 Pokrywa pojemnika przystawki siekającej
2a Miejsce przyłączenia bloku silnika
2b Otwór do wprowadzania składników
2c Zamknięcie pokrywy przystawki
3 Ostrze
4 Pojemnik przystawki siekającej
5 Gumowana podstawa pojemnika
przystawki siekającej
6 Baza do montowania tarcz
6a Przystawka do krojenia w plasterki
6b Przystawka szatkujàca (grube kawa∏ki)
6c Przystawka szatkujàca (drobne kawa∏ki)
6d Przystawka Julienne (prostokàtne kawa∏ki)
6e Przystawka Julienne (trójkàtne kawa∏ki)
Siekanie
(zobacz rysunek I w tabeli j)
Ostrze (3) doskonale nadaje się do siekania
mięsa, sera, cebuli, ziół, czosnku, marchwi,
orzechów ziemnych, orzechów laskowych,
migdałów etc. Do siekania twardych produk-
tów, używaj przycisku turbo #.
Nie siekaj wyjątkowo twardych produktów
takich jak gałka muszkatołowa, ziarna kawy
czy ziarna zbóż.
Przed siekaniem ...
• podziel na mniejsze kawałki mięso, ser,
cebulę, czosnek, marchew, chili,
• usuń łodygi z ziół, skorupki orzechów,
• usuń kości, ścięgna i chrząstki z mięsa.
a) Ostrożnie zdejmij plastikową ochronę
ostrza (3). Uwaga: ostrze jest bardzo ostre!
Zawsze trzymaj je za część plastikową.
Umieść ostrze na bolcu w centralnej części
pojemnika (4) i obróć ostrze, aż zaskoczy
na bolcu. Pojemnik umieszczaj zawsze na
gumowanej podstawie (5).
b) Umieść składniki w pojemniku.
c) Załóż pokrywę (2) na pojemnik tak, aby
zamkniecie pokrywy (2c) było umieszczone
przy rączce pojemnika. Aby zatrzasnąć
pokrywę, obróć ją zgodnie z ruchem wska-
zówek zegara, do momentu usłyszenia
kliknięcia w okolicach rączki.
d) Załóż blok silnika ! na miejsce do tego
przeznaczone (2a) do usłyszenia kliknięcia.
Upewnij się, że popychacz jest wprowa-
dzony do otworu (2b).
e) Aby rozpocząć pracę, naciśnij przycisk ‚
lub # na bloku silnika i trzymaj pojemnik
przystawki siekającej drugą ręką.
f) Po użyciu, naciśnij jednocześnie przyciski
$, aby zdjąć blok silnika. Wyjmij
popychacz.
g) Naciskając zamknięcie (2c), obróć pokrywę
(2) w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara. Zdejmij pokrywę.
h/i) Wyjątkowo ostrożnie wyjmij ostrze poprzez
obrócenie i pociągniecie do siebie, przed
usunięciem przetworzonego pokarmu.
Mieszanie lekkiego ciasta
Używając ostrza (3), można także mieszać
lekkie ciasto, jak rzadkie ciasto naleśnikowe
lub ciasto do przygotowania ciastek o zawar-
tości mąki nie większej niż 250 g.
W celu przygotowania ciasta na naleśniki,
najpierw wlej produkty płynne do pojemnika,
a dopiero potem dodaj mąkę i na końcu jajka.
Naciskając przycisk turbo #, mieszaj ciasto
do uzyskania jednolitej masy.
Krojenie na plastry / ścieranie
(zobacz rysunek II w tabeli j)
Używając tarczy do nó˝ krojàcy na plasterki
(6a), możesz kroić ogórki, cebulę, grzyby,
jabłka, marchew, rzodkiewkę, surowe ziem-
niaki, cukinię, kabaczki. Używając tarczy do
nó˝ Êcierajàcy (6b, 6c) możesz ścierać jabłka,
marchew, surowe ziemniaki, buraki, kabaczki,
ser (miękki lub o średniej twardości).
92291005_MR550_S6-52.indd 1492291005_MR550_S6-52.indd 14 23.05.12 15:1723.05.12 15:17