IKEA HB 540 S instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

HB 540
INSTRUKCJA OBSŁUGI PŁYTY KUCHENNEJ Oznaczenie kraju
PL
To get full satisfaction from the hob, please read these instructions carefully and keep them for future consultation.
5019 619 01121/A
PL
WYMIARY PŁYTY KUCHENNEJ (mm)
Działanie palników gazowych z zapłonem elektrycznym
Aby zapalić jeden z palników:
Nacisnąć i obrócić odpowiednie pokrętło w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
tak, aby wskaźnik pokrętła znalazł się naprzeciwko
symbolu dużego płomienia .
Jednocześnie należy nacisnąć przycisk oznaczony
symbolem gwiazdki .
Świeca zapłonowa wytworzy iskrę, która zapali
palnik.
Od momentu zapłonu palnika, pokrętło należy
trzymać wciśnięte przez około 10 sekund.
Zwolnić docisk pokrętła.
Jeżeli nie nastąpiło zapalenie palnika, należy powtórzyć
powyższe czynności.
Uwaga:
-
Jeżeli parametry gazu dostarczanego w danym
regionie powodują, że zapłon palnika jest utrudniony,
doradza się wykonanie ponownego zapłonu, ale przy
położeniu pokrętła na symbolu małego płomienia .
Zabezpieczenie, w które jest wyposażony palnik,
zablokuje wypływ gazu w sytuacji przypadkowego
zgaśnięcia (podmuchy powietrza, chwilowy brak gazu,
wykipienie płynów, itd.).
UWAGI: W przypadku instalowania okapu nad kuchenką, prawidłową odległość należy
sprawdzić w instrukcji okapu.
1
4
2
3
5
6
7
8
9
10
1.
Ruszt zdejmowany
2-3.
Palniki średniej mocy
4.
Palnik dużej mocy
5.
Palnik małej mocy
6.
Pokrętło regulacji palnika średniej mocy
7.
Pokrętło regulacji palnika średniej mocy
8.
Pokrętło regulacji palnika dużej mocy
9.
Pokrętło regulacji palnika pomocniczego
10.
Przycisk zapłonu elektrycznego
Symbole
Koło zaczernione Kurek zamknięty
Duży płomień
Maksymalne otwarcie lub
natężenie przepływu
Mały płomień
Minimalne otwarcie lub
zmniejszone natężenie
przepływu
TABELA DYSZ KATEGORIA II2ELwLs3B/P
ZASILANIE ELEKTRYCZNE: 230 V ~ 50 Hz
PRZED UŻYTKOWANIEM PŁYTY KUCHENNEJ
Niniejsza instrukcja obowiązuje jedynie w krajach, których
oznaczenia umieszczone są powyżej oraz na urządzeniu.
Materiały z opakowania (plastikowe worki, części
polistyrenowe, itd.) stanowią potencjalne zagrożenie i
należy trzymać je poza zasięgiem dzieci.
Do czyszczenia płyty kuchennej oraz usuwania
pozostałości tłuszczu i resztek jedzenia należy
używać detergentów sprawdzonych producentów.
Przed przystąpieniem do eksploatacji płyty należy
usunąć wszelkie naklejki.
Sprawdzić, czy podczas transportu płyta kuchenna
nie uległa uszkodzeniu.
Instalacja i podłączenie elektryczne powinny być
wykonywane przez wykwalifikowanego technika,
zgodnie z instrukcjami producenta i lokalnymi
przepisami bezpieczeństwa.
OCHRONA ŚRODOWISKA
Opakowanie
Materiał z opakowania nadaje się w 100 % na surowce wtórne
i jest oznakowany symbolem recyklingu ( ).
Urządzenie
Niniejsze urządzenie posiada oznaczenia zgodnie z Dyrektywą
Europejską 2002/96/WE w sprawie zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego (WEEE). Właściwa utylizacja
urządzenia pomoże zapobiec ewentualnym negatywnym
skutkom dla środowiska oraz zdrowia ludzkiego.
Symbol
na urządzeniu lub w dokumentacji do niego
dołączonej oznacza, że urządzenia nie należy utylizować jak
zwykłych odpadów domowych. Należy oddać je do punktu
zajmującego się utylizacją i recyklingiem urządzeń
elektrycznych i elektronicznych. Urządzenie należy złomować
zgodnie z lokalnymi przepisami dotyczącymi ochrony
środowiska oraz utylizacji odpadów.
Bardziej szczegółowe informacje na temat odzyskiwania i
recyklingu niniejszego produktu można uzyskać w miejscowym
urzędzie miejskim, służbach zajmujących się usuwaniem
odpadów lub w sklepie, w którym nabyli Państwo produkt.
Rodzaj
stosowanego gazu
Rodzaj
palnika
Oznakowanie
dyszy
Znamionowa
moc cieplna
(kW)
Zużycie
znamionowe
Zredukowana
moc cieplna
kW
Ciśnienie gazu (
mbar)
min. nom. maks.
GAZ ZIEMNY
(Metan) G20
dużej mocy
średniej mocy
małej mocy
Y 115
H2 98
X 72
3.00
1.65
1.00
286 l/h
157 l/h
95 l/h
0.60
0.35
0.30
17 20 25
GAZ
ZIEMNY G2.350
dużej mocy
średniej mocy
małej mocy
F2 159
F3 125
Y 95
3.00
1.65
1.00
397 l/h
218 l/h
132 l/h
0.60
0.35
0.30
10 13 16
GAZ
ZIEMNY G27
dużej mocy
średniej mocy
małej mocy
F3 140
F3 104
F1 78
3.00
1.65
1.00
344 g/h
189 g/h
115 g/h
0.60
0.35
0.30
16 20 23
GAZ LPG
(Butan) G30
(Propan) G31
dużej mocy
średniej mocy
małej mocy
80
60
47
3.00
1.65
1.00
218 g/h
120 g/h
73 g/h
0.70
0.45
0.35
25 37 45
Rodzaj
stosowanego gazu
Model
urządzenia
Znamionowa moc
cieplna całkowita kW
Zużycie znamionowe
całkowite
Zapotrzebowanie na powietrze (m
3
)
do spalenia 1 m
3
gazu
G20 20 mbar 4 gaz 7.30 695 l/h 9.52
G2.350 13 mbar 4 gaz 7.30 965 l/h 6.85
G27
20 mbar 4 gaz 7.30 837 g/h 7.90
G30/G31
37 mbar 4 gaz 7.30 484 g/h 30.94
OSTRZEŻENIA I PORADY OGÓLNE
Przed czyszczeniem lub konserwacją należy
odłączyć płytę kuchenną od zasilania.
Stosowanie urządzeń gazowych powoduje
powstanie ciepła oraz wilgotności w
pomieszczeniu. Należy sprawdzić, czy
pomieszczenie posiada odpowiednią wentylację
lub zainstalować okap z przewodem wyciągowym.
Przy długotrwałej pracy, konieczna może być
dodatkowa wentylacja (otwarcie okna lub
zwiększenie mocy wyciągu w okapie).
Nie pozwalać dzieciom zbliżać się do urządzenia,
gdy jest włączone i zaraz po jego wyłączeniu.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone
do użytku przez osoby (w tym dzieci) o
ograniczonych zdolnościach ruchowych,
postrzegania lub umysłowych, a także osoby
nie posiadające odpowiedniej wiedzy i
doświadczenia, chyba że osoba odpowiedzialna
za ich bezpieczeństwo udzieliła odpowiedniego
instruktażu z zakresu obsługi urządzenia i
nadzorowała pierwsze czynności obsługi.
Po użyciu, sprawdzić, czy pokrętła są na pozycji
(wyłączone), oraz zamknąć główny zawór
doprowadzenia gazu lub zawór w butli z gazem.
Ostrzeżenie: pokrywa (jeśli dostarczona) może
pęknąć w przypadku przegrzania. Przed jej
zamknięciem należy sprawdzić, czy wszystkie
palniki zostały wyłączone.
Ostrzeżenie: Ochronne podkładki gumowe na
ruszcie mogą być przyczyną udławienia się
małych dzieci.
Po oczyszczeniu rusztu, należy sprawdzić, czy
gumowe podkładki są prawidłowo zamontowane.
Deklaracja zgodności
Płyta kuchenna została zaprojektowana,
wyprodukowana i wprowadzona na rynek zgodnie z:
- wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy EWG nr
90/396 dotyczącej gazu;
- wymogami bezpieczeństwa określonymi w
Dyrektywie “Niskie napięcie” 2006/95/WE
(która zastępuje Dyrektywę 73/23/EWG wraz z
kolejnymi poprawkami).
- warunkami ochrony UE podanymi w dyrektywie
“EMC” 89/336;
- wymogami dyrektywy EWG 93/68.
Płyta kuchenna jest przeznaczona do kontaktu
z żywnością i jest zgodna z Rozporządzeniem
EWG (WE) nr 1935/2004.
Płyta kuchenna (klasa 3) jest przeznaczona
wyłącznie do gotowania. Jakiekolwiek inne
użycie (np. ogrzewanie pomieszczeń) jest
niewłaściwe i niebezpieczne.
PORADY ODNOŚNIE OSZCZĘDNOŚCI ENERGII
Płyta kuchenna wyposażona jest w palniki gazowe
oraz / lub pola grzewcze o różnych średnicach.
Używane czajniki lub garnki powinny mieć średnicę
dna równą lub nieco większą niż palnik gazowy lub
pole grzewcze.
stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
Garnki oraz patelnie nie mogą sięgać panelu z
pokrętłami.
Jeśli to możliwe, należy przykrywać naczynia.
Aby skrócić czas gotowania, warzywa, ziemniaki, itp.
należy przygotowywać dodając niewielką ilość wody.
Stosując naczynia ciśnieniowe, można zmniejszyć
pobór mocy oraz długość gotowania.
Palnik Średnica naczynia
Duży (9,1 cm)
Średni (6,4 cm)
Mały (4,5 cm)
Z potrójną koroną (12 cm)
Typ brytfanny (23 cm x 4,5 cm)
od 24 do 26 cm
16 do 22 cm
od 8 do 14 cm
od 24 do 26 cm
16 do 35 cm
NIE!
OBSŁUGA I KONSERWACJA
Czyszczenie powierzchni płyty kuchennej,
rusztu oraz panelu sterowania
Przed czyszczeniem płyty kuchennej, należy
odłączyć zasilanie i odczekać, aż płyta ostygnie.
Wytrzeć ją szmatką zamoczoną w gorącej wodzie i
mydle lub rozcieńczonym, płynnym detergencie.
Nie używać produktów korozyjnych, ściernych,
chlorowych lub myjek metalowych.
Nie używać parowych urządzeń czyszczących.
Nie stosować produktów łatwopalnych.
Nie pozostawiać na płycie rozlanych substancji
kwaśnych lub alkalicznych, jak np. ocet, sól lub sok
cytrynowy itd.
Powierzchnia ze stali nierdzewnej
Czyścić przy pomocy specjalnych środków.
Uwaga: jeśli płyta kuchenna jest w ciągłym użyciu,
wysokie temperatury wytwarzane przez płomienie
mogą powodować zmianę koloru powierzchni w
pobliżu palników.
Czyszczenie palników
1.
Podnieść pokrywę palnika i wyjąć ją.
2.
Wyciągnąć palnik z obsady.
3.
Namoczyć palnik oraz pokrywę palnika w gorącej
wodzie z detergentem w płynie. (Nie wolno myć w
zmywarce).
4.
Wypłukać i ostrożnie osuszyć.
5.
Sprawdzić, czy żaden otwór nie został zatkany.
6.
Włożyć z powrotem palnik i pokrywę palnika.
Uwaga: aby nie uszkodzić elektrycznego urządzenia
zapłonowego, nie wolno go używać, gdy palniki nie
są na swoich miejscach.
Czyszczenie pól grzewczych
Pola grzewcze należy czyścić, gdy są ciepłe.
Wytrzeć je szmatką zwilżoną w wodzie z solą i
wypolerować szmatką zamoczoną w oleju.
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
1. Brak zapłonu palnika:
Czy główny zawór gazu jest otwarty?
Czy dostawy gazu sieciowego (metanu) nie zostały
zawieszone?
Czy butla z gazem (gaz płynny) nie jest pusta?
Czy otwory w palniku nie są zatkane?
Czy pokrywa palnika i palnik zostały umieszczone
poprawnie po oczyszczeniu? (Patrz rozdział
“Czyszczenie i konserwacja”.)
2. Palnik nie utrzymuje ognia:
Powtórzyć zapalanie przekręcając pokrętło na
pozycję z symbolem małego płomienia .
SERWIS POSPRZEDAŻNY
Zanim skontaktujesz się z Serwisem:
1.
Sprawdzić “Instrukcja wyszukiwania usterek”
powyżej, aby ustalić, czy problemu nie można
rozwiązać we własnym zakresie.
2.
Ponownie uruchomić płytę kuchenną, aby
sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
3.
Jeśli usterka wciąż się powtarza, należy wezwać
serwis.
Należy podać następujące informacje:
rodzaj usterki;
model płyty kuchennej;
numer serwisowy (tj. numer po słowie SERVICE na
tabliczce znamionowej pod płytą oraz w gwarancji);
pełny adres;
numer telefonu.
Jeżeli konieczne są jakiekolwiek naprawy, prosimy o
kontakt z
autoryzowanym serwisem technicznym,
zgodnie z informacjami podanymi w karcie gwarancyjnej.
W przypadku wykonywania naprawy przez
nieautoryzowanego
technika, należy
zawsze prosić o
certyfikat na wykonaną pracę i nalegać na użycie
oryginalnych części zapasowych
.
Niezastosowanie się do powyższych instrukcji
może prowadzić do zagrożenia bezpieczeństwa
użytkowania oraz obniżyć jakość produktu.
INSTALACJA
Informacje techniczne dla instalatora
Jeśli pod płytą kuchenną nie ma piekarnika (piekarnik
musi być naszej produkcji i posiadać system
chłodzenia), należy zainstalować płytę oddzielającą
w odległości co najmniej 20 mm od spodu płyty.
Uwaga: przed instalacją, należy się upewnić, czy
warunki dostawy gazu (rodzaj i ciśnienie gazu)
spełniają wymagania płyty kuchennej opisane w
karcie opisowej urządzenia oraz na tabliczce
znamionowej.
Powierzchnie zewnętrzne mebli lub urządzeń w
pobliżu płyty kuchennej muszą być odporne na
wysoką temperaturę (ochrona przed wysoką
temperaturą “
Y
”) zgodnie z normami.
Instalacja musi być zgodna z aktualnymi przepisami
lokalnymi.
W pomieszczeniu, w którym instaluje się płytę
kuchenną, powinno być wystarczająco dużo
powietrza, aby umożliwić prawidłowe spalanie gazu
(patrz oddzielna karta opisowa urządzenia).
Naturalna cyrkulacja powietrza musi odbywać się
poprzez odpowiednie otwory, które:
- są stałe, znajdują się w jednej z zewnętrznych ścian
pomieszczenia oraz wychodzą na zewnątrz na obszar
wolny od źródeł zanieczyszczenia;
- są wbudowane w taki sposób, że nie można ich celowo
lub przypadkowo zablokować;
- są chronione metalową siatką lub rusztem, która nie
ogranicza powierzchni roboczej;
- znajdują się w pobliżu poziomu podłogi w taki sposób,
aby nie zakłócać pracy urządzeń do wyciągu spalin.
- Wyciąg spalin powinien odbywać się za
pośrednictwem okapu lub wentylatora zainstalowanego
na ścianie lub na oknie.
Montaż
Ważne: kabel zasilający oraz wtyczka powinny
być odpowiednio dobrane do poboru mocy
urządzenia, a długość kabla powinna pozwalać
na wyciągnięcie go do góry.
Podłączenie elektryczne
Podłączenia elektryczne musza być zgodne z
lokalnymi przepisami.
Dane o napięciu oraz poborze mocy podano na
tabliczce znamionowej.
Przepisy prawa nakładają obowiązek uziemienia
urządzenia.
Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za
jakiekolwiek obrażenia ciała u osób lub zwierząt,
a także za szkody materialne spowodowane
nieprzestrzeganiem niniejszych wymagań.
Gdy płyta kuchenna jest zainstalowana, konieczne
jest zapewnienie wyłącznika jednobiegunowego
ze stykami w odległości co najmniej 3 mm.
W razie konieczności, przewód można wymienić
jedynie na przewód o takich samych parametrach,
jak przewód fabryczny (typu H05V2V2-F - T90°C
lub H05RR-F). Wymiany przewodu można
dokonać jedynie w serwisie lub zlecić ją
wykwalifikowanemu elektrykowi.
Podłączenie gazu
Podłączenie gazowe musi być zgodne z lokalnymi
przepisami.
Przepisy lokalne dotyczące kilku krajów podane są w
oddzielnej dołączonej karcie krajowych przepisów
bezpieczeństwa.
Jeśli nie podano informacji dotyczących Państwa kraju,
należy zwrócić się o szczegóły do instalatora.
Podłączenie płyty kuchennej do sieci gazowniczej lub
butli z gazem musi być zapewnione za pomocą sztywnej
rurki miedzianej lub stalowej wraz z armaturą spełniającą
wymagania lokalnych przepisów, lub też za pomocą
ciągłego stalowego węża spełniającego wymogi
lokalnych przepisów. Włożyć uszczelkę
(B)
do kolanka.
Maksymalna długość węża wynosi 2 m.
TYLKO DLA BELGII:
Konieczna jest wymiana
kolanka
(A)
w urządzeniu na inne, dołączone.
Ważne: jeśli zainstalowany zostanie wąż ze stali
nierdzewnej, musi on być zamontowany w taki
sposób, aby nie miał żadnego kontaktu z ruchomymi
częściami mebli. Musi on przechodzić przez
obszar bez żadnych przeszkód, tak, aby zawsze
możliwa była jego kontrola na całej długości.
Po podłączeniu do sieci gazowniczej, należy
sprawdzić szczelność za pomocą wody z mydłem.
Uwaga: W razie problemów z przekręcaniem
pokręteł palników, należy skontaktować się z
serwisem w celu wymiany zaworów palnika.
Uziemienie
(Żółty/Zielony)
L
N
USTAWIANIE DO RÓŻNYCH RODZAJÓW GAZU
Jeśli spalany gaz różni się od wskazanego na tabliczce
znamionowej oraz na pomarańczowej nalepce na górze
płyty, należy dopasować do niego płytę kuchenną.
Usunąć pomarańczową nalepkę i nakleić ją na
instrukcję obsługi, która powinna być przechowywana
przez cały czas eksploatacji urządzenia.
1.
Dysze gazowe muszą być wymieniane w serwisie
lub przez wykwalifikowanego technika.
Dysze, które nie zostały dostarczone wraz z
urządzeniem muszą być zamówione w serwisie.
2.
Podłączyć płytę kuchenną do zaworu zamykającego
gazu za pomocą rury odpowiedniej dla rodzaju
stosowanego gazu, zgodnie z obowiązującymi
przepisami lokalnymi.
3.
Regulacja minimalnego ustawienia zaworów.
Uwaga:
przy używaniu gazu LPG (G30/G31), śruby
ustawienia minimalnego gazu powinny być maksymalnie
dokręcone.
Wymiana dysz
(patrz tabela w załączonej karcie
opisowej urządzenia)
1.
Zdjąć ruszt
(A)
.
2.
Wyjąć palniki
(B)
.
3.
Stosując odpowiedni klucz,
(C)
, odkręcić dyszę do
wymiany.
4.
Dokonać wymiany na dyszę odpowiednią dla
nowego rodzaju gazu.
5.
Ponownie zamontować dyszę
(D)
.
Przed zainstalowaniem płyty kuchennej, pamiętać o
przymocowaniu płytki kalibracji gazu, dostarczonej
wraz z dyszami, w taki sposób, aby przykryła ona
obecną informację dotyczącą kalibracji gazu
Regulacja minimalnych ustawień gazu w
zaworach
1.
Aby upewnić się, że ustawienia minimalne są
poprawne, należy zdjąć pokrętło
(E)
i wykonać
następujące czynności:
dokręcić (-), aby zredukować wysokość płomienia;
poluzować (+), aby zwiększyć wysokość płomienia;
Regulacji należy dokonywać, gdy zawór jest ustawiony
na pozycji minimalnego gazu (mały płomień) .
Po zakończeniu regulacji należy dokonać ponownego
uszczelnienia używając kitu próżniowego lub
równoważnego materiału.
2.
Powietrze pierwotne palników nie wymaga regulacji.
Po dokonaniu regulacji ustawienia minimum gazu, należy
zapalić palniki oraz przekręcić pokrętło z pozycji max. do
pozycji min. tak, aby sprawdzić stabilność płomienia.
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4

IKEA HB 540 S instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla