BEZPIECZEŃSTWO TWOJE ORAZ INNYCH JEST BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i których należy ściśle
przestrzegać. Informacje takie znajdują się również na samym urządzeniu.
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj potencjalnego zagrożenia, a także informują, w jaki sposób
zmniejszyć ryzyko obrażeń oraz co się stanie w razie nieprzestrzegania instrukcji.
- Przed przystąpieniem do jakichkolwiek czynności instalacyjnych urządzenie należy odłączyć od zasilania elektrycznego.
- Instalacja lub konserwacja powinna zostać przeprowadzona przez technika specjalistę zgodnie z instrukcjami
producenta oraz obowiązującymi miejscowymi przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa. Nie naprawiać i nie wymieniać
żadnej części urządzenia, jeśli nie jest to konkretnie zalecane w instrukcji obsługi.
- Nie przechowywać paliwa ani innych łatwopalnych gazów lub płynów w pobliżu urządzenia.
Podłączenia elektryczne i gazowe muszą być zgodne z lokalnymi przepisami.
- Po zainstalowaniu płyty kuchennej konieczne jest zapewnienie wyłącznika wielobiegunowego o stykach z rozwarciem
co najmniej 3 mm.
- Zgodnie z przepisami urządzenie należy uziemić.
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby umożliwić podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci.
- Gaz podłączać wyłącznie za pomocą elastycznego lub sztywnego węża metalowego.
- W razie konieczności elektryczny przewód zasilający należy wymienić wyłącznie na nowy o parametrach identycznych jak
fabryczny (typ H05V2V2-F 90°C lub H05RR-F). Ta czynność powinna być wykonana przez wykwalifikowanego elektryka.
- Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek obrażenia ciała u osób lub zwierząt, a także za szkody
materialne spowodowane wskutek nieprzestrzegania niniejszych wymagań.
- Nie używać rozdzielaczy i przedłużaczy.
- Nie odłączać urządzenia od zasilania ciągnąc za przewód.
- Po zakończeniu instalacji użytkownik nie powinien mieć dostępu do komponentów elektrycznych urządzenia.
- Należy unikać dotykania urządzenia wilgotnymi częściami ciała i nie wolno obsługiwać go boso.
- Niniejsza płyta kuchenna (klasa 3) została zaprojektowana wyłącznie do użytku domowego, do gotowania żywności.
Urządzenia nie należy używać jako grzejnika do ogrzewania lub dogrzewania pomieszczeń. Nieprzestrzeganie powyższego
zakazu może doprowadzić do zatrudnia tlenkiem węgla lub przegrzaniem płyty. Producent nie ponosi żadnej
odpowiedzialności za uszkodzenia i straty spowodowane niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień.
- Niniejsze urządzenie nie powinno być obsługiwane przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonej sprawności fizycznej,
sensorycznej lub umysłowej, ani przez osoby niedoświadczone lub nieposiadające wystarczającej wiedzy, chyba że
korzystają one z urządzenia pod nadzorem lub po uprzednim przeszkoleniu w zakresie prawidłowej obsługi przez osobę
odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo.
- Należy pilnować, aby dzieci nie zbliżały się do urządzenia i nie bawiły się nim.
- Stosowanie urządzeń gazowych powoduje powstanie ciepła oraz wilgotności w pomieszczeniu. Należy sprawdzić, czy
pomieszczenie posiada odpowiednią wentylację lub zainstalować okap z przewodem wyciągowym.
- Przy długotrwałej pracy konieczna może być dodatkowa wentylacja (otwarcie okna lub zwiększenie mocy wyciągu w okapie).
- Po użyciu sprawdzić, czy pokrętła są w pozycji wyłączonej oraz zamknąć główny zawór doprowadzenia gazu lub zawór w
butli z gazem.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Zawsze uważnie nadzorować gotujące się potrawy zawierające dużo
tłuszczu, oleju lub alkoholu (np. rumu, koniaku, wina).
- Materiały z opakowania należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
- Przed przystąpieniem do czyszczenia lub konserwacji należy odczekać aż płyta kuchenna ostygnie.
Po rozpakowaniu płyty sprawdzić, czy nie została uszkodzona podczas transportu. W razie jakichkolwiek problemów
skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem.
Informacje techniczne dla instalatora
• Jeśli pod płytą kuchenną nie ma piekarnika, należy zainstalować płytę oddzielającą, której powierzchnia jest co
najmniej równa otworowi w blacie roboczym. Odległość pomiędzy ww. płytą oddzielającą a górną powierzchnią
blatu roboczego nie może przekraczać 150 mm. W żadnym przypadku odległość pomiędzy płytą oddzielającą a
dolną częścią płyty kuchennej nie może być mniejsza od 20 mm. Jeżeli pod płytą kuchenną ma zostać
zainstalowany piekarnik, powinien on być wyposażony w układ chłodzenia. Producent nie ponosi żadnej
odpowiedzialności w przypadku zainstalowania piekarnika bez układu chłodzenia.
• Przed przystąpieniem do instalacji należy upewnić się, że:
- lokalne parametry dostarczanego gazu (rodzaj i ciśnienie) są zgodne z ustawionymi w płycie kuchennej
(patrz: tabliczka znamionowa oraz tabela dysz);
- zewnętrzne powierzchnie mebli lub urządzeń znajdujących się w pobliżu płyty kuchennej są odporne na ciepło
zgodnie z przepisami lokalnymi;
- produkty spalania są usuwane na zewnątrz za pomocą specjalnych okapów lub wentylatorów elektrycznych
montowanych na ścianach i/lub w oknach.
PODŁĄCZENIE DO INSTALACJI GAZOWEJ
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym zagrożeniu dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz następującymi
oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie prowadzi do
poważnych obrażeń.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie mogłoby
prowadzić do poważnych obrażeń.
OSTRZEŻENIE
Niedokładne przestrzeganie zaleceń i wskazówek podanych w niniejszej
instrukcji może spowodować powstanie ryzyka pożaru lub wybuchu, a w
konsekwencji uszkodzenie mienia lub obrażenia cielesne.
W razie wyczucia gazu:
- Nie zapalać żadnego urządzenia.
- Nie dotykać żadnego wyłącznika elektrycznego.
- Nie używać żadnego telefonu w budynku.
- Natychmiast skontaktować się z gazownią z telefonu sąsiada. Wykonać instrukcje otrzymanych z gazowni.
- Jeśli nie można skontaktować się z gazownią, należy zadzwonić po straż pożarną.
- Instalacja oraz serwisowanie powinny być wykonywane przez wykwalifikowanego instalatora, punkt serwisowy lub gazownię.
- Z urządzenia można korzystać tylko w dobrze wentylowanych pomieszczeniach.
ZACHOWAĆ NINIEJSZĄ INSTRUKCJĘ DO WGLĄDU
INSTALACJA
OSTRZEŻENIE
Ta czynność powinna być wykonana przez wykwalifikowanego technika.
• Podłączenie gazowe musi być zgodne z lokalnymi przepisami.
• Przepisy lokalne dotyczące kilku krajów podano w rozdziale pt.: „Zgodność
z przepisami lokalnymi”. Jeśli nie podano informacji dotyczących Państwa
kraju, należy zwrócić się o szczegóły do instalatora.
• Podłączenie płyty kuchennej do sieci gazowniczej lub butli z gazem musi
być wykonane za pomocą sztywnej rurki miedzianej lub stalowej wraz z
armaturą spełniającą wymagania lokalnych przepisów lub też za pomocą
ciągłego stalowego węża spełniającego wymogi lokalnych przepisów.
Włożyć uszczelkę (B) do kolanka. Maksymalna długość węża wynosi 2 m.
• DOTYCZY TYLKO BELGII: Konieczna jest wymiana kolanka (A) w
urządzeniu na inne, dołączone w zestawie (jeśli jest).
WAŻNE: Jeśli zainstalowany zostanie wąż ze stali nierdzewnej, musi on być
zamontowany w taki sposób, aby nie miał żadnego kontaktu z ruchomymi
częściami mebli. Musi on przechodzić przez obszar bez żadnych przeszkód,
tak aby zawsze możliwa była jego kontrola na całej długości.
• Po podłączeniu do sieci gazowniczej należy sprawdzić szczelność za
pomocą wody z mydłem. Zapalić palniki i przekręcić pokrętła od pozycji
maksymalnej do pozycji minimalnej , aby sprawdzić stabilność
płomienia.
PL NUTID HGA3K PŁYTA GAZOWA DO ZABUDOWY
PL
5019 619 01453/A Aby w pełni korzystać z możliwości oferowanych przez płytę kuchenną, należy uważnie przeczytać instrukcję i zachować ją na przyszłość HBN G740