IKEA OV B32 W instrukcja

Typ
instrukcja
114
INSTRUKCJA OBSŁUGI
INSTRUKCJE INSTALACJI .......................115
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA........................................... 116
OSTRZEŻENIA .......................................... 116
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO
EKSPLOATACJI PIEKARNIKA................. 117
AKCESORIA PIEKARNIKA....................... 118
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA ........... 119
USUWANIE USTEREK .............................. 123
SERWIS TECHNICZNY ............................. 123
Aby w pełni korzystać z możliwości piekarnika, należy uważnie zapoznać się ze wszystkimi
instrukcjami i zachować je na przyszłość.
61056197.book Page 114 Friday, May 11, 2007 2:43 PM
115
INSTRUKCJE INSTALACJI
Zalecenia
UWAGA: Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności konserwacji lub czyszczenia
należy odłączyć piekarnik od zasilania.
_
Piekarnik powinien zainstalować wykwalifikowany technik zgodnie z instrukcjami producenta
i zgodnie z lokalnymi przepisami
_
Po rozpakowaniu piekarnika, należy sprawdzić, czy urządzenie nie zostało uszkodzone w
czasie transportu oraz czy drzwiczki zamykają się prawidłowo.
W razie wątpliwości, należy
zwrócić się do sprzedawcy lub do najbliższego punktu serwisowego.
Przygotowanie mebla do zabudowy
_
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na
temperaturę (min. 90 °C).
_
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika. Dokładnie wyjąć trociny i wióry, które
mogłyby uniemożliwić prawidłową pracę urządzenia.
_
Po zakończeniu instalacji, dno piekarnika nie może być dostępne.
_
W czasie instalacji, należy uważać, aby ścianki piekarnika nie weszły w bezpośrednią
styczność z sąsiadującymi meblami.
_
Aby zapewnić prawidłowe działanie urządzenia, nie wolno blokować minimalnego
otworu między blatem roboczym a górnym bokiem piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO
Uziemienie urządzenia jest wymagane przez prawo.
_
Podłączenie do zasilania powinien wykonać wykwalifikowany technik zgodnie z instrukcjami
producenta i zgodnie z lokalnymi przepisami.
_
Instalator jest odpowiedzialny za prawidłowe podłączenie do zasilania oraz za przestrzeganie
norm bezpieczeństwa.
_
Przewód zasilający piekarnika powinien mieć wystarczającą długość, umożliwiającą
podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci.
_
Aby spełnić wymagania odpowiednich przepisów BHP, w czasie instalacji należy użyć
rozłącznika wszystkich biegunów zasilania o minimalnym odstępie między stykami
wynoszącym 3 mm.
_
Dostęp do elementów podłączenia elektrycznego po zakończeniu instalacji piekarnika
powinien zostać osłonięty.
Podłączenie piekarnika do zasilania
_
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej odpowiada napięciu w sieci.
Tabliczka znamionowa znajduje się na przedniej krawędzi piekarnika i jest widoczna przy
otwartych drzwiczkach.
_
Jeśli piekarnik nie posiada przewodu zasilającego, postępować w sposób następujący:
1. Odkręcić dwie śruby mocujące pokrywę listwy zaciskowej umieszczonej w dolnej części
tylnej pokrywy piekarnika.
2. Zdjąć pokrywę, aby dostać się do listwy zaciskowej i włożyć kabel zasilający (patrz tabela)
poprzez otwór w spodzie piekarnika.
3. Podłączyć przewód do listwy zaciskowej dokręcając mocno śruby i dociskając je w dławiku.
4.
Ponownie założyć pokrywę wsuwając dwa skrzydełka do odpowiednich otworów i
dokręcając dwoma śrubami.
Tabela przewodów zasilających
Liczba przewodów Typ przewodu
1N+
~
H05 RR-F 3 X 1,5 mm˛
61056197.book Page 115 Friday, May 11, 2007 2:43 PM
116
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA
Utylizacja materiałów z opakowania
_
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do
recyklingu i jest oznaczony symbolem .
_
Jednakże, nie należy dowolnie wyrzucać
części opakowania, lecz utylizować je
zgodnie z lokalnymi przepisami ochrony
środowiska.
Złomowanie starych urządzeń AGD
_
Urządzenia zostały wyprodukowane z
materiału nadającego się do na surowce
wtórne oraz do recyklingu. Urządzenia
należy złomować zgodnie z lokalnymi
przepisami dotyczącymi utylizacji odpadów.
Przed złomowaniem, należy odciąć
przewody zasilające, aby zapewnić, że
sprzęt jest niezdatny do użytku
Piekarnik
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z
Dyrektywą Europejską 2002/96/WE
(dyrektywa WEEE) oraz polską ustawą o
zużytym sprzęcie elektrycznym i
elektronicznym.
Zapewniając prawidłowe złomowanie
niniejszego urządzenia przyczynią się
Państwo do ograniczenia ryzyka wystąpienia
negatywnego wpływu produktu na środowisko
i zdrowie ludzi.
Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji
do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie
wolno traktować podobnie jak zwykłe odpady
domowe. Należy oddać je do punktu
zajmującego się utylizacją i recyklingiem
urządzeń elektrycznych i elektronicznych.
Złomować urządzenie zgodnie z lokalnymi
przepisami odnośnie złomowania odpadów.
Dalsze informacje na temat utylizacji,
złomowania i recyklingu niniejszego urządzenia
można uzyskać w lokalnym urzędzie miasta/
gminy, specjalistycznych punktach zbiórki
odpadów oraz w sklepie, w którym urządzenie
zostało zakupione.
Oszczędzanie energii
_
Nagrzewać wstępnie piekarnik jedynie, jeśli
jest to zalecane w tabeli pieczenia w Karcie
Opisowej Urządzenia lub w przepisie.
_
Używać ciemnych, emaliowanych na czarno
form do pieczenia, gdyż bardzo dobrze
wchłaniają ciepło.
OSTRZEŻENIA
_
Piekarnik jest przeznaczony wyłącznie do
użytku domowego do gotowania żywności.
Wszystkie inne zastosowania są
zabronione. Producent nie będzie ponosił
żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i
straty spowodowane niewłaściwym użyciem
lub niezastosowaniem się do poleceń.
_
Jedynie wykwalifikowany technik może
naprawiać i regulować piekarnik.
_
Nie wolno narażać piekarnika na działanie
warunków atmosferycznych.
_
Nie wolno umieszczać ciężkich przedmiotów
na drzwiczkach, ponieważ może dojść do
uszkodzenia wnęki piekarnika oraz
zawiasów.
_
Nie obciążać drzwiczek.
_
Nie wieszać żadnych ciężarów na uchwycie
drzwiczek piekarnika.
_
Nie przykrywać dna piekarnika folią
aluminiową ani innymi przedmiotami.
_
Drzwiczki piekarnika mają zawsze zamykać
się prawidłowo. Uszczelnienie drzwiczek
utrzymywać w czystości.
_
Nie wolno wlewać wody bezpośrednio do
gorącego piekarnika. Może to spowodować
uszkodzenie powierzchni emaliowanej.
_
Soki owocowe kapiące z form mogą
pozostawiać trwałe plamy. Zalecamy
dokładne wyczyszczenie piekarnika przed
ponownym użyciem.
_
Nie należy przeciągać form ani patelni po
dnie piekarnika, ponieważ mogą porysować
jego powłokę.
_
Z czasem, skraplanie może uszkodzić
piekarnik oraz sąsiednie meble. Zalecamy:
- ustawić temperatury sugerowane w tabeli
pieczenia;
- gdy piekarnik jest zimny, osuszać części
wilgotne.
61056197.book Page 116 Friday, May 11, 2007 2:43 PM
117
_
Przegrzane tłuszcze i smary mogą się łatwo
zapalić. Rozgrzewanie olejów i tłuszczów w
piekarniku jest niebezpieczne.
_
Należy unikać dotykania piekarnika
wilgotnymi częściami ciała i nie wolno
obsługiwać piekarnika boso.
_
Nie odłączać urządzenia od zasilania
ciągnąc za kabel lub przesuwając piekarnik.
_
Urządzenia nie powinny obsługiwać dzieci
ani osoby o ograniczonej sprawności
fizycznej, sensorycznej lub mentalnej, a
także osoby bez doświadczenia, chyba że
obsługa odbywa się pod nadzorem lub
zgodnie z instrukcją doświadczonych osób,
które przejmą odpowiedzialność za ich
bezpieczeństwo.
_
Dostępne części mogą się bardzo rozgrzać
podczas pracy piekarnika. Dzieci powinny
znajdować się w bezpiecznej odległości od
urządzenia.
_
Podczas pracy urządzenie nagrzewa się do
wysokiej temperatury. Należy uważać, aby
nie dotknąć elementów grzejnych wewnątrz
piekarnika.
_
Nie wolno pozwalać dzieciom na kontakt z:
- panelem sterowania piekarnika ogólnie, a
w szczególności bezpośrednio po
zakończeniu jego pracy, co pozwoli na
uniknięcie obrażeń;
- opakowaniem (worki, styropian, części
metaliczne, itp.);
- piekarnikiem przeznaczonym do
złomowania.
_
Należy sprawdzić, czy przewody elektryczne
innych urządzeń wykorzystywanych w
pobliżu piekarnika nie stykają się z gorącymi
częściami piekarnika lub nie zostały
przycięte przez drzwiczki piekarnika.
_
Piekarnik jest wyposażony w system
chłodzenia powietrzem, aby nie dopuścić do
nadmiernego rozgrzania się przodu
urządzenia oraz wnęki mebla.
Uwaga:
Gorące powietrze wychodzi przez
otwór umieszczony między panelem
sterowania a drzwiczkami piekarnika. Nie
wolno blokować otworów wentylacyjnych.
_
Nie wolno wkładać do piekarnika materiałów
łatwopalnych ani przechowywać je w jego
pobliżu: jeśli urządzenie zostałoby
przypadkowo włączone, stwarzałoby to
zagrożenie pożarowe.
_
Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z
gorącego piekarnika należy używać
odpowiednich rękawiczek.
_
Jeśli do pieczeni lub ciast dodano napoje
alkoholowe (np. rum, koniak, wino, itp.)
należy pamiętać, że alkohole wyparowują w
wysokiej temperaturze. Możliwe jest, zatem,
że opary alkoholu mogą zapalić się
wchodząc w kontakt z elementem
grzewczym.
_
Nie wolno podgrzewać ani gotować w
piekarniku potraw w szczelnie zamkniętych
pojemnikach. Ciśnienie, jakie wytworzy się
wewnątrz może spowodować eksplozję
pojemnika i zniszczyć piekarnik.
_
Do gotowania nie używać pojemników
plastikowych (za wyjątkiem naczyń
specjalnych do tego przeznaczonych; patrz
wskazówki producenta), ponieważ mogą się
stopić w wysokiej temperaturze.
_
Nie wyciągać akcesoriów z pełnym
obciążeniem. Używać z najwyższą
ostrożnością.
_
Nie wkładać gorących potraw do piekarnika
bez jego wstępnego rozgrzania.
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO
EKSPLOATACJI PIEKARNIKA
_
Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go
do 200°C na około jedną godziną, co pozwoli
na usunięcie woni materiału izolacyjnego
oraz smarów ochronnych. W czasie tej
operacji, należy otworzyć okno w
pomieszczeniu.
_
Przed pierwszym użyciem należy usunąć:
- nalepki na panelu przednim oraz na
drzwiczkach piekarnika, za wyjątkiem
tabliczki znamionowej;
- kartonowe zabezpieczenia oraz ochronną
warstwę plastikową na panelu sterowania
i innych częściach piekarnika;
- ewentualnie, inne nalepione etykiety z
akcesoriów (np. pod spodem tacki do
ociekania).
61056197.book Page 117 Friday, May 11, 2007 2:43 PM
118
AKCESORIA PIEKARNIKA
Akcesoria mogą się różnić w zależności od modelu.
Akcesoria dołączone zostały podane w oddzielnej
Karcie Opisowej Urządzenia (w punkcie Akcesoria).
Tacka do ociekania (1)
Tacka do ociekania jest przeznaczona do zbierania
tłuszczu i kawałków żywności i należy ją podkładać pod
rusztem lub używać jako podstawkę w czasie pieczenia
mięs, kurczaków, ryb wraz z lub bez warzyw. Aby uniknąć
rozpryskiwania tłuszczu oraz zmniejszyć ilość dymu,
należy wlać na tackę nieco wody.
Tacka do pieczenia (2)
Służy do pieczenia herbatników, ciast i pizzy.
Ruszt (3)
Ruszt można używać do gotowania potraw lub jako
podstawkę dla tac, form i innych naczyń do pieczenia.
Można go umieścić na dowolnej prowadnicy półek w
piekarniku. Ruszt można wkładać wygięciem do góry lub
do dołu.
Rożen (4)
Rożen należy używać zgodnie ze wskazówkami podanymi
w odpowiednim rozdziale w oddzielnej Karcie Opisowej
Urządzenia.
Zestaw do grillowania (5)
Zestaw obejmuje kratkę (5a), tacki do ociekania (5b) oraz
jeden lub dwa uchwyty (5c).
Zestaw należy umieścić na ruszcie (3) i używać wraz z
funkcją Grill.
Wspornik tacki do ociekania (6)
Może być użyty jako podstawka, gdy potrawy
przygotowane w tacce do ociekania lub w blasze do
pieczenia ciast są serwowane bezpośrednio na stół.
Umieścić w specjalnych uchwytach tacki do ociekania lub
blachy do pieczenia ciast, tak jak to pokazano na zdjęciu 2.
Czujnik pieczenia (7)
Termometr, który pozwala zmierzyć temperaturę
wewnątrz potrawy w różnych fazach pieczenia.
1
4
5
2
5a
5b
5c
6
7
3
61056197.book Page 118 Friday, May 11, 2007 2:43 PM
119
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Ważne:
Nie wolno stosować urządzeń
czyszczących parą.
Zewnętrzne części piekarnika
_
Należy czyścić wilgotną ściereczką. W razie
większych zabrudzeń, zastosować wodę z
niewielką ilością płynu do naczyń. Wytrzeć
do sucha ściereczką.
_
Nie stosować detergentów antykorozyjnych
ani ściernych, ponieważ mogą zmatowić
powierzchnię.
Jeśli taki produkt przypadkowo wszedł w
kontakt z piekarnikiem, należy natychmiast
wytrzeć go delikatnie wilgotną ściereczką.
_
Niewielkie różnice w odcieniach koloru w
części przedniej urządzenia wynikają z
zastosowania różnych rodzajów materiału,
np. plastiku, szkła i metalu.
Piekarniki z przednim panelem z
aluminium
_
Czyścić delikatnym detergentem i wilgotną
ściereczką do mycia szyb lub ściereczką z
mikrofibry, która nie zostawia śladów na
powierzchni. Przecierać ściereczką
powierzchnie w kierunku poziomym, bez
naciskania.
_
Nie stosować środków antykorozyjnych,
twardych gąbek ani szorstkich ściereczek.
Powierzchnie aluminiowe czyścić suchą
ściereczką.
Akcesoria
_
Akcesoria zmywać płynem do mycia naczyń
po każdym użyciu. Pozostałości żywności
można łatwo usunąć za pomocą specjalnej
szczoteczki lub gąbką.
Funkcja czyszczenia automatycznego
(piroliza). Piekarnik może się
automatycznie czyścić.
Oznacza to, że sam usuwa, rozgrzewając s
do temperatury ok. 500 °C, zabrudzenia
powstałe podczas cyklu pieczenia w
piekarniku. W takiej wysokiej temperaturze
zabrudzenia ulegają spopieleniu, i można je
łatwo usunąć wilgotną ściereczką po
ostygnięciu piekarnika.
_
Włączanie funkcji automatycznego
oczyszczania po zakończeniu każdego cyklu
przygotowywania potraw nie jest
obowiązkowe.
_
Jeżeli piekarnik zainstalowany został pod
płytą kuchenną należy upewnić się, czy
podczas trwania cyklu automatycznego
oczyszczania (pirolizy) palniki lub płyty
elektryczne pozostają wyłączone.
_
Przed aktywowaniem funkcji pirolizy należy
opróżnić piekarnik z wszelkich akcesoriów.
Możliwe jest jednak pozostawienie w
piekarniku blachy do pieczenia ciast lub tacki
na ociekanie, dokonując tym samym
czyszczenia wybranego elementu. W takim
przypadku jakość czyszczenia dna
piekarnika może zostać obniżona.
_
Aby otrzymać optymalne rezultaty
czyszczenia drzwiczek, przed
zastosowaniem funkcji pirolizy, należy
usunąć większe osady brudu, posługując się
wilgotną gąbką.
_
Aby zapewnić oczyszczanie w każdych
warunkach, dla piekarnika przewidziano 2
cykle oczyszczania:
- cykl oszczędnościowy (PYRO EXPRESS),
podczas którego zużycie mediów zmniejsza
się o około 25% w stosunku do cyklu
standardowego. Regularnie stosowany (co 2
lub 3 cykle przygotowywania potraw z
mięsa), pozwala na utrzymanie piekarnika w
czystości.
- cykl standardowy (PYRO), gwarantujący
skuteczne oczyszczanie bardzo brudnego
pieca.
W przypadku modeli wyposażonych w
urządzenie 6-ty zmysł, czas trwania cyklu
automatycznego oczyszczania jest naliczany
automatycznie w zależności od stopnia
zabrudzenia piekarnika.
_
Po potwierdzeniu uruchomienia funkcji
pirolizy drzwiczki blokują się, zapewniając
bezpieczeństwo użytkowania.
W związku z wysoką temperaturą, do jakiej
rozgrzewa się piekarnik podczas działania
funkcji automatycznego czyszczenia, nie
można otworzyć piekarnika nawet po
ustawieniu pokrętła wyboru funkcji na 0.
Kiedy należy uruchomić funkcję system
automatycznego oczyszczania
Podczas rozgrzewania wstępnego oraz jeśli z
piekarnika wychodzi dużo dymu podczas
pieczenia. Jeśli z zimnego piekarnika dochodzi
nieprzyjemny zapach po zakończeniu pieczenia
różnych potraw (jagnięcina, ryby, grill ...).
PIECZENIE
POWODUJĄCE
NORMALNY
POZIOM
ZABRUDZENIA
Ciastka, jarzyny, ciasta,
quiche, suflety.
Pieczenie nie
powodujące
rozprysków.
PIECZENIE
POWODUJĄCE
NORMALNY
POZIOM
ZABRUDZENIA
Mięso, ryby (w naczyniu
ze szkła
żaroodpornego),
warzywa nadziewane.
PIECZENIE
POWODUJĄCE
WYSOKI POZIOM
ZABRUDZENIA
Duże kawałki mięsa z
rożna.
61056197.book Page 119 Friday, May 11, 2007 2:43 PM
120
Uwaga: przy wykonywaniu poniższych czynności,
zaleca się używać rękawic ochronnych. Dokładnie
wykonać instrukcje, aby nie dopuścić do powstania
urazów oraz nie uszkodzić drzwi i zawiasów
piekarnika.
Demontaż drzwiczek piekarnika:
1. Całkowicie otworzyć drzwiczki piekarnika
(patrz rys. 1).
2. Unieść do oporu dwa zaczepy (patrz rys. 2).
3. Zdjąć drzwiczki, zamykając je częściowo i
podciągając do góry (patrz rys. 3).
Rozebranie drzwiczek piekarnika na części:
1. Ułożyć drzwiczki na poziomej podstawie (rys. 1).
2. Odkręcić śruby z 2 szklanych wsporników
(A)
przy
pomocy śrubokrętu (rys. 1, rys. 2).
1
2
3
1
2
61056197.book Page 120 Friday, May 11, 2007 2:43 PM
121
3. Wyjąć pierwszą szybę, podtrzymując ją w dolnej
części (rys. 3).
4. Wyjąć pozostałe 2 szyby (rys. 4, rys. 5).
5. Aby ponownie zamontować szyby, postępować w
odwrotnej kolejności i sprawdzić, czy ostatnia szyba
ma napis SAFEGLASS zwrócony do góry (rys. 7).
3
4
5
6
7
61056197.book Page 121 Friday, May 11, 2007 2:43 PM
122
Podczas czyszczenia i/lub demontażu drzwiczek zwrócić
szczególną uwagę na zawiasy (rys. 8).
Ponowny montaż drzwiczek:
1. Wsunąć zawiasy w prowadnice i opuścić drzwiczki do
końca.
2. Opuścić zaczepy po obu stronach.
3. Całkowicie zamknąć drzwiczki piecyka.
Uwaga:
Dokładnie wykonać instrukcje, aby nie dopuścić
do powstania urazów oraz nie uszkodzić drzwi i zawiasów
piekarnika.
Wymiana tylnej żarówki oświetlenia piekarnika:
1. Odłączyć piekarnik od zasilania.
2. Po ostygnięciu piekarnika, odkręcić pokrywę w lewo
(patrz rys. 9).
3. Wymienić żarówkę (patrz uwaga).
4. Przykręcić pokrywę żarówki.
5. Podłączyć piekarnik do zasilania.
Uwaga: Stosować wyłącznie żarówki 25 W/230 V, typ
E-14, T500°C, dostępne w serwisie technicznym.
UWAGA: nie wolno eksploatować piekarnika, jeśli
pokrywa żarówki nie jest założona.
9
8
61056197.book Page 122 Friday, May 11, 2007 2:43 PM
123
USUWANIE USTEREK
Piekarnik nie funkcjonuje:
_
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy
piekarnik jest prawidłowo podłączony.
_
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie,
aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Drzwi są zablokowane i się nie otwierają:
_
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie,
aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
UWAGA:
_
Sprawdzić, czy pokrętło regulatora
piekarnika nie jest ustawione na “0” lub na
symbol “żarówki” ” .
Jeśli elektroniczny programator (w
zależności od modelu) wskazuje “ “,
należy sprawdzić w oddzielnej karcie
opisowej urządzenia oraz/lub w opisie
programatora elektronicznego.
- Jeśli elektroniczny programator (w
zależności od modelu) wskazuje “
.::
”,
należy skontaktować się z najbliższym
punktem serwisowym. Należy wtedy
podać numer, który następuje po literze
.
”.
SERWIS TECHNICZNY
Przed skontaktowaniem się z serwisem
technicznym
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie
rozwiązać problem zgodnie z punktami
opisanymi w “Usuwanie usterek”.
2. Wyłączyć piekarnik i włączyć go
ponownie, aby sprawdzić, czy problem
się nie rozwiązał.
Jeśli, po przeprowadzeniu powyższych
testów, piekarnik dalej nie działa
prawidłowo, należy skontaktować się z
najbliższym punktem serwisowym.
Należy podać:
_
krótki opis usterki;
_
dokładny typ i model piekarnika;
_
numer serwisowy (to numer znajdujący
się po słowie Service na tabliczce
znamionowej), podany z boku, po prawej
stronie wewnątrz piekarnika (widoczny
przy otwartych drzwiczkach). Numer
serwisowy jest również podany w karcie
gwarancyjnej;
_
dokładny adres;
_
numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy
zwrócić się do
autoryzowanego centrum
serwisowego
(co jest gwarancją użycia
oryginalnych części zamiennych oraz
właściwej naprawy).
Niezastosowanie się do powyższych
instrukcji może prowadzić do zagrożenia
bezpieczeństwa użytkowania oraz obniżyć
jakość produktu.
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
_
Piekarnik jest przeznaczony do styczności z
artykułami spożywczymi i spełnia wymogi
Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004.
_
Został on zaprojektowany wyłącznie jako
urządzenie służące do pieczenia.
Każde inne użycie (np. do ogrzewania
pomieszczeń) jest uważane za niewłaściwe
i, w konsekwencji, niebezpieczne.
_
Piekarnik został zaprojektowany,
zbudowany i wprowadzony do obrotu
zgodnie z:
- wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy
2006/95/WE dotyczącej niskiego
napięcia (która zastępuje Dyrektywę
73/23/EWG wraz z jej późniejszymi
modyfikacjami).
- wymogami bezpieczeństwa zawartymi w
Dyrektywie dot. zgodności
elektromagnetycznej (EMC)
89/336/EWG;
- wymogami Dyrektywy 93/68/EWG.
61056197.book Page 123 Friday, May 11, 2007 2:43 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10

IKEA OV B32 W instrukcja

Typ
instrukcja