119
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Ważne:
Nie wolno stosować urządzeń
czyszczących parą.
Zewnętrzne części piekarnika
_
Należy czyścić wilgotną ściereczką. W razie
większych zabrudzeń, zastosować wodę z
niewielką ilością płynu do naczyń. Wytrzeć
do sucha ściereczką.
_
Nie stosować detergentów antykorozyjnych
ani ściernych, ponieważ mogą zmatowić
powierzchnię.
Jeśli taki produkt przypadkowo wszedł w
kontakt z piekarnikiem, należy natychmiast
wytrzeć go delikatnie wilgotną ściereczką.
_
Niewielkie różnice w odcieniach koloru w
części przedniej urządzenia wynikają z
zastosowania różnych rodzajów materiału,
np. plastiku, szkła i metalu.
Piekarniki z przednim panelem z
aluminium
_
Czyścić delikatnym detergentem i wilgotną
ściereczką do mycia szyb lub ściereczką z
mikrofibry, która nie zostawia śladów na
powierzchni. Przecierać ściereczką
powierzchnie w kierunku poziomym, bez
naciskania.
_
Nie stosować środków antykorozyjnych,
twardych gąbek ani szorstkich ściereczek.
Powierzchnie aluminiowe czyścić suchą
ściereczką.
Akcesoria
_
Akcesoria zmywać płynem do mycia naczyń
po każdym użyciu. Pozostałości żywności
można łatwo usunąć za pomocą specjalnej
szczoteczki lub gąbką.
Funkcja czyszczenia automatycznego
(piroliza). Piekarnik może się
automatycznie czyścić.
Oznacza to, że sam usuwa, rozgrzewając się
do temperatury ok. 500 °C, zabrudzenia
powstałe podczas cyklu pieczenia w
piekarniku. W takiej wysokiej temperaturze
zabrudzenia ulegają spopieleniu, i można je
łatwo usunąć wilgotną ściereczką po
ostygnięciu piekarnika.
_
Włączanie funkcji automatycznego
oczyszczania po zakończeniu każdego cyklu
przygotowywania potraw nie jest
obowiązkowe.
_
Jeżeli piekarnik zainstalowany został pod
płytą kuchenną należy upewnić się, czy
podczas trwania cyklu automatycznego
oczyszczania (pirolizy) palniki lub płyty
elektryczne pozostają wyłączone.
_
Przed aktywowaniem funkcji pirolizy należy
opróżnić piekarnik z wszelkich akcesoriów.
Możliwe jest jednak pozostawienie w
piekarniku blachy do pieczenia ciast lub tacki
na ociekanie, dokonując tym samym
czyszczenia wybranego elementu. W takim
przypadku jakość czyszczenia dna
piekarnika może zostać obniżona.
_
Aby otrzymać optymalne rezultaty
czyszczenia drzwiczek, przed
zastosowaniem funkcji pirolizy, należy
usunąć większe osady brudu, posługując się
wilgotną gąbką.
_
Aby zapewnić oczyszczanie w każdych
warunkach, dla piekarnika przewidziano 2
cykle oczyszczania:
- cykl oszczędnościowy (PYRO EXPRESS),
podczas którego zużycie mediów zmniejsza
się o około 25% w stosunku do cyklu
standardowego. Regularnie stosowany (co 2
lub 3 cykle przygotowywania potraw z
mięsa), pozwala na utrzymanie piekarnika w
czystości.
- cykl standardowy (PYRO), gwarantujący
skuteczne oczyszczanie bardzo brudnego
pieca.
W przypadku modeli wyposażonych w
urządzenie 6-ty zmysł, czas trwania cyklu
automatycznego oczyszczania jest naliczany
automatycznie w zależności od stopnia
zabrudzenia piekarnika.
_
Po potwierdzeniu uruchomienia funkcji
pirolizy drzwiczki blokują się, zapewniając
bezpieczeństwo użytkowania.
W związku z wysoką temperaturą, do jakiej
rozgrzewa się piekarnik podczas działania
funkcji automatycznego czyszczenia, nie
można otworzyć piekarnika nawet po
ustawieniu pokrętła wyboru funkcji na 0.
Kiedy należy uruchomić funkcję system
automatycznego oczyszczania
Podczas rozgrzewania wstępnego oraz jeśli z
piekarnika wychodzi dużo dymu podczas
pieczenia. Jeśli z zimnego piekarnika dochodzi
nieprzyjemny zapach po zakończeniu pieczenia
różnych potraw (jagnięcina, ryby, grill ...).
PIECZENIE
POWODUJĄCE
NORMALNY
POZIOM
ZABRUDZENIA
Ciastka, jarzyny, ciasta,
quiche, suflety.
Pieczenie nie
powodujące
rozprysków.
PIECZENIE
POWODUJĄCE
NORMALNY
POZIOM
ZABRUDZENIA
Mięso, ryby (w naczyniu
ze szkła
żaroodpornego),
warzywa nadziewane.
PIECZENIE
POWODUJĄCE
WYSOKI POZIOM
ZABRUDZENIA
Duże kawałki mięsa z
rożna.
61056197.book Page 119 Friday, May 11, 2007 2:43 PM