UNITY & UNITY+
-5-
WSTĘP
Przegląd procedury czyszczenia i konserwacji
Osoba
odpowiedzialna:
Zadanie: Dane odniesienia:
Operator pierwszej
linii
Czyszczenie codzienne Czyszczenie codzienne
Czyszczenie cotygodniowe Czyszczenie cotygodniowe
Technik serwisowy Czyszczenie comiesięczne Czyszczenie comiesięczne
Technik serwisowy
Serwis co 6 miesięcy Patrz Instrukcja serwisowa
Serwis co 12 miesięcy Patrz Instrukcja serwisowa
Serwis rozszerzony Patrz Instrukcja serwisowa
Czyszczenie codzienne i cotygodniowe
Niniejsza instrukcja została przygotowana dla przeszkolonego operatora pierwszej
linii i opisuje proces codziennego i cotygodniowego (lub co 1000 porcji, w zależności
od tego, co nastąpi wcześniej) czyszczenia i konserwacji urządzenia oraz szafy dolnej.
Dokument dotyczy przede wszystkim czyszczenia urządzenia w najbardziej efektywny
sposób, przy jednoczesnym zachowaniu doskonałej higieny. Należy wykonywać
opisane kroki w kolejności, w jakiej są wymienione, aby zminimalizować czas
przestoju i zapewnić, że żadne obszary nie zostaną pominięte lub przeoczone.
Aby zagwarantować, że urządzenie zawsze jest czyste i higieniczne oraz zapewnia
doskonałe napoje przez cały czas, wszystkie etapy oraz harmonogramy czyszczenia
i wymiany muszą przebiegać dokładnie tak, jak opisano w niniejszej instrukcji.
Nieprzeprowadzenie któregokolwiek z etapów czyszczenia i konserwacji
wodpowiednim czasie spowoduje powstanie niehigienicznego środowiska, które
może prowadzić do spożywania napojów o niskiej jakości. Złe nawyki związane
zczyszczeniem i konserwacją prowadzą także do skrócenia żywotności urządzenia
i mogą też spowodować usterki, które nie będą objęte gwarancją producenta
urządzenia.
We wszystkich przypadkach należy zwrócić szczególną uwagę na informacje
oznaczone komunikatami Uwaga: lub Ważne!: Te komunikaty mogą wskazywać
okoliczności wymagające dodatkowej uwagi lub sygnalizuje, że część powinna zostać
wymieniona podczas czyszczenia.
W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących zastosowania, procedur lub wymagań
dotyczących konserwacji i serwisu urządzenia, należy skontaktować się z serwisem
technicznym rmy Crem, przeszkolonym serwisantem, który zainstalował/obsługuje
urządzenie lub dystrybutorem, który dostarczył urządzenie.
Ważne:
Codzienne i cotygodniowe czyszczenie może być wykonywane wyłącznie przez
operatora pierwszej linii przy zachowaniu wszystkich zaleceń bezpieczeństwa
omówionych w trakcie sesji szkoleniowych.
Czynności konserwacyjne właściwe dla 1 miesiąca, 6 miesięcy, 12 miesięcy oraz
rozszerzone czynności konserwacyjne (patrz Instrukcja serwisowa) muszą być
przeprowadzane przez przeszkolony personel i z zastosowaniem środków ochrony
indywidualnej wskazanych podczas sesji szkoleniowych oraz z wykorzystaniem
zestawów serwisowych dostarczonych przez producenta.
Ważne:
Wszystkie powierzchnie, które mają kontakt z żywnością/towarami konsumpcyjnymi,
muszą być czyszczone codziennie, aby zapobiec możliwości wystąpienia chorób
przenoszonych przez żywność.
Uwaga:
Ta instrukcja czyszczenia i konserwacji dotyczy całej gamy produktów Unity.
Wzwiązku z tym niektóre moduły, części, podzespoły i układy mogą nieznacznie
sięróżnić pod względem wyglądu lub opisu działania.
i
Uwaga:
Urządzenie zaprojektowano i sprawdzono wyłącznie pod kątem czyszczenia
TYLKO za pomocą wymienionych detergentów w tabletkach. Nie zaleca się
stosowania jakichkolwiek innych tabletek czyszczących, ponieważ może
to spowodować uszkodzenie systemu parzenia i/lub spieniania mleka lub
spowodować pozostawanie osadu w systemie po zakończeniu czyszczenia
ipłukania.
i