Moc mikrofal
Wybór ustawieƒ mocy zale˝y od stanu gotowanej ˝ywnoÊci.
W wi´kszoÊci wypadków ˝ywnoÊç jest gotowana przy
najwi´kszej mocy.
• Pe∏na moc jest miedzy innymi u˝ywana do szybkiego
podgrzewania, gotowania wody itp.
• Niska moc jest u˝ywana g∏ównie do rozmra˝ania ˝ywnoÊci i
przygotowywania daƒ zawierajàcych ser, mleko i jaja. (Nie
wolno gotowaç ca∏ych jaj skorupkach w kuchence
mikrofalowej ze wzgl´du na ryzyko ich wybuchu.) Niskie
wartoÊci mocy sà u˝ywane równie˝ do dogotowywania i w
celu zachowania doskona∏ego aromatu dania.
Informacje ogólne dotyczàce gotowania
• Je˝eli ca∏y posi∏ek ma zostaç przygotowany w kuchence
mikrofalowej, nale˝y rozpoczàç od najbardziej zwartych
produktów, takich jak ziemniaki. Kiedy sà ju˝ gotowe, nale˝y
je przykryç na czas przygotowywania pozosta∏ych
produktów.
• Wi´kszoÊç produktów nale˝y przykrywaç. Dopasowana
pokrywka utrzymuje par´ i wilgoç, co skraca czas gotowania
w kuchence mikrofalowej. Sprawdza si´ to w szczególnoÊci
podczas gotowania warzyw, daƒ rybnych oraz zapiekanek.
Przykrywanie ˝ywnoÊci powoduje tak˝e lepsze
rozprowadzanie ciep∏a, co zapewnia szybkie i doskona∏e
wyniki.
• Dla uzyskania najlepszych efektów wa˝ne jest w∏aÊciwe
umieszczenie ˝ywnoÊci, poniewa˝ promieniowanie
mikrofalowe jest najmocniejsze w centralnej cz´Êci
kuchenki. Na przyk∏ad podczas pieczenia ziemniaków,
nale˝y umieÊciç je wzd∏u˝ kraw´dzi szklanego talerza
obrotowego, aby si´ równomiernie gotowa∏y.
• Aby równomiernie ugotowaç dania zwarte, takie jak mi´so i
drób, nale˝y je kilkakrotnie obróciç.
• W kuchence mikrofalowej mo˝liwe jest pieczenie, jednak do
tych wypieków nie wolno u˝ywaç dro˝d˝y.
• Podczas przygotowywania produktów o grubej skórce, np.
ziemniaków, jab∏ek, ca∏ej dyni lub kasztanów, skórk´ nale˝y
przedziurawiç, aby zapobiec rozerwaniu produktu podczas
gotowania.
• Podczas przygotowywania po˝ywienia w tradycyjnym
piekarniku zwykle unika si´ otwierania drzwiczek. Inaczej
jest w przypadku kuchenki mikrofalowej: nie ma strat energii
czy te˝ ciep∏a. Innymi s∏owy, mo˝na otwieraç drzwiczki
kuchenki i zaglàdaç do Êrodka tak cz´sto, jak tylko si´ chce.
Zasady bezpiecznego u˝ytkowania podczas
przygotowywania po˝ywienia!
• W przypadku korzystania z kuchenki mikrofalowej do
podgrzewania jedzenia dla dzieci lub p∏ynów w butelkach do
karmienia nale˝y zawsze mieszaç pokarm/p∏yny, a przed
podaniem sprawdziç dok∏adnie temperatur´. Zapewnia to
równomierne rozprowadzenie ciep∏a i unikni´cie poparzeƒ.
Nie wolno zak∏adaç pokrywki i/lub smoczka na butelki do
karmienia, gdy umieszcza si´ je w kuchence mikrofalowej.
• Je˝eli niektóre potrawy podgrzewa si´ zbyt d∏ugo, mogà
ulec zw´gleniu i zaczàç dymiç. Je˝eli to si´ zdarzy, nale˝y
pozostawiç zamkni´te drzwiczki i ca∏kowicie wy∏àczyç
kuchenk´ mikrofalowà.
• Niektóre produkty z niskà zawartoÊcià wody, np. czekolada
w kostkach lub ciasta ze s∏odkim nadzieniem powinny byç
podgrzewane ostro˝nie. W przeciwnym razie zniszczeniu
mogà ulec same produkty lub naczynia, w których si´
znajdujà.
KORZYSTANIE Z NACZY¡ PODCZAS PRZYGOTOWA-
NIA PO˚YWIENIA
Przed rozpocz´ciem przygotowywania po˝ywienia w
pojemnikach nale˝y sprawdziç, czy pojemniki, których
zamierzasz u˝yç, wykonane sà z odpowiedniego materia∏u, gdy˝
niektóre rodzaje plastiku mogà staç si´ mi´kkie i ulec deformacji,
a niektóre typy naczyƒ ceramicznych mogà pop´kaç (w
szczególnoÊci podczas podgrzewania niewielkiej iloÊci
˝ywnoÊci).
Aby sprawdziç, czy dany pojemnik jest odpowiedni do u˝ycia w
kuchence mikrofalowej nale˝y:
• UmieÊciç pojemnik w kuchence mikrofalowej.
• UmieÊciç w pojemniku szklank´ do po∏owy nape∏nionà
wodà.
• W∏àczyç kuchenk´ mikrofalowà, która przez 15-30 sekund
powinna pracowaç z maksymalnà mocà.
• Je˝eli pojemnik stanie si´ bardzo goràcy w dotyku, nie
nale˝y go u˝ywaç w kuchence mikrofalowej.
Podczas przygotowywania ˝ywnoÊci w kuchence
mikrofalowej powinno si´ u˝ywaç nast´pujàcych naczyƒ i
materia∏ów:
• Szk∏o i szklane miski
• Naczynia kamionkowe (emaliowane i nie emaliowane).
˚ywnoÊç pozostaje d∏u˝ej goràca w kamionkowych
naczyniach emaliowanych.
• Naczynia plastikowe. Mogà byç u˝ywane do podgrzewania
na wiele sposobów. Uwaga! NIE WOLNO u˝ywaç
pojemników plastikowych wykonanych z melaminy,
polietylenu i fenolu.
• Porcelana. Wszelkie porcelanowe naczynia mogà byç
stosowane w kuchenkach mikrofalowych, chocia˝ najlepiej
u˝ywaç naczyƒ ˝aroodpornych.
• ˚aroodporne naczynia z pokrywkà. Naczynia szklane ze
szczelnymi pokrywkami, które uniemo˝liwiajà wydostawanie
si´ pary, idealnie nadajà si´ do warzyw i owoców, do
których nie dodano ˝adnych p∏ynów (jednak czas gotowania
nie mo˝e przekraczaç 5 minut).
• Naczynia opalane. Trzeba bardzo uwa˝aç podczas
korzystania z tego typu naczyƒ. Nigdy nie nale˝y
podgrzewaç naczyƒ opalanych na talerzu obrotowym d∏u˝ej
ni˝ 5 minut. Pomi´dzy naczyniem opalanym a talerzem
obrotowym nale˝y umieÊciç odpowiednià izolacj´, np. talerz
˝aroodporny, aby zapobiec przegrzaniu talerza obrotowego.
• Specjalnej folii przeznaczonej do pieczenia w kuchence
mikrofalowej mo˝na u˝ywaç szczególnie do zup, sosów,
daƒ duszonych lub podczas rozmra˝ania. Mo˝na jej tak˝e
u˝yç jako luênego przykrycia, aby zapobiec rozpryskiwaniu
si´ t∏uszczu wewnàtrz kuchenki.
• R´czniki papierowe sà idealne, poniewa˝ wch∏aniajà wilgoç i
t∏uszcz. Na przyk∏ad boczek mo˝na poprzek∏adaç
r´cznikami papierowymi. Boczek b´dzie wówczas
chrupiàcy, poniewa˝ nie b´dzie p∏ywa∏ we „w∏asnym sosie".
Chleb domowej roboty mo˝na wyjàç bezpoÊrednio z
zamra˝arki, zawinàç w r´czniki papierowe i podgrzaç w
kuchence mikrofalowej.
• Mokre r´czniki papierowe nadajà si´ do ryb lub warzyw.
Nakrywanie ˝ywnoÊci chroni jà przed wysychaniem.
• Papier pergaminowy. Ryby, du˝e warzywa, takie jak
kalafior, kaczan kukurydzy itp., mo˝na owijaç w wilgotny
papier pergaminowy.
28
653070_IM 12/07/05 15:16 Side 28