9. Jeżeli z kuchenki wydobywa się dym, nale-
ży ją natychmiast wyłączyć lub odłączyć od
zasilania oraz pozostawić drzwi zamknięte
w celu stłumienia ewentualnego płomienia.
10. Nie należy wydłużać czasu gotowania.
11. Wnętrza kuchenki nie należy używać do prze-
chowywania. Nie należy przechowywać w ku-
chence takich produktów jak chleb, ciastka, itd.
12. Przed umieszczeniem w kuchence plastiko-
wych lub papierowych pojemników należy
usunąć z nich wszelkie druciane zaciski i
metalowe uchwyty.
13. Kuchenkę należy ustawić i zainstalować
zgodnie z dołączoną instrukcją obsługi.
14. Jajka w skorupkach oraz całe jajka ugotowa-
ne na twardo nie powinny być podgrzewa-
ne w kuchenkach mikrofalowych, ponieważ
mogą one eksplodować nawet po zakończe-
niu podgrzewania mikrofalami.
15. Urządzenie nadaje się do użytkowania w
warunkach domowych oraz w innych podob-
nych warunkach, tj.:
-zaplecza kuchenne w sklepach, biurach lub
innych miejscach pracy;
-hotele (dostępne dla klientów), motele lub
inne rodzaje zakwaterowania;
-gospodarstwa rolne;
-pensjonaty.
16. W razie uszkodzenia przewodu zasilającego
musi on zostać wymieniony przez producen-
ta, personel autoryzowanego punktu serwi-
sowego lub przez odpowiednio wykwali-
kowaną osobę, co pozwoli zapobiec ryzyku
porażenia prądem elektrycznym.
17. Urządzenia nie wolno przechowywać ani
używać na zewnątrz.
18. Kuchenki nie należy używać w pobliżu wody,
w zawilgoconym pomieszczeniu lub w pobli-
żu basenu kąpielowego.
19. Podczas pracy urządzenia temperatura jego
powierzchni zewnętrznych może być wyso-
ka. Powierzchnie mogą być gorące podczas
użytkowania. Przewód zasilający należy
trzymać z dala od rozgrzanych powierzchni
i nie należy zakrywać otworów wentylacyj-
nych kuchenki.
20. Nie należy dopuścić do tego, aby przewód
zasilający zwisał z krawędzi stołu lub blatu.
21. Jeżeli kuchenka nie będzie utrzymywana w
czystości, może to doprowadzić do uszko-
Aby ograniczyć ryzyko pożaru, porażenia prądem
elektrycznym, zranienia osób lub ich narażenia na
działanie nadmiernego promieniowania mikrofalo-
wego podczas użytkowania kuchenki, należy prze-
strzegać następujących zasad bezpieczeństwa:
1. OSTRZEŻENIE: Nie wolno podgrzewać
płynów lub produktów żywnościowych
znajdujących się w szczelnie zamkniętych po-
jemnikach, ponieważ mogą one eksplodować.
2. OSTRZEŻENIE: Tylko personel auto-
ryzowanego punktu serwisowego
może wykonywać naprawy wymagające
zdjęcia pokrywy chroniącej przed promienio-
waniem mikrofalowym.
3. Urządzenie może być używane przez dzieci
w wieku powyżej 8 lat, a także przez osoby o
ograniczonej sprawności zycznej, ruchowej
lub umysłowej oraz przez osoby nie posia-
dające doświadczenia lub wiedzy w zakre-
sie jego użytkowania, jeśli znajdują się one
pod nadzorem osoby dorosłej lub otrzymały
od niej wskazówki dotyczące użytkowania
urządzenia i zagrożeń wynikających z jego
niewłaściwego użytkowania. Nie należy po-
zwolić dzieciom na zabawę urządzeniem.
Czyszczenie i czynności konserwacyjne
urządzenia mogą być wykonywane przez
dzieci w wieku od 8 lat, jeśli znajdują się one
pod nadzorem osób dorosłych.
4. Urządzenie oraz przewód zasilający należy
przechowywać poza zasięgiem dzieci w wie-
ku poniżej 8 lat.
5. Należy używać tylko takich naczyń, które
nadają się do stosowania w kuchenkach mi-
krofalowych.
6. Kuchenkę należy czyścić regularnie, usuwa-
jąc wszelkie pozostałości po jedzeniu.
7. Należy się stosować do zaleceń punktu:
“ŚRODKI OSTROŻNOŚCI CELEM UNIK-
NIĘCIA NARAŻENIA NA DZIAŁANIE NAD-
MIERNEGO PROMIENIOWANIA MIKRO-
FALOWEGO”.
8. Podczas podgrzewania żywności w plastiko-
wych lub papierowych pojemnikach należy
zwracać szczególną uwagę na kuchenkę ze
względu na możliwość zapalenia się pojem-
nika.
122