10 Zamrażarka
Użytkowanie wyrobu
Zamrażarka wyposażona jest w na stę pu
ją ce elementy kon tro l no ste ru ją ce, któ re
znajdują się na panelu sterującym pod
blatem za mra żar ki (fot. 5).
• Włącznikiem głównym 2 uru cha mia
my za mra żar kę.
• Regulator temperatury 1 pozwala na
oszczędne użytkowanie zamrażarki
w zależności od stopnia wypełnienia
jak i warunków zewnętrznych. Usta
wie nie pokrętła w poz. „1” pozwala
na uzy ska nie najwyższej temperatury
(naj cie plej), a w poz. „7” najniższej
tem pe ra tu ry (najzimniej).
• Lampka zielona 3 świeci się cały
czas, gdy wyrób jest podłączony do
sieci. Manipulowanie przy instalacji
elektrycznej wyrobu w tym czasie jest
zabronione grozi porażeniem.
Gaśnie w przypadku odłączenia urzą
dze nia od sieci, ustawienia wy łącz ni ka
w pozycji „0” lub za ni ku za si la nia.
• Lampka czerwona 6 sygnalizuje pod
wyż sze nie temperatury w komorze
za mra ża nia.
Świeci się gdy:
– urządzenie jest podłączone do za si
la nia po raz pierwszy,
— została załadowana nadmierna ilość
produktów do zamrożenia, więk sza od
podanej na tabliczce zna mio no wej,
— drzwi zamrażarki pozostawały
długo otwarte,
— temperatura wewnątrz komory za
mra żar ki nie jest odpowiednia,
pokrętło zamrażarki przestawimy na
większą liczbę (niższą tem pe ra tu rę).
• Włącznik szybkiego zamrażania 4 z
żółtą lampką kontrolną 5.
Lampka żółta 5 świeci się gdy włącz
nik 4 jest włączony. Zamrażarka pra cu
je wówczas w spo sób ciągły.
Włącznik „szybkiego zamrażania” 4
ustawić wówczas, gdy:
— chcemy oziębić zamrażarkę przed
włożeniem produktów,
— zamrażamy większą ilość produk
tów.
Zamrażanie produktów
• Zamrażać można praktycznie wszyst
kie artykuły spożywcze, z wyjątkiem
jarzyn spożywanych w stanie su ro
wym, np. zielonej sałaty.
• Produkty należy opakować w ma te riały
bez zapachu, odporne na prze ni ka nie
po wie trza i wilgoci oraz nie wrażli we
na tłuszcze i ługi. Najlepszymi ma te
ria ła mi są: wo recz ki, arkusze z folii
polietylenowej, alu mi nio wej.
Należy również oznaczyć opa ko wa nia,
w celu identykacji ich zawartości oraz
za zna czyć datę zamrożenia.
• Opakowanie powinno być szczelne i
ściśle przylegać do zamrożonych pro
duk tów. Nie należy sto so wać opa ko-
wań szklanych.
• Świeże i ciepłe artykuły spo żyw cze (w
temperaturze otoczenia), włożone w
celu zamrożenia, nie powinny stykać
się z już za mro żo ną żywnością.
Wkładać je należy do prze strze ni
szyb kie go zamrażania (pierw sza
pół ka od góry), aby przy le ga ły bez po-
śred nio do ele men tów chło dzą cych
pa row ni ka zamrażarki.
W przypadku zamrażania ko lej nej
5
4 5 36 2
1