48
PL
mrożonki. Odczyt należy przeprowadzić możliwie
jak najszybciej po wyjęciu termometru, ponieważ
temperatura na termometrze szybko wzrośnie.
Zamrażanie świeżej żywności
Umieścić świeżą żywność do zamrożenia na
najwyższej półce zamrażarki. Może to wymagać
przełożenia artykułów spożywczych. Podczas
procesu mrożenia temperatura świeżej żywności
powinna zostać bardzo szybko obniżona,
dzięki czemu tworzące się kryształki lodu będą
możliwie jak najmniejsze. Zapobiegnie to usz-
kodzeniu struktury żywności. Jeśli zamrażanie
jest powolne, tworzą się duże kryształki lodu. Ma
to wpływ na jakość żywności po rozmrożeniu.
Przechowywanie produktów mrożonych
Urządzenie posiada następującą pojemność
netto: 68 litrów. Jest to wartość standardowa,
a rzeczywista pojemność zależy od gęstości
oraz wielkości żywności. Fabrycznie pakowane
mrożonki powinny być przechowywane zgod-
nie z instrukcjami producenta w komorze z 4
gwiazdkami. Należy je włożyć do zamrażarki
możliwie jak najszybciej po zakupie. Zamrażarka
umożliwia długoterminowe przechowanie
żywności, co zazwyczaj oznacza maksymalnie
3 miesiące. Jednakże, długość przechowywania
może się zmieniać. Należy zawsze przestrzegać
zaleceń producenta podawanych na opakow-
aniu fabrycznie pakowanych mrożonek. Nie
wkładać szczelnie zamkniętych pojemników
ani napojów gazowanych do zamrażarki,
ponieważ duże ciśnienie, jakie powstanie po ich
zamrożeniu może spowodować ich eksplozję,
a w konsekwencji uszkodzenie zamrażarki. Nie
wkładać lodów ani kostek lodu do ust tuż po
wyjęciu z komory zamrażarki, ponieważ może
to spowodować odmrożenia. Należy ściśle
stosować się do zaleceń przechowywania po-
dawanych przez producentów.
Wskazówki
Otwarte mrożonki należy z powrotem szczelnie
zapakować, aby zapobiec parowaniu powierzch-
ni, które powoduje wysuszenie lub przemrożenie.
Przypadkowo rozmrożone mrożonki należy
natychmiast zużyć lub wyrzucić. Spożywanie
artykułów spożywczych zamrożonych w stanie
surowym, których data przydatności do spożycia
została nieznacznie przekroczona i które nie
zostały wycofane zgodnie z zaleceniem, nie jest
szkodliwe, ale ich smak i konsystencja zaczyna
się zmieniać.
Porady i wskazówki
Zwykłe odgłosy pracy urządzenia
W momencie pompowania czynnika chłodzącego
przez cewki lub rury z tyłu urządzenia do
płyty chłodzącej/parownika lub stałych półek
zamrażarki słychać lekkie bulgotanie lub odgłosy
przypominające wrzenie wody. Gdy kompresor
jest włączony, a czynnik chłodzący jest pom-
powany, słychać odgłos pulsowania pochodzący
z kompresora. Regulator temperatury steruje
pracą kompresora : włącza go i wyłącza.
Przechowywanie żywności
Po przybyciu do domu natychmiast włożyć
mrożonki do zamrażarki. Czas między zakupem
schłodzonych potraw a umieszczeniem ich w
chłodziarce powinien być możliwie jak najkrótszy.
Nie układać artykułów zbyt blisko siebie; należy
umożliwić swobodną cyrkulację powietrza wokół
nich. Nie przechowywać żywności bez przykry-
cia. Należy pamiętać o oznaczaniu żywności
przechowywanej w zamrażarce opisem oraz
terminami przydatności do spożycia. Starać
się zużyć mrożonki przed upływem terminu ich
przydatności do spożycia. Usuwać podejrzane
artykuły spożywcze z chłodziarki, a następnie
umyć chłodziarkę, patrz rozdział pt. „Czyszc-
zenie i konserwacja”.
Wskazówki dotyczące oszczędzania
energii
Nie instalować urządzenia w pobliżu źródeł
ciepła, np. kuchenki, zmywarki czy grzejnika.
Zainstalować urządzenie w chłodnym pomieszc-
zeniu z dobrą wentylacją. Upewnić się, że otwory
wentylacyjne są drożne. Aby nie dopuścić do
niepotrzebnego tworzenia się szronu w ko-
morze, wszystkie artykuły spożywcze należy
hermetycznie zapakować. Nie wkładać ciepłej
żywności do zamrażarki, lecz odczekać, aż
ostygnie. Żywność do zamrożenia (schłodzona)
powinna być najpierw włożona do chłodziarki,
a dopiero później przeniesiona do zamrażarki.
Mrożonki rozmrażać w chłodziarce. Dzięki temu
rozmrażanie potraw będzie bezpieczniejsze,
a chłodziarka będzie mniej obciążona. Należy
unikać pozostawiania drzwiczek urządzenia
otwartych przez dłuższy czas, ponieważ w ten