Whirlpool F 1012.1 IX instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

F 1012.1
F 1012.1 IX
FQ 1010.1 NE
Spis treci
Instalacja, 30-31
Ustawienie
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Tabliczka znamionowa
Opis urz¹dzenia, 32
Widok ogólny
Panel kontrolny
Uruchomienie i u¿ytkowanie, 33-34
Blokada sterowania
Tryb DEMO
Ustawianie zegara i minutnika
Uruchomienie piekarnika
Programy, 35-38
Programy pieczenia ustawiane rêcznie
Programy pieczenia ustawiane automatycznie
Programowanie pieczenia
Praktyczne porady dotycz¹ce pieczenia
Tabela pieczenia
Zalecenia i rodki ostro¿noci, 39
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Utylizacja
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Konserwacja i utrzymanie, 40-41
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Czyszczenie urz¹dzenia
Czyszczenie drzwi
Wymiana ¿arówki
Monta¿ zestawu prowadnic lizgowych
Serwis Techniczny, 42
Instrukcja obs³ugi
PIEKARNIK
Deutsch, 1
PL
Polski, 29
DE
CZ
HU
Èesky, 43
Magyar, 15
PL
30
PL
Nale¿y zachowaæ niniejsz¹ instrukcjê, aby móc z niej
korzystaæ w ka¿dej chwili. W przypadku sprzeda¿y,
odst¹pienia lub przeniesienia urz¹dzenia, nale¿y
upewniæ siê, czy instrukcja zosta³a przekazana wraz z
nim, aby nowy w³aciciel móg³ siê zapoznaæ z jego
dzia³aniem i z ostrze¿eniami dotycz¹cymi jego obs³ugi.
Nale¿y uwa¿nie przeczytaæ instrukcjê: zawiera ona
wa¿ne informacje dotycz¹ce instalacji, u¿ytkowania i
bezpieczeñstwa.
Ustawienie
Opakowania nie s¹ zabawkami dla dzieci i nale¿y je
usun¹æ zgodnie z normami dotycz¹cymi selektywnego
gromadzenia odpadów (patrz Zalecenia i rodki
ostro¿noci ).
Instalacja powinna zostaæ wykonana zgodnie z
niniejszymi instrukcjami i przez personel posiadaj¹cy
odpowiednie kwalifikacje zawodowe. Nieprawid³owa
instalacja urz¹dzenia mo¿e przyczyniæ siê do
wyrz¹dzenia szkód osobom, zwierzêtom lub rzeczom.
Zabudowa
W celu zapewnienia prawid³owego dzia³ania
urz¹dzenia konieczne jest, aby mebel posiada³
odpowiednie cechy:
powierzchnie przylegaj¹ce do piekarnika powinny
byæ wykonane z materia³ów odpornych na ciep³o;
w przypadku mebli ze sklejki drewnianej kleje
powinny byæ odporne na dzia³anie temperatury
100°C;
dla zabudowy piekarnika, zarówno w przypadku
umieszczenia go pod sto³em (patrz rysunek) jak i
w pionie, mebel powinien posiadaæ nastêpuj¹ce
wymiary:
Po zabudowaniu urz¹dzenia nie powinien byæ
mo¿liwy ¿aden kontakt z elementami elektrycznymi.
Informacje dotycz¹ce zu¿ycia pr¹du wskazane na
tabliczce znamionowej oparte s¹ na pomiarach
wykonanych dla tego typu instalacji.
Obieg powietrza
Aby zapewniæ w³aciwy obieg powietrza, nale¿y
usun¹æ tyln¹ ciankê komory. Najlepiej zainstalowaæ
piekarnik w taki sposób, aby wspiera³ siê na dwóch
listwach drewnianych lub na p³ycie z przewitem
przynajmniej 45 x 560 mm (patrz rysunki).
Centrowanie i mocowanie
Wyregulowaæ 4 stopki umieszczone po bokach
piekarnika, odpowiadaj¹ce 4 otworom na listwie
obwodowej, stosownie do gruboci cianki mebla:
gruboæ 20 mm: usun¹æ
ruchom¹ czêæ stopki (patrz
rysunek);
gruboæ 18 mm: wykorzystaæ
pierwszy kanalik, zgodnie z
ustawieniem wykonanym przez
producenta (patrz rysunek);
gruboæ 16 mm: wykorzystaæ
drugi kanalik (patrz rysunek).
Aby przymocowaæ urz¹dzenie do mebla: nale¿y
otworzyæ drzwiczki piekarnika i wkrêciæ 4 wkrêty do
drewna w 4 otwory umieszczone na listwie obwodowej.
Wszystkie czêci, które stanowi¹ zabezpieczenie,
powinny byæ zamocowane w taki sposób, aby nie
mo¿na ich by³o zdj¹æ bez u¿ycia narzêdzia.
560 mm.
45 mm.
595 mm.
595 mm.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 mm.
Instalacja
31
PL
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Piekarniki wyposa¿one w trójbiegunowy przewód
zasilaj¹cy s¹ dostosowane do funkcjonowania na pr¹d
zmienny, przy napiêciu i czêstotliwoci wskazanych na
tabliczce znamionowej umieszczonej na urz¹dzeniu (patrz
poni¿ej).
Monta¿ przewodu zasilaj¹cego
1. Otworzyæ skrzynkê
zaciskow¹ podwa¿aj¹c
rubokrêtem boczne
zatrzaski pokrywy:
poci¹gn¹æ i otworzyæ
pokrywê (patrz rysunek).
2. Za³o¿yæ przewód
zasilaj¹cy: odkrêciæ
rubê zacisku kabla oraz
trzy ruby styków L-N-
, a nastêpnie
zamocowaæ pojedyncze
przewody pod g³owicami
rub zachowuj¹c
kolejnoæ kolorów
niebieski (N) br¹zowy
(L) ¿ó³to-zielony
(patrz rysunek).
3. Zamocowaæ przewód w odpowiednim zacisku.
4. Zamkn¹æ pokrywê skrzynki zaciskowej.
Pod³¹czenie przewodu zasilaj¹cego do sieci
Zainstalowaæ na przewodzie znormalizowan¹ wtyczkê
przystosowan¹ do obci¹¿eñ wskazanych na tabliczce
znamionowej (patrz obok).
W przypadku bezporedniego pod³¹czenia do sieci
konieczne jest zainstalowanie pomiêdzy urz¹dzeniem
a sieci¹ wy³¹cznika wielobiegunowego z otwarciem
minimalnym pomiêdzy stykami wynosz¹cym 3 mm,
dostosowanego do obci¹¿eñ i odpowiadaj¹cego
obowi¹zuj¹cym normom (przewód uziemienia nie
powinien byæ przerywany przez wy³¹cznik). Przewód
zasilania powinien byæ umieszczony tak, aby w
¿adnym punkcie jego temperatura nie przekracza³a
temperatury otoczenia o 50°C.
Instalator odpowiada za poprawnoæ pod³¹czenia
elektrycznego i za zachowanie norm bezpieczeñstwa.
Przed wykonaniem pod³¹czenia nale¿y upewniæ siê,
czy:
gniazdko posiada odpowiednie uziemienie i zgodne jest
z obowi¹zuj¹cymi przepisami;
gniazdko jest w stanie wytrzymaæ obci¹¿enie
maksymalnej mocy urz¹dzenia, wskazane na
tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej);
napiêcie zasilania zawiera siê pomiêdzy
wartociami wskazanymi na tabliczce znamionowej
(patrz poni¿ej);
gniazdko jest kompatybilne z wtyczk¹ urz¹dzenia.
Jeli gniazdko nie jest kompatybilne, nale¿y
wymieniæ gniazdko lub wtyczkê; nie stosowaæ
przed³u¿aczy ani rozga³êników.
Po zainstalowaniu urz¹dzenia przewód elektryczny i
gniazdko pr¹du powinny byæ ³atwo dostêpne.
Kabel nie powinien nie powinien byæ powyginany
ani przygnieciony.
NL
TABLICZKA ZNAMIONOWA
Wymiary*
58 l
elektryczne
-240V ~ 50/60Hz
maksymalna moc pobierana
2800W
ENERGY
LABEL*
Dyrektywa 2002/40/WE na
etykiecie piekarników
elektrycznych Norma EN 50304
Klasy Konwekcji Wymuszonej
funkcja grzejna:
Gratin.
wyprodukowane zgodnie z
unijnymi: 73/23/EWG z dnia
-
89/336/EWG z dnia 3/05/89
-
93/68/EWG z dnia 22/07/93 z
2002/96/WE
* Bez wyjmowanych prowadnic
32
PL
Panel kontrolny
Półka RUSZT
Półka BRYTFANNA
PROWADNICE
ślizgów półek
pozycja 5
pozycja 4
pozycja 3
pozycja 2
pozycja 1
Opis urz¹dzenia
Widok ogólny
Panel kontrolny
33
PL
Przy pierwszym w³¹czeniu nale¿y uruchomiæ pusty
piekarnik na przynajmniej jedn¹ godzinê, z
termostatem ustawionym na maksimum i z
zamkniêtymi drzwiczkami. Nastêpnie wy³¹czyæ
urz¹dzenie, otworzyæ drzwiczki piekarnika i
przewietrzyæ pomieszczenie. Zapach, jaki siê
wytworzy, jest skutkiem parowania substancji
zastosowanych w celu zabezpieczenia piekarnika.
Blokadê sterowania oraz Tryb DEMO mo¿na
w³¹czaæ/wy³¹czaæ tak¿e wówczas, gdy panel kontrolny
jest wy³¹czony.
Przy w³¹czaniu piekarnika, jeli u¿ytkownik nie
nacinie ¿adnego klawisza, po 2 minutach piekarnik
wy³¹czy siê automatycznie.
Blokada sterowania
Aby zablokowaæ sterowanie reguluj¹ce dzia³anie
piekarnika nale¿y kolejno nacisn¹æ klawisz
,
klawisz START/STOP i klawisz ustawienia czasu +
umieszczony po prawej stronie. S³ychaæ sygna³
akustyczny i wywietlacz TEMPERATURY pokazuje
Loc. Aby odblokowaæ sterowanie nale¿y kolejno
nacisn¹æ klawisz
, klawisz START/STOP i
klawisz ustawienia czasu - umieszczony po prawej
stronie. Blokada sterowania mo¿e zostaæ w³¹czona,
kiedy piekarnik jest w trybie pieczenia, lub jest
zgaszony lub te¿ gdy ustawiono czas zakoñczenia
pieczenia i wciniêto klawisz start. Blokada sterowania
mo¿e zostaæ wy³¹czona we wszystkich poprzednio
wymienionych przypadkach, a tak¿e po zakoñczeniu
pieczenia w piekarniku.
Tryb DEMO
Piekarnik mo¿e pracowaæ w trybie DEMO: wy³¹czone
zostaj¹ wszystkie elementy grzewcze, natomiast
dzia³aj¹ elementy sterowania.
Aby uruchomiæ tryb DEMO przy w³¹czonym piekarniku,
nale¿y kolejno nacisn¹æ klawisz ON/OFF, START/
STOP oraz klawisz ustawienia czasu + umieszczony
po prawej stronie. Aby wy³¹czyæ tryb DEMO przy
w³¹czonym piekarniku, nale¿y nacisn¹æ klawisz ON/
OFF i klawisz ustawienia czasu - umieszczony po
prawej stronie. S³ychaæ sygna³ akustyczny i
wywietlacz czasu pokazuje D Off. Tryb DEMO
mo¿na uruchomiæ tylko przy w³¹czonym piekarniku, w
którym nie odbywa siê ¿adne pieczenie.
Ustawianie zegara
Zegar mo¿na ustawiæ niezale¿nie od tego, czy
piekarnik jest wy³¹czony, czy w³¹czony, nie mo¿e
jednak byæ zaprogramowane pieczenie z opónieniem
czasowym.
1. Nacisn¹æ kilkakrotnie przycisk
, dopóki nie
zapali siê ikona
oraz dwie cyfry na wywietlaczu
CZASÓW;
2. aby ustawiæ godzinê, nale¿y naciskaæ klawisze + i -;
3. nacisn¹æ klawisz
;
4. aby ustawiæ minuty, nale¿y naciskaæ klawisze + i -;
5. aby potwierdziæ, nale¿y ponownie nacisn¹æ klawisz
.
Ustawianie minutnika
Zegar mo¿na ustawiæ niezale¿nie od tego, czy
piekarnik jest wy³¹czony, czy w³¹czony.
1. Nacisn¹æ kilkakrotnie przycisk
, dopóki nie
zapali siê ikona
oraz trzy cyfry na wywietlaczu
CZASÓW;
2. aby ustawiæ minuty, nale¿y naciskaæ klawisze + i -;
3. aby potwierdziæ, nale¿y ponownie nacisn¹æ klawisz
.
W³¹czanie piekarnika
Nacisn¹æ przycisk aby w³¹czyæ lub wy³¹czyæ
piekarnik.
Uruchomienie piekarnika
Nacisn¹æ przycisk aby wybraæ ¿¹dany program
pieczenia w trybie rêcznym. Mo¿na ustawiæ
temperaturê i czas trwania pieczenia.
Nacisn¹æ przycisk
aby wybraæ ¿¹dany program
pieczenia w trybie automatycznym. Temperatura i czas
trwania pieczenia s¹ ustawione fabrycznie. Mo¿liwa
jest jedynie zmiana czasu trwania pieczenia o ±5/10
minut w zale¿noci od wybranego programu.
Komunikat In, który pokazuje siê na wywietlaczu
TEMPERATURA, oznacza w³ó¿ do pieca.
Programowanie pieczenia z opónieniem czasowym.
Aby w³¹czyæ pieczenie nale¿y nacisn¹æ przycisk
START/STOP. Piekarnik wchodzi w fazê nagrzewania
wstêpnego, wskaniki temperatury wiec¹ siê a¿ do
zakoñczenia nagrzewania wstêpnego. Przy pieczeniu
w trybie rêcznym mo¿na zmieniaæ temperaturê,
naciskaj¹c przyciski + i -, umieszczone po lewej
stronie. Sygna³ akustyczny oraz w³¹czenie siê
wszystkich wskaników temperatury chwilowej
sygnalizuje, ¿e wstêpne podgrzewanie zosta³o
zakoñczone: mo¿na wk³adaæ produkty do pieczenia.
Podczas pieczenia mo¿na zawsze:
- zmieniæ temperaturê naciskaj¹c przyciski +
i -, umieszczone po lewej stronie (tylko w rêcznym
trybie pieczenia);
- naciskaj¹c przycisk START/STOP mo¿na przerwaæ
pieczenie, zachowuj¹c przy tym ustawiony czas
pieczenia;
- przerwaæ pieczenie przez naciskaj¹c przycisk STOP
;
Uruchomienie i
u¿ytkowanie
34
PL
- ustawiæ nowe pieczenie (wczeniejsze ustawienia
zostan¹ anulowane).
W przypadku zaniku napiêcia, o ile temperatura w
piekarniku nie spad³a zanadto, system, w które jest
wyposa¿one urz¹dzenie, ponownie uruchamia
program od momentu jego przerwania. Natomiast
programy oczekuj¹ce na uruchomienie nie w³¹czaj¹
siê samoczynnie po przywróceniu zasilania i nale¿y je
ponownie wprowadziæ.
W przypadku programu BARBECUE nie jest
przewidziane wstêpne nagrzewanie.
Nie nale¿y nigdy stawiaæ ¿adnych przedmiotów na
dnie piekarnika, gdy¿ grozi to uszkodzeniem emalii.
Naczynia do pieczenia nale¿y zawsze stawiaæ na
ruszcie znajduj¹cym siê w wyposa¿eniu piekarnika.
Ch³odzenie poprzez wentylacjê
W celu obni¿enia temperatury zewnêtrznej wentylator
ch³odz¹cy wytwarza strumieñ powietrza, który jest
wyprowadzany miêdzy panelem kontrolnym a
drzwiczkami piekarnika.
Po zakoñczeniu pieczenia wentylator pracuje dopóty,
dopóki piekarnik wystarczaj¹co siê nie och³odzi.
Owietlenie piekarnika
Jeli piekarnik jest wy³¹czony, ¿arówkê mo¿na
zawieciæ w dowolnej chwili, naciskaj¹c przycisk.
35
PL
Programy pieczenia ustawiane rêcznie
Wszystkie programy maj¹ wstêpnie ustawion¹
temperaturê pieczenia. Mo¿na j¹ regulowaæ rêcznie w
zakresie pomiêdzy 40°C a 250°C.
W przypadku programu BARBECUE ustalona z góry
wartoæ stanowi poziom mocy wyra¿ony w %. On
tak¿e mo¿e byæ regulowany rêcznie.
Program WIELOPOZIOMOWY
Uruchamiaj¹ siê wszystkie elementy grzejne i zaczyna
pracowaæ wentylator. Poniewa¿ temperatura jest sta³a w
ca³ym piekarniku, powietrze piecze i przyrumienia ¿ywnoæ
w sposób równomierny. Jednoczenie mo¿na u¿ywaæ
maksymalnie dwóch pó³ek.
Program BARBECUE
W³¹cza siê górny element grzejny oraz ro¿en (jeli jest w
danym modelu). Po naciniêciu przycisków + e -,
znajduj¹cych siê po lewej stronie, na wywietlaczu
TEMPERATURA pojawi¹ siê mo¿liwe do ustawienia
poziomy mocy, w przedziale od 5% do 100%. Wysoka
temperatura skierowana bezporednio na grill jest zalecana
dla potraw wymagaj¹cych wysokiej temperatury na
powierzchni. Podczas pieczenia nale¿y zamykaæ drzwiczki
piekarnika.
Program GRATIN
W³¹cza siê górny element grzejny i w jednej z faz cyklu
równie¿ obwodowy element grzejny, uruchamia siê
wentylator oraz ro¿en (jeli jest w danym modelu).
£¹czy wymuszon¹ cyrkulacjê powietrza wewn¹trz
piekarnika z jednokierunkowym promieniowaniem
cieplnym.
Zapobiega to przypaleniu powierzchni potraw,
zwiêkszaj¹c moc penetracji cieplnej. Podczas
pieczenia nale¿y zamykaæ drzwiczki piekarnika.
Programy NISKA TEMPERATURA
Ten tryb pieczenia umo¿liwia wyrastanie ciast,
rozmra¿anie, przygotowywanie jogurtów, szybsze lub
wolniejsze podgrzewanie. Mo¿liwe do ustawienia
temperatury to: 40, 65, 90 °C.
Ro¿en (tylko w niektórych modelach).
Aby uruchomiæ ro¿en (patrz
rysunek), nale¿y
postêpowaæ w nastêpuj¹cy
sposób:
1. umieciæ brytfannê w pozycji 1;
2. umieciæ uchwyt ro¿na w pozycji 3, a nastêpnie
umieciæ ro¿en w odpowiednim otworze znajduj¹cym
siê w tylnej ciance piekarnika;
3. uruchomiæ ro¿en wybieraj¹c programy
lub .
Kiedy program
jest uruchomiony, otwarcie
drzwiczek powoduje zatrzymanie ro¿na.
Programy pieczenia ustawiane
automatycznie
Temperatura i czas trwania pieczenia s¹ wstêpnie
ustawione w systemie C.O.P.® (Zaprogramowane
Optymalne Pieczenie) które automatycznie
gwarantuje doskona³e rezultaty. Mo¿liwa jest jedynie
zmiana czasu trwania pieczenia o ±5/10 minut w
zale¿noci od wybranego programu. Kiedy potrawa
jest upieczona, pieczenie zostaje automatycznie
przerwane, o czym informuje odpowiedni sygna³.
Potrawy przeznaczone do pieczenia mo¿na wk³adaæ
do zimnego o a lub nagrzanego pieca.
Po osi¹gniêciu fazy pieczenia piec emituje sygna³
akustyczny.
Prosimy nie otwieraæ drzwiczek piekarnika, aby unikn¹æ
nieprawid³owoci w pomiarze czasu i temperatury pieczenia.
Program MIÊSO
Wykorzystywaæ tê funkcjê do pieczenia cielêciny,
wieprzowiny, jagniêciny. Wk³adaæ miêso do zimnego
piekarnika. Ewentualnie mo¿na je te¿ wk³adaæ do
nagrzanego piekarnika.
Program CIASTA
Ta funkcja jest idealna do pieczenia ciast, zarówno na
bazie dro¿d¿y naturalnych, jak i proszku do pieczenia
oraz bez tych sk³adników. Wk³adaæ do zimnego
piekarnika. Ewentualnie mo¿na je te¿ wk³adaæ do
nagrzanego piekarnika.
Programy
36
PL
Program PIZZA
Wykorzystywaæ tê funkcjê do pieczenia pizzy. Przepis i inne
szczegó³y znajduj¹ siê w nastêpnym rozdziale.
Program CHLEB
Wykorzystywaæ tê funkcjê do pieczenia chleba. Przepis i
inne szczegó³y znajduj¹ siê w nastêpnym rozdziale.
Program PIZZA
Dla uzyskania najlepszych rezultatów zalecamy dok³adne
stosowanie siê do poni¿szych wskazówek:
korzystaæ z przepisu;
waga ciasta powinna wynosiæ od 500g do 700g.
lekko nat³uciæ mas³em brytfannê.
Przepis na PIZZÊ :
1 brytfanna, dolna pó³ka, zimny lub gor¹cy piec
Przepis na 3 pizze o wadze oko³o 550g: 1000g m¹ki, 500g
wody, 20g soli, 20g cukru, 10cl oliwy, 20g wie¿ych dro¿d¿y
(lub 2 torebki dro¿d¿y w proszku)
Wyrastanie w temperaturze pokojowej: 1 godzina.
Wk³adaæ do zimnego lub gor¹cego piekarnika.
W³¹czyæ pieczenie
PIZZA
Program CHLEB
Dla uzyskania najlepszych rezultatów zalecamy dok³adne
stosowanie siê do poni¿szych wskazówek:
korzystaæ z przepisu
nie przekraczaæ maksymalnego ciê¿aru brytfanny;
nie zapomnieæ o wlaniu 1dl zimnej wody na brytfannê
w pozycji 5;
ciasto powinno wyrastaæ w temperaturze pokojowej przez
1 godzinê lub 1,5 godziny, w zale¿noci od temperatury
otoczenia, praktycznie a¿ do podwojenia swojej objêtoci.
Przepis na CHLEB :
1 brytfanna o maks. wadze 1000g, niska pó³ka
2 brytfanny o maks. wadze 1000g, niska i rodkowa pó³ka
Przepis na 1000g ciasta: 600g m¹ki, 360g wody, 11g soli,
25g wie¿ych dro¿d¿y (lub 2 torebki dro¿d¿y w proszku)
Wykonanie:
Wymieszaæ m¹kê z sol¹ w du¿ym naczyniu.
Rozpuciæ dro¿d¿e w lekko ciep³ej wodzie (oko³o 35
stopni).
Zrobiæ do³ek w m¹ce.
Wlaæ dro¿d¿e rozprowadzone w wodzie.
Wyrabiaæ a¿ do uzyskania jednorodnego, lekko kleistego
ciasta, ugniataj¹c je d³oni¹ i sk³adaj¹c przez 10 minut.
Uformowaæ kulê i pozostawiæ do wyroniêcia w
temperaturze pokojowej na 1-1,30 godziny (a¿ do
podwojenia objêtoci ciasta), przykrywaj¹c j¹ foli¹.
Podzieliæ kulê na kilka chlebów.
Umieciæ je na brytfannie na papierze do pieczenia.
Posypaæ chleby m¹k¹.
Wykonaæ naciêcia na chlebach.
nie zapomnieæ o wlaniu 1dl zimnej wody na brytfannê
w pozycji 5; Do czyszczenia zaleca siê wodê i ocet.
Wk³adaæ do zimnego piekarnika.
W³¹czyæ pieczenie
CHLEB
Po zakoñczeniu pieczenia pozostawiæ chleby na
ruszcie a¿ do ca³kowitego wystygniêcia.
37
PL
Programowanie pieczenia
Programowanie jest mo¿liwe dopiero po
wczeniejszym wyborze programu pieczenia.
Programowanie czasu trwania pieczenia
Aby ustawiæ czas trwania pieczenia w trybie rêcznym
:
1. nacisn¹æ kilkakrotnie przycisk
, dopóki nie zapali
siê ikona
oraz pierwsza cyfra na wywietlaczu
CZASÓW;
2. aby ustawiæ godzinê, nale¿y naciskaæ przyciski + i -;
3. ponownie nacisn¹æ przycisk
, dopóki nie zapal¹
siê dwie pozosta³e cyfry na wywietlaczu CZASÓW;
4. aby ustawiæ minuty, nale¿y naciskaæ przyciski + i -;
5. aby potwierdziæ, nale¿y ponownie nacisn¹æ przycisk
;.
6. nacisn¹æ ikonê START/STOP aby uruchomiæ
programowanie;
7. po up³ywie zadanego czasu na wywietlaczu
TEMPERATURA pojawia siê napis END i wydany
zostaje sygna³ akustyczny.
Przyk³ad: jest godzina 9:00 i czas trwania pieczenia
zostaje zaprogramowany na 1 godzinê i 15 minut.
Program zatrzyma siê automatycznie o godzinie
10:15.
Programowanie pieczenia z opónieniem
czasowym.
Programowanie z opónieniem czasowym jest
mo¿liwe dopiero po ustawieniu czasu trwania
pieczenia.
1. Nale¿y postêpowaæ zgodnie z punktami od 1 do 5
opisu programowania czasu pieczenia.
2. nastêpnie naciskaæ przycisk
dopóki nie zaczn¹
migaæ ikona
i dwie cyfry nawywietlaczu CZASÓW;
3. aby ustawiæ godzinê, nale¿y naciskaæ przyciski + i -;
4. ponownie naciskaæ przycisk
, dopóki nie zaczn¹
migaæ dwie pozosta³e cyfry na wywietlaczu
CZASÓW;
5. aby ustawiæ minuty, nale¿y naciskaæ przyciski + i -;
6. aby potwierdziæ, nale¿y ponownie nacisn¹æ przycisk
;.
7. nacisn¹æ ikonê START/STOP aby uruchomiæ
programowanie;
8. po up³ywie zadanego czasu na wywietlaczu
TEMPERATURA pojawia siê napis END i wydany
zostaje sygna³ akustyczny.
Przyk³ad: jest godzina 9:00 i zostaje
zaprogramowany czas trwania pieczenia na 1
godzinê i 15 minut oraz godzina 12:30 jako godzina
zakoñczenia pieczenia.
Program w³¹cza siê automatycznie o godzinie 11:15.
Podwietlone ikony
oraz oznaczaj¹, ¿e zosta³o
ustawione programowanie. Na wywietlaczu CZASÓW
naprzemiennie pojawiaj¹ siê godzina zakoñczenia oraz
czas trwania pieczenia.
Aby anulowaæ ustawiony program nale¿y nacisn¹æ
przycisk START/STOP.
Praktyczne porady dotycz¹ce pieczenia
Podczas pieczenia z wentylatorem nie u¿ywaæ pó³ek
1 i 5: dzia³a na nie bezporednio gor¹ce powietrze, co
mog³oby spowodowaæ przypalenie delikatnych potraw.
Przy programach BARBECUE i GRATIN, szczególnie
jeli s¹ one wykonywane z ro¿nem, ustawiæ blachê w
po³o¿eniu 1, aby zebraæ pozosta³oci po pieczeniu
(sosy i/lub t³uszcze).
WIELOPOZIOMOWY
Wykorzystywaæ pozycje 2 i 4, na pozycji 2 nale¿y
ustawiaæ potrawy wymagaj¹ce wy¿szej temperatury.
Ustawiaæ brytfannê na dole, a ruszt na górze.
BARBECUE
Ustawiæ ruszt w pozycji 3 lub 4, a ¿ywnoæ umieciæ
na rodku rusztu.
Zaleca siê ustawiaæ poziom energii na wartoæ
maksymaln¹. Nie nale¿y siê niepokoiæ, jeli górny
grzejnik nie bêdzie stale w³¹czony: jego prac¹
steruje termostat;
PIZZA
Stosowaæ blachê z lekkiego aluminium, stawiaj¹c j¹
na ruszcie znajduj¹cym siê w wyposa¿eniu
kuchenki.
Korzystanie z brytfanny wyd³u¿a czas pieczenia, a
pizza rzadko jest chrupi¹ca.
W przypadku pizzy z wieloma dodatkami zaleca siê
dodanie mozzarelli dopiero w po³owie pieczenia.
38
PL
Tabela pieczenia
Programy Potrawy Waga (kg)
prowadnic
e standard
prowadnice
Nagrzewanie
Zalecana
temperatura
(°C)
Czas
trwania
pieczenia
(minuty)
Wielopoziomo
wy*
Ciasto biszkoptowe
brytfannie)
Kurczak pieczony + ziemniaki
Makrela
Lasagne
Herbatniki na 2
1+1
1
1
1
2 i 4
2 i 4
2 i 4
1 i 2/3
2
1 lub 2
2
2 i 4
2 i 4
2 i 4
1 i 3
1 i 3
1 i 3
1 i 3
1 i 3
1
1
1
1 i 3
1 i 3
1 i 3
1 i 3
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
220-230
180
170
200-210
190-200
180
190-200
190
190
210
200
20-25
30-35
20-25
65-75
45-50
30-35
35-40
20-25
10-20
20-25
20-30
Barbecue*
Makrele
Sole i m
Filet z dorsza
Warzywa z rusztu
Hamburgery
Tosty (lub chleb opiekany)
modelu)
modelu)
1
0,7
0,7
0,7
0,5
0,8
0,7
nr 4 lub 5
nr 4 lub 6
1
1
4
4
4
4
3 lub 4
4
4
4
4
-
-
3
3
3
3
2 lub 3
3
3
3
3
-
-
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
15-20
10-15
8-10
10-15
15-20
15-20
15-20
10-12
3-5
70-80
70-80
Gratin*
Kurczak z rusztu
M
modelu)
modelu)
1,5
1
1,5
1,5
1
1
1
2
2
-
-
2
2
2
2
2
-
-
2
2
2
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
Nie
210
200
210
210
210
210
210
55-60
30-35
70-80
60-70
60-75
70-80
40-45
Niska
temperatura
Wyrastanie
Podgrzewanie potraw
Pasteryzacja
2 lub 3
2 lub 3
2 lub 3
2 lub 3
2
2
2
2
Nie
Nie
Nie
Nie
-
-
-
-
-
60-90
-
-
Pizza tryb
automatyczny
Pizza (patrz przepis)
1
1
2
2
2
2
Nie
Nie
-
-
23-33
23-33
Chleb tryb
automatyczny
Chleb (patrz przepis) 1 2 2 Nie - 55
Ciasta tryb
automatyczny
1 2 lub 3 2 Nie - 35-55
automatyczny
Pieczenie 1 2 lub 3 2 Nie - 60-80
39
PL
Zalecenia i rodki
ostro¿noci
Urz¹dzenie zosta³o zaprojektowane i wyprodukowane
zgodnie z miêdzynarodowymi normami
bezpieczeñstwa. Poni¿sze zalecenia dotycz¹ zasad
bezpieczeñstwa i nale¿y je uwa¿nie przeczytaæ.
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Niniejsze urz¹dzenie przeznaczone jest do u¿ytku
domowego.
Nie nale¿y instalowaæ urz¹dzenia poza domem,
nawet jeli miejsce to jest zadaszone, poniewa¿
wystawienie urz¹dzenia na dzia³anie deszczu i burz
jest bardzo niebezpieczne.
Przenosz¹c urz¹dzenie nale¿y zawsze korzystaæ z
odpowiednich uchwytów umocowanych po bokach
piekarnika.
Nie dotykaæ urz¹dzenia stoj¹c przy nim boso lub
maj¹c mokre czy wilgotne rêce albo nogi.
Urz¹dzenie s³u¿y do gotowania potraw i powinno
byæ u¿ywane jedynie przez osoby doros³e oraz
zgodnie z zaleceniami zawartymi w niniejszej
instrukcji.
Podczas u¿ytkowania urz¹dzenia elementy
grzejne oraz niektóre czêci drzwi piekarnika
mocno siê nagrzewaj¹. Nale¿y uwa¿aæ, aby nie
dotkn¹æ tych czêci i zwracaæ uwagê, by dzieci
nie zbli¿a³y siê do piekarnika.
Nale¿y uwa¿aæ, aby przewody zasilaj¹ce pozosta³e
urz¹dzenia domowe nie styka³y siê z rozgrzanymi
elementami piekarnika.
Nie zas³aniaæ otworów wentylacyjnych i
odprowadzaj¹cych ciep³o.
Przy otwieraniu drzwi nale¿y trzymaæ uchwyt w
rodkowej czêci: jego boki mog¹ byæ gor¹ce.
Do wyjmowania i wk³adania naczyñ do/z piekarnika
nale¿y zawsze u¿ywaæ rêkawic ochronnych.
Nie wyk³adaæ dna piekarnika foli¹ aluminiow¹.
Nie wk³adaæ materia³ów ³atwopalnych do piekarnika:
jeli urz¹dzenie zosta³oby niespodziewanie
uruchomione, mog³oby siê zapaliæ.
Nie od³¹czaæ wtyczki z gniazdka ci¹gn¹c za kabel:
nale¿y przytrzymaæ wtyczkê.
Nie czyciæ urz¹dzenia ani nie wykonywaæ
czynnoci konserwacyjnych bez uprzedniego
od³¹czenia wtyczki od sieci elektrycznej.
W razie awarii nie nale¿y w ¿adnym wypadku
ingerowaæ w wewnêtrzne mechanizmy urz¹dzenia
próbuj¹c je naprawiæ. Nale¿y skontaktowaæ siê z
Serwisem (patrz Serwis).
Nie stawiaæ ciê¿kich przedmiotów na otwartych
drzwiczkach piekarnika.
Utylizacja
Usuwanie opakowania: nale¿y stosowaæ siê do
lokalnych przepisów, dziêki temu opakowania bêd¹
mog³y zostaæ poddane reutylizacji.
Dyrektywa europejska 2002/96/WE w sprawie
odpadów w postaci urz¹dzeñ elektrycznych oraz
elektronicznych (RAEE) przewiduje, ¿e domowe
urz¹dzenia elektryczne nie mog¹ podlegaæ
zwyk³emu cyklowi zagospodarowywania sta³ych
odpadów miejskich. Zu¿yte urz¹dzenia powinny byæ
gromadzone oddzielnie w celu optymalizacji stopnia
odzysku i recyklingu materia³ów, które zawieraj¹,
oraz aby zapobiec potencjalnym szkodom dla
zdrowia i rodowiska. Symbol przekrelonego kosza
umieszczony na wszystkich produktach przypomina
o obowi¹zku selektywnego gromadzenia tych
odpadów.
W celu uzyskania bli¿szych informacji dotycz¹cych
prawid³owego z³omowania sprzêtu domowego,
u¿ytkownicy mog¹ siê zwróciæ do w³aciwych s³u¿b
miejskich lub do skupuj¹cych go sprzedawców.
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Korzystaj¹c z piekarnika w godzinach od pónego
popo³udnia do pierwszych godzin porannych mo¿na
przyczyniæ siê do zmniejszenia obci¹¿enia zak³adów
energetycznych. Opcje programowania, w
szczególnoci tryb opónione pieczenie (patrz
Programy) i opónione czyszczenie automatyczne
(patrz Konserwacja i utrzymanie), pomagaj¹
zorganizowaæ w ten sposób pracê piekarnika.
Przy programach BARBECUE i GRATIN nale¿y
zawsze piec przy zamkniêtych drzwiczkach: w ten
sposób mo¿na uzyskaæ zarówno lepsze wyniki
pieczenia, jak i znaczn¹ oszczêdnoæ energii
elektrycznej (oko³o 10%).
Nale¿y utrzymywaæ sprawnoæ i czystoæ uszczelek,
tak aby dok³adnie przylega³y do drzwiczek i nie
powodowa³y utraty ciep³a.
40
PL
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Przed ka¿d¹ operacj¹ nale¿y od³¹czyæ urz¹dzenie od
sieci zasilania elektrycznego.
Czyszczenie urz¹dzenia
Czêci zewnêtrzne emaliowane lub ze stali
nierdzewnej oraz uszczelki gumowe mog¹ byæ myte
przy pomocy g¹bki nas¹czonej letni¹ wod¹ i
neutralnym myd³em. Jeli plamy s¹ trudne do
usuniêcia, nale¿y stosowaæ specjalne produkty
przeznaczone do tego typu urz¹dzeñ. Zaleca siê
obfite sp³ukiwanie i dok³adne osuszanie po umyciu.
Nie nale¿y stosowaæ proszków ciernych, ani
substancji wywo³uj¹cych korozjê.
Wnêtrze piekarnika powinno byæ czyszczone po
ka¿dym u¿yciu, gdy jest jeszcze ciep³e. Nale¿y u¿yæ
do tego celu ciep³ej wody i rodka czyszcz¹cego,
sp³ukaæ i osuszyæ miêkk¹ szmatk¹. Unikaæ rodków
ciernych.
Akcesoria mog¹ byæ myte jak zwyk³e sztuæce, tak¿e
w zmywarkach, za wyj¹tkiem prowadnic lizgowych.
Zaleca siê nie spryskiwaæ bezporednio panelu
sterowania rodkami czyszcz¹cymi, lecz myæ go
nas¹czon¹ nimi g¹bk¹
Do mycia urz¹dzenia nie nale¿y nigdy u¿ywaæ
oczyszczaczy parowych lub wysokocinieniowych.
Czyszczenie drzwi
Szybê drzwiczek nale¿y czyciæ przy pomocy g¹bki i
rodków nie ciernych, a nastêpnie osuszyæ miêkk¹
szmatk¹. Nie nale¿y u¿ywaæ szorstkich narzêdzi lub
ostrych, metalowych skrobaków, które mog¹
zarysowaæ powierzchniê i spowodowaæ pêkniêcie
szyby.
Aby dok³adniej wyczyciæ piekarnik mo¿na
zdemontowaæ drzwiczki:
1. otworzyæ szeroko drzwiczki
(patrz rysunek);
2. podnieæ i obróciæ dwignie
znajduj¹ce siê w obu
zawiasach (patrz rysunek);
3. przytrzymaæ drzwiczki za
obie zewnêtrzne krawêdzie,
przymykaj¹c je powoli, lecz nie
ca³kowicie. Przycisn¹æ
blokadyF, a nastêpnie
poci¹gn¹æ drzwi do siebie i
wyj¹æ je z zawiasów (patrz
rysunek). Zamontowaæ
ponownie drzwiczki wykonuj¹c
opisane czynnoci w odwrotnej kolejnoci.
Kontrola uszczelek
Sprawdzaæ okresowo stan uszczelki wokó³ drzwiczek
piekarnika. Gdyby okaza³o siê, ¿e uszczelka jest
uszkodzona, nale¿y siê zwróciæ do najbli¿szego
Centrum Serwisowego (patrz Serwis). Nie nale¿y
u¿ywaæ piekarnika do chwili zakoñczenia naprawy.
Wymiana ¿arówki
W celu wymiany ¿arówki w piekarniku:
1. Zdj¹æ szklan¹ pokrywê przy pomocy rubokrêtu.
2. Wykrêciæ ¿arówkê i wymieniæ j¹ na podobn¹: moc
15 W, trzonek E 14.
Ponownie za³o¿yæ szklan¹ pokrywê, zwracaj¹c uwagê
na w³aciwe umieszczenie uszczelki (patrz rysunek).
Konserwacja i utrzymanie
F
F
41
PL
Monta¿ zestawu prowadnic lizgowych
Aby zamontowaæ prowadnice lizgowe:
1. Nale¿y zdj¹æ obie
ramy, wyjmuj¹c je z
rozpórek A (patrz
rysunek).
2. Wybraæ poziom, na
którym zostanie
umieszczona
prowadnica lizgowa.
Zwracaj¹c uwagê na to,
w któr¹ stronê jest
wyci¹gana prowadnica,
nale¿y umieciæ na
ramie najpierw zaczep
B, a nastêpnie zaczep
C.
3. Zamocowaæ obie
ramy wraz z
zamontowanymi
prowadnicami w
odpowiednich otworach
znajduj¹cych siê na
ciankach piekarnika
(patrz rysunek). Otwory
dla lewej ramy znajduj¹
siê na górze, natomiast
dla ramy prawej na dole.
4. Na koñcu nale¿y wstawiæ ramy do rozpórek A.
Prowadnic lizgowych nie nale¿y umieszczaæ w
pozycji 5.
D
A
B
C
Prowadnica
lewa
Prowadnica
prawa
Kierunek
wyciągania
42
PL
Uwaga:
Urz¹dzenie wyposa¿one jest w automatyczny system diagnostyczny do wykrywania ewentualnych usterek. Usterki
sygnalizowane s¹ na wywietlaczu poprzez komunikaty typu: ER z podanymi numerami.
W takich przypadkach konieczna jest interwencja serwisu technicznego.
Przed skontaktowaniem siê z Serwisem nale¿y:
Sprawdziæ czy usterki nie da siê usun¹æ samodzielnie;
Ponownie uruchomiæ program i sprawdziæ czy problem nie zosta³ rozwi¹zany;
W przeciwnym wypadku skontaktowaæ siê z Autoryzowanym Serwisem Technicznym.
Nigdy nie nale¿y siê zwracaæ do nieautoryzowanych techników.
Nale¿y podaæ:
komunikat widoczny na wywietlaczu TEMPERATURA
Model urz¹dzenia (Mod.)
Numer seryjny (S/N)
Te ostatnie informacje mo¿na znaleæ na tabliczce znamionowej umieszczonej na urz¹dzeniu.
Serwis Techniczny
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56

Whirlpool F 1012.1 IX instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla