wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa electrolux 5
Wskazówki dotycz¹ce
bezpieczeñstwa
5
Urz¹dzenie to odpowiada
nastêpuj¹cym Dyrektywom UE:
– 73/23/EWG z dnia 19.02.1973
(Dyrektywa dot. niskiego napiêcia)
– 89/336/EWG z dnia 03.05.1989
(Dyrektywa dot. kompatybilnoœci
elektromagnetycznej ³¹cznie z jej
nowelizacj¹ 92/31/EWG)
– 93/68/EWG z dnia 22.07.1993
(Dyrektywa dot. znaku jakoœci UE-
znaku CE).
Bezpieczeñstwo urz¹dzeñ
elektrycznych
• Pod³¹czenie urz¹dzenia mo¿e
wykonaæ tylko uprawniony
specjalista.
• W przypadku zak³óceñ lub uszkodzeñ
urz¹dzenia: wykrêciæ lub wy³¹czyæ
bezpieczniki.
• Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ
przeprowadzane tylko przez
specjalistê. Niefachowe naprawy
mog¹ spowodowaæ powa¿ne
niebezpieczeñstwa. W przypadku
koniecznoœci naprawy nale¿y zwróciæ
siê do naszego serwisu lub do
sprzedawcy.
Bezpieczeñstwo dzieci
• Ma³ych dzieci nie nale¿y nigdy
pozostawiaæ bez opieki w pobli¿u
w³¹czonego urz¹dzenia.
• Urz¹dzenie jest wyposa¿one w
blokadê zabezpieczaj¹ca przed
dzieæmi.
Bezpieczeñstwo w trakcie
u¿ytkowania
• Urz¹dzenie to mo¿na stosowaæ
jedynie w typowych warunkach
domowego gotowania, sma¿enia,
pieczenia potraw.
• Proszê zachowaæ ostro¿noœæ przy
pod³¹czaniu urz¹dzeñ elektrycznych
do gniazdek w pobli¿u urz¹dzenia.
Przewody pod³¹czeniowe nie mog¹
przebiegaæ pod gor¹cymi
drzwiczkami piekarnika.
• Ostrze¿enie: Niebezpieczeñstwo
oparzenia! W trakcie pracy wnêtrze
piekarnika nagrzewa siê.
• Ostrze¿enie: W trakcie gotowania
na parze w ¿adnym wypadku nie
wolno otwieraæ drzwiczek
piekarnika. Wydobywaj¹ca siê para
mog³aby uszkodziæ meble. Proszê
unikaæ bezpoœredniego kontaktu z
wydobywaj¹c¹ siê par¹.
• Je¿eli stosujecie Pañstwo w
piekarniku produkty zawieraj¹ce
alkohol, to ewentualnie mo¿e pojawiæ
siê ³atwopalna mieszanka alkoholu i
powietrza. W takim przypadku nale¿y
ostro¿nie otworzyæ drzwiczki. Proszê
przy tym unikaæ kontaktu z ¿arem,
iskr¹ lub ogniem.
Wskazówka odnoœnie akrylamidu
Wed³ug najnowszych danych
naukowych intensywne zrumienianie
(w trakcie obróbki termicznej)
artyku³ów spo¿ywczych, szczególnie
w przypadku produktów
zawieraj¹cych skrobiê, mo¿e
stanowiæ zagro¿enie dla zdrowia
wywo³ane przez akrylamid. Dlatego
te¿ zalecamy pieczenie w mo¿liwie
niskich temperaturach i niezbyt
intensywne zrumienianie potraw.