I
RO
CZ
GB
SK H RUS BG
PL
ZGODNOÆ Z PRZEPISAMI HIGIENY ¯YWIENIA
Wnêtrze ch³odziarki nale¿y czêsto czyciæ, stosuj¹c ³agodny detergent, który nie
powoduje utleniania czêci metalowych, a nastêpnie wyp³ukaæ je roztworem wody i soku
cytrynowego, bia³ego octu lub dowolnego rodka dezynfekuj¹cego nadaj¹cego siê do
ch³odziarki.
Sp³ukaæ wnêtrze i wytrzeæ miêkk¹ szmatk¹.
Nie stosowaæ produktów rysuj¹cych powierzchniê.
Przed w³o¿eniem artyku³ów ¿ywnociowych do ch³odziarki nale¿y zdj¹æ ich opakowania (np.
kartonowe pude³ka jogurtów).
Aby unikn¹æ wzajemnego zanieczyszczenia ¿ywnoci oraz zapewniæ jej w³aciwe
przechowywanie, nale¿y przestrzegaæ kilku prostych wskazówek:
Artyku³y ¿ywnociowe nale¿y opakowywaæ oddzielnie, co pozwoli unikn¹æ ich wzajemnego
zanieczyszczania siê.
Nale¿y myæ rêce: przed kontaktem z ¿ywnoci¹ i kilkakrotnie w czasie przygotowywania
potraw, jeli wymaga to kontaktu z ró¿nymi artyku³ami po kolei, oraz naturalnie po
przygotowaniu, a przed spo¿yciem, zgodnie z normami higieny ¿ywienia.
Nie nale¿y ponownie u¿ywaæ naczyñ kuchennych (drewnianych ³y¿ek, desek do krojenia),
jeli nie zosta³y umyte po u¿yciu.
Nale¿y odczekaæ, a¿ ugotowana potrawa ca³kowicie ostygnie przed w³o¿eniem jej do
ch³odziarki (np. zupy).
Napoje nale¿y przechowywaæ w zamkniêtych pojemnikach.
Aby nie dopuciæ do wzrostu temperatury wewn¹trz ch³odziarki, nale¿y ograniczyæ
czêstotliwoæ otwierania drzwiczek i w ¿adnym przypadku nie pozostawiaæ ch³odziarki
otwartej d³u¿ej ni¿ jest to absolutnie konieczne.
Artyku³y ¿ywnociowe nale¿y uk³adaæ w taki sposób, aby umo¿liwiæ swobodn¹ cyrkulacjê
powietrza.
Nie nale¿y umieszczaæ ¿ywnoci w bezporednim kontakcie z tyln¹ ciank¹ komory
ch³odziarki.
PRZECHOWYWANIE ARTYKU£ÓW ¯YWNOCIOWYCH W CH£ODZIARCE
Umieciæ ka¿dy artyku³ ¿ywnociowy w najodpowiedniejszej strefie:
Strefa umiarkowana: Napoje, mas³o, sosy gotowe i domowe, sery warzone, wie¿e owoce i
warzywa.
Strefa ch³odna: Produkty nabia³owe, desery przygotowane z mleka, t³uszcze, serki wie¿e.
Strefa najch³odniejsza: Miêso, drób, ryby, miêso na zimno, potrawy gotowe, wymieszane
sa³atki, desery przygotowane z jajek lub mietany, ugotowany makaron, tarta/placek/ciasto na
pizzê, pó³produkty i sery przygotowane z surowego mleka, gotowe do u¿ycia warzywa
sprzedawane w plastikowych torbach i ogólnie wszystkie wie¿e produkty oznaczone dat¹
przydatnoci do spo¿ycia z podan¹ temperatur¹ przechowywania +4°C lub poni¿ej.
Nastêpuj¹ce tabele zosta¹y umieszczone jedynie w celu orientacyjnym. Dalsze
informacje o czêciach uraz¹dzenia mo¿na znaleæ w instrukcjach obs³ugi.
STREFA
NAJCH£ODNIEJSZA
NO FROST
Printed in Italy 02/03
5019 106 00424/A
1pl00424a.fm Page 2 Wednesday, February 26, 2003 9:58 AM