Polar ARC 5550 instrukcja

Typ
instrukcja
I
RO
CZ
GB
SK H RUS BG
PL
KONTROLA TEMPERATURY I INNE U¯YTECZNE WSKAZÓWKI
NAJCH£ODNIEJSZA STREFA W CH£ODZIARCE
Symbol z boku wskazuje najch³odniejsz¹
strefê w ch³odziarce.
Strefa ta znajdujê siê zazwyczaj miêdzy
szufladami na owoce i warzywa (na dole) a
symbolem lub kratk¹ znajduj¹c¹ siê o tej
samej wysokoci (u góry).
Aby utrzymaæ temperaturê w tej strefie,
nale¿y uwa¿aæ, aby nie zmieniaæ po³o¿enia
pó³ki.
Najch³odniejsza strefa nie jest oznaczona w ch³odziarkach z systemem wymuszonego
nadmuchu, w których temperatura jest jednakowa wewn¹trz ca³ej ch³odziarki.
WSKANIK TEMPERATURY
Aby zapewniæ optymaln¹ regulacjê
temperatury, ch³odziarka zosta³a
wyposa¿ona we wskanik temperatury, który
pozwala na kontrolowanie redniej
temperatury w najch³odniejszej strefie.
WA¯NE: Wskanik przeznaczony jest do
pracy jedynie z tym typem ch³odziarki. Nie
nale¿y stosowaæ go w ¿adnym innym
typie ch³odziarki (najch³odniejsza strefa
nie jest taka sama) ani do jakichkolwiek
innych celów.
Jeli ch³odziarka posiada komorê do przechowywania, wskanik temperatury umieszczony
jest wewn¹trz komory.
SPRAWDZANIE TEMPERATURY W NAJCH£ODNIEJSZEJ STREFIE
Gdy ch³odziarka przepracuje ju¿ co najmniej 24 godziny, mo¿na dokonywaæ rutynowych
kontroli, aby upewniæ siê, ¿e temperatura w najch³odniejszej strefie jest w³aciwa, oraz w
razie potrzeby wyregulowaæ termostat zgodnie z instrukcj¹ u¿ytkowania (rozdzia³
"Regulacja temperatury").
Temperatura wewn¹trz ch³odziarki zale¿y od ró¿nych czynników, takich jak temperatura
otoczenia w pomieszczeniu, iloæ przechowywanej ¿ywnoci oraz czêstotliwoci
otwierania drzwiczek. Czynniki te nale¿y uwzglêdniæ przy nastawianiu urz¹dzenia.
Aby utrzymaæ prawid³ow¹ temperaturê
wewn¹trz urz¹dzenia, nale¿y sprawdzaæ, czy
wskanik jest zawsze zielony.
Jeli wskanik zmieni barwê na czarn¹,
temperatura jest zbyt wysoka; w takim
przypadku nale¿y zmieniæ ustawienie
termostatu i odczekaæ 12 godzin przed
ponownym sprawdzeniem wskanika.
Jeli w³o¿ono wie¿¹ ¿ywnoæ lub drzwiczki
by³y otwarte przez jaki czas, normalnym
zjawiskiem jest, ¿e wskanik ma barwê
czarn¹.
OK
W³aciwe
ustawienie
Temperatura zbyt
wysoka, wyreguluj
termostat
1pl00424a.fm Page 1 Wednesday, February 26, 2003 9:58 AM
I
RO
CZ
GB
SK H RUS BG
PL
ZGODNOÆ Z PRZEPISAMI HIGIENY ¯YWIENIA
Wnêtrze ch³odziarki nale¿y czêsto czyciæ, stosuj¹c ³agodny detergent, który nie
powoduje utleniania czêci metalowych, a nastêpnie wyp³ukaæ je roztworem wody i soku
cytrynowego, bia³ego octu lub dowolnego rodka dezynfekuj¹cego nadaj¹cego siê do
ch³odziarki.
Sp³ukaæ wnêtrze i wytrzeæ miêkk¹ szmatk¹.
Nie stosowaæ produktów rysuj¹cych powierzchniê.
Przed w³o¿eniem artyku³ów ¿ywnociowych do ch³odziarki nale¿y zdj¹æ ich opakowania (np.
kartonowe pude³ka jogurtów).
Aby unikn¹æ wzajemnego zanieczyszczenia ¿ywnoci oraz zapewniæ jej w³aciwe
przechowywanie, nale¿y przestrzegaæ kilku prostych wskazówek:
Artyku³y ¿ywnociowe nale¿y opakowywaæ oddzielnie, co pozwoli unikn¹æ ich wzajemnego
zanieczyszczania siê.
Nale¿y myæ rêce: przed kontaktem z ¿ywnoci¹ i kilkakrotnie w czasie przygotowywania
potraw, jeli wymaga to kontaktu z ró¿nymi artyku³ami po kolei, oraz naturalnie po
przygotowaniu, a przed spo¿yciem, zgodnie z normami higieny ¿ywienia.
Nie nale¿y ponownie u¿ywaæ naczyñ kuchennych (drewnianych ³y¿ek, desek do krojenia),
jeli nie zosta³y umyte po u¿yciu.
Nale¿y odczekaæ, a¿ ugotowana potrawa ca³kowicie ostygnie przed w³o¿eniem jej do
ch³odziarki (np. zupy).
Napoje nale¿y przechowywaæ w zamkniêtych pojemnikach.
Aby nie dopuciæ do wzrostu temperatury wewn¹trz ch³odziarki, nale¿y ograniczyæ
czêstotliwoæ otwierania drzwiczek i w ¿adnym przypadku nie pozostawiaæ ch³odziarki
otwartej d³u¿ej ni¿ jest to absolutnie konieczne.
Artyku³y ¿ywnociowe nale¿y uk³adaæ w taki sposób, aby umo¿liwiæ swobodn¹ cyrkulacjê
powietrza.
Nie nale¿y umieszczaæ ¿ywnoci w bezporednim kontakcie z tyln¹ ciank¹ komory
ch³odziarki.
PRZECHOWYWANIE ARTYKU£ÓW ¯YWNOCIOWYCH W CH£ODZIARCE
Umieciæ ka¿dy artyku³ ¿ywnociowy w najodpowiedniejszej strefie:
Strefa umiarkowana: Napoje, mas³o, sosy gotowe i domowe, sery warzone, wie¿e owoce i
warzywa.
Strefa ch³odna: Produkty nabia³owe, desery przygotowane z mleka, t³uszcze, serki wie¿e.
Strefa najch³odniejsza: Miêso, drób, ryby, miêso na zimno, potrawy gotowe, wymieszane
sa³atki, desery przygotowane z jajek lub mietany, ugotowany makaron, tarta/placek/ciasto na
pizzê, pó³produkty i sery przygotowane z surowego mleka, gotowe do u¿ycia warzywa
sprzedawane w plastikowych torbach i ogólnie wszystkie wie¿e produkty oznaczone dat¹
przydatnoci do spo¿ycia z podan¹ temperatur¹ przechowywania +4°C lub poni¿ej.
Nastêpuj¹ce tabele zosta¹y umieszczone jedynie w celu orientacyjnym. Dalsze
informacje o czêciach uraz¹dzenia mo¿na znaleæ w instrukcjach obs³ugi.
STREFA
NAJCH£ODNIEJSZA
NO FROST
Printed in Italy 02/03
5019 106 00424/A
1pl00424a.fm Page 2 Wednesday, February 26, 2003 9:58 AM
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Polar ARC 5550 instrukcja

Typ
instrukcja