Aeg-Electrolux CG6400 (EAST) Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi
o
131
o
VážSzanowni klienci!
Prosimy o dok³adne przeczytanie tej
instrukcji obs³ugi. A w szczególnoœci
wskazówek dotycz¹cych
bezpieczeñstwa u¿ytkowania!
Instrukcjê obs³ugi nale¿y
przechowywaæ w celu korzystania z
niej w przysz³oœci lub przekazania jej
ewentualnemu nastêpnemu
u¿ytkownikowi tego urz¹dzenia.
Spis treœci
1 Opis rysunku 132
1.1 Widok z przodu (rys. 1) 132
1.2 Widok od przodu przy otwartych
drzwiczkach serwisowych (rys. 2) 132
1.3 Panel obs³ugi (rys. 3) 132
2 Kawa i kawa espresso 133
3 Zasady bezpieczeñstwa 133
4 Przegl¹d punktów menu 135
5 Tryb menu 135
6 Pierwsze uruchomienie 135
6.1 Ustawienie i pod³¹czenie
urz¹dzenia 135
6.2 Nape³nianie wod¹ 136
6.3 Nape³nianie pojemnika na
kawê ziarnist¹ 136
6.4 Pierwsze w³¹czenie 136
6.5 W³¹czanie urz¹dzenia 137
6.6 Wy³¹czanie urz¹dzenia 138
6.7 Ustawianie twardoœci wody 138
7 Przygotowywanie naparu
z kawy ziarnistej 139
7.1 Co zrobiæ, aby kawa by³a bardziej
gor¹ca: 140
7.2 Wykonywanie p³ukania 141
8 Przygotowywanie wiêkszej
iloœci fili¿anek za pomoc¹
funkcji dzbanka 141
9 Przygotowywanie naparu z
kawy sypkiej 142
10 Spienianie mleka 143
10.1Czyszczenie dyszy 144
11 Przygotowywanie gor¹cej
wody 145
12 Ustawianie stopnia mielenia 145
13 Ustawienia menu 145
13.1Ustawianie jêzyka 145
13.2Ustawianie temperatury kawy 146
13.3Ustawianie czasu wy³¹czenia 146
13.4Nastawiæ program dla dzbanka
(moc kawy i iloϾ dla dzbanka) 147
13.5Ustawianie programu przyrz¹dzania
kawy (programowanie wlewanej
iloœci) 148
13.6Sprawdzenie liczby zamówionych
kaw, liczby zamówionych dzbanków
i liczby operacji usuwania kamienia
(statystyka) 148
13.7Przywracanie ustawieñ fabrycznych
urz¹dzenia (Reset)149
14 Czyszczenie i konserwacja 149
14.1Regularne czyszczenie 149
14.2Opró¿nianie pojemnika na fusy 150
14.3Czyszczenie m³ynka 150
14.4Czyszczenie komory zaparzania 151
14.5Wykonywanie programu usuwania
kamienia 151
15 Zamawianie wyposa¿enia
dodatkowego 153
16 Co zrobiæ, je¿eli na
wyœwietlaczu pojawi siê
nastêpuj¹cy komunikat… 153
17 Problemy, które mo¿na
samodzielnie rozwi¹zaæ
przed wezwaniem serwisu 154
18 Dane techniczne 156
19 Utylizacja 157
o
132
1 Opis rysunku
1.1 Widok z przodu (rys. 1)
A Kratka ociekowa
B Dzbanek podtrzymuj¹cy ciep³o
C Wy³¹cznik g³ówny (z ty³u urz¹dzenia)
D Wylot kawy o regulowanej wysokoœci
E Panel obs³ugi (patrz rys. 3)
F Pokrywa pojemnika na kawê ziarnist¹
G Pokrywa pojemnika na mielon¹ kawê
H Ogrzewana podstawka na fili¿ankê
J Rurka obrotowa na parê i gor¹c¹
wodê
K Dysza parowa (zdejmowana)
L Czêœæ wewnêtrzna dyszy parowej
(zdejmowana)
M Przycisk do otwierania drzwiczek
serwisowych
N Pojemnik na wodê ze znakiem
poziomu Max (wyjmowany)
O Podstawka ociekowa z p³ywakiem
(wyjmowana)
1.2 Widok od przodu przy
otwartych drzwiczkach
serwisowych (rys. 2)
P Drzwiczki serwisowe (otwarte)
Q Pojemnik na fusy (wyjmowany)
R Pó³ka obrotowa
S Zaparzacz
T Prze³¹cznik zmiany stopnia mielenia
U Pojemnik na kawê ziarnist¹
V Miarka
W Otwór wsypowy na zmielon¹ kawê
X Tabliczka znamionowa (spód
urz¹dzenia)
Y Odkamieniacz w p³ynie
Z Pasek testowy
1.3 Panel obs³ugi (rys. 3)
a Pokrêt³o „Moc kawy / kawa mielona”
b Pokrêt³o „Wielkoœæ fili¿anki”
c Wyœwietlacz
d Przycisk „1 fili¿anka kawy”
W trybie menu przycisk ten s³u¿y do
przegl¹dania menu („<”)
e Przycisk „2 fili¿anki kawy”
W trybie menu przycisk ten s³u¿y do
przegl¹dania menu („>”)
f Przycisk „Para”
W trybie menu przycisk ten s³u¿y do
potwierdzania punktu menu („OK”)
g Przycisk „MENU”
W trybie menu przycisk ten s³u¿y do
powrotu do ostatniego poziomu bez
wprowadzania zmian („ESC”)
h Przycisk „W³./Wy³.”
j Rurka obrotowa na parê i gor¹c¹
wodê
k Przycisk „Dzbanek”
o
133
2 Kawa i kawa espresso
Zasada dzia³ania tego automatu do
kawy gwarantuje bardzo prost¹ ob-
s³ugê, zarówno przy przyrz¹dzaniu
kawy, jak i konserwacji i pielêgnacji
urz¹dzenia.
Znakomity i indywidualnie dobrany
smak kawy dziêki
systemowi wstêpnego zaparzania:
temu, ¿e przed w³aœciwym zaparza-
niem zmielona kawa zostaje zwil¿ona,
aby wydobyæ ca³y jej aromat,
indywidualnemu doborowi iloœci wody
– od ma³ych, „krótkich” fili¿aneczek
espresso po du¿e, „d³ugie” fili¿anki
kawy z piank¹,
indywidualnemu wyborowi temperatu-
ry wody zaparzaj¹cej kawê,
mo¿liwoœci wyboru pomiêdzy normal-
nym a mocnym naparem kawy,
stopniowi mielenia dostosowanemu
do stopnia wypra¿enia kawy,
a nawet dziêki gwarantowanej „pian-
kowej koronie” Crema, która dla
znawców kawy espresso czyni j¹
jedyn¹ w swoim rodzaju.
Ponadto: Czas zaparzania zmielonej
kawy jest w przypadku kawy espresso
znacznie krótszy ni¿ w przypadku
zwyczajnego zaparzania kawy z u¿y-
ciem filtra. Dziêki temu do naparu
przechodzi mniej goryczy, co czyni
kawê espresso znacznie ³agodniejsz¹!
3 Zasady bezpieczeñstwa
1
Bezpieczeñstwo tego urz¹dzenia od-
powiada ogólnie stosowanym przepi-
som technicznym i zasadom dotycz¹-
cym bezpieczeñstwa sprzêtu. Jednak
jako producent tego urz¹dzenia zale-
camy szczególnie stosowanie siê do
poni¿szych zasad bezpieczeñstwa.
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Sprzêt ten mo¿na pod³¹czaæ tylko do
Ÿród³a zasilania, którego napiêcie jest
zgodne z podanym na tabliczce zna-
mionowej (patrz: spód urz¹dzenia)!
Chroniæ przewód zasilaj¹cy przed sty-
kaniem siê z gor¹cymi elementami
urz¹dzenia.
Wtyczka przewodu zasilaj¹cego nigdy
nie powinna byæ wyjmowana z gniazd-
ka przez poci¹ganie za przewód!
Nie w³¹czaæ urz¹dzenia w przypadku,
gdy:
przewód zasilaj¹cy jest
uszkodzony lub
na obudowie widaæ wyraŸne œlady
uszkodzenia.
Wtyczkê przewodu zasilaj¹cego w³¹-
czaæ do gniazda tylko wtedy, gdy
urz¹dzenie jest wy³¹czone.
Urz¹dzenie nie jest przeznaczone dla
osób (w tym dzieci), które z powodu
braku doœwiadczenia lub stosownej
wiedzy nie s¹ w stanie zapewniæ bez-
piecznego u¿ytkowania, ani te¿ dla
osób (w tym dzieci) niepe³nospraw-
nych fizycznie, sensorycznie lub umy-
s³owo, chyba ¿e osoby te zosta³y od-
powiednio poinstruowane, jak nale¿y
poprawnie obchodziæ siê z urz¹dze-
niem i by³y od pocz¹tku nadzorowane
przez osoby sprawuj¹ce nad nimi
opiekê.
Zagro¿enie dla dzieci
Nigdy nie nale¿y pozostawiaæ w³¹-
czonego sprzêtu bez nadzoru;
nale¿y zachowaæ szczególn¹
ostro¿noœæ w obecnoœci dzieci!
o
134
Materia³ów opakowaniowych, np.
worków foliowych, nie nale¿y odda-
waæ dzieciom do zabawy.
Bezpieczeñstwo w trakcie
u¿ytkowania
Uwaga! Otwór wyp³ywu kawy, dy-
sza parowa i tacka na fili¿anki s¹
podczas pracy urz¹dzenia gor¹ce.
Nale¿y chroniæ przed dostêpem
do nich dzieci!
Uwaga! Niebezpieczeñstwo popa-
rzenia podczas wyp³ywu pary!
Wyp³ywaj¹ca gor¹ca woda,
wzglêdnie gor¹ca para wodna,
mo¿e spowodowaæ poparzenie.
Dyszê parow¹ nale¿y w³¹czaæ tyl-
ko wtedy, gdy znajduje siê pod ni¹
jakiœ pojemnik.
Nie wolno podgrzewaæ par¹ ¿adnych
³atwopalnych p³ynów!
Urz¹dzenie mo¿na u¿ywaæ tylko
wtedy, gdy znajduje siê w nim woda!
Pojemnik na wodê wype³niaæ tylko
zimn¹ wod¹,
nigdy wod¹ gor¹c¹,
mlekiem ani innymi p³ynami.
Maksymalne wype³nienie pojemnika
wynosi ok. 1,8 litra.
Do pojemnika na kawê ziarnist¹
wsypywaæ tylko palon¹ kawê – nie
wsypywaæ kawy mro¿onej ani
kawy z dodatkiem cukru! Z kawy
ziarnistej nale¿y usun¹æ wszelkie
obce cia³a.
Nieprzestrzeganie tych
zasad spowoduje uniewa¿nienie
gwarancji.
Do pojemnika na kawê sypk¹ wsypy-
waæ tylko kawê mielon¹.
Nie pozostawiaæ bez potrzeby w³¹-
czonego urz¹dzenia.
Nie nara¿aæ urz¹dzenia na wp³yw
warunków pogodowych.
W przypadku koniecznoœci zastoso-
wania przed³u¿acza u¿ywaæ wy³¹cz-
nie przed³u¿aczy dostêpnych w hand-
lu, o przekroju co najmniej 1,5 mm
2
.
Aby unikn¹æ zagro¿enia, osoby
o ograniczonej sprawnoœci motorycz-
nej nigdy nie powinny korzystaæ
z urz¹dzenia bez nadzoru.
Urz¹dzenie u¿ywaæ tylko z za³o¿o-
n¹ podstawk¹ ociekow¹, pojemni-
kiem na fusy i kratk¹ ociekow¹!
Bezpieczeñstwo podczas
czyszczenia i konserwacji
Stosowaæ siê do wskazówek dotycz¹-
cych czyszczenia i usuwania
kamienia.
Przed rozpoczêciem czynnoœci kon-
serwacyjnych i czyszczenia wy³¹czyæ
urz¹dzenie i wyj¹æ wtyczkê z sieci!
Nie zanurzaæ urz¹dzenia w wodzie.
Dyszê wylotu pary czyœciæ tylko
wtedy, gdy urz¹dzenie jest wy³¹czo-
ne, zimne i nie pod ciœnieniem!
Czêœci urz¹dzenia nie czyœciæ w zmy-
warce do naczyñ.
Nie wlewaæ wody do m³ynka,
po-
niewa¿ spowoduje to jego uszko-
dzenie.
Urz¹dzenia nie wolno samodzielnie
rozkrêcaæ ani naprawiaæ. Niefachowa
naprawa mo¿e spowodowaæ powa¿-
ne zagro¿enia dla u¿ytkownika.
Elektryczne urz¹dzenia mog¹ byæ na-
prawiane wy³¹cznie przez przeszko-
lony personel!
W przypadku koniecznoœci naprawy,
w tym wymiany kabla zasilaj¹cego,
nale¿y zwróciæ siê do
punktu sprzeda¿y, w którym urz¹-
dzenie zosta³o zakupione lub
do serwisu firmy AEG/Electrolux.
W przypadku niezgodnego z prze-
znaczeniem lub niew³aœciwego
u¿ytkowania urz¹dzenia produ-
cent nie udziela gwarancji, ani nie
ponosi odpowiedzialnoœci za
ewentualne szkody – równie¿
wtedy, gdy program odkamienia-
nia nie by³ wykonywany zaraz po
pojawieniu siê na wyœwietlaczu
komunikatu „USUNĄĆ KAMIEŃ!
zgodnie z zaleceniami niniejszej
instrukcji obs³ugi.
o
135
4 Przegl¹d punktów menu
Poni¿ej przedstawiono przegl¹d
punktów menu, za pomoc¹ których
mo¿na zmieniaæ ustawione fabrycz-
nie parametry urz¹dzenia, zapamiêty-
waæ nowe ustawienia oraz urucha-
miaæ programy i odczytywaæ informa-
cje. Szczegó³owe omówienie tych
menu znajdzie siê w dalszej czêœci
tej instrukcji obs³ugi.
Menu „
WYBIERZ JĘZYK
Na wyœwietlaczu mog¹ byæ wyœwiet-
lane informacje w ró¿nych jêzykach
(do wyboru).
Menu „
TWARDOŚĆ WODY
Programowanie stopnia twardoœci
u¿ywanej wody 1 (miêkka) i 4
(bardzo twarda).
Ustawienie fabryczne:
4 (bardzo twarda).
Menu „
TEMPERATURA
Programowanie temperatury kawy:
NISKA, ŒREDNIA i WYSOKA.
Ustawienie fabryczne: WYSOKA.
Menu „
AUTO CZAS
WYŁĄCZENIA
Programowanie czasu wy³¹czenia
urz¹dzenia od 1 godziny do 3 godzin.
Ustawienie fabryczne:
1 h (1 godzina).
Menu „
PROGRAM DZBANKA
Programowanie iloœci nape³nienia
(wielkoœci fili¿anki) i iloœci zmielo-
nej kawy dla fili¿anek przyrz¹dza-
nych w dzbanku.
Menu „
PROGRAM KAWY
Dopasowanie iloœci nape³nienia do
wielkoœci fili¿anki (fili¿anka espresso,
ma³a fili¿anka, œrednia fili¿anka, du¿a
fili¿anka, kubek).
Menu „
USUWANIE KAMIENIA
Uruchamianie programu odkamienia-
nia urz¹dzenia.
Menu „
STATYSTYKA
Liczba przyrz¹dzonych fili¿anek, licz-
ba dzbanków z 4, 6, 8 lub 10 fili¿an-
kami i liczba wykonanych operacji
usuwania kamienia.
Menu „
PRZYWRÓĆ USTAW
POCZ
Przywracanie ustawieñ fabrycznych
po dokonanych zmianach paramet-
rów urz¹dzenia.
5 Tryb menu
Naciskaj¹c przycisk „Menu” mo¿na
przejϾ do trybu menu. W trybie
menu przyciski „1 fili¿anka kawy”
, „2 fili¿anki kawy” , „Para”
i „MENU” s³u¿¹ do nawigacji. Dana
funkcja jest podana na wyœwietlaczu
nad przyciskiem (rys. 5):
<
” („1 fili¿anka kawy” ) i „
>
” („2
fili¿anki kawy” ) umo¿liwiaj¹ prze-
gl¹danie menu.
OK
” („Para” ) potwierdzenie
punktu menu.
ESC
” („MENU”) – powrót do ostat-
niego poziomu menu bez wprowa-
dzania zmian.
6 Pierwsze uruchomienie
6.1 Ustawienie i pod³¹czenie
urz¹dzenia
Do ustawienia nale¿y wybraæ odpo-
wiednie, poziome, stabilne, niepod-
grzewane, suche miejsce na wodo-
odpornym pod³o¿u.
1
Nale¿y zwróciæ uwagê na dobr¹ wen-
tylacjê. Po bokach i za urz¹dzeniem
nale¿y zachowaæ wolne miejsce min.
5 cm, a nad urz¹dzeniem min. 20 cm.
Urz¹dzenia nie wolno wstawiaæ do
pomieszczeñ, w których mo¿e wyst¹-
piæ temperatura równa lub ni¿sza od
0 °C (urz¹dzenie mo¿e ulec uszko-
dzeniu z powodu zamarzniêcia
wody).
1
Uwaga! W przypadku wniesienia
urz¹dzenia z zimna do ciep³ego po-
mieszczenia nale¿y odczekaæ ok.
2 godzin przed w³¹czeniem go!
Zalecane jest umieszczenie odpo-
wiedniej podk³adki pod urz¹dzeniem,
o
136
aby unikn¹æ uszkodzeñ spowodowa-
nych rozpryskiwaniem.
0 Urz¹dzenie nale¿y pod³¹czaæ wy³¹cz-
nie do gniazdka z uziemieniem. Nie
u¿ywaæ gniazdek bez uziemienia.
6.2 Nape³nianie wod¹
Przed ka¿dym w³¹czeniem nale¿y
upewniæ siê, czy w pojemniku na
wodê znajduje siê woda i uzupe³niæ
go w razie potrzeby. Urz¹dzenie po-
trzebuje wody przy ka¿dym w³¹czeniu
i wy³¹czeniu do przeprowadzenia
automatycznego p³ukania.
0 Wyj¹æ pojemnik na wodê (rys. 6).
Przed wyjêciem pojemnika na wodê
nale¿y obróciæ dyszê parow¹ do
œrodka urz¹dzenia, poniewa¿ w prze-
ciwnym razie nie bêdzie mo¿na wyj¹æ
pojemnika.
0 Do pojemnika nalaæ œwie¿ej, zimnej
wody. Nie wlewaæ wiêcej wody, ni¿
do poziomu znaku MAX.
3
Nape³niaæ pojemnik tylko zimn¹
wod¹. Nie wlewaæ do pojemnika
innych p³ynów, np. wody mineralnej
lub mleka.
0 W³o¿yæ pojemnik na wodê na swoje
miejsce (rys. 6). Wcisn¹æ mocno
pojemnik, aby zawór pojemnika wody
otworzy³ siê.
3
Aby zawsze uzyskiwaæ aromatyczn¹
kawê, nale¿y:
zmieniaæ codziennie wodê w pojemni-
ku na wodê,
co najmniej raz w tygodniu oczyœciæ
pojemnik podczas normalnego zmy-
wania (nie w zmywarce do naczyñ).
Nastêpnie op³ukaæ czyst¹ wod¹.
6.3 Nape³nianie pojemnika na
kawê ziarnist¹
0 Odchyliæ pokrywê pojemnika na
kawê i wype³niæ go œwie¿¹ kaw¹ ziar-
nist¹ (rys. 7). Nastêpnie zamkn¹æ
pokrywê.
1
Uwaga! Nale¿y upewniæ siê, czy do
pojemnika na kawê nie dosta³y siê
¿adne cia³a obce, np. kamyki.
Uszkodzenia m³ynka
spowodowane przez cia³a obce
nie podlegaj¹ gwarancji.
3
Fabrycznie m³ynek jest ustawiony na
œredni stopieñ gruboœæ mielenia.
W razie potrzeby ustawienie to mo¿-
na zmieniæ. Wskazówki dotycz¹ce
zmiany stopnia gruboœci mielenia
znajduj¹ siê poni¿ej „Ustawianie
stopnia mielenia”, strona 145.
1
Stopieñ gruboœci mielenia mo¿e
byæ zmieniony tylko podczas mie-
lenia. Regulacja przy zatrzyma-
nym m³ynku mo¿e spowodowaæ
uszkodzenie automatu do kawy.
3
Automat do kawy zosta³ sprawdzony
przez producenta. Do tego celu u¿yta
zosta³a kawa, a wiêc w m³ynku mog¹
znajdowaæ siê jej pozosta³oœci.
Gwarantujemy, ¿e Pañstwa automat
jest nowy.
6.4 Pierwsze w³¹czenie
Przy pierwszym w³¹czeniu urz¹dzenia
procedura automatycznego w³¹cze-
nia bêdzie kontynuowana dopiero po
wybraniu ¿¹danego jêzyka komunika-
tów.
0 W³¹czyæ urz¹dzenie za pomoc¹ wy-
³¹cznika g³ównego znajduj¹cego siê
z ty³u urz¹dzenia (rys. 8).
Na wyœwietlaczu pojawi siê tekst
NACIŚNIJ MENU, ABY WYBRAĆ
POLSKI” we wszystkich mo¿liwych
jêzykach.
0 Proszê poczekaæ, a¿ pojawi siê ¿¹da-
ny jêzyk. Nastêpnie, w celu potwier-
dzenia, nacisn¹æ i przytrzymaæ przy-
cisk „Menu” (rys. 4), a¿ na wyœwietla-
czy pojawi siê komunikat
ZAINSTALOWANO POLSKI”.
3
Po pierwszym uruchomieniu urz¹dze-
nia jêzyk mo¿na dowolnie zmieniaæ –
patrz „Ustawianie jêzyka”,
strona 145.
Po wybraniu jêzyka na wyœwietlaczu
pojawi siê komunikat „NAPEŁNIJ
POJEMNIK!”.
o
137
0 Nape³niæ pojemnik na wodê – patrz
„Nape³nianie wod¹”, strona 136.
0 W³o¿yæ pojemnik na wodê na swoje
miejsce (rys. 6). Wcisn¹æ mocno po-
jemnik, aby zawór pojemnika wody
otworzy³ siê.
Na wyœwietlaczu pojawi siê teraz
komunikat:
PRZEKRĘĆ POKRĘTŁO”.
0 Nale¿y przekrêciæ dyszê pary na
zewn¹trz i podstawiæ fili¿ankê
(rys. 9).
0 Przekrêciæ pokrêt³o pary i gor¹cej
wody do oporu w stronê przeciwn¹
do ruchu wskazówek zegara na po-
zycjê (rys. 10).
Po kilku sekundach z dyszy wyciek-
nie nieco wody i pojawi siê wskaŸnik
postêpu. Gdy w fili¿ance bêdzie ok.
30 ml wody, wskaŸnik postêpu bê-
dzie pe³ny, a na wyœwietlaczu pojawi
siê komunikat „PRZEKRĘĆ
POKRĘTŁO”.
0 Przekrêciæ pokrêt³o pary i gor¹cej
wody do oporu w stronê zgodn¹ z ru-
chem wskazówek zegara na pozycjê
(rys. 10), aby zakrêciæ wyp³yw
wody.
Na wyœwietlaczu pojawi siê teraz ko-
munikat „WYŁĄCZANIE…
PROSZĘ CZEKAĆ” i nast¹pi wy³¹-
czenie urz¹dzenia.
0 Nape³niæ pojemnik kaw¹ ziarnist¹ –
patrz „Nape³nianie pojemnika na
kawê ziarnist¹”, strona 136.
1
Uwaga! Aby dzia³anie by³o prawid³o-
we, nie wolno wsypywaæ kawy mielo-
nej, mro¿onej, kawy z cukrem ani
¿adnych innych substancji, poniewa¿
mog¹ one uszkodziæ urz¹dzenie.
0 W³¹czyæ przycisk „W³./Wy³.” na
panelu obs³ugi (rys. 11).
W górnym wierszu wyœwietlacza
pojawi siê komunikat „PODGRZE-
WANIE...” a w dolnym wierszu
wskaŸnik postêpu ze wskazaniem
procentu
 40%” infor-
muj¹cym o postêpie podgrzewania.
Po zakoñczeniu podgrzewania na
urz¹dzeniu w górnym wierszu pojawi
siê komunikat:
PŁUKANIE”, a w dolnym wierszu
pojawi siê wskaŸnik postêpu ze
wskazaniem procentu
 40%”.
Nast¹pi automatyczne p³ukanie (tro-
chê gor¹cej wody wyp³ynie z wylotu
na kawê do podstawki ociekowej).
Urz¹dzenie poka¿e teraz ustawienia
podstawowe, tzn. w górnym wierszu
wyœwietlacza wielkoœæ fili¿anki, a
w dolnym - moc kawy, np.:
ŚREDNIA FILIŻANKA
NORMALNY AROMAT”.
6.5 W³¹czanie urz¹dzenia
Przed ka¿dym w³¹czeniem nale¿y
upewniæ siê, czy w pojemniku na
wodê znajduje siê woda i uzupe³niæ
go w razie potrzeby. Urz¹dzenie po-
trzebuje przy ka¿dym w³¹czeniu i
wy³¹czeniu wody do przeprowadze-
nia automatycznego p³ukania.
0 W³¹czyæ urz¹dzenie za pomoc¹
przycisku „W³./Wy³” (rys. 11).
3
Bezpoœrednio po w³¹czeniu urz¹dze-
nie ustawia siê samoczynnie. Daj¹ce
siê wtedy s³yszeæ szmery s¹ normal-
nym objawem.
3
Podczas podgrzewania (ok. 120 se-
kund) na wyœwietlaczu w górnym
wierszu pojawi siê komunikat
PODGRZEWANIE…”, a w dolnym
– wskaŸnik postêpu ze wskazaniem
procentu
 40%
informuj¹cy o postêpie podgrze-
wania.
Po zakoñczeniu podgrzewania na
urz¹dzeniu w górnym wierszu pojawi
siê komunikat:
PŁUKANIE”, a w dolnym wierszu
pojawi siê wskaŸnik postêpu ze
wskazaniem procentu
 40%”.
Nast¹pi automatyczne p³ukanie
(trochê gor¹cej wody wyp³ynie z
o
138
wylotu na kawê do podstawki
ociekowej).
Urz¹dzenie jest teraz gotowe do
pracy. Na wyœwietlaczu pojawi siê
wskazanie zgodne z ostatnio wybra-
nym trybem pracy.
6.6 Wy³¹czanie urz¹dzenia
0 Wy³¹czyæ urz¹dzenie za pomoc¹
przycisku „W³./Wy³” (rys. 11).
Urz¹dzenie wykona operacjê p³uka-
nia (wyœwietlacz:„PŁUKANIE
PROSZĘ CZEKAĆ”), a nastêpnie
wy³¹czy siê.
3
Je¿eli urz¹dzenie nie bêdzie przez
d³u¿szy czas u¿ywane, to po wy³¹cze-
niu przyciskiem „W³./Wy³.” nale¿y do-
datkowo wy³¹czyæ wy³¹cznik g³ówny
znajduj¹cy siê w tylnej czêœci urz¹-
dzenia (rys. 8).
6.7 Ustawianie twardoœci wody
Po pierwszym uruchomieniu lub przy
zmianie jakoœci wody, urz¹dzenie
nale¿y ustawiæ na w³aœciwy stopieñ
twardoœci wody, odpowiadaj¹cy stop-
niowi twardoœci wody z lokalnego
ujêcia. W tym celu nale¿y u¿yæ do³¹-
czonych do urz¹dzenia pasków do
oceny stopnia twardoœci wody lub
zasiêgn¹æ informacji u lokalnego
dostawcy.
Okreœlenie stopnia twardoœci
wody
0 Zanurzyæ pasek testowy na ok. 1 se-
kundê w zimnej wodzie. Strz¹sn¹æ
nadmiar wody i okreœliæ stopieñ twar-
doœci wody na podstawie liczby za-
barwionych na ró¿owo pól.
Brak lub jedno ró¿owe pole:
stopieñ twardoœci 1,
woda miêkka
do 1,24 mmol/l, wzgl.
do 7° w niemieckiej skali
twardoœci wody, wzgl.
do 12,6° we francuskiej skali
twardoœci wody
Dwa ró¿owe pola:
stopieñ twardoœci 2,
woda œrednio twarda
do 2,5 mmol/l, wzgl.
do 14° w niemieckiej skali
twardoœci wody, wzgl.
do 25,2° we francuskiej skali
twardoœci wody
Trzy ró¿owe pola:
stopieñ twardoœci 3,
woda twarda
do 3,7 mmol/l, wzgl.
do 21° w niemieckiej skali
twardoœci wody, wzgl.
do 37,8° we francuskiej skali
twardoœci wody
Cztery ró¿owe pola:
stopieñ twardoœci 4,
woda bardzo twarda
ponad 3,7 mmol/l, wzgl.
ponad 21° w niemieckiej skali
twardoœci wody, wzgl.
ponad 37,8° we francuskiej skali
twardoœci wody
Nastawianie i zapamiêtanie okre-
œlonego stopnia twardoœci wody
Mo¿na ustawiæ 4 stopnie twardoœci
wody. Urz¹dzenie jest ustawione
fabrycznie na stopieñ twardoœci 4.
0 Nacisn¹æ przy w³¹czonym urz¹dzeniu
przycisk „Menu” (rys. 4). Pojawi siê
punkt menu „WYBIERZ JĘZYK”.
0 Naciskaæ przyciski przegl¹dania
menu „<” lub „>” (rys. 5) tak czêsto,
a¿ pojawi siê punkt menu
TWARDOŚĆ WODY”.
0 Wybraæ ten punkt menu, naciskaj¹c
przycisk „OK” (rys. 5).
Na wyœwietlaczu pojawi siê aktualne
ustawienie, np. „TWARDOŚĆ
WODY 4”.
0 Naciskaæ przyciski przegl¹dania
menu „<” lub „>” (rys. 5), tak czêsto,
a¿ pojawi siê ¿¹dany stopieñ twar-
doœci.
0 Wybraæ ten punkt menu, naciskaj¹c
przycisk „OK” (rys. 5).
o
139
Je¿eli przycisk „OK” nie zostanie wci-
œniêty, urz¹dzenie po ok. 120 sekun-
dach automatycznie powróci do trybu
przygotowania kawy bez zapisywania
wprowadzonych ustawieñ.
3
o
140
0 Nalewanie kawy mo¿na zawsze za-
koñczyæ wczeœniej poprzez ponowne
naciœniêcie przycisku „1 fili¿anka”
lub „2 fili¿anki” lub obrócenie
pokrêt³em „Wielkoœæ fili¿anki”
(rys. 13) w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara, w kierunku
„Fili¿anka espresso”.
0 Po zakoñczeniu nalewania kawy
mo¿na zwiêkszyæ jej iloœæ naciskaj¹c
przycisk „1 fili¿anka” , który nale-
¿y przytrzymaæ, a¿ nalana zostanie
¿¹dana iloœæ kawy (przycisk trzeba
przycisn¹æ przed 100-procentowym
nape³nieniu siê wskaŸnika postêpu.
Mo¿na te¿ obróciæ pokrêt³em „Wiel-
koœæ fili¿anki” (rys. 13) w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zega-
ra, w kierunku „Kubek”.
Po kilku sekundach urz¹dzenie bê-
dzie znowu gotowe do pracy i przy-
rz¹dzania nastêpnej kawy. Na wy-
œwietlaczu edytowane bêdzie ostat-
nio wybrane ustawienie przyrz¹dza-
nia kawy.
3
Je¿eli kawa wyp³ywa kroplami, nie-
pe³nym strumieniem lub za szybko,
lub te¿ œmietanka nie ma oczekiwa-
nego smaku, nale¿y zmieniæ ustawie-
nie stopnia mielenia – patrz „Usta-
wianie stopnia mielenia”, strona 145
3
Je¿eli na wyœwietlaczu pojawi siê ko-
munikat „NAPEŁNIJ POJEMNIK!”,
nale¿y nape³niæ pojemnik na wodê,
aby automat móg³ przyrz¹dziæ kawê.
(Normaln¹ sytuacj¹ jest to, ¿e komu-
nikat ten pojawia siê, gdy w pojemni-
ku znajduje siê jeszcze trochê wody.)
3
Gdy na wyœwietlaczu pojawi siê ko-
munikat „OPRÓŻNIJ POJEMNIK NA
FUSY”, pojemnik jest pe³ny i musi
zostaæ opró¿niony oraz wyczysz-
czony – patrz „Opró¿nianie pojemni-
ka na fusy”, strona 150. Komunikat
ten wyœwietlany jest do czasu
wyczyszczenia pojemnika na fusy.
Automat nie mo¿e wtedy przyrz¹dzaæ
kawy.
3
Podczas nalewania kawy nie wolno
wyjmowaæ pojemnika na wodê. Je¿eli
zostanie on wyjêty, automat nie mo¿e
dalej przyrz¹dzaæ kawy. W celu od-
powietrzenia automatu do kawy nale-
¿y obróciæ pokrêt³o pary i gor¹cej
wody maksymalnie w kierunku prze-
ciwnym do ruchu wskazówek zegara
na pozycjê , aby woda wyp³ywa³a
z dyszy pary przez kilka sekund.
3
Przy pierwszym uruchomieniu urz¹-
dzenia zadowalaj¹cy rezultat wyst¹pi
po przyrz¹dzeniu przynajmniej 4-5
kaw.
7.1 Co zrobiæ, aby kawa by³a
bardziej gor¹ca:
Aby przyrz¹dziæ ma³¹ fili¿ankê
(poni¿ej 60 ml) kawy zaraz po w³¹-
czeniu automatu, do podgrzania
fili¿anek nale¿y wykorzystaæ gor¹-
c¹ wodê z p³ukania.
W odpowiednim menu nale¿y na-
stawiæ wy¿sz¹ temperaturê kawy –
patrz „Ustawianie temperatury
kawy”, strona 146.
Jeœli wtedy, gdy urz¹dzenie by³o
w³¹czone, przez d³u¿szy czas nie
by³a przygotowywana kawa, przed
nastêpnym przygotowaniem nale¿y
wykonaæ p³ukanie ekspresu w celu
podgrzania zaparzacza. Wybraæ
funkcjê p³ukania w odpowiednim
menu (patrz „Wykonywanie p³uka-
nia”, strona 141). Spuœciæ wodê
do miski ociekowej. Wodê t¹
mo¿na równie¿ wykorzystaæ do
podgrzania fili¿anki u¿ywanej do
kawy. W takim przypadku
wystarczy spuœciæ gor¹c¹ wodê do
fili¿anki (a nastêpnie wylaæ).
Nie u¿ywaæ zbyt grubych, niepod-
grzanych fili¿anek, poniewa¿
poch³aniaj¹ one du¿o ciep³a.
Podgrzewaæ fili¿anki, p³ucz¹c je
ciep³¹ wod¹ lub stawiaj¹c je na co
najmniej 20 minut na ogrzewan¹
podstawkê na fili¿anki (H) w³¹czo-
nego automatu do kawy.
o
141
7.2 Wykonywanie p³ukania
P³ukanie umo¿liwia nagrzanie zapa-
rzacza i wylotu kawy.
P³ukanie trwa tylko kilka sekund.
0 Nacisn¹æ przycisk „Menu” (rys. 4).
Pojawi siê punkt menu „WYBIERZ
JĘZYK”.
0 Naciskaæ przyciski przegl¹dania
menu „<” lub „>” (rys. 5) tak czêsto,
a¿ pojawi siê punkt menu
PŁUKANIE”.
0 Wybraæ ten punkt menu, naciskaj¹c
przycisk „OK” (rys. 5). Na wyœwietla-
czu pojawi siê komunikat
PŁUKANIE” i wskaŸnik postêpu ze
wskazaniem procentu
 40%”.
Po zakoñczeniu p³ukania urz¹dzenia
wraca automatycznie do trybu przy-
rz¹dzania kawy.
8 Przygotowywanie
wiêkszej iloœci fili¿anek
za pomoc¹ funkcji
dzbanka
Za pomoc¹ tej funkcji mo¿na auto-
matycznie przygotowaæ wiêksz¹
iloœæ fili¿anek bezpoœrednio do
dzbanka ze stali szlachetnej,
który podtrzymuje ciep³o: Mielenie,
porcjowanie, ugniatanie, wstêpne
zaparzanie, zaparzanie i wyrzucanie
zu¿ytych fusów kawy odbywa siê tak
samo, jak opisano w poprzednim
rozdziale.
Urz¹dzenie jest nastawione fabrycz-
nie na œredni¹ wielkoœæ fili¿anki i nor-
maln¹ moc kawy. Preferowan¹ wiel-
koœæ fili¿anki i moc kawy mo¿na na-
stawiæ zgodnie z opisem w p. „Nasta-
wiæ program dla dzbanka (moc kawy
i iloœæ dla dzbanka)”, strona 147.
0 Odchyliæ pokrywkê dzbanka stalo-
wego w pozycjê zdejmowania (rys.
17) i zdj¹æ pokrywkê. Wyp³ukaæ
dzbanek i pokrywkê.
0 Po³o¿yæ pokrywkê w pozycji wylewa-
nia (rys. 18) na dzbanku i podstawiæ
go pod wylot kawy (D). Wylot kawy
musi byæ przesuniêty ca³kowicie do
góry, aby mo¿na by³o wsun¹æ
dzbanek.
Na wyœwietlaczu pojawi¹ siê komuni-
katy „NAPEŁNIJ POJEMNIKI NA
ZIARNA I WODĘ, OPR. POJ. NA
FUSY, OK”, które przypominaj¹ o
podstawowych czynnoœciach nie-
zbêdnych do przygotowania serii
kaw.
0 Sprawdziæ, czy pojemnik na wodê
jest pe³ny, czy w pojemniku na ziarna
jest doϾ kawy, a pojemnik na fusy
jest pusty. Nacisn¹æ przycisk „OK
(rys. 5).
Na wyœwietlaczu w górnym wierszu
znajduje siê moc kawy nastawiona
w menu „Dzbanek”, np. „DZBANEK
B. ŁAGODNA”. W dolnym wierszu
pojawi¹ siê przyciski „<” lub „>” oraz
liczba fili¿anek, jaka ma byæ przy-
gotowana do dzbanka, np.
«< > 4».
3
Aby zmieniæ moc i iloœæ kawy dla
funkcji dzbanka, nale¿y postêpowaæ
tak, jak opisano w p. „Nastawiæ pro-
gram dla dzbanka (moc kawy i iloϾ
dla dzbanka)”, strona 147.
0 W razie potrzeby za pomoc¹ przyci-
sków „<” lub „>” w krokach po 2 fili-
¿anki nastawiæ iloœæ fili¿anek, która
ma byæ przygotowana do dzbanka
(4, 6, 8, 10 fili¿anek).
3
Je¿eli w ci¹gu kilku sekund nie zosta-
nie przyciœniêty ¿aden przycisk, urz¹-
dzenie zaproponuje na wyœwietlaczu
nastêpny krok: „WYBIERZ ILOŚĆ
FILIŻANEK I NACIŚNIJ PRZYCISK
DZBANEK”.
0 Po wybraniu ¿¹danej iloœci fili¿anek
nale¿y j¹ potwierdziæ naciskaj¹c przy-
cisk „Dzbanek” (rys. 19).
Wyœwietlacz wskazuje wskaŸnik po-
stêpu i wskazanie procentu
 40%” infor-
muj¹cy o stanie parzenia.
o
142
Gdy wskaŸnik postêpu jest wype³nio-
ny, a wskazanie procentu osi¹gnie
100%, urz¹dzenie zakoñczy parzenie
i wróci automatycznie do trybu przy-
rz¹dzania kawy.
0 Nale¿y teraz wyj¹æ dzbanek i za-
mkn¹æ pokrywkê (rys. 20), aby kawa
by³a ciep³a przez jak najd³u¿szy czas.
3
Je¿eli iloœæ wsypanej kawy ziarnistej
nie wystarcza na dokoñczenie ¿¹da-
nej funkcji, urz¹dzenie przerwie ope-
racjê i bêdzie czekaæ na uzupe³nienie
ziarna w pojemniku i wciœniêcie przy-
cisku „Dzbanek” (rys. 19).
Je¿eli przyk³adowo ma byæ przyrz¹-
dzonych 8 fili¿anek, a ziarna starczy
tylko na 6, to urz¹dzenie przygotuje 6
fili¿anek, a nastêpnie wstrzyma pra-
cê. Nale¿y wtedy wsypaæ ziarno do
pojemnika, a nastêpnie nacisn¹æ
przycisk „Dzbanek” (rys. 19).
Nastêpnie urz¹dzenie przygotuje
tylko ostatnie 2 fili¿anki, aby wyko-
nana by³a zadana iloœæ 8 sztuk fili-
¿anek.
Je¿eli iloœæ wody w pojemniku nie
wystarcza na dokoñczenie ¿¹danej
funkcji, lub pojemnik na fusy jest pe³-
ny, to urz¹dzenie przerywa aktualn¹
operacjê. W celu nape³nienia pojem-
nika na wodê lub opró¿nienia pojem-
nika na fusy nale¿y wyj¹æ dzbanek.
W tym momencie aktualny program
zostanie przerwany. Po usuniêciu
przyczyny zak³ócenia program wyma-
ga ponownego uruchomienia. Nale¿y
przy tym uwzglêdniæ iloœæ kawy, która
jest ju¿ w dzbanku, aby dzbanek nie
zosta³ przepe³niony.
9 Przygotowywanie naparu
z kawy sypkiej
Korzystaj¹c z tej funkcji mo¿na przy-
gotowaæ napar z kawy ju¿ zmielonej,
na przyk³ad z kawy pozbawionej
kofeiny.
1
Uwaga! Nale¿y upewniæ siê, czy
w pojemniku na kawê sypk¹ nie po-
zosta³y resztki kawy z poprzedniego
parzenia i czy nie dosta³y siê tam
¿adne cia³a obce. Otwór na kawê
sypk¹ nie jest przeznaczony do prze-
chowywania zapasu kawy; kawa
z tego otworu musi dostaæ siê bezpo-
œrednio do komory zaparzania.
0 Obróciæ pokrêt³o „Moc kawy / kawa
mielona” (rys. 21) w ¿¹dan¹ pozycjê
(1 fili¿anka) lub (2 fili¿anki),
aby wybraæ funkcjê z u¿yciem kawy
sypkiej, mielonej. Wtedy m³ynek jest
wy³¹czony. Urz¹dzenie wskazuje np.
FILIŻANKA ESPRESSO
MIELONA 1 FILIŻANKA”.
0 Otworzyæ pokrywê otworu kawy syp-
kiej i nasypaæ œwie¿o zmielonej kawy
(rys. 22).
U¿ywaæ do tego celu miarki dostar-
czonej wraz z urz¹dzeniem. Nie wsy-
pywaæ nigdy wiêcej kawy, ni¿ 2 p³a-
skie miarki, poniewa¿ w przeciwnym
razie urz¹dzenie nie przyrz¹dzi kawy,
albo zmielona kawa zostanie rozsy-
pana po urz¹dzeniu i zanieczyœci go,
albo te¿ kawa bêdzie nalewana
kroplami i pojawi siê komunikat
ZBYT DROBNO ZMIELONA
USTAW INT. MIELENIA
I PRZEKRĘĆ POKRĘTŁO”.
Nie wsypywaæ zmielonej kawy pod-
czas parzenia. Kawê sypk¹ do zapa-
rzenia nastêpnej fili¿anki wsypaæ do-
piero po zakoñczeniu zaparzania po-
przedniej, gdy urz¹dzenie jest po-
nownie gotowe. Nie wsypywaæ zmie-
lonej kawy do wy³¹czonego urz¹dze-
nia, poniewa¿ wtedy zostanie ona
rozsypana w jego wnêtrzu.
1
U¿ywaæ wy³¹cznie kawy mielonej
przeznaczonej do parzenia w auto-
matach Espresso. Otwór ten nie jest
przeznaczony na kawê ziarnist¹, roz-
puszczaln¹, zamro¿one lub wysuszo-
ne produkty typu instant ani inne
proszki do przygotowywania napo-
jów. Zbyt mia³ko zmielona kawa
mo¿e spowodowaæ zapchanie urz¹-
dzenia.
o
143
3
W razie zapchania otworu wsypo-
wego (wskutek obecnoœci wilgoci
w urz¹dzeniu lub dlatego, ¿e wsypa-
no wiêcej ni¿ 2 miarki zmielonej
kawy) nale¿y go przepchaæ za
pomoc¹ no¿a lub uchwytu ³y¿eczki
(rys. 23). Nastêpnie wyj¹æ zaparzacz
i wyczyœciæ go razem z automatem
wsposób opisany w p. „Czyszczenie
komory zaparzania”, strona 151.
0 Zamkn¹æ pokrywê.
3
Je¿eli w ci¹gu kilku sekund po wy-
braniu funkcji „mielona kawa” nie
zostanie naciœniêty ¿aden przycisk,
urz¹dzenie zaproponuje na wyœwie-
tlaczu kolejny krok: „NACIŚNIJ
PRZYCISK 1 FILIŻANKA LUB 2
FILIŻANKI”.
0 Wybraæ ¿¹dan¹ wielkoœæ fili¿anki za
pomoc¹ pokrêt³a „Wielkoœæ fili¿anki”
(rys. 13). Na wyœwietlaczu pojawi siê
wybrana wielkoœæ fili¿anki.
0 Nacisn¹æ przycisk „1 fili¿anka kawy”
, aby przyrz¹dziæ 1 fili¿ankê, lub
„2 fili¿anki” aby przyrz¹dziæ 2 fili-
¿anki.
Rozpoczyna siê proces przygotowa-
nia kawy.
3
Aby po przyrz¹dzeniu kawy ponow-
nie powróciæ do trybu pracy z u¿y-
ciem kawy ziarnistej, nale¿y obróciæ
pokrêt³em „Moc kawy / kawa mielo-
na” (rys. 21) na dowolne ustawienie
(praca m³ynka bêdzie znowu
mo¿liwa).
10 Spienianie mleka
Wytworzon¹ parê mo¿na zastosowaæ
do spieniania mleka i do podgrzewa-
nia p³ynów. Poniewa¿ do wytworzenia
pary potrzebna jest wy¿sza tempera-
tura ni¿ do zaparzania kawy, urz¹dze-
nie ma tryb wytwarzania pary.
3
Aby otrzymaæ jedn¹ porcjê kawy
cappuccino, nale¿y wype³niæ wiêksz¹
fili¿ankê do 1/2 lub 2/3 kaw¹
espresso i dodaæ spienione mleko.
1
Uwaga! Niebezpieczeñstwo poparze-
nia podczas wyp³ywu pary! Wyp³ywa-
j¹ca gor¹ca woda, wzglêdnie gor¹ca
para wodna, mo¿e spowodowaæ po-
parzenie. Dlatego dyszê wyp³ywu
pary nale¿y w³¹czyæ dopiero wtedy,
gdy jest ca³kowicie zanurzona
wmleku.
0 Aby wytworzyæ parê, nacisn¹æ przy-
cisk „Para” (rys. 24).
Na wyœwietlaczu w górnym wierszu
pojawi siê komunikat „PODGRZE-
WANIE...”, a w dolnym wierszu
wskaŸnik postêpu i wskazanie pro-
centu „
 40%”.
Po zakoñczeniu nagrzewania na
wyœwietlaczu pojawi siê komunikat
PARA”. Urz¹dzenie jest gotowe do
spieniania mleka.
3
Je¿eli przez kilka sekund po pojawie-
niu siê komunikatu „PARA” nie zo-
stanie wykonana ¿adna czynnoœæ,
urz¹dzenie zaproponuje na wyœwie-
tlaczu nastêpny krok; wyœwietlaj¹c
w górnym wierszu komunikat
PARA”, a w dolnym „PRZEKRĘĆ
POKRĘTŁO PARY”.
3
Jeœli funkcja wytwarzania pary nie
jest u¿ywana d³u¿ej ni¿ 2 minuty,
urz¹dzenie prze³¹cza siê automatycz-
nie w tryb przygotowywania kawy.
3
Aby unikn¹æ zmieszania pozosta³oœci
wody z mlekiem podczas spieniania,
nale¿y wczeœniej spuœciæ wodê.
W tym celu nale¿y umieœciæ naczynie
pod dysz¹ wylotu pary i obracaæ po-
krêt³o pary i gor¹cej wody (rys. 9)
odpowiednio d³ugo w po³o¿enie ,
a¿ do ustawienia siê pary. Nastêpnie
obróciæ prze³¹cznik obrotowy z po-
wrotem w po³o¿enie .
0 Nalaæ chude, zimne mleko do ku-
beczka pasuj¹cego do wstawienia
pod dyszê wylotu pary.
3
Mleko powinno byæ dobrze sch³odzo-
ne. Równie¿ kubeczek na mleko po-
winien byæ ch³odny, najlepiej stalowy,
nie p³ukany uprzednio w ciep³ej
wodzie.
o
144
0 Odchyliæ dyszê wylotu pary na ze-
wn¹trz i trzymaæ kubeczek pod ni¹
tak, ¿e otwór dyszy jest lekko zanu-
rzony w mleku (rys. 25).
1
Uwaga! Niebezpieczeñstwo zanie-
czyszczenia dyszy wylotu pary przez
zaschniête mleko. Nale¿y zwracaæ
uwagê na to, aby dyszy wylotu pary
nie zanurzaæ zbyt g³êboko w mleku.
Otwór wlotu powietrza w górnej czê-
œci dyszy nie mo¿e byæ przykryty mle-
kiem. W przeciwnym razie mleko
mo¿e byæ zassane do dyszy i spowo-
dowaæ jej zanieczyszczenie.
0 Obróciæ pokrêt³o pary i gor¹cej wody
(rys. 9) na pozycjê . Na wyœwie-
tlaczu pojawi siê komunikat doty-
cz¹cy przebiegu wytwarzania pary
(„PARA”). Rozpocznie siê spienianie
mleka.
3
Aby pianka mleka by³a bardziej kre-
mowa, nale¿y poruszaæ naczyniem
powoli z do³u do góry. Spienianie
nale¿y kontynuowaæ co najmniej tak
d³ugo, a¿ mleko podwoi swoj¹
objêtoœæ.
3
Zaleca siê, aby nie nagrzewaæ pary
przez d³u¿ej ni¿ 2 minuty bez przerwy.
0 Aby zakoñczyæ spienianie, obróciæ
pokrêt³o pary i gor¹cej wody (rys. 9)
na pozycjê i wyj¹æ naczynie. Na
wyœwietlaczu ponownie pojawi siê
komunikat dotycz¹cy gotowoœci przy-
gotowania pary „PARA
PRZEKRĘĆ POKRĘTŁO PARY”).
1
Uwaga! Niebezpieczeñstwo poparze-
nia przez pryskaj¹ce, gor¹ce mleko!
Wyp³yw pary nale¿y wy³¹czyæ, zanim
odstawi siê spod niego kubeczek ze
spienionym mlekiem.
0 Aby zakoñczyæ tryb przygotowywania
pary, nacisn¹æ przycisk „Para” (rys.
24) lub poczekaæ oko³o 120 sekund,
a¿ urz¹dzenie prze³¹czy siê automa-
tycznie w tryb przygotowywania
kawy, a na wyœwietlaczu pojawi siê
komunikat „PROSZĘ CZEKAĆ”.
Teraz urz¹dzenie jest znowu gotowe
do przygotowywania kawy, a na wy-
œwietlaczu pojawi siê ostatnio wybra-
ne ustawienie.
0 W ka¿dym przypadku po zakoñcze-
niu spieniania nale¿y jeszcze raz
krótko wypuœciæ trochê gor¹cej wody
z dyszy, obracaj¹c pokrêt³o pary i go-
r¹cej wody (rys. 6) na pozycjê .
Ta czynnoœæ jest niezbêdna, aby
zapobiec zaschniêciu resztek mleka
w dyszy i zapchaniu jej. Nale¿y u¿yæ
w tym celu odpowiedniego naczynia.
Podczas tej procedury na wyœwietla-
czu pojawi siê komunikat „GORĄCA
WODA”.
0 Nastêpnie nale¿y ponownie obróciæ
pokrêt³o na pozycjê , na wyœwietla-
czu pojawi siê ostatnio wybrane usta-
wienie.
10.1 Czyszczenie dyszy
Wa¿ne: Ze wzglêdu na higienê zale-
ca siê, aby opisane poni¿ej czynno-
œci powtarzaæ za ka¿dym razem po
spienieniu mleka. W ten sposób mo¿-
na zapobiec osadzaniu siê mleka we
wnêtrzu dyszy.
0 Obróciæ pokrêt³o pary i gor¹cej wody
w kierunku zgodnym z ruchem wska-
zówek zegara do oporu na pozycjê
. Poczekaæ kilka minut, a¿ dysza
ostygnie.
0 Nastêpnie chwyciæ rurkê obrotow¹ za
czarny uchwyt i otworzyæ zamkniêcie
bagnetowe dyszy, obracaj¹c delikat-
nie w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara. Œci¹gn¹æ dyszê
w dó³ (rys. 26).
0 Œci¹gn¹æ wewnêtrzn¹ czêœæ dyszy
w dó³ z rurki.
0 Wymyæ dyszê i wewnêtrzn¹ czêœæ
ciep³a wod¹.
0 Sprawdziæ, czy dwa otwory zaznaczo-
ne na rys. 27 nie s¹ zatkane. W razie
potrzeby nale¿y je przetkaæ ig³¹ i
oczyœciæ.
0 Zamontowaæ ponownie wewnêtrzn¹
czêœæ, nasuwaj¹c j¹ ostro¿nie na
rurkê.
o
145
0 Zamontowaæ ponownie dyszê, nasu-
waj¹c i obracaj¹c j¹ w kierunku prze-
ciwnym do ruchu wskazówek zegara.
11 Przygotowywanie gor¹cej
wody
Gor¹c¹ wodê mo¿na u¿ywaæ do pod-
grzewania fili¿anek i do przygotowy-
wania gor¹cych napojów, np. herbaty
lub gotowych zup w proszku.
1
Uwaga! Niebezpieczeñstwo poparze-
nia podczas wyp³ywu gor¹cej wody!
Wyp³ywaj¹ca gor¹ca woda mo¿e
spowodowaæ poparzenie. Przed w³¹-
czeniem wyp³ywu gor¹cej wody nale-
¿y pod otworem wyp³ywu ustawiæ od-
powiednie naczynie.
0 Ustawiæ naczynie pod otworem wy-
p³ywu gor¹cej wody.
0 Obróciæ pokrêt³o pary i gor¹cej wody
na pozycjê (rys. 10).
Rozpocznie siê przygotowywanie
gor¹cej wody; na wyœwietlaczu
pojawi siê komunikat „GORĄCA
WODA”.
3
Zaleca siê, aby nie nagrzewaæ gor¹-
cej wody przez d³u¿ej ni¿ 2 minuty
bez przerwy.
0 Po pobraniu gor¹cej wody obróciæ
pokrêt³o pary i gor¹cej wody z po-
wrotem na pozycjê (rys. 10) i
wyj¹æ naczynie.
12 Ustawianie stopnia
mielenia
Fabrycznie m³ynek jest ustawiony na
œredni stopieñ gruboœæ mielenia.
Je¿eli kawa jest podawana za szybko
lub za wolno (kroplami), to podczas
mielenia mo¿na zmieniæ stopieñ mia³-
koœci.
1
Stopieñ gruboœci mielenia mo¿e
byæ zmieniony tylko podczas mie-
lenia. Regulacja przy zatrzyma-
nym m³ynku mo¿e spowodowaæ
uszkodzenie automatu do kawy.
0 Stopieñ mielenia ustawia siê za po-
moc¹ pokrêt³a (rys. 2, T) (rys. 12).
Je¿eli kawa wyp³ywa kroplami lub
nieca³kowicie, nale¿y wykonaæ
jeden obrót pokrêt³em w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek
zegara.
Obracaæ po jednej pozycji a¿ do
uzyskania zadowalaj¹cej intensyw-
noœci nalewania kawy.
Je¿eli kawa wycieka zbyt szybko
lub jej smak nie spe³nia oczekiwañ,
nale¿y obróciæ pokrêt³o o jedn¹
pozycjê w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara.
3
Nie nale¿y za daleko obracaæ
pokrêt³a do regulacji stopnia
mielenia, poniewa¿ przy 2 fili¿ankach
kawa mog³aby wyp³ywaæ kroplami.
3
Skutecznoœæ tych korekt mo¿na
jednak zauwa¿yæ dopiero po co
najmniej 2 kolejnych operacjach
przyrz¹dzania kawy.
Usuwanie obcych cia³ z m³ynka
Dostanie siê obcych cia³ do m³ynka,
np. kamyków, mo¿e spowodowaæ
jego uszkodzenie. Obce cia³a
w kawie powoduj¹ równomierne, g³o-
œne trzaskanie. Je¿eli podczas miele-
nia s³ychaæ taki dŸwiêk, nale¿y na-
tychmiast wy³¹czyæ urz¹dzenie i
zwróciæ siê do serwisu.
13 Ustawienia menu
13.1 Ustawianie jêzyka
Mo¿na wybraæ jeden z wielu dostêp-
nych jêzyków. Wybór innego jêzyka:
0 Nacisn¹æ przycisk „Menu” (rys. 4).
Pojawi siê punkt menu „WYBIERZ
JĘZYK”.
0 Wybraæ ten punkt menu, naciskaj¹c
przycisk „OK” (rys. 5). Na wyœwietla-
czu pojawi siê nastawiony jêzyk.
0 Naciskaæ przyciski przegl¹dania
menu „<” lub „>” (rys. 5) tak czêsto,
a¿ pojawi siê ¿¹dany jêzyk.
o
146
0 Po pojawieniu siê ¿¹danego jêzyka
potwierdziæ wybór, naciskaj¹c przy-
cisk „OK” (rys. 5). Ten jêzyk zostanie
zaprogramowany.
Je¿eli przycisk „OK” nie zostanie
wciœniêty, urz¹dzenie po ok. 120 se-
kundach automatycznie powróci do
trybu przygotowania kawy bez zapi-
sywania wprowadzonych ustawieñ.
3
Po zaprogramowaniu komunikat na
wyœwietlaczu powraca automatycznie
do punktu menu „WYBIERZ
JĘZYK”.
0 Aby powróciæ do trybu przygotowy-
wania kawy, nale¿y nacisn¹æ przycisk
„Menu” (rys. 4) lub odczekaæ oko³o
120 sekund, a¿ urz¹dzenie prze³¹czy
siê automatycznie w ten tryb.
13.2 Ustawianie temperatury kawy
Urz¹dzenie ma trzy stopnie wyboru
temperatury kawy. Temperatura kawy
jest definiowana w nastêpuj¹cy
sposób:
TEMPERATURA NISKA
TEMPERATURA ŚREDNIA
TEMPERATURA WYSOKA
Fabrycznie ustawiona jest
TEMPERATURA WYSOKA”.
Mo¿na j¹ zmieniæ w nastêpuj¹cy
sposób:
0 Nacisn¹æ przycisk „Menu” (rys. 4).
Pojawi siê punkt menu „WYBIERZ
JĘZYK”.
0 Naciskaæ przyciski przegl¹dania
menu „<” lub „>” (rys. 5) tak czêsto,
a¿ pojawi siê punkt menu
TEMPERATURA”.
0 Wybraæ ten punkt menu, naciskaj¹c
przycisk „OK” (rys. 5). Na wyœwietla-
czu pojawi siê aktualne ustawienie,
np. „TEMPERATURA WYSOKA”.
0 W razie potrzeby przyciskami prze-
gl¹dania menu „<” lub „>” (rys. 5)
wybraæ inn¹ temperaturê.
0 Po pojawieniu siê ¿¹danej temperatu-
ry potwierdziæ wybór, naciskaj¹c
przycisk „OK” (rys. 5). Ta temperatu-
ra zostanie zaprogramowana.
3
Je¿eli przycisk „OK” nie zostanie
wciœniêty, urz¹dzenie po ok. 120 se-
kundach automatycznie powróci do
trybu przygotowania kawy bez zapi-
sywania wprowadzonych ustawieñ.
Po zaprogramowaniu komunikat na
wyœwietlaczu powraca automatycznie
do punktu menu „TEMPERATURA”.
0 Aby powróciæ do trybu przygotowy-
wania kawy, nale¿y nacisn¹æ przycisk
„Menu” (rys. 4) lub odczekaæ oko³o
120 sekund, a¿ urz¹dzenie prze³¹czy
siê automatycznie w ten tryb.
13.3 Ustawianie czasu wy³¹czenia
Jeœli urz¹dzenie nie jest u¿ywane
przez d³u¿szy czas, to ze wzglêdów
ekonomicznych i bezpieczeñstwa
automatycznie wy³¹cza siê.
Mo¿na wybraæ trzy czasy wy³¹czenia
(automatyczne wy³¹czenie po 1 do 3
godzin).
AUTO CZAS WYŁ. 1 H
«AUTO CZAS WYŁ. 2 H»
«AUTO CZAS WYŁ. 3 H»
Fabrycznie ustawiony jest „AUTO
CZAS WYŁ. 1 H”. Mo¿na j¹ zmieniæ
w nastêpuj¹cy sposób:
0 Nacisn¹æ przycisk „Menu” (rys. 4).
Pojawi siê punkt menu „WYBIERZ
JĘZYK”.
0 Naciskaæ przyciski przegl¹dania
menu „<” lub „>” (rys. 5) tak czêsto,
a¿ pojawi siê punkt menu „AUTO
CZAS WYŁĄCZENIA”.
0 Wybraæ ten punkt menu, naciskaj¹c
przycisk „OK” (rys. 5). Na wyœwietla-
czu pojawi siê aktualne ustawienie,
np. „AUTO CZAS WYŁ. 1 H”.
0 W razie potrzeby przyciskami prze-
gl¹dania menu „<” lub „>” (rys. 5)
wybraæ inny czas.
0 Po pojawieniu siê ¿¹danego czasu
wy³¹czenia potwierdziæ wybór, naci-
skaj¹c przycisk „OK” (rys. 5). Ten
czas wy³¹czenia zostanie zaprogra-
mowany.
Je¿eli przycisk „OK” nie zostanie
wciœniêty, urz¹dzenie po ok. 120 se-
o
147
kundach automatycznie powróci do
trybu przygotowania kawy bez zapi-
sywania wprowadzonych ustawieñ.
3
Po zaprogramowaniu komunikat na
wyœwietlaczu powraca automatycznie
do punktu menu „AUTO CZAS
WYŁĄCZENIA”.
0 Aby powróciæ do trybu przygotowy-
wania kawy, nale¿y nacisn¹æ przycisk
„Menu” (rys. 4) lub odczekaæ oko³o
120 sekund, a¿ urz¹dzenie prze³¹czy
siê automatycznie w ten tryb.
13.4 Nastawiæ program dla
dzbanka (moc kawy i iloϾ dla
dzbanka)
Program dla dzbanka jest fabrycznie
nastawiony na standardowe wartoœci.
Wartoœci te mo¿na dopasowywaæ
wed³ug swego gustu i zapisywaæ
w pamiêci. Moc kawy mo¿na nasta-
wiaæ w 5 stopniach od bardzo ³agod-
nej do bardzo mocnej, a iloϾ za po-
moc¹ s³upka graficznego w 10 stop-
niach.
Mo¿na j¹ zmieniæ w nastêpuj¹cy
sposób:
0 Nacisn¹æ przycisk „Menu” (rys. 4).
Pojawi siê punkt menu „WYBIERZ
JĘZYK”.
0 Naciskaæ przyciski przegl¹dania
menu „<” lub „>” (rys. 5) tak czêsto,
a¿ pojawi siê punkt menu
PROGRAM DZBANKA”.
0 Wybraæ ten punkt menu, naciskaj¹c
przycisk „OK” (rys. 5). Na wyœwietla-
czu pojawi siê komunikat
DZBANEK MOC KAWY”.
0 Wybraæ ten punkt menu, naciskaj¹c
przycisk „OK” (rys. 5). Na wyœwietla-
czu pojawi siê aktualne ustawienie,
np. „DZBANEK B. ŁAGODNA”.
0 W razie potrzeby za pomoc¹ przyci-
sków „<” lub„>” (rys. 5) wybraæ inn¹
moc kawy od bardzo ³agodnej do
bardzo mocnej.
0 Po pojawieniu siê ¿¹danej mocy po-
twierdziæ wybór, naciskaj¹c przycisk
„OK” (rys. 5). Ta moc kawy zostanie
zaprogramowana.
Je¿eli przycisk „OK” nie zostanie wci-
œniêty, urz¹dzenie po ok. 120 sekun-
dach automatycznie powróci do trybu
przygotowania kawy bez zapisywania
wprowadzonych ustawieñ.
3
Po zaprogramowaniu komunikat na
wyœwietlaczu powraca automatycznie
do punktu menu „DZBANEK MOC
KAWY”.
0
Aby zmieniæ i zapisaæ iloœæ dla dzban-
ka, nale¿y naciskaæ przycisk „>” (rys.
5), tak czêsto, a¿ pojawi siê punkt
menu „
IL. KAWY W DZB./FIL.
”.
0 Wybraæ ten punkt menu, naciskaj¹c
przycisk „OK” (rys. 5).
0 Na wyœwietlaczu pojawi siê s³upek,
który mo¿na powiêkszaæ lub pomniej-
szaæ. Reprezentuje on iloœæ wlewan¹
do fili¿anki. W razie potrzeby za po-
moc¹ przycisków „<” lub „>” (rys. 5)
mo¿na wybraæ inny z 10 stopni iloœci.
3
Ca³kowite zape³nienie s³upka odpo-
wiada maksymalnej iloœci w fili¿ance
dla programu dzbanka wynosz¹cej
ok. 125 ml.
0 Po pojawieniu siê ¿¹danej iloœci po-
twierdziæ wybór, naciskaj¹c przycisk
„OK” (rys. 5). Iloœæ ta zostanie teraz
zaprogramowana.
Je¿eli przycisk „OK” nie zostanie wci-
œniêty, urz¹dzenie po ok. 120 sekun-
dach automatycznie powróci do trybu
przygotowania kawy bez zapisywania
wprowadzonych ustawieñ.
3
Po zaprogramowaniu komunikat
powraca automatycznie do punktu
menu „IL. KAWY W DZB./FIL.”.
0 Aby powróciæ do trybu przygotowy-
wania kawy, nale¿y nacisn¹æ 2 razy
przycisk „Menu” (rys. 4) lub odcze-
kaæ oko³o 120 sekund, a¿ urz¹dzenie
prze³¹czy siê automatycznie w ten
tryb pracy.
o
148
13.5 Ustawianie programu przyrz¹-
dzania kawy (programowanie
wlewanej iloœci)
Urz¹dzenie jest ustawione fabrycznie
na standardow¹ wielkoœæ fili¿anki. Tê
wielkoœæ mo¿na indywidualnie dla
ka¿dej wielkoœci fili¿anki dopasowaæ
i zapamiêtaæ.
Wlewan¹ iloœæ mo¿na dopasowaæ do
ka¿dej z nastêpuj¹cych 5 wielkoœci
fili¿anek
FILIŻANKA ESPRESSO”, „MAŁA
FILIŻANKA”,
ŚREDNIA FILIŻANKA”,
DUŻA FILIŻANKA”, „KUBEK”:
0 Nacisn¹æ przycisk „Menu” (rys. 4).
Pojawi siê punkt menu „WYBIERZ
JĘZYK”.
0 Naciskaæ przyciski przegl¹dania
menu „<” lub „>” (rys. 5) tak czêsto,
a¿ pojawi siê punkt menu
PROGRAM KAWY”.
0 Wybraæ ten punkt menu, naciskaj¹c
przycisk „OK” (rys. 5). Na wyœwietla-
czu pojawi siê komunikat
FILIŻANKA ESPRESSO”.
0 W razie potrzeby przyciskami prze-
gl¹dania menu „<” lub „>” (rys. 5)
wybraæ inn¹ wielkoœæ fili¿anki.
0 Po pojawieniu siê ¿¹danej wielkoœci
potwierdziæ wybór, naciskaj¹c przy-
cisk „OK” (rys. 5).
0 Na wyœwietlaczu pojawi siê s³upek,
który mo¿na powiêkszaæ lub pomniej-
szaæ. Reprezentuje on iloœæ wlewan¹
do fili¿anki. W razie potrzeby za po-
moc¹ przycisków „<” lub „>” (rys. 5)
mo¿na wybraæ inny z 10 stopni iloœci.
3
Ca³kowite zape³nienie s³upka odpo-
wiada maksymalnemu nape³nieniu
fili¿anki wod¹ w iloœci ok. 220 ml.
0 Po pojawieniu siê ¿¹danej iloœci po-
twierdziæ wybór, naciskaj¹c przycisk
„OK” (rys. 5). Iloœæ ta zostanie teraz
zaprogramowana.
Je¿eli przycisk „OK” nie zostanie wci-
œniêty, urz¹dzenie po ok. 120 sekun-
dach automatycznie powróci do trybu
przygotowania kawy bez zapisywania
wprowadzonych ustawieñ.
3
Po zaprogramowaniu komunikat
prze³¹cza siê automatycznie do
punktu menu, w którym ustawia siê
iloœæ kawy, np. „FILIŻANKA
ESPRESSO”.
0 Aby powróciæ do trybu przygotowy-
wania kawy, nale¿y nacisn¹æ 2 razy
przycisk „Menu” (rys. 4) lub odcze-
kaæ oko³o 120 sekund, a¿ urz¹dzenie
prze³¹czy siê automatycznie w ten
tryb pracy.
3
Zapamiêtanie pojemnoœci wype³nie-
nia jest mo¿liwe tylko dla 1 fili¿anki.
Dla 2 fili¿anek zapamiêtana wartoœæ
zostanie podwojona.
13.6 Sprawdzenie liczby zamówio-
nych kaw, liczby zamówionych
dzbanków i liczby operacji usu-
wania kamienia (statystyka)
Urz¹dzenie umo¿liwia sprawdzenie
nastêpuj¹cych wartoœci:
liczba wszystkich kaw przyrz¹dzo-
nych dotychczas przy pomocy
tego urz¹dzenia,
liczba wszystkich przyrz¹dzonych
dzbanków z 4 fili¿ankami, 6 fili¿an-
kami, 8 fili¿ankami i 10 fili¿ankami i
wiêcej
liczba wykonanych operacji usuwa-
nia kamienia.
3
Równie¿ gdy przygotowywano jedno-
razowo 2 fili¿anki, zostan¹ one poli-
czone jako 2 fili¿anki.
0 Nacisn¹æ przycisk „Menu” (rys. 4).
Pojawi siê punkt menu „WYBIERZ
JĘZYK”.
0 Naciskaæ przyciski przegl¹dania
menu „<” lub „>” (rys. 5) tak czêsto,
a¿ pojawi siê punkt menu
STATYSTYKA”.
0 Wybraæ ten punkt menu, naciskaj¹c
przycisk „OK” (rys. 5). Na wyœwietla-
czu pojawi siê liczba pobranych do
tej pory fili¿anek kawy, na przyk³ad.
o
149
KAWY OGÓLNIE 135”, co oznacza
135 wydanych fili¿anek kawy.
0 Naciskaæ kilkakrotnie przyciski prze-
gl¹dania menu „<” lub „>” (rys. 5),
aby wyœwietliæ liczbê pobranych
dzbanków dla ka¿dej zaprogramowa-
nej iloœci fili¿anek w jednym dzbanku
(4 fili¿anki, 6 fili¿anek, 8 fili¿anek, 10
fili¿anek). Na wyœwietlaczu pojawi siê
liczba dzbanków z danymi iloœciami
fili¿anek, np. „ DZBANEK 4
FILIŻANKI 12” dla 12 dzbanków
po 4 fili¿anki.
0 Naciskaæ kilkakrotnie przycisk „>”
(rys. 5), aby wyœwietliæ liczbê operacji
usuwania kamienia, np.
USUWANIE KAMIENIA 5” dla 5
operacji usuwania kamienia.
0 Aby powróciæ do trybu przygotowy-
wania kawy, nale¿y nacisn¹æ 2 razy
przycisk „Menu” (rys. 4) lub odcze-
kaæ oko³o 120 sekund, a¿ urz¹dzenie
prze³¹czy siê automatycznie w ten
tryb pracy.
13.7 Przywracanie ustawieñ fab-
rycznych urz¹dzenia (Reset)
Ta funkcja s³u¿y do przywracania
ustawieñ fabrycznych dla wszystkich
zmienionych ustawieñ.
Dotyczy to nastêpuj¹cych ustawieñ
wzgl. zapisanych ustawieñ:
TwardoϾ wody
Pojemnoœci wype³nienia fili¿anek
Temperatura kawy
Czas wy³¹czenia
0 Nacisn¹æ przycisk „Menu” (rys. 4).
Pojawi siê punkt menu „WYBIERZ
JĘZYK”.
0 Naciskaæ przyciski przegl¹dania
menu „<” lub „>” (rys. 5) tak czêsto,
a¿ pojawi siê punkt menu
PRZYWRÓĆ USTAW POCZ”.
0 Wybraæ ten punkt menu, naciskaj¹c
przycisk „OK” (rys. 5). Na wyœwie-
tlaczu pojawi siê komunikat
PRZYWR UST. POCZ NIE”.
0 Naciskaæ przycisk przegl¹dania
menu „<” (rys. 5), a¿ na wyœwietlaczu
pojawi siê komunikat „ PRZYWR
UST. POCZ TAK”.
0 Wybraæ ten punkt menu, naciskaj¹c
przycisk „OK” (rys. 5). W urz¹dzeniu
zostan¹ teraz przywrócone ustawie-
nia fabryczne.
Je¿eli przycisk „OK” nie zostanie wci-
œniêty, urz¹dzenie po ok. 120 sekun-
dach automatycznie powróci do trybu
przygotowywania kawy bez przywra-
cania ustawieñ fabrycznych.
3
Po programowaniu urz¹dzenie prze-
³¹cza siê automatycznie z powrotem
na tryb przygotowywania kawy.
14 Czyszczenie i konserwacja
Urz¹dzenie powinno byæ stale utrzy-
mywane w czystoœci, aby zapewniæ
sta³¹ jakoœæ kawy i sprawne funkcjo-
nowanie.
14.1 Regularne czyszczenie
1
Uwaga! Przed przyst¹pieniem do
czyszczenia urz¹dzenie nale¿y wy³¹-
czyæ. Nastêpnie odczekaæ, a¿ osty-
gnie.
1
Uwaga! Nigdy nie wk³adaæ ca³ego
urz¹dzenia lub jego czêœci do zmy-
warki do naczyñ. Automatu do kawy
nie wolno zanurzaæ w wodzie.
1
Uwaga! Nie wlewaæ wody do pojem-
nika na kawê ziarnist¹, poniewa¿
spowoduje to uszkodzenie m³ynka.
1
Nie u¿ywaæ szoruj¹cych, tr¹cych ani
¿r¹cych œrodków do czyszczenia.
Zewnêtrzn¹ i wewnêtrzn¹ czêœæ obu-
dowy przecieraæ wilgotn¹ œciereczk¹.
0 Codziennie wyjmowaæ pojemnik na
wodê (rys. 6) i wylewaæ resztkê
wody. Zbiornik na wodê p³ukaæ œwie-
¿¹ wod¹. Codziennie nalewaæ œwie¿¹
wodê.
0 Pojemnik na fusy nale¿ opró¿niaæ co-
dziennie, a najpóŸniej po pojawieniu
siê polecenia na wyœwietlaczu –
patrz „Opró¿nianie pojemnika na
fusy”, strona 150.
o
150
0 Regularnie opró¿niaæ podstawkê
ociekow¹. Jednak nie póŸniej, ni¿
gdy czerwony p³ywak podstawki
ociekowej (rys. 28) pojawi siê
w otworze kratki ociekowej.
0 Regularnie – co najmniej raz w tygo-
dniu – czyœciæ pojemnik na wodê
(N), podstawkê ociekow¹ (O), kratkê
ociekow¹ (A) i pojemnik na fusy (Q),
u¿ywaj¹c do tego celu ciep³ej wody,
³agodnego œrodka do mycia naczyñ i
ewentualnie pêdzla.
0 Po ka¿dym spienieniu zdj¹æ dyszê i
dok³adnie oczyœciæ j¹ z resztek
mleka – patrz „Czyszczenie dyszy”,
strona 144.
0 Sprawdziæ, czy otwory w wylocie na
kawê nie s¹ zatkane. Podczas czysz-
czenia zaschniêt¹ kawê mo¿na usu-
n¹æ ig³¹ (rys. 29).
14.2 Opró¿nianie pojemnika na fusy
Urz¹dzenie liczy iloœæ przygotowa-
nych kaw. Po 14 kawach parzonych
pojedynczo (lub 7 parami) pojawia
siê nastêpuj¹cy komunikat:
OPRÓŻNIJ POJEMNIK NA FUSY
informuj¹cy o tym, ¿e pojemnik jest
pe³ny i wymaga opró¿nienia i
wyczyszczenia. Komunikat ten wy-
œwietlany jest do czasu wyczyszcze-
nia pojemnika na fusy. Automat nie
mo¿e wtedy przyrz¹dzaæ kawy.
0 Do czyszczenia odblokowaæ i otwo-
rzyæ drzwiczki serwisowe naciskaj¹c
odpowiedni przycisk (rys. 30), a na-
stêpnie wyj¹æ, opró¿niæ i wyczyœciæ
podstawkê ociekow¹ (rys. 31).
0 Opró¿niæ i dok³adnie wyczyœciæ po-
jemnik na fusy. Usun¹æ dok³adnie
wszystkie resztki, które osadzi³y siê
na dnie.
Wa¿ne: Za ka¿dym razem, gdy wyj-
mowana jest podstawka ociekowa
opró¿niony, musi zostaæ te¿ pojem-
nik na fusy – nawet, gdy nie jest jesz-
cze pe³ny. Je¿eli czynnoœæ ta nie zo-
stanie wykonana, to przy nastêpnych
kawach mo¿e siê zdarzyæ, ¿e zosta-
nie on nadmiernie nape³niony, a nad-
miar fusów zatka urz¹dzenie.
3
Po wyjêciu pojemnika na fusy na
wyœwietlaczu pojawi siê polecenie
WSTAW POJEMNIK NA FUSY”.
3
Przy codziennym u¿ywaniu urz¹dze-
nia pojemnik nale¿y w zasadzie
opró¿niaæ codziennie.
Pojemnik na fusy nale¿y opró¿niaæ
przy w³¹czonym urz¹dzeniu. W prze-
ciwnym razie urz¹dzenie „nie pamiê-
ta” opró¿nienia.
14.3 Czyszczenie m³ynka
Resztki zmielonej kawy mo¿na usu-
n¹æ z pojemnika na ziarna kawowe
za pomoc¹ miêkkiego pêdzla lub
odkurzacza.
1
Uwaga! Nie wlewaæ wody do m³ynka,
bo spowoduje to jego uszkodzenie.
0 Wy³¹czyæ urz¹dzenie za pomoc¹
przycisku W³./Wy³. (rys. 11) i wy³¹cz-
nika g³ównego (rys. 8). Wyci¹gn¹æ
wtyczkê z gniazdka sieciowego.
0 Usun¹æ pozosta³oœci ziaren kawy
(np. przy pomocy odkurzacza z rur¹
lub z koñcówk¹ szczelinow¹).
3
Je¿eli nie mo¿na usun¹æ obcego
przedmiotu, nale¿y skontaktowaæ siê
z serwisem.
1
Uwaga! Niebezpieczeñstwo obra¿e-
nia przy obracaj¹cym siê m³ynku.
Nigdy nie w³¹czaæ urz¹dzenia przy
pracach z m³ynkiem. Mo¿e to spowo-
dowaæ bardzo powa¿ne obra¿enia.
Wyci¹gn¹æ wtyczkê z gniazdka sie-
ciowego.
0 Sprawdziæ z ma³¹ iloœci¹ ziaren kawy
dzia³anie m³ynka, przygotowuj¹c jed-
n¹ kawê. Przy pierwszym mieleniu
lub tak¿e po czyszczeniu, do komory
zaparzania dostaje siê mniej zmielo-
nej kawy, gdy¿ kana³ musi zostaæ wy-
pe³niony. Mo¿e to mieæ wp³yw na
jakoϾ pierwszej kawy.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200
  • Page 201 201
  • Page 202 202
  • Page 203 203
  • Page 204 204
  • Page 205 205
  • Page 206 206
  • Page 207 207
  • Page 208 208
  • Page 209 209
  • Page 210 210
  • Page 211 211
  • Page 212 212

Aeg-Electrolux CG6400 (EAST) Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi