o
140
0 Nalewanie kawy mo¿na zawsze za-
koñczyæ wczeœniej poprzez ponowne
naciœniêcie przycisku „1 fili¿anka”
lub „2 fili¿anki” lub obrócenie
pokrêt³em „Wielkoœæ fili¿anki”
(rys. 13) w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara, w kierunku
„Fili¿anka espresso”.
0 Po zakoñczeniu nalewania kawy
mo¿na zwiêkszyæ jej iloœæ naciskaj¹c
przycisk „1 fili¿anka” , który nale-
¿y przytrzymaæ, a¿ nalana zostanie
¿¹dana iloœæ kawy (przycisk trzeba
przycisn¹æ przed 100-procentowym
nape³nieniu siê wskaŸnika postêpu.
Mo¿na te¿ obróciæ pokrêt³em „Wiel-
koœæ fili¿anki” (rys. 13) w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zega-
ra, w kierunku „Kubek”.
Po kilku sekundach urz¹dzenie bê-
dzie znowu gotowe do pracy i przy-
rz¹dzania nastêpnej kawy. Na wy-
œwietlaczu edytowane bêdzie ostat-
nio wybrane ustawienie przyrz¹dza-
nia kawy.
3
Je¿eli kawa wyp³ywa kroplami, nie-
pe³nym strumieniem lub za szybko,
lub te¿ œmietanka nie ma oczekiwa-
nego smaku, nale¿y zmieniæ ustawie-
nie stopnia mielenia – patrz „Usta-
wianie stopnia mielenia”, strona 145
3
Je¿eli na wyœwietlaczu pojawi siê ko-
munikat „NAPEŁNIJ POJEMNIK!”,
nale¿y nape³niæ pojemnik na wodê,
aby automat móg³ przyrz¹dziæ kawê.
(Normaln¹ sytuacj¹ jest to, ¿e komu-
nikat ten pojawia siê, gdy w pojemni-
ku znajduje siê jeszcze trochê wody.)
3
Gdy na wyœwietlaczu pojawi siê ko-
munikat „OPRÓŻNIJ POJEMNIK NA
FUSY”, pojemnik jest pe³ny i musi
zostaæ opró¿niony oraz wyczysz-
czony – patrz „Opró¿nianie pojemni-
ka na fusy”, strona 150. Komunikat
ten wyœwietlany jest do czasu
wyczyszczenia pojemnika na fusy.
Automat nie mo¿e wtedy przyrz¹dzaæ
kawy.
3
Podczas nalewania kawy nie wolno
wyjmowaæ pojemnika na wodê. Je¿eli
zostanie on wyjêty, automat nie mo¿e
dalej przyrz¹dzaæ kawy. W celu od-
powietrzenia automatu do kawy nale-
¿y obróciæ pokrêt³o pary i gor¹cej
wody maksymalnie w kierunku prze-
ciwnym do ruchu wskazówek zegara
na pozycjê , aby woda wyp³ywa³a
z dyszy pary przez kilka sekund.
3
Przy pierwszym uruchomieniu urz¹-
dzenia zadowalaj¹cy rezultat wyst¹pi
po przyrz¹dzeniu przynajmniej 4-5
kaw.
7.1 Co zrobiæ, aby kawa by³a
bardziej gor¹ca:
•
Aby przyrz¹dziæ ma³¹ fili¿ankê
(poni¿ej 60 ml) kawy zaraz po w³¹-
czeniu automatu, do podgrzania
fili¿anek nale¿y wykorzystaæ gor¹-
c¹ wodê z p³ukania.
•
W odpowiednim menu nale¿y na-
stawiæ wy¿sz¹ temperaturê kawy –
patrz „Ustawianie temperatury
kawy”, strona 146.
•
Jeœli wtedy, gdy urz¹dzenie by³o
w³¹czone, przez d³u¿szy czas nie
by³a przygotowywana kawa, przed
nastêpnym przygotowaniem nale¿y
wykonaæ p³ukanie ekspresu w celu
podgrzania zaparzacza. Wybraæ
funkcjê p³ukania w odpowiednim
menu (patrz „Wykonywanie p³uka-
nia”, strona 141). Spuœciæ wodê
do miski ociekowej. Wodê t¹
mo¿na równie¿ wykorzystaæ do
podgrzania fili¿anki u¿ywanej do
kawy. W takim przypadku
wystarczy spuœciæ gor¹c¹ wodê do
fili¿anki (a nastêpnie wylaæ).
•
Nie u¿ywaæ zbyt grubych, niepod-
grzanych fili¿anek, poniewa¿
poch³aniaj¹ one du¿o ciep³a.
•
Podgrzewaæ fili¿anki, p³ucz¹c je
ciep³¹ wod¹ lub stawiaj¹c je na co
najmniej 20 minut na ogrzewan¹
podstawkê na fili¿anki (H) w³¹czo-
nego automatu do kawy.