17
INSTALACJA
Podłączenie do elastycznego przewodu
stalowego.
W przypadku instalowania kuchni zgodnie z
założeniami dla klasy 2, podklasa l, do pod-
łączenia kuchni do instalacji gazowej zaleca
się użyć wyłącznie metalowego przewodu
elastycznego, odpowiadającego obowią-
zującym przepisom krajowym. Złącze do-
prowadzające gaz do kuchenki to złącze z
gwintem rurowym 1/2”. Zaleca się uszczel-
nienie połączenia uszczelniającą taśmą te-
onową.
Do podłączenia należy stosować wyłącz-
nie rury i uszczelki odpowiadające aktual-
nie obowiązującym normom. Maksymalna
długość przewodu elastycznego nie może
przekraczać 2000 mm.
Upewnić się, czy przyłącze nie będzie się
stykać z żadnymi częściami ruchomymi,
które mogłyby je uszkodzić.
Podłączenie do sztywnej instalacji ruro-
wej.
Kuchnia posiada rurowy króciec z gwintem
1/2”. Zaleca się uszczelnienie połączenia
uszczelniającą taśmą teonową.
Podłączenie do instalacji gazowej powinno
być wykonane w taki sposób, który nie wy-
wołuje naprężeń w żadnym punkcie instala-
cji, ani na żadnej części urządzenia.
Użycie nadmiernego momentu przy dokrę-
caniu (większego niż 20 Nm) lub pakuł do
uszczelniania może spowodować uszko-
dzenie połączenia lub jego nieszczelność.
Podłączenie wężem elastycznym.
Kuchnię gazową podłączamy wężem ela-
stycznym tylko przypadku instalacji z gazem
płynnym z butli.
W celu połączenia króćca kuchni z wężem
elastycznym należy zastosować, co naj-
mniej 0.5 m odcinek rury stalowej instalacyj-
nej z końcówką do węża 8x1. Do przykrę-
cenia końcówki konieczne jest odkręcenie
sprężyny z zawiasu nakrywy. Do podłącze-
nia należy zastosować wąż gazowy odpo-
wiadający wymaganiom określonym przez
krajowe przepisy. Jeśli kuchenka zasilana
jest gazem płynnym należy zastosować
regulator ciśnienia, które spełnia krajowe
przepisy techniczne.
Główne postanowienia obowiązujących
norm technicznych przewidują, że:
l wewnętrzna średnica węża powinna wy-
nosić: 8 mm,
l do zamocowania węża użyć standardo-
wych zacisków,
l sprawdzić czy wąż jest ściśle dopasowa-
ny na obu końcach,
l wąż nie powinien w żadnym punkcie
stykać się z „gorącymi” elementami ku-
chenki,
l wąż nie powinien być dłuższy niż 1,5
metra,
l wąż nie powinien być w żadnym miejscu
zgięty ani naciągnięty, na całej swojej
długości nie powinien również posiadać
załamań ani zwężeń,
l na całej swojej długości wąż powinien
być dostępny, tak, aby możliwa była kon-
trola jego zużycia,
l w przypadku wykrycia nieszczelności
wąż powinien być całkowicie wymienio-
ny; naprawianie nieszczelnego węża
jest zabronione.
Uwaga!
Po zakończeniu instalacji kuchni na le
ży sprawdzić szczelność wszyst kich
połączeń stosując do tego np. wodę
z mydłem.
Do sprawdzenia szczelności nie wol
no stosować ognia.
Uwaga!
Jeśli w trakcie eksploatacji zajdzie
konieczność wymiany reduktora,
kuchnia musi mieć wykonany prze-
gląd techniczny obejmujący zawory
gazowe i działanie zabezpieczenia
przeciwwypływowego.