p
rzed w¢o¯eniem wtyczki do
gniazdka
●
S
prawd¶, czy napiëcie sieci jest
t
akie same, co podane pod spodem
opiekacza.
●
N
iniejsze urządzenie jest zgodne z
d
yrektywą 2004/108/WE dotyczącą
kompatybilności
e
lektromagnetycznej oraz z
rozporządzeniem WE nr 1935/2004
z dnia 24 października 2004 r.
dotyczącym materiałów
przeznaczonych do kontaktu z
żywnością.
przed u¯yciem po raz pierwszy
1 Nawiæ nadmiar sznura na zaczepy
w podstawie opiekacza .
● Uruchomić toster jednorazowo bez
chleba przy średnim ustawieniu.
(Dźwignia nie pozostanie w dolnym
położeniu, jeśli toster nie jest
podłączony do sieci.)
●
Podobnie jak w przypadku
wszystkich nowych elementów
grzejnych, toster mo¯e przy
pierwszym uruchomieniu
wydzielaç niewielki zapach
spalenizny. Jest to normalne
zjawisko, którym nie nale¯y sië
przejmowaç.
poznaj swój opiekacz
Kenwooda
햲 wyjmowana kratka do
podgrzewania/kratka do opiekania
햳 uchwyt rusztu opiekającego
햴 Peek & View™ dźwignia
zwalniająca
햵 funkcja przyrumienienia
햶 przycisk ‘anulowania operacji’ z
kontrolką
햷 tacki na okruszki
햸 zespół zwijania przewodu
eksploatacja opiekacza
1
Podłącz toster do źródła zasilania.
2 Wybierz pożądane ustawienie
stopnia zarumienienia. Ustaw
n
iższy stopień dla chleba lekko
opieczonego oraz dla cienkich
kromek lub suchego pieczywa.
3
Włóż chleb, bułeczki, obwarzanki
itp.
4 Opuść dźwignię , aż zaskoczy.
Przycisk ‘cancel’ (kasuj) będzie się
świecić. (Dźwignia pozostaje w
dolnej pozycji tylko wtedy, gdy
toster jest podłączony do sieci
elektrycznej).
●
Dla tostowania zamrożonego
chleba ustaw regulator opiekania w
pozycję odmrażania .
●
Używając dźwigni zwalniającej
możesz w każdej chwili wyjąć
grzankę z Peek & View™ bez
konieczności przerwania cyklu
opiekania.
●
Aby przerwać opiekanie, naciśnij
przycisk ‘cancel’ (kasuj), wtedy
grzanka wyskoczy, a przycisk
‘cancel’ (kasuj) zgaśnie.
5 Gotowa grzanka wyskoczy
automatycznie, aby podnieść ją
wyżej, przesuń dźwignię do góry.
wskazówki odnoÿnie
u¯ycia tostera
●
Do lekkiego przyrumieniania, do
opiekania tylko jednej kromki lub
dla suchego chleba nale¯y
wybieraç ni¯sze ustawienia .
●
Podczas opiekania pojedynczej
kromki chleba, mo¯na zauwa¯yç
ró¯nice w kolorze tostu po jednej i
drugiej stronie kromki – jest to
normalne zjawisko.
●
Suchy lub czerstwy chleb opieka
sië szybciej ni¯ ÿwie¯y chleb, a
cienko pokrojone kromki szybciej
ni¯ kromki grubo pokrojone. Z tego
wzglëdu funkcjë przyrumieniania
nale¯y nastawiaç na ni¯sze
ustawienia ni¯ zwykle.
●
Aby osiågnåç najlepsze rezultaty,
nale¯y opiekaç kromki chleba o
jednakowej gruboÿci, ÿwie¯oÿci i
wielkoÿci.
53