Hendi 274248 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Anti-Griddle® Anty-grill
Instrukcja obsługi - 274248
2
SAGE PRZYPOMINA -
BEZPIECZEŃSTWO
PRZEDE WSZYSTKIM
W Sage przywiązujemy
szczególną wagę do
bezpieczeństwa. Podczas
projektowania i
wytwarzania produktów
do użytku komercyjnego
na uwadze mamy przede
wszystkim
bezpieczeństwo naszych
klientów. Prosimy
jednak o zachowanie
ostrożności podczas
eksploatacji urządzenia i
przestrzegania
poniższych przepisów
bezpieczeństwa.
WAŻNE INFORMACJE
DOTYCZĄCE
EKSPLOATACJI
PRZED ROZPOCZĘCIEM
EKSPLOATACJI ZAPOZNAJ
SIĘ Z PONIŻSZYMI
INSTRUKCJAMI I
ZACHOWAJ JE W CELU
PÓŹNIEJSZEJ
KONSULTACJI
Zakupiony anty-grill
dostarczony został w
specjalnym kartonie. Nie
wyrzucaj kartonu oraz
pozostałych elementów
opakowania przed
ukończeniem montażu
urządzenia i sprawdzeniem,
czy urządzenie działa
poprawnie. Zmontuj i
uruchom urządzenie
niezwłocznie po jego
otrzymaniu, aby sprawdzić,
czy działa poprawnie. Po
upływie tygodnia nie będzie
możliwa wymiana
urządzenia, lecz jedynie
jego naprawa na mocy
gwarancji. Jeżeli urządzenie
jest uszkodzone lub nie
działa poprawnie,
skontaktuj się z firmą
transportową, wypełnij
protokół reklamacyjny i
skontaktuj się z firmą, od
której produkt został
zakupiony.
Montaż, eksploatacja i
konserwacja anty-grilla
zgodna ze wskazówkami
zawartymi w niniejszej
instrukcji zagwarantuje
bezpieczną i niezawodną
pracę z urządzeniem.
3
Upewnij się, czy wszystkie
osoby uczestniczące w
montażu, eksploatacji i
konserwacji anty-grilla
zapoznały się z treścią
niniejszej instrukcji przed
rozpoczęciem pracy z
urządzeniem.
Z urządzenia nie
mogą korzystać osoby
(także dzieci), u których
stwierdzono osłabione
zdolności fizyczne,
sensoryczne lub
umysłowe, albo którym
brakuje odpowiedniej
wiedzy i doświadczenia,
chyba że są nadzorowane
lub otrzymały
odpowiednie instrukcje
dotyczące korzystania z
urządzenia od osób
odpowiedzialnych za ich
bezpieczeństwo.
Nie dopuszczaj do
tego, by dzieci
wykorzystywały
urządzenie do zabawy.
Podczas eksploatacji
anty-grilla nie stawiaj go w
pobliżu krawędzi blatu lub
stołu. Upewnij się, czy
powierzchnia blatu lub
stołu jest wypoziomowana,
czysta i czy nie znajduje s
na niej woda.
W celu zapewnienia
aściwej wentylacji, z
przodu i z tyłu urządzenia
pozostaw co najmniej 10,2
cm miejsca od ścian i innych
powierzchni pionowych.
Nie umieszczaj żadnej
z części urządzenia w
pobliżu kuchenek
gazowych, elektrycznych
lub mikrofalówek ani na
palnikach gazowych bądź
elektrycznych.
Nigdy nie korzystaj z
anty-grilla, jeśli kabel
zasilający jest uszkodzony.
Kabel zasilający anty-
grilla zawsze podłączaj do
uziemionego gniazdka
elektrycznego
dostosowanego do wtyczek
z trzema bolcami. Upewnij
się, czy napięcie w gniazdku
elektrycznym jest
identyczne z napięciem
zakupionego urządzenia.
Do anty-grilla
dołączony jest przewód
4
zasilający ze złączem IEC.
Złącze IEC podłącz do
gniazdka znajdującego się
w tylnej części obudowy.
Upewnij się, czy gniazdko,
do którego podłączony jest
anty-grill jest właściwie
uziemione i jego napięcie
odpowiada napięciu
zakupionego urządzenia.
Nie zaleca się
korzystania z
przedłużaczy. Jeżeli jednak
skorzystanie z
przedłużacza jest
konieczne, gniazdko
powinno być właściwie
uziemione i dostosowane
do całkowitej mocy
urządzenia. Przedłużacz
nie może powodować
obniżenia napięcia w anty-
grillu o wartość wyższą niż
10%.
Przed przystąpieniem
do konserwacji lub
serwisowania urządzenia
zawsze wyłącz je i odłącz
od źródła zasilania.
Powierzchnia robocza
osiąga temperaturę -29 °C
(-20 °F). Podczas
eksploatacji urządzenia
unikaj bezpośredniego
kontaktu powierzchni
roboczej ze skórą.
Przed przystąpieniem do
czyszczenia lub konserwacji
urządzenia odczekaj, aż
powierzchnia będzie miała
temperaturę pokojową.
Podczas przerwy w
użytkowaniu, przykryj
powierzchnię roboczą
pokrywą, aby zapobiec
przypadkowemu
dotknięciu.
Użytkownik
odpowiedzialny jest za
właściwe odkażenie
urządzenia w przypadku,
gdy jego wewnętrzne lub
zewnętrzne powierzchnie
zostaną oblane
niebezpiecznymi
substancjami. W razie
wątpliwości związanych z
doborem odpowiednich
środków odkażających lub
czyszczących, skonsultuj s
z producentem.
5
DANE TECHNICZNE
Najniższa temperatura
robocza
-29°C (-20°F)
Wymiary powierzchni
roboczej
14,5 x 9,4"
(36,8 x 23,8 cm)
Wymiary całkowite
(dł. x szer. x wys.)
15,9 x 18,4 x 10,5"
(40,3 x 46,7 x 26,7 cm)
Waga przesyłki
34,4 kg (76 funtów)
Wymagania dotyczące
podłączenia
elektrycznego
220-240 VAC, 3,3 A,
50 Hz
Powyższe dane techniczne mogą ulec zmianie, bez
konieczności wcześniejszego informowania osób
zainteresowanych.
Przedstawiony symbol oznacza,
że produkt nie może być
utylizowany z odpadami z
gospodarstw domowych. Produkt
należy przekazać do lokalnego
organu odpowiedzialnego za zbiórkę
odpadów lub do dystrybutora
świadczącego usługi zbiórki
odpadów.
Aby uzyskać więcej informacji,
skontaktuj się z lokalnym urzędem
rady miasta.
ZACHOWAJ NINIEJSZĄ INSTRUKCJĘ
6
Części urządzenia
B
A
C E
D
A. Powierzchnia robocza
B. Pokrywa
C. Przełącznik zasilania / wyłącznik przeciążeniowy
D. Przegroda filtra powietrza (po spodniej stronie urządzenia)
E. Otwory wentylacyjne
7
Funkcje
Anty-grill posiada zimną powierzchnię roboczą,
umożliwiającą szybkie zamrożenie (również
częściowe) rożnego rodzaju produktów
żywnościowych.
Standardowe parametry urządzenia:
Stała temperatura robocza -29 °C (-20 °F)
877 cm² (136 cali²) powierzchni mrożenia
Prosta obsługa i konserwacja
OBSŁUGA
Przed włączeniem urządzenia, pokryj powierzchnię
mrożenia cienką warstwą oleju kuchennego. W ten
sposób zapobiegniesz przywieraniu produktów
spożywczych.
Przestaw znajdujący się z przodu urządzenia
przełącznik zasilania / wyłącznik przeciążeniowy na
pozycję WŁĄCZONĄ. Powierzchnia robocza zacznie
się schładzać i osiągnie odpowiednią temperaturę
roboczą w ciągu około 10-15 minut.
Po wyłączeniu, urządzenie należy pozostawić w
stanie spoczynku na co najmniej 15 minut przed jego
ponownym włączeniem. Skrócenie tego czasu może
uszkodzić wymiennik ciepła, w wyniku czego
powierzchnia robocza nie będzie działać prawidłowo.
UWAGA
Powierzchnia robocza osiąga temperaturę -29 °C (-20
°F). Podczas eksploatacji urządzenia unikaj
bezpośredniego kontaktu powierzchni roboczej ze
skórą. Przed przystąpieniem do czyszczenia lub
konserwacji urządzenia odczekaj, powierzchnia
będzie miała temperatu pokojową. Podczas
przerwy w użytkowaniu, przykryj powierzchnię
roboczą pokrywą, aby zapobiec przypadkowemu
dotknięciu.
8
Czyszczenie i konserwacja
CZYSZCZENIE POWIERZCHNI
ROBOCZEJ
Aby usunąć pozostałości żywności i lód z
powierzchni roboczej podczas pracy
urządzenia, skorzystaj ze szpatułki lub
skrobaka. Do czyszczenia powierzchni
roboczej urządzenia podczas jego pracy
można użyć również alkoholu etylowego.
Anty-grill należy czyścić łagodnym
środkiem czyszczącym. Pamiętaj, by przed
czyszczeniem urządzenia wyłączyć je i
zaczekać, powierzchnia robocza
osiągnie temperaturę pokojową.
UWAGA
Podczas pracy urządzenia nie czyść
powierzchni roboczej wodą, ponieważ
będzie ona szybko zamarzać.
CZYSZCZENIE FILTRA POWIETRZA
Aby zapewnić optymalne działanie systemu
mrożenia, otwory wentylacyjne znajdujące
się z przodu i z tyłu urządzenia nie mogą
być zabrudzone ani zakurzone. Regularnie
sprawdzaj i czyść otwory wentylacyjne, jeśli
zachodzi taka potrzeba.
Przed czyszczeniem filtra powietrza
upewnij się, czy urządzenie jest wyłączone.
W celu sprawdzenia i wyczyszczenia filtra
powietrza, wyjmij go zgodnie z poniższą
instrukcją:
1. Wysuń przednią część urządzenia poza
krawędź blatu/stołu, tak, aby uzyskać
dostęp do przegrody filtra (około 5,1–
7,6 cm/23").
2. Obróć o 90° zaczepy przytrzymujące
filtr, aby uzyskać dostęp do filtra (może
być konieczne odkręcenie nakrętek za
pomocą wkrętaka do nakrętek 8
mm/5⁄16”).
3. Złap filtr za pomocą szczypiec
półokrągłych i wyciągnij na 2,54 cm/1”
poza obszar przegrody.
4. Złap palcami część filtra znajdującą się
poza obszarem przegrody i delikatnie
wyciągnij.
5. Wyczyść filtr z kurzu i brudu roztworem
wody i łagodnego środka czyszczącego,
opłucz i dokładnie wysusz przed
ponownym umieszczeniem w
przegrodzie.
UWAGA
Nie kładź urządzenia na boku w celu
umożliwienia dostępu do filtra powietrza.
Więcej informacji dotyczących konserwacji i
czyszczenia anty-grilla znajduje się na
kanale YouTube PolyScience Culinary.
9
Wykrywanie usterek
PROBLEM
MOŻLIWE PRZYCZYNY
ROZWIĄZANIE
Powierzchnia mrożenia
nie mrozi poprawnie.
Zabrudzony filtr
powietrza.
Nadmierny opór
elektryczny w
przedłużaczu.
Wyczyść filtr
powietrza.
Podłącz kabel
zasilający
bezpośrednio do
ściennego gniazdka
elektrycznego.
Wentylator uruchamia się,
ale sprężarka nie działa.
Zbyt duży opór
elektryczny w
przedłużaczu.
Podłącz kabel
zasilający
bezpośrednio do
ściennego gniazdka
elektrycznego.
Produkty żywnościowe
przywierają do
powierzchni mrożenia.
Nie nałożono warstwy
oleju kuchennego
przed rozpoczęciem
eksploatacji
urządzenia.
Wyłącz urządzenie.
Zaczekaj, aż
powierzchnia robocza
osiągnie temperaturę
pokojową. Rozprowadź
na powierzchni
mrożenia warstwę
oleju kuchennego.
Ponownie włącz
urządzenie.
Produkty żywnościowe
nie zamarzają
odpowiednio szybko.
Produkt żywnościowy
zawiera za dużo: Cukru,
alkoholu, tłuszczu lub
powietrza.
Wprowadź zmiany w
przepisie.
Wydłuż czas
zamrażania.
Na powierzchni roboczej
gromadzi się „śnieg”.
Zdjęto pokrywę
powierzchni mrożenia.
Zakryj pokrywą
powierzchnię
mrożenia.
Powierzchnia mrożenia
nie jest wystarczająco
zimna.
Zbyt wysoka
temperatura otoczenia
w pomieszczeniu/na
zewnątrz.
Zbyt mała ilość
czynnika chłodniczego.
Ustaw urządzenie w
miejscu o niższej
temperaturze
otoczenia.
Skontaktuj się
pracownikiem obsługi
technicznej.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10

Hendi 274248 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi