HOTPOINT/ARISTON FA5 844 JC IX HA Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide
PL
1
OPIS PRODUKTU
INSTRUKCJA
CODZIENNEJ EKSPLOATACJI
PANEL STEROWANIA
Przed przystąpieniem do eksploatacji produktu należy uważnie
przeczytać zasady bezpieczeństwa
1. Panel sterowania
2. Wentylator
3. Oświetlenie wnętrza
4. Prowadnice półek
(poziom jest zaznaczony na ściance
komory piekarnika)
5. Drzwiczki
6. Grzałka górna/grill
7. Grzałka okrągła
(niewidoczna)
8. Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
9. Dolna grzka
(niewidoczna)
1. POKTŁO WYBORU
Służy do włączania urządzenia
poprzez wybranie funkcji.
Obrócić do pozycji
, by wyłączyć
urządzenie.
2. OŚWIETLENIE
Naciśnięcie tego przycisku przy
włączonej kuchence powoduje
włączenie lub wyłączenie lampki w
komorze piekarnika.
3. USTAWIANIE ZEGARA
Służy do zmiany ustawień czasu
pieczenia, opóźnionego startu
i timera. Gdy piekarnik jest
wyłączony, wyświetla godzinę.
4. WYŚWIETLACZ
5. PRZYCISKI USTAWIEŃ
Służą do zmiany ustawień czasu
pieczenia.
6. POKRĘTŁO TERMOSTATU
W przypadku funkcji ustawianych
ręcznie, obrócić, aby wybrać
żądaną temperaturę. Funkcje
automatyczne korzystają z
ustawienia 0.
Uwaga: Wszystkie pokrętła aktywowane
są naciśnięciem. Nacisnąć środek
pokrętła, aby je zwolnić.
1
2
3
4
5
8
9
7
6
1 32 4 5 6
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP URZĄDZENIA
HOTPOINT - ARISTON
Aby móc korzystać z programu kompleksowej
pomocy i wsparcia, należy zarejestrować swój
produkt na stronie www.hotpoint.eu/register
WWW
Zasady bezpieczeństwa oraz Instrukcję obsługi
i konserwacji urządzenia można pobrać
odwiedzając naszą stronę docs.hotpoint.eu
i postępując zgodnie ze wskazówkami
zamieszczonymi na odwrocie tej broszury.
2
KONWENCJONALNE*
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednym
poziomie.
TERMOOBIEG
Do pieczenia różnych potraw w tej samej
temperaturze, jednocześnie na kilku półkach (maksymalnie
trzech). Funkcja ta pozwala na pieczenie bez wzajemnego
przenikania się zapachów pieczonych potraw.
MAXI COOKING
Do pieczenia dych kawałków mięsa (powyżej 2,5
kg). Zaleca się obracanie mięsa podczas pieczenia tak, aby
pieczeń z każdej strony przyrumieniła się równomiernie.
Zalecamy również polewanie pieczeni sosem, co jakiś czas,
żeby zapobiec nadmiernemu wysychaniu mięsa.
PIZZA
Do pieczenia różnych rodzajów i wielkości chleba oraz
pizzy. Zaleca się odwracanie blach po upływie połowy czasu
pieczenia.
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, szaszłyków,
kiełbasek), do zapiekania warzyw lub do przyrumieniania
pieczywa. Podczas grillowania mięsa zaleca się zastosowanie
blachy na ściekający tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz
można umieścić na dowolnym poziomie poniżej blachy do
pieczenia i nalać do niej ok. 200 ml wody pitnej.
TURBOGRILL
Do pieczenia dych kawałków mięsa (udziec, rostbef,
kurczak). Zalecamy zastosowanie blachy na ściekający
tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz można umieścić na
dowolnym poziomie poniżej blachy do pieczenia i nalać do
niej ok. 200 ml wody pitnej.
AKCESORIA
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i konserwacji,
które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
RUSZT
BLACHA NA ŚCIEKAJĄCY
TŁUSZCZ
BLACHA DO PIECZENIA
Liczba akcesoriów może różnić się w zależności od zakupionego modelu.
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW
• . Umieścić ruszt na żądanym poziomie, przy wkładaniu
przechylając go lekko ku górze i w pierwszej kolejności
umieszczając stronę tylną z zawiniętym brzegiem
(skierowaną ku górze). Następnie wsunąć ruszt poziomo
po szynach, tak daleko jak to możliwe.
Inne akcesoria, takie jak blacha na ściekający tłuszcz,
czy blacha do pieczenia, są wsuwane poziomo w taki
sam sposób jak ruszt.
WYRASTANIE
Ułatwia wyrastanie ciast, słodkich i słonych. Aby
zachować doskonałą jakość wyrastania, nie należy włącz
tej funkcji kiedy piekarnik jest wciąż gorący po poprzednim
cyklu pieczenia.
ROZMRAŻANIE
Dla szybszego rozmrażania żywności.
WYM. OBIEG ECO*
Do pieczeni i nadziewanych kawałków mięsa
na jednym ruszcie. Potrawy są zabezpieczone przed
nadmiernym wysychaniem, dzięki delikatnemu,
przerywanemu obiegowi powietrza. Gdy ta funkcja jest
używana, kontrolka ECO pozostaje wyłączona przez cały czas
pieczenia, ale można ją na jakiś czas włączyć z powrotem,
naciskając
.
CHLEB AUTO
Ta funkcja automatycznie wybiera najlepszą
temperaturę i metodę pieczenia chleba. Aby uzysk
optymalne rezultaty, naly przestrzegać zaleceń przepisu.
Funkcję tę należy włączać, gdy piekarnik jest zimny.
DESER AUTO
Ta funkcja automatycznie wybiera najlepszą
temperaturę i metodę pieczenia ciast. Funkcję tę należy
włączać, gdy piekarnik jest zimny.
* Funkcja używana jako punkt odniesienia dla deklarowanej
efektywności energetycznej, zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr
65/2014
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i konserwacji,
które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
FUNKCJE
PL
3
1. USTAWIANIE ZEGARA
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia należy
wybrać język i czas: Naciskać
do czasu, aż na
wyświetlaczu będzie migać ikona
i dwie cyfry
godziny.
lub , by ustawić godzinę, a następnie
potwierdzić wciskając
. Zaczną migać dwie cyfry
minut. Za pomocą
lub ustawić minuty i nacisnąć
, aby potwierdzić.
Uwaga: Gdy na wyświetlaczu miga ikona , co może się
zdarzyć na przykład wskutek dłuższej przerwy w dostawie
prądu, należy ponownie ustawić czas.
2. WYGRZEWANIE PIEKARNIKA
Nowy piekarnik może mieć wyczuwalny zapach, który jest
pozostałością po produkcji: Jest to zjawisko normalne.
Dlatego przed przystąpieniem do pieczenia potraw
zalecamy rozgrzanie piekarnika „na pusto, co ułatwi
pozbycie się tego zapachu.
Należy wyjąć z piekarnika wszystkie kartony
zabezpieczające lub zdjąć przezroczystą folię, a także
usunąć wszystkie znajdujące się w nim akcesoria.
Rozgrzać piekarnik do 250 ° C i pozostawić włączony na
około jedną godzinę, najlepiej przy użyciu funkcji „Maxi
Cooking”. W tym czasie piekarnik musi być pusty.
Aby prawidłowo ustawić tę funkcję, należy
postępować zgodnie z instrukcjami.
Uwaga: Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się
przewietrzyć pomieszczenie.
PIERWSZE UŻYCIE URZĄDZENIA
1. WYBÓR FUNKCJI
Aby wybrać funkcję, należy obrócić pokrętło wyboru
do pozycji zaznaczonej symbolem żądanej funkcji:
Wyświetlacz zaświeci się i będzie słychać sygnał
dźwiękowy.
2. WŁĄCZANIE FUNKCJI
RĘCZNE
Aby włączyć wybraną funkcję, należy obrócić pokrętło
termostatu, by ustawić żądaną temperaturę.
Uwaga: Podczas pieczenia za pomocą pokrętła wyboru
można zmienić funkcję, lub za pomocą pokrętła termostatu
zmienić ustawioną temperaturą.
Funkcja nie włączy się, jeśli pokrętło termostatu ustawione
jest na 0 °C. Można ustawić czas pieczenia, czas zakończenia
pieczenia (tylko jeśli ustawiono czas pieczenia) i timer.
AUTOMATYCZNE
Aby włączyć wybraną funkcję automatyczną („Chleb
lub „Ciasta”), należy ustawić pokrętło termostatu w
pozycji przeznaczonej dla funkcji automatycznych (0).
Aby zakończyć cykl pieczenia, należy obrócić poktło
wyboru do pozycji 0.
Uwaga: Można ustawić czas pieczenia, czas zakończenia
pieczenia i timer.
WYRASTANIE
Aby włączyć funkcję „Wyrastanie”, naly obrócić
pokrętło termostatu do pozycji oznaczonej
odpowiednim symbolem; jeśli piekarnik ustawiono do
pracy w innej temperaturze, funkcja nie włączy się.
Uwaga: Można ustawić czas pieczenia, czas zakończenia
pieczenia (tylko jeśli ustawiono czas pieczenia) i timer.
3. NAGRZEWANIE WSTĘPNE
Kiedy funkcja zostanie uruchomiona, odpowiedni
sygnałwiękowy i migająca na wyświetlaczu
ikona
, poinformują, że została włączona faza
nagrzewania wstępnego.
Pod koniec tej fazy odpowiedni sygnał dźwiękowy i
migająca na wyświetlaczu ikona
poinformują, że
została osiągnięta ustawiona temperatura: W tym
momencie należy umieścić potrawę w piekarniku i
rozpocząć jej pieczenie.
Uwaga: Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem
procesu wstępnego nagrzewania może mieć wpływ na
jakość pieczonych potraw.
. PROGRAMOWANIE PIECZENIA
Przed rozpocciem programowania pieczenia naly
wybr funkcję.
CZAS TRWANIA
Nacisnąć i przytrzymać , aż żądana ikona i
migające “00:00” pojawią się na wyświetlaczu.
Za pomocą lub ustawić właściwy czas pieczenia i
potwierdzić, wciskając
.
Włączyć tę funkcję ustawiając pokrętło termostatu w
pozycji wybranej temperatury: Sygnał dźwiękowy i
wskazanie na wyświetlaczu oznaczają, że pieczenie
zostało zakończone.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
4
Uwaga: Aby anulować ustawienie czasu pieczenia, nacisnąć i
przytrzymać , aż ikona zacznie migać na wyświetlaczu, a
następnie za pomocą przycisku zresetować czas pieczenia
do postaci “00:00”.
Ten czas pieczenia zawiera fazę nagrzewania wstępnego.
PROGRAMOWANIE CZASU ZAKCZENIA PIECZENIA/
OPÓŹNIONY START
Po ustawieniu czasu pieczenia można opóźnić włączenie
funkcji programując czas jej zakończenia: Naciskać
,
do czasu aż na wyświetlaczu pojawi się ikona
i będzie
migać aktualny czas.
Za pomocą lub ustawić czas i potwierdzić przyciskiem
.
Włączyć tę funkcję ustawiając pokrętło termostatu w pozycji
wybranej temperatury: Funkcja pozostanie zatrzymana
do czasu jej automatycznego uruchomienia po upłynięciu
czasu obliczonego tak, by pieczenie zakończyło się o
ustawionej godzinie.
Uwagi: Aby anulować ustawienie, wyłącz piekarnik, obracając
pokrętło wyboru do pozycji ”.
KONIEC PIECZENIA
Kiedy funkcja zakończy się, będzie słychać sygnał
dźwiękowy, a wyświetlacz pokaże odpowiedni
komunikat.
Obrócić pokrętło wyboru, by wybrać inną funkcję, lub do
pozycji “
, by wyłączyć piekarnik.
Uwaga: Jeśli timer jest włączony, wyświetlacz będzie pokazywać
komunikat „KONIEC” lub czas pozostały do końca cyklu pieczenia.
. USTAWIANIE TIMERA
Ta opcja nie przerywa pieczenia, ani nie programuje go,
pozwala tylko używać wyświetlacza jako timera, zarówno
gdy włączona jest jakaś funkcja, jak i kiedy piekarnik jest
wyłączony.
Nacisnąć i przytrzymać
, aż żądana ikona i migające
“00:00” pojawią się na wyświetlaczu.
Gdy na ekranie miga ikona , uż lub , by ustawić
właściwy czas pieczenia i potwierdzić, wciskając
.
Gdy tylko zakończy się odliczanie wybranego czasu,
urządzenie wyda charakterystyczny sygnał dźwiękowy.
Uwaga: Aby anulować ustawienie timera, nacisnąć i przytrzymać
, aż ikona zacznie migać, a następnie za pomocą przycisku
zresetować ustawienia czasu do “00:00”.
PL
5
TABELA GOTOWANIA
PRZEPIS FUNKCJA NAGRZEWANIE
TEMPERATURA
(°C)
CZAS TRWANIA
(MIN.)
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Ciasta drożdżowe
Tak 160-180 30-90
2/3
Tak 160-180 30-90
4
1
Ciasto z nadzieniem
(sernik, strudel, ciasto owocowe)
Tak 160-200 35-90
2
Tak 160-200 40-90
4
2
Kruche ciasteczka/Rogaliki
Tak 160-180 20-45
3
Tak 150 - 170 20-45
4
2
Tak 150 - 170 20-45
5
3
1
Ptysie
Tak 180 - 210 30-40
3
Tak 180-200 35-45
4
2
Tak 180-200 35-45
5
3
1
Bezy
Tak 90 150 - 200
3
Tak 90 140 - 200
4
2
Tak 90 140 - 200
5
3 1w
Pizza/chleb
Tak 190-250 15-50
1 / 2
Tak 190-250 20-50
4
2
Chleb - - 60
2
Mrożona pizza
Tak 250 10 - 20
3
Tak 230 - 250 10 -25
4
2
Ciasta wytrawne
(tarta warzywna, quiche)
Tak 180-200 40-55
3
Tak 180-200 45 - 60
4
2
Tak 180-200 45 - 60
5
3 1
Vols-au-vent/krakersy
- 190-200 20-30
3
- 180-190 20-40
4
2
- 180-190 20-40
5
3 1
FUNKCJE
Konwencjonalne Grill Turbogrill Pizza Termoobieg Maxi Cooking Chleb Auto Wym. obieg Eco
AKCESORIA
Ruszt
Naczynie do pieczenia
lub forma do pieczenia
umieszczone na ruszcie
Blacha-ociekacz/
forma do pieczenia
umieszczone na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz
Blacha na ściekający
tłuszcz napełniona 200
ml wody
BLACHA DO PIECZENIA
6
*Obrócić potrawę w połowie czasu pieczenia
**Obrócić potrawę po upływie 2/3 czasu pieczenia
(w razie potrzeby).
***Szacowany czas: Potrawy można wyjmować
z piekarnika w różnym czasie, w zależności od
indywidualnych preferencji.
Pobrać Instrukcję obsługi i konserwacji ze strony
docs.hotpoint.eu, aby uzyskać dostęp do tabeli
sprawdzonych przepisów, opracowanej przez ośrodki
certyfikacji, zgodnie ze standardami IEC i IEC 60350-1.
Podany czas nie uwzględnia fazy nagrzewania wstępnego: Zaleca się umieszczenie potrawy w piekarniku i
ustawienie czasu pieczenia dopiero po osiągnięciu żądanej temperatury.
PRZEPIS FUNKCJA NAGRZEWANIE
TEMPERATURA
(°C)
CZAS TRWANIA
(MIN.)
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Lazania/zapiekany makaron/
cannelloni/zapiekanki
Tak 190-200 45-65
2
Jagnięcina/cielęcina/wołowina/
wieprzowina
1 kg
Tak 190-200 80 -110
3
Pieczeń wieprzowa z chrupiącą
skórką
2 kg
Tak 180-190 110 -150
2
Drób/królik/kaczka 1 kg Tak 200-230 50-100
2
Indyk/gęś 3 kg - 190-200 100 - 160
2
Ryba pieczona w całości (let, całość) Tak 170 - 190 30 - 50
2
Nadziewane warzywa
(pomidory, cukinie, bakłażany)
Tak 180-200 50 - 70
2
Tosty - 250 2 - 6
5
Filety rybne/kawałki - 230 - 250 20 - 30*
4
3
Kiełbaski/kebab/kotlety/
hamburgery
- 250 15 - 30*
5
4
Pieczony kurczak 1-1,3 kg Tak 200 - 220 55 - 70**
2
1
Befsztyk krwisty 1 kg Tak 200 - 210 35 - 50**
3
Udziec barani/golonka Tak 200 - 210 60 - 90**
3
Pieczone ziemniaki Tak 200 - 210 35 - 55**
3
Zapiekane warzywa (typu gratin) - 200 - 210 25 - 55
3
Mięsa i ziemniaki Tak 190-200 45 - 100***
4
1
Ryby i warzywa Tak 180 30 - 50***
4
1
Lazania i mięso Tak 200 50 - 100***
4
1
Pełne danie: tarta owocowa (poziom 5)/
lasagne
(poziom 3)/mięso (poziom 1)
Tak 180-190 40 - 120***
5
3 1
Pieczeń/nadziewane kawałki mięsa - 170 - 180 100 - 150
2
FUNKCJE
Konwencjonalne Grill Turbogrill Pizza Termoobieg Maxi Cooking Chleb Auto Wym. obieg Eco
AKCESORIA
Ruszt
Naczynie do pieczenia
lub forma do pieczenia
umieszczone na ruszcie
Blacha-ociekacz/
forma do pieczenia
umieszczone na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz
Blacha na ściekający
tłuszcz napełniona 200
ml wody
BLACHA DO PIECZENIA
PL
7
POWIERZCHNIE ZEWTRZNE
Powierzchnie należy czyścić wilgotną ściereczką z mikrobry.
Jeśli są silnie zabrudzone, dodać kilka kropel detergentu o
neutralnym pH. Wytrzeć do sucha ściereczką.
Nie stosować żrących ani ściernych detergentów. Jeśli tego
rodzaju substancje zostały przypadkowo rozprowadzone
po powierzchni urządzenia, należy natychmiast je usunąć za
pomocą wilgotnej ściereczki z mikrobry.
POWIERZCHNIE WEWNĘTRZNE
Piekarnik jest wyposażony w specjalne panele katalityczne,
ułatwiające czyszczenie komory piekarnika dzięki specjalnej
samoczyszczącej powłoce, która jest bardzo porowata i
może absorbować tłuszcz i brud. Po każdym użyciu należy
poczekać, aż piekarnik ostygnie i wyczyścić go, najlepiej
gdy wciąż jest ciey, usuwając z niego wszystkie osady i
zabrudzenia powstałe z resztek potraw. Aby usunąć wszelkie
skropliny, które powstały w wyniku pieczenia potraw z
dużą zawartością wody, należy pozostawić piekarnik do
całkowitego ostygnięcia, a następnie wytrzeć go szmatką lub
gąbką.
Aby ułatwić czyszczenie szyby, można w prosty sposób zdć
drzwiczki, a następnie założyć je ponownie.
WWW
Wyczyścić szybę drzwiczek odpowiednim płynem do mycia.
Górny element grzewczy grilla można obniżyć, aby oczcić
górnąytę piekarnika.
WWW
AKCESORIA
Po każdym użyciu akcesoria należy zanurzyć w wodzie
z dodatkiem płynu do mycia naczyń, używając rękawic
kuchennych, jeśli akcesoria są jeszcze gorące. Resztki żywności
mogą być łatwo usunięte za pomocą szczoteczki lub gąbki do
mycia nacz.
Nie wolno stosować urządzeń
czyszczących parą.
Podczas wykonywania
wszystkich czynności należy
ywać rękawic ochronnych.
Wszystkie czynności należy
przeprowadzać przy zimnym
piekarniku.
Odłączyć urządzenie od
zasilania.
Nie stosować wełny szklanej,
szorstkich gąbek lub ściernych/
żrących środków do czyszczenia,
ponieważ mogą one uszkodz
powierzchnie urządzenia.
ZDEJMOWANIE I ZAKŁADANIE DRZWICZEK
1. Aby zdjąć drzwiczki, należy je całkowicie otworzyć i
odblokować, opuszczając zaczepy.
2. Przymknąć drzwiczki, tak dokładnie, jak to możliwe.
Mocno przytrzymać drzwiczki obiema rękami - nie trzymać
ich za uchwyt.
Można teraz w prosty sposób zdć drzwiczki, dociskając
je przez cały czas i jednocześnie wyciągając do góry (a), aż
wysuną się z miejsc zamocowania (b).
~60°
a
b
~15°
Odłożyć drzwiczki na bok, opierając je na miękkim podłożu.
3. Zakładać drzwiczki, przysuwając je w stronę piekarnika,
wyrównując haki zawiasów z miejscami ich zamocowania i
zablokowując górną część na swoim miejscu.
4. Opuścić drzwiczki, a następnie całkowicie je otworzyć.
Opuścić zaczepy do ich pierwotnego położenia: Upewnić się,
czy zostały opuszczone do końca.
5. Spróbować zamknąć drzwiczki i sprawdzić, czy ich
położenie jest wyrównane z panelem sterowania. Jeśli nie,
należy powtórzyć powyżej opisane czynności.
KLIKNĄĆ, BY WYCZYŚCIĆ  CZYSZCZENIE SZYBY
1. Po zdjęciu drzwiczek i umieszczeniu ich na miękkiej
powierzchni, uchwytami skierowanymi ku dołowi, należy
równocześnie nacisnąć dwa zaciski zabezpieczające i zdjąć
górną część drzwiczek, wyciągając ją ku sobie.
2. Unieść i mocno, obiema rękami, chwycić wewnętrzną
szybę, wyjąć ją i przed przystąpieniem do czyszczenia
umieścić na miękkiej powierzchni.
3. Aby prawidłowo zamontować ponownie wewnętrzną
szybę, należy upewnić się, że litera „R” znajduje się w lewym
narożniku, i że szyba skierowana jest czystą (niezadrukowaną)
powierzchnią ku górze.
W pierwszej kolejności należy umieścić dłuższą część szyby
oznaczoną literą „R” w odpowiednich uchwytach (a), a
następnie obniżyć ją do właściwej pozycji (b).
a
b
4. Zamontować ponownierną krawędź: Charakterystyczne
kliknięcie sygnalizuje prawidłową pozycję. Przed ponownym
założeniem drzwiczek naly upewnić się, że nie zostanie
uszkodzona uszczelka.
KONSERWACJA
ICZYSZCZENIE
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i konserwacji,
które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
8
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Piekarnik nie działa Awaria zasilania
Urządzenie odłączone od
zasilania
Sprawdzić, czy działa zasilanie i czy piekarnik
jest prawidłowo podłączony do sieci.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie,
sprawdzając czy usterka nie ustąpiła
Wyświetlacz pokazuje literę „F,
po której następuje liczba lub
litera
Problem związany z
oprogramowaniem
Skontaktować się z najbliższym
autoryzowanym serwisem technicznym i
podać numer następujący po literze „F”
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELĄ PIECZENIA
Tabela zawiera najlepsze funkcyjne, akcesoria i
poziom do gotowania różnych rodzajów żywności.
Czasy pieczenia są liczone od momentu włożenia
potrawy do piekarnika, z wyjątkiem potraw
wymagających nagrzewania wstępnego. Temperatury
oraz czasy pieczenia są orientacyjne i zależą od ilości
potrawy lub od rodzaju akcesoriów. Początkowo
należy stosować najniższe sugerowane ustawienia,
a jeśli potrawa nie jest wystarczająco dopieczona,
należy użyć wszych. Zaleca się stosowanie
akcesoriów dołączonych w zestawie lub, w miarę
możliwości, blach lub form do pieczenia z ciemnego
metalu. Można stosować również naczynia i akcesoria
ze szkła żaroodpornego (pyrex) lub ceramiczne. Czas
pieczenia nieco się wtedy wydłuży.
JEDNOCZESNE PIECZENIE RÓŻNYCH POTRAW
Funkcja „Termoobieg” umożliwia pieczenie różnych
potraw (takich jak ryby, warzywa) na różnych półkach,
w tym samym czasie. Potrawy wymagające krótszego
pieczenia należy wyjąć wcześniej, pozostawiając te,
kre powinny piec się dłużej.
FUNKCJA CHLEB AUTO
Aby uzyskać optymalne rezultaty, należy postępować
zgodnie z instrukcjami, korzystając z przepisu na
1000 g ciasta: 600 g mąki, 360 g wody, 11 g soli, 25
g świeżych droży (lub dwa opakowania droży
suszonych).
Aby zapewnić optymalne warunki wyrastania
ciasta, należy pozostawić je na około 90 minut w
temperaturze pokojowej lub na około 60 minut w
piekarniku z włączoną funkcją „Wyrastanie”.
Umieścić ciasto w (zimnym) piekarniku, na dno
piekarnika wlać 100 cm³ zimnej wody pitnej i włącz
funkcję „Chleb Auto”. Po zakończeniu pieczenia należy
pozostawić ciasto na ruszcie do jego całkowitego
ostygnięcia.
PARAMETRY TECHNICZNE
WWW
Karta produktu z danymi dotyczącymi zużycia
energii przez urządzenie może zostać pobrana ze
strony docs.hotpoint.eu
JAK OTRZYMAĆ INSTRUKCJĘ OBSŁUGI I
KONSERWACJI URZĄDZENIA
>
WWW
Instrukcję obsługi i konserwacji można
pobrać z naszej strony docs.hotpoint.eu
(możliwe jest użycie tego kodu QR), podając
kod produktu.
> Można również skontaktować się z naszym
serwisem technicznym
KONTAKT Z NASZYM SERWISEM TECHNICZNYM
Nasze dane kontaktowe znajdują się w instrukcjach
gwarancji. Kontaktując
się z naszym serwisem
technicznym, należy
podać kody z tabliczki
znamionowej Państwa
urządzenia.
Model: xxxXXXXxx
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
XX
X
XX
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
XXXXXX XXXXXX XXXXX XXXXXXX
400011511032
Wydrukowano we Włoszech
001
USUWANIE USTEREK
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i konserwacji,
które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i konserwacji,
które można pobrać ze strony docs.hotpoint.eu
WWW
PRAKTYCZNE PORADY
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

HOTPOINT/ARISTON FA5 844 JC IX HA Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide