HOTPOINT/ARISTON FA5 844 C IX HA Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide
PL
1
OPIS PRODUKTU
INSTRUKCJA
CODZIENNEJ EKSPLOATACJI
PANEL STEROWANIA
Przed przystąpieniem do eksploatacji produktu należy uważnie przeczytać zasady
bezpieczeństwa
1. Panel sterowania
2. Wentylator
3. Oświetlenie wnętrza
4. Prowadnice półek
(poziom jest zaznaczony na ściance
komory piekarnika)
5. Drzwiczki
6. Grzałka górna/grill
7. Grzałka okrągła
(niewidoczna)
8. Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
9. Dolna grzka
(niewidoczna)
1. POKRĘTŁO PRZEŁĄCZAJĄCE
Służy do włączania urządzenia
poprzez wybranie funkcji.
Obrócić do pozycji
, by wyłączyć
urządzenie.
2. OŚWIETLENIE
Naciśnięcie tego przycisku przy
włączonej kuchence powoduje
włączenie lub wyłączenie lampki w
komorze piekarnika.
3. USTAWIANIE ZEGARA
Służy do zmiany ustawień czasu
pieczenia, opóźnionego startu
i timera. Gdy piekarnik jest
wyłączony, wyświetla godzinę.
4. WYŚWIETLACZ
5. PRZYCISKI USTAWIEŃ
Służą do zmiany ustawień czasu
pieczenia.
6. POKRĘTŁO TERMOSTATU
W przypadku funkcji ustawianych
ręcznie, obrócić, aby wybrać
żądaną temperaturę. Funkcje
automatyczne korzystają z
ustawienia 0/A.
1
2
3
4
5
8
9
7
6
1 32 4 5 6
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP URZĄDZENIA
HOTPOINT - ARISTON
Aby móc korzystać z programu
kompleksowej pomocy i wsparcia, należy
zarejestrować swój produkt na stronie
www.hotpoint-ariston.com/register
WWW
Zasady bezpieczeństwa oraz Instrukc
obsługi i konserwacji urządzenia można
pobrać odwiedzając naszą stronę
www.hotpoint.eu i postępując zgodnie ze
wskazówkami zamieszczonymi na odwrocie
tej broszury.
2
KONWENCJONALNE*
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na
jednym poziomie.
TERMOOBIEG
Do pieczenia różnych potraw w tej samej
temperaturze, jednocześnie na kilku półkach
(maksymalnie trzech). Funkcja ta pozwala na
pieczenie bez wzajemnego przenikania się
zapachów pieczonych potraw.
MAXI COOKING
Do pieczenia dużych kawałków mięsa
(powyżej 2,5 kg). Zaleca się obracanie mięsa
podczas pieczenia tak, aby pieczeń z każdej strony
przyrumieniła się równomiernie. Zalecamy również
polewanie pieczeni sosem, co jakiś czas, żeby
zapobiec nadmiernemu wysychaniu mięsa.
PIZZA
Do pieczenia różnych rodzajów i wielkości
chleba oraz pizzy. Zaleca się odwracanie blach po
upływie połowy czasu pieczenia.
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu,
szaszłyków, kiełbasek), do zapiekania warzyw lub
do przyrumieniania pieczywa. Podczas grillowania
mięsa zaleca się zastosowanie blachy na ściekający
tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz można umieścić
na dowolnym poziomie poniżej blachy do pieczenia i
nalać do niej ok. 200 ml wody pitnej.
AKCESORIA
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i konserwacji,
które można pobrać ze strony www.hotpoint.eu
WWW
RUSZT
BLACHA NA ŚCIEKAJĄCY
TŁUSZCZ
BLACHA DO PIECZENIA
Liczba akcesoriów może różnić się w zależności od zakupionego modelu.
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW
. Umieścić ruszt na żądanym poziomie, przy wkładaniu
przechylając go lekko ku górze i w pierwszej
kolejności umieszczając stronę tylną z zawiniętym
brzegiem (skierowaną ku górze). Następnie wsunąć
ruszt poziomo po szynach, tak daleko jak to możliwe.
Inne akcesoria, takie jak blacha na ściekający tłuszcz,
czy blacha do pieczenia, są wsuwane poziomo w taki
sam sposób jak ruszt.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec,
rostbef, kurczak). Zalecamy zastosowanie blachy na
ściekający tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz można
umieścić na dowolnym poziomie poniżej blachy do
pieczenia i nalać do niej ok. 200 ml wody pitnej.
WYRASTANIE
Ułatwia wyrastanie ciast, słodkich i słonych.
Aby zachować doskonałą jakość wyrastania, nie
należy włączać tej funkcji kiedy piekarnik jest wciąż
gorący po poprzednim cyklu pieczenia.
ROZMRAŻANIE
Dla szybszego rozmrażania żywności.
WYM. OBIEG ECO*
Do pieczeni i nadziewanych kawałków mięsa
na jednym ruszcie. Potrawy są zabezpieczone przed
nadmiernym wysychaniem, dzięki delikatnemu,
przerywanemu obiegowi powietrza. Gdy ta funkcja
jestywana, kontrolka ECO pozostaje wyłączona
przez cały czas pieczenia, ale można ją na jakiś czas
włączyć z powrotem, naciskając
.
CHLEB AUTO
Ta funkcja automatycznie wybiera najlepszą
temperaturę i metodę pieczenia chleba. Aby uzysk
optymalne rezultaty, naly przestrzegać zaleceń
przepisu. Funkcję tę należy włączać, gdy piekarnik
jest zimny.
DESER AUTO
Ta funkcja automatycznie wybiera najlepszą
temperaturę i metodę pieczenia ciast. Funkc
należy włączać, gdy piekarnik jest zimny.
* Funkcja używana jako punkt odniesienia dla deklarowanej
efektywności energetycznej, zgodnie z rozporządzeniem
(UE) nr 65/2014
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i konserwacji,
które można pobrać ze strony www.hotpoint.eu
WWW
FUNKCJE
PL
3
1. USTAWIANIE ZEGARA
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia należy
wybrać język i czas: Naciskać
do czasu, aż na
wyświetlaczu będzie migać ikona
i dwie cyfry
godziny.
lub , by ustawić godzinę, a następnie
potwierdzić wciskając
. Zaczną migać dwie cyfry
minut. Za pomocą
lub ustawić minuty i nacisnąć
, aby potwierdzić.
Uwaga: Gdy na wyświetlaczu miga ikona , co może się
zdarzyć na przykład wskutek dłuższej przerwy w dostawie
prądu, należy ponownie ustawić czas.
2. WYGRZEWANIE PIEKARNIKA
Nowy piekarnik może mieć wyczuwalny zapach,
kry jest pozostałością po produkcji: Jest to zjawisko
normalne. Dlatego przed przystąpieniem do
pieczenia potraw zalecamy rozgrzanie piekarnika „na
pusto”, co ułatwi pozbycie się tego zapachu.
Należy wyjąć z piekarnika wszystkie kartony
zabezpieczające lub zdjąć przezroczystą folię, a także
usunąć wszystkie znajdujące się w nim akcesoria.
Rozgrzać piekarnik do 250 ° C i pozostawić włączony
na około jedną godzinę, najlepiej przy użyciu funkcji
„Maxi Cooking”. W tym czasie piekarnik musi b
pusty.
Aby prawidłowo ustawić tę funkcję, należy
postępować zgodnie z instrukcjami.
Uwaga: Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się
przewietrzyć pomieszczenie.
PIERWSZE UŻYCIE URZĄDZENIA
1. WYBÓR FUNKCJI
Aby wybrać funkcję, należy obrócić pokrętło wyboru
do pozycji zaznaczonej symbolem żądanej funkcji:
Wyświetlacz zaświeci się i będzie słychać sygnał
dźwiękowy.
2. WŁĄCZANIE FUNKCJI
RĘCZNE
Aby włączyć wybraną funkcję, należy obrócić pokrętło
termostatu, by ustawić żądaną temperaturę.
Uwaga: Podczas pieczenia za pomocą pokrętła wyboru można
zmienić funkcję, lub za pomocą pokrętła termostatu zmienić
ustawioną temperaturą.
Funkcja nie włączy się, jeśli pokrętło termostatu ustawione
jest na 0 °C. Można ustawić czas pieczenia, czas zakończenia
pieczenia (tylko jeśli ustawiono czas pieczenia) i timer.
AUTOMATYCZNE
Aby włączyć wybraną funkcję automatyczną („Chleb” lub
Ciasta”), należy ustawić pokrętło termostatu w pozycji
przeznaczonej dla funkcji automatycznych (0/A).
Aby zakończyć cykl pieczenia, należy obrócić pokrętło
wyboru do pozycji 0.
Uwaga: Można ustawić czas pieczenia, czas zakończenia
pieczenia i timer.
WYRASTANIE
Aby włączyć funkcję „Wyrastanie”, naly obrócić
pokrętło termostatu do pozycji oznaczonej odpowiednim
symbolem; jeśli piekarnik ustawiono do pracy w innej
temperaturze, funkcja nie włączy się.
Uwaga: Można ustawić czas pieczenia, czas zakończenia
pieczenia (tylko jeśli ustawiono czas pieczenia) i timer.
3. NAGRZEWANIE WSTĘPNE
Kiedy funkcja zostanie uruchomiona, odpowiedni sygnał
dźwiękowy i migająca na wyświetlaczu ikona
, poinformują, że została włączona faza nagrzewania
wstępnego. Pod koniec tej fazy odpowiedni sygnał
dźwiękowy i migająca na wyświetlaczu ikona
poinformują, że została osiągnięta ustawiona
temperatura: W tym momencie należy umieścić potrawę
w piekarniku i rozpocząć jej pieczenie.
Uwaga: Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem
procesu wstępnego nagrzewania może mieć wpływ na jakość
pieczonych potraw.
. PROGRAMOWANIE PIECZENIA
Przed rozpocciem programowania pieczenia naly
wybr funkcję.
CZAS TRWANIA
Nacisnąć i przytrzymać , aż żądana ikona i migające
“00:00” pojawią się na wyświetlaczu.
Za pomocą lub ustawić właściwy czas pieczenia i
potwierdzić, wciskając
.
Włączyć tę funkcję ustawiając pokrętło termostatu w
pozycji wybranej temperatury: Sygnał dźwiękowy i
wskazanie na wyświetlaczu oznaczają, że pieczenie
zostało zakończone.
Uwaga: Aby anulować ustawienie czasu pieczenia, nacisnąć i
przytrzymać , aż ikona zacznie migać na wyświetlaczu, a
następnie za pomocą przycisku zresetować czas pieczenia
do postaci “00:00”.
Ten czas pieczenia zawiera fazę nagrzewania wstępnego.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
4
PROGRAMOWANIE CZASU ZAKCZENIA PIECZENIA/
OPÓŹNIONY START
Po ustawieniu czasu pieczenia można opóźnić włączenie
funkcji programując czas jej zakończenia: Naciskać
,
do czasu aż na wyświetlaczu pojawi się ikona
i będzie
migać aktualny czas.
Za pomocą lub ustawić czas i potwierdzić
przyciskiem
.
Włączyć tę funkcję ustawiając pokrętło termostatu w
pozycji wybranej temperatury: Funkcja pozostanie
zatrzymana do czasu jej automatycznego uruchomienia
po upłynięciu czasu obliczonego tak, by pieczenie
zakończyło się o ustawionej godzinie.
Uwagi: Aby anulować ustawienie, wyłącz piekarnik, obracając
pokrętło wyboru do pozycji ”.
KONIEC PIECZENIA
Kiedy funkcja zakończy się, będzie słychać sygnał
dźwiękowy, a wyświetlacz pokaże odpowiedni
komunikat.
Obrócić pokrętło wyboru, by wybrać inną funkcję, lub do
pozycji “
, by wyłączyć piekarnik.
Uwaga: Jeśli timer jest włączony, wyświetlacz będzie
pokazywać komunikat „KONIEC lub czas pozostały do końca
cyklu pieczenia.
. USTAWIANIE TIMERA
Ta opcja nie przerywa pieczenia, ani nie programuje go,
pozwala tylko używać wyświetlacza jako timera, zarówno
gdy włączona jest jakaś funkcja, jak i kiedy piekarnik jest
wyłączony.
Nacisnąć i przytrzymać
, aż żądana ikona i migające
“00:00” pojawią się na wyświetlaczu.
Gdy na ekranie miga ikona , użyć lub , by ustawić
właściwy czas pieczenia i potwierdzić, wciskając
.
Gdy tylko zakończy się odliczanie wybranego czasu,
urządzenie wyda charakterystyczny sygnał dźwiękowy.
Uwaga: Aby anulować ustawienie timera, nacisnąć i
przytrzymać , aż ikona zacznie migać, a następnie za
pomocą przycisku zresetować ustawienia czasu do “00:00”.
PL
5
TABELA GOTOWANIA
PRZEPIS FUNKCJA
NAGRZEWA-
NIE
TEMPERATURA
(°C)
CZAS TRWANIA
(MIN.)
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Ciasta drożdżowe
Tak 160-180 30-90
2/3
Tak 160-180 30-90
4
1
Ciasto z nadzieniem
(sernik, strudel, ciasto owocowe)
Tak 160-200 35-90
2
Tak 160-200 40-90
4
2
Kruche ciasteczka/Rogaliki
Tak 160-180 20-45
3
Tak 150 - 170 20-45
4
2
Tak 150 - 170 20-45
5
3
1
Ptysie
Tak 180 - 210 30-40
3
Tak 180-200 35-45
4
2
Tak 180-200 35-45
5
3
1
Bezy
Tak 90 150 - 200
3
Tak 90 140 - 200
4
2
Tak 90 140 - 200
5
3 1
Pizza/chleb
Tak 190-250 15-50
1 / 2
Tak 190-250 20-50
4
2
Chleb - - 60
2
Mrożona pizza
Tak 250 10 - 20
3
Tak 230 - 250 10 -25
4
2
Ciasta wytrawne
(tarta warzywna, quiche)
Tak 180-200 40-55
3
Tak 180-200 45 - 60
4
2
Tak 180-200 45 - 60
5
3 1
Vols-au-vent/krakersy
- 190-200 20-30
3
- 180-190 20-40
4
2
- 180-190 20-40
5
3 1
FUNKCJE
Statyczne Grill Turbogrill Pizza Termoobieg Maxi Cooking Chleb Auto Wym. obieg Eco
AKCESORIA
Ruszt
Naczynie do pieczenia
lub talerz do pieczenia
umieszczony na ruszcie
Blacha-ociekacz/
Talerz do pieczenia
umieszczony na ruszcie
Blacha-ociekacz
Blacha na ściekający
tłuszcz napełniona
200 ml wody
Blacha do pieczenia
6
*Obrócić potrawę w połowie czasu pieczenia
**Obrócić potrawę po upływie 2/3 czasu pieczenia (w
razie potrzeby).
***Szacowany czas: Potrawy można wyjmować
z piekarnika w różnym czasie, w zależności od
indywidualnych preferencji.
Pobrać Instrukcję obsługi i konserwacji ze strony
www.hotpoint.eu, aby uzyskać dostęp do tabeli
sprawdzonych przepisów, opracowanej przez ośrodki
certyfikacji, zgodnie ze standardami IEC i IEC 60350-1.
Podany czas nie uwzględnia fazy nagrzewania wstępnego: Zaleca się umieszczenie potrawy w piekarniku i
ustawienie czasu pieczenia dopiero po osiągnięciu żądanej temperatury.
PRZEPIS FUNKCJA
NAGRZEWA-
NIE
TEMPERATURA
(°C)
CZAS TRWANIA
(MIN.)
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Lazania/zapiekany makaron/
cannelloni/zapiekanki
Tak 190-200 45-65
2
Jagnięcina/cielęcina/wołowina/
wieprzowina
1 kg
Tak 190-200 80 -110
3
Pieczeń wieprzowa z chrupiącą
skórką
2 kg
Tak 180-190 110-150
2
Drób/królik/kaczka 1 kg Tak 200-230 50-100
2
Indyk/gęś 3 kg - 190-200 100 - 160
2
Ryba pieczona w całości (let, całość) Tak 170 - 190 30 - 50
2
Nadziewane warzywa
(pomidory, cukinie, bakłażany)
Tak 180-200 50 - 70
2
Tosty - 250 2 - 6
5
Filety rybne/kawałki - 230 - 250 20 - 30*
4
3
Kiełbaski/kebab/kotlety/
hamburgery
- 250 15 - 30*
5
4
Pieczony kurczak 1-1,3 kg Tak 200 - 220 55 - 70**
2
1
Befsztyk krwisty 1 kg Tak 200 - 210 35 - 50**
3
Udziec barani/golonka Tak 200 - 210 60 - 90**
3
Pieczone ziemniaki Tak 200 - 210 35 - 55**
3
Zapiekane warzywa (typu gratin) - 200 - 210 25 - 55
3
Mięsa i ziemniaki Tak 190-200 45 - 100***
4
1
Ryby i warzywa Tak 180 30 - 50***
4
1
Lazania i mięso Tak 200 50 - 100***
4
1
Pełne danie: tarta owocowa (poziom
5)/lasagne (poziom 3)/mięso (poziom 1)
Tak 180-190 40 - 120***
5
3 1
Pieczeń/nadziewane kawałki mięsa - 170 - 180 100 - 150
2
FUNKCJE
Konwencjo-
nalne
Grill Turbogrill Pizza Termoobieg Maxi Cooking Chleb Auto Wym. obieg Eco
AKCESORIA
Ruszt
Naczynie do pieczenia
lub talerz do pieczenia
umieszczony na ruszcie
Blacha-ociekacz/
Talerz do pieczenia
umieszczony na ruszcie
Blacha-ociekacz
Blacha na ściekający
tłuszcz napełniona
200 ml wody
Blacha do pieczenia
PL
7
POWIERZCHNIE ZEWTRZNE
Powierzchnie należy czyścić wilgotną ścierecz
z mikrobry. Jeśli są silnie zabrudzone, dodać kilka
kropel detergentu o neutralnym pH. Wytrzeć do sucha
ściereczką.
Nie stosować żrących ani ściernych detergentów.
Jeśli tego rodzaju substancje zostały przypadkowo
rozprowadzone po powierzchni urządzenia, należy
natychmiast je usunąć za pomocą wilgotnej ściereczki z
mikrobry.
POWIERZCHNIE WEWNĘTRZNE
Piekarnik jest wyposażony w specjalne panele
katalityczne, ułatwiające czyszczenie komory piekarnika
dzięki specjalnej samoczyszczącej powłoce, która jest
bardzo porowata i może absorbować tłuszcz i brud. Po
każdym użyciu należy poczekać, aż piekarnik ostygnie i
wyczyścić go, najlepiej gdy wciąż jest ciey, usuwając z
niego wszystkie osady i zabrudzenia powstałe z resztek
potraw. Aby usunąć wszelkie skropliny, które powstały
w wyniku pieczenia potraw z dużą zawartością wody,
należy pozostawić piekarnik do całkowitego ostygnięcia,
a następnie wytrzeć go szmatką lub gąbką.
Aby ułatwić czyszczenie szyby, można w prosty sposób
zdjąć drzwiczki, a następnie założyć je ponownie.
WWW
Wyczyścić szybę drzwiczek odpowiednim płynem do
mycia.
Górny element grzewczy grilla można obniżyć, aby
oczyścić górną płytę piekarnika.
WWW
AKCESORIA
Po każdym użyciu akcesoria należy zanurzyć w wodzie
z dodatkiem płynu do mycia naczyń, używając rękawic
kuchennych, jeśli akcesoria są jeszcze gorące. Resztki
żywności mogą być łatwo usunięte za pomocą
szczoteczki lub gąbki do mycia naczyń.
Nigdy nie stosować urządzeń
czyszczących parą.
Podczas wykonywania
wszystkich czynności należy
ywać rękawic ochronnych.
Wszystkie czynności należy
przeprowadzać przy zimnym
piekarniku.
Odłączyć urządzenie od
zasilania.
Nie stosować wełny szklanej,
szorstkich gąbek lub ściernych/
żrących środków do czyszczenia,
ponieważ mogą one uszkodz
powierzchnie urządzenia.
ZDEJMOWANIE I ZAKŁADANIE DRZWICZEK
1. Aby zdjąć drzwiczki, należy je całkowicie otworzyć i
odblokować, opuszczając zaczepy.
2. Przymknąć drzwiczki, tak dokładnie, jak to możliwe.
Mocno przytrzymać drzwiczki obiema rękami - nie trzymać
ich za uchwyt.
Można teraz w prosty sposób zdć drzwiczki, dociskając
je przez cały czas i jednocześnie wyciągając do góry (a), aż
wysuną się z miejsc zamocowania (b).
~60°
a
b
~15°
Odłożyć drzwiczki na bok, opierając je na miękkim podłożu.
3. Zakładać drzwiczki, przysuwając je w stronę piekarnika,
wyrównując haki zawiasów z miejscami ich zamocowania i
zablokowując górną część na swoim miejscu.
4. Opuścić drzwiczki, a następnie całkowicie je otworzyć.
Opuścić zaczepy do ich pierwotnego położenia: Upewnić się,
czy zostały opuszczone do końca.
5. Spróbować zamknąć drzwiczki i sprawdzić, czy ich
położenie jest wyrównane z panelem sterowania. Jeśli nie,
należy powtórzyć powyżej opisane czynności.
KLIKNĄĆ, BY WYCZYŚCIĆ  CZYSZCZENIE SZYBY
1. Po zdjęciu drzwiczek i umieszczeniu ich na miękkiej
powierzchni, uchwytami skierowanymi ku dołowi, należy
równocześnie nacisnąć dwa zaciski zabezpieczające i zdjąć
górną część drzwiczek, wyciągając ją ku sobie.
2. Unieść i mocno, obiema rękami, chwycić wewnętrzną
szybę, wyjąć ją i przed przystąpieniem do czyszczenia
umieścić na miękkiej powierzchni.
3. Aby prawidłowo zamontować ponownie wewnętrzną
szybę, należy upewnić się, że litera „R” znajduje się w lewym
narożniku, i że szyba skierowana jest czystą
(niezadrukowaną) powierzchnią ku górze.
W pierwszej kolejności należy umieścić dłuższą część szyby
oznaczoną literą „R” w odpowiednich uchwytach (a), a
następnie obniżyć ją do właściwej pozycji (b).
a
b
4. Zamontować ponownie górną krawędź:
Charakterystyczne kliknięcie sygnalizuje prawidłową
pozycję. Przed ponownym założeniem drzwiczek należy
upewnić się, że nie zostanie uszkodzona uszczelka.
KONSERWACJA ICZYSZCZENIE
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i konserwacji,
które można pobrać ze strony www.hotpoint.eu
WWW
8
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Piekarnik nie działa Awaria zasilania
Urządzenie odłączone od
zasilania
Sprawdzić, czy działa zasilanie i czy piekarnik
jest prawidłowo podłączony do sieci.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie,
sprawdzając czy usterka nie ustąpiła
Wyświetlacz pokazuje literę „F,
po której następuje liczba lub
litera
Problem związany z
oprogramowaniem
Skontaktować się z najbliższym
autoryzowanym serwisem technicznym i
podać numer następujący po literze „F”
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELĄ PIECZENIA
Tabela zawiera najlepsze funkcyjne, akcesoria i
poziom do gotowania różnych rodzajów żywności.
Czasy pieczenia są liczone od momentu włożenia
potrawy do piekarnika, z wyjątkiem potraw
wymagających nagrzewania wstępnego. Temperatury
oraz czasy pieczenia są orientacyjne i zależą od ilości
potrawy lub od rodzaju akcesoriów. Początkowo
należy stosować najniższe sugerowane ustawienia,
a jeśli potrawa nie jest wystarczająco dopieczona,
należy użyć wszych. Zaleca się stosowanie
akcesoriów dołączonych w zestawie lub, w miarę
możliwości, blach lub form do pieczenia z ciemnego
metalu. Można stosować również naczynia i akcesoria
ze szkła żaroodpornego (pyrex) lub ceramiczne. Czas
pieczenia nieco się wtedy wydłuży.
JEDNOCZESNE PIECZENIE RÓŻNYCH POTRAW
Korzystając z funkcji „TERMOOBIEG, można
jednocześnie piec różne potrawy wymagające tej
samej temperatury (np. ryby i warzywa), na różnych
poziomach. Potrawy wymagające krótszego pieczenia
należy wyjąć wcześniej, pozostawiając te, które
powinny piec się dłużej.
FUNKCJA CHLEB AUTO
Aby uzyskać optymalne rezultaty, należy postępować
zgodnie z instrukcjami, korzystając z przepisu na
1000 g ciasta: 600 g mąki, 360 g wody, 11 g soli, 25
g świeżych droży (lub dwa opakowania droży
suszonych).
Aby zapewnić optymalne warunki wyrastania
ciasta, należy pozostawić je na około 90 minut w
temperaturze pokojowej lub na około 60 minut w
piekarniku z włączoną funkcją „Wyrastanie”.
Umieścić ciasto w (zimnym) piekarniku, na dno
piekarnika wlać 100 cm³ zimnej wody pitnej i włącz
funkcję „Chleb Auto”. Po zakończeniu pieczenia należy
pozostawić ciasto na ruszcie do jego całkowitego
ostygnięcia.
KARTA PRODUKTU
WWW
Karta produktu z danymi dotyczącymi zużycia
energii przez urządzenie może zostać pobrana ze
strony www.hotpoint.eu
JAK OTRZYMAĆ INSTRUKCJĘ OBSŁUGI I
KONSERWACJI URZĄDZENIA
>
WWW
Instrukcję obsługi i konserwacji można
pobrać z naszej strony
http://www.hotpoint.eu (możliwe jest użycie
tego kodu QR), podając kod produktu.
> Można również skontaktować się z naszym Biurem
Obsługi Klienta
KONTAKT Z NASZYM SERWISEM TECHNICZNYM
Nasze dane kontaktowe znajdują się w książeczce
gwarancyjnej. Przy
kontakcie z Biurem
Obsługi Klienta należy
podać kody z tabliczki
znamionowej urządzenia.
Model: xxxXXXXxx
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
XXXXXX XXXXXX XXXXX XXXXXXX
400010868689
Wydrukowano we Włoszech
001
USUWANIE USTEREK
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i konserwacji,
które można pobrać ze strony www.hotpoint.eu
WWW
Więcej informacji znajduje się w Instrukcjach obsługi i konserwacji,
które można pobrać ze strony www.hotpoint.eu
WWW
PRAKTYCZNE PORADY
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

HOTPOINT/ARISTON FA5 844 C IX HA Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide