Zanussi ZGG647ICN Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

INSTRUKCJA OBS£UGI
PL
P£YTA GAZOWA
ZGG 647
2
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
W trakcie u¿ytkowania p³yty
l Instrukcjê obs³ugi nale¿y przechowywaæ przez ca³y czas
u¿ytkowania urz¹dzenia. W przypadku sprzeda¿y
urz¹dzenia nale¿y pamiêtaæ równie¿ o przekazaniu
instrukcji obs³ugi nowemu u¿ytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w instrukcji
zapewni d³ugotrwa³e i niezawodne dzia³anie
urz¹dzenia.
l Urz¹dzenie jest przeznaczone do u¿ytku w warunkach
gospodarstwa domowego. U¿ywanie w innym celu
powoduje utratê uprawnieñ z tytu³u gwarancji. Nie
wolno u¿ywaæ p³yty do innych celów.
l Wszelkie samodzielne zmiany lub modyfikacje
urz¹dzenia stwarzaj¹ powa¿ne zagro¿enie dla
u¿ytkownika.
l Ze wzglêdów bezpieczeñstwa i higieny urz¹dzenie
nale¿y utrzymywaæ w czystoci. Gromadz¹ce siê resztki i
zanieczyszczenia mog¹ staæ siê przyczyn¹ po¿aru.
l Na palnikach nie wolno ustawiaæ zdeformowanych lub
niestabilnych naczyñ do gotowania, gdy¿ mog¹ siê one
przewróciæ i zawartoæ naczynia wyleje siê na palniki.
Podczas gotowania potraw na oleju lub innym t³uszczu
nie pozostawiaæ urz¹dzenia bez nadzoru.
l Awariê urz¹dzenia nale¿y zg³osiæ w autoryzowanym
zak³adzie serwisowym. U¿ytkownikowi nie wolno
samemu wykonywaæ napraw.
l Sprawdziæ, czy wszystkie pokrêt³a znajduj¹ siê w pozycji
OFF (wy³¹czony), kiedy p³yta nie jest u¿ywana.
l Je¿eli w pobli¿u p³yty bêdzie zainstalowane inne
urz¹dzenie elektryczne nale¿y zwróciæ uwagê, aby
przewód zasilaj¹cy znajdowa³ siê z dala od
nagrzewaj¹cych siê elementów p³yty.
l W przypadku awarii lub usterki p³yty nale¿y natychmiast
od³¹czyæ od zasilania.
Bezpieczeñstwo dzieci
l Urz¹dzenie przeznaczone jest do obs³ugi wy³¹cznie
przez osoby doros³e. Nie zezwalaæ dzieciom na
manipulowanie pokrêt³ami lub zabawê urz¹dzeniem.
l Palniki, ruszty i garnki pozostaj¹ jeszcze przez d³u¿szy
czas gor¹ce po wy³¹czeniu p³yty. Zwróciæ uwagê, aby
dzieci nie zbli¿a³y siê do p³yty i nie dotyka³y naczyñ
stoj¹cych na p³ycie do momentu ca³kowitego
ostygniêcia.
Instalacja, konserwacja,
czyszczenie
l Pod³¹czenie p³yty do instalacji gazowej mo¿e wykonaæ
wy³¹cznie instalator urz¹dzeñ gazowych z
odpowiednimi uprawnieniami.
l Przed przyst¹pieniem do prac konserwacyjnych i
czyszczenia nale¿y urz¹dzenie wy³¹czyæ i pozostawiæ do
ca³kowitego ostygniêcia.
l Nale¿y zapewniæ prawid³ow¹ wentylacjê pomieszczenia,
w którym ustawiona jest p³yta gazowa. Niewystarczaj¹ca
wentylacja prowadzi do braku tlenu koniecznego do
spalania gazu.
l Urz¹dzenie nale¿y pod³¹czyæ do takiego rodzaju gazu,
Przed przyst¹pieniem do eksploatacji urz¹dzenia nale¿y dok³adnie zapoznaæ siê z instrukcj¹ zawieraj¹c¹ wskazówki i
zalecenia dotycz¹ce prawid³owego u¿ytkowania i obs³ugi sprzêtu.
jaki podano na naklejonej etykiecie obok miejsca
pod³¹czenia do instalacji.
l Podczas eksploatacji urz¹dzenia gazowego
tworzy siê wilgoæ i ciep³o w pomieszczeniu, w
którym urz¹dzenie jest zainstalowane. Dlatego
nale¿y zapewniæ odpowiedni¹ wentylacjê
poprzez naturalne otwory wentylacyjne lub
zainstalowanie okapu (z funkcj¹ poch³aniania).
l Podczas intensywnego i d³u¿szego u¿ytkowania
urz¹dzenia mo¿e okazaæ siê konieczna dodatkowa
wentylacja np. poprzez otwór okienny lub wzmocnienie
mechanicznego poch³aniacza, o ile taki jest
zainstalowany (przy zapewnieniu odpowiedniego
nawiewu wie¿ego powietrza).
l Je¿eli po rozpakowaniu urz¹dzenia oka¿e siê, ¿e p³yty
jest uszkodzona nale¿y natychmiast zawiadomiæ sklep,
w którym kupiono.
l Producent wyklucza swoj¹ odpowiedzialnoæ
za usterki i ich konsekwencje wtedy, gdy
instalator / u¿ytkownik nie przestrzega
wskazówek bezpieczeñstwa.
Serwis
l Naprawy wykonywane przez osoby bez odpowiednich
uprawnieñ stwarzaj¹ zagro¿enie i mog¹ spowodowaæ
powa¿ne uszkodzenie urz¹dzenia. Jeli przy
pod³¹czeniu urz¹dzenia zajdzie koniecznoæ
dokonania zmian w elektrycznej instalacji domowej, to
zmiany te mo¿e wykonaæ uprawniony technik. W
przypadku wyst¹pienia usterki urz¹dzenia nale¿y
zwróciæ siê do autoryzowanego zak³adu serwisowego
wyznaczonego przez producenta sprzêtu.
W trosce o ochronê
rodowiska naturalnego
l Opakowanie urz¹dzenia nale¿y usun¹æ zgodnie z
przepisami bezpieczeñstwa i ochrony rodowiska.
l Przy usuwaniu starego urz¹dzenia z gospodarstwa
domowego nale¿y je unieruchomiæ poprzez odciêcie
przewodu zasilaj¹cego.
Korzystanie z instrukcji obs³ugi
Poni¿sze symbole informacyjne pojawiaj¹ siê w dalszej
czêci instrukcji obs³ugi. Zaznaczono nimi informacje o
nastêpuj¹cym znaczeniu:
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
Kolejnoæ czynnoci
Wskazówki i porady
Wskazówki dotycz¹ce ochrony rodowiska
naturalnego
Urz¹dzenie posiada certyfikat B wydany przez
IGNiG Kraków.
F
Instrukcja jest przeznaczona tylko dla krajów
wskazanych na ok³adce instrukcji obs³ugi.
3
EKSPLOATACJA
Pokrêt³a na panelu steruj¹cym
Pokrêt³a mog¹ byæ ustawiane w trzech ró¿nych pozycjach
l dop³yw gazu wy³¹czony
maksymalny dop³yw gazu (du¿y p³omieñ)
minimalny dop³yw gazu (ma³y p³omieñ)
ZAPALANIE PALNIKÓW
Palnik nale¿y zapaliæ przed postawieniem
na nim naczyñ.
Przed postawieniem naczynia do gotowania na
palniku nale¿y ca³kowicie wcisn¹æ wybrane pokrêt³o
i ustawiæ na maksymaln¹ pozycjê. Po zapaleniu
p³omienia pokrêt³o nale¿y przytrzymaæ wciniête
jeszcze przez ok. 5 sekund. Czas ten jest konieczny,
aby termoelement (rys.1 / D) rozgrza³ siê i w³¹czy³
zawór bezpieczeñstwa. W przeciwnym wypadku
zawór bezpieczeñstwa spowoduje przerwanie
dop³ywu gazu.
Nastêpnie nale¿y sprawdziæ, czy p³omieñ jest stabilny
i pali siê równomiernie. Pokrêt³o ustawiæ na wybran¹
pozycjê.
Jeli po kilkukrotnych próbach palnik nie daje siê
zapaliæ, nale¿y wtedy sprawdziæ, czy piercieñ
rozdzielaj¹cy p³omieñ (rys.1/B) i pokrywka palnika
(rys.1/A) prawid³owo na³o¿one.
W celu przerwania dop³ywu gazu nale¿y pokrêt³o
nale¿y ustawiæ na pozycjê lpokrêcaj¹c w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
P³omieñ nale¿y zawsze zmniejszaæ lub gasiæ
przez zdjêciem garnka z palnika.
Aby optymalnie wykorzystaæ p³omieñ, nale¿y u¿ywaæ naczyñ,
których rednica dna odpowiada wielkoci palnika.
P³omieñ nie powinien wychodziæ poza krawêd garnka. Po
zagotowaniu wody (wzgl. innego p³ynu) nale¿y zredukowaæ
p³omieñ tak, aby tylko utrzymaæ proces gotowania.
PALNIK
Du¿y palnik 180 mm. 260 mm.
redni palnik 120 mm. 220 mm.
Ma³y palnik 80 mm. 160 mm.
Maksymalna
rednica naczynia
FO 0204
TABELA
Minimalna i maksymalna rednica naczyñ do
gotowania na poszczególnych palnikach.
Rys.1
Spis Treci
Minimalna
rednica naczynia
Wskazówki dla u¿ytkownika
F
Dla u¿ytkownika
Dla instalatora
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa 2
Wskazówki dla u¿ytkownika 3
Mycie i konserwacja 4
Dane techniczne 5
POD£¥CZENIE DO INSTALACJI
ELEKTRYCZNEJ 6
PRZESTAWIENIE NA INNY RODZAJ GAZU 7
MONT W MEBLACH 8
U¿ywaæ garnków z równym i g³adkim dnem.
Podczas gotowania potraw na oleju lub innym
t³uszczu nie pozostawiaæ urz¹dzenia bez
nadzoru i zachowaæ szczególn¹ ostro¿noæ,
poniewa¿ wskutek silnego rozgrzania t³uszcz
mo¿e siê zapaliæ.
Urz¹dzenie spe³nia nastêpuj¹ce normy Unii
Europejskiej :
- dyrektywa 72/23 - 90/683 (niskie napiêcia);
- 89/336 (dyrektywy EMV);
- 90/396 (dyrektywy dot. gazownictwa);
- 93/68 (ogólne dyrektywy) ze zmianami.
ELECTROLUX ZANUSSI S.P.A.
Viale Bologna, 298
47100 - Forlì (Italy)
4
Rys. 2
Przed przyst¹pieniem do jakichkolwiek
czynnoci konserwacyjnych nale¿y
urz¹dzenie wy³¹czyæ z sieci elektrycznej
wyjmuj¹c wtyczkê z gniazdka.
l Poniewa¿ p³yta podpalnikowa kuchenki wykonana z
vitroceramiki nie posiada wg³êbienia na przejmowanie
wylanych lub wykipianych p³ynów istnieje mo¿liwoæ
rozlewania siê tych p³ynów poza p³aszczyznê p³yty
podpalnikowej. Mo¿e to powodowaæ brudzenie siê
blatów na s¹siaduj¹cych z kuchenk¹ szafkach lub
wylewanie siê p³ynów na pod³ogê pomieszczenia, w
którym kuchenka jest zainstalowana. Dlatego nale¿y
od razu usuwaæ z p³yty podpalnikowej wylane p³yny.
l Czêci emaliowane nale¿y myæ ciep³¹ wod¹ z dodatkiem
delikatnego rodka czyszcz¹cego. Do mycia nie wolno
stosowaæ rodków szoruj¹cych, gdy¿ mo¿na uszkodziæ
powierzchniê urz¹dzenia.
l Dysze i g³owice palników nale¿y czêsto myæ ciep³¹
wod¹ z dodatkiem rodków do mycia zwracaj¹c uwagê,
aby wszystkie osady zosta³y usuniête.
l Emaliowane ruszty p³yty do gotowania mo¿na zmywaæ
w zmywarce do naczyñ.
l Do usuwania zaschniêtych plam u¿ywaæ ³agodnych
rodków do mycia dostêpnych w handlu. Nie stosowaæ
rodków szoruj¹cych.
l Do mycia p³yty nie wolno stosowaæ ostrych zmywaków,
g¹bek stalowych lub rodków z zawartoci¹ kwasów.
l W p³ytach gazowych wyposa¿onych w automatyczny
zapalacz iskrowy, zapalanie nastêpuje przez
ceramiczn¹ wiecê zapalaj¹c¹ i elektrodê metalow¹
(rys.1 / C). Elementy te nale¿y regularnie czyciæ, aby
zapobiec trudnociom w zapalaniu.
l Kontrolowaæ, czy otwory w rozdzielaczu p³omienia
(rys.1 / B) nie zatkane.
REGULARNA KONSERWACJA
Regularnie sprawdzaæ stan techniczny p³yty i sprawnoæ
instalacji gazowej oraz czujnik gazu, o ile jest zamontowany.
W celu zagwarantowania prawid³owej i bezpiecznej pracy
urz¹dzenia nale¿y regularnie smarowaæ kurki.
Smarowanie kurków mo¿e wykonaæ wy³¹cznie
wykwalifikowany instalator urz¹dzeñ gazowych,
który jest równie¿ uprawniony do wykonywania
napraw.
Rys. 3
FO 2110
Mycie i konserwacja
FO 2111
5
· Przed przyst¹pieniem do instalowania kuchni w
pomieszczeniu kuchennym nale¿y upewniæ siê, czy
spe³nia ono wymagania stawiane mu przez przepisy
Prawa Budowlanego (Dz. U. Nr 89, poz. 414)
W wietle tych przepisów pomieszczenie kuchenne
powinno:
- mieæ szerokoæ min. 1,7 m dla mieszkania 1-dno
pokojowego lub 2,3 m dla mieszkania wielopokojowego
- mieæ minimaln¹ wysokoæ 2,2 m
- mieæ odpowiedni¹ kubaturê, która zapewni, ¿e
maksymalne obci¹¿enie cieplne pochodz¹ce od
urz¹dzeñ gazowych zainstalowanych w tym
pomieszczeniu nie przekroczy 930 W/m
3
pomieszczenia
- zapewniæ wentylacjê nawiewno-wywiewn¹ (co najmniej
1,5- krotn¹ wymianê powietrza w ci¹gu godziny)
- zapewniæ dop³yw powietrza (je¿eli kuchnia nie posiada
okna) poprzez otwory wykonane w cianach zewnêtrznych
o powierzchni min. 0,016 m
2
- zapewniæ odprowadzanie spalin np. poprzez sprawny
kana³ kominowy o min. boku 0,14 m.
· cianki boczne mebli nie mog¹ wystawaæ (na wysokoæ)
poza blat roboczy urz¹dzenia.
· Urz¹dzenia nie nale¿y ustawiaæ w pobli¿u materia³ów
³atwopalnych (np. zas³ony, cierki kuchenne itp.).
· Pod³¹czenie urz¹dzenia do instalacji gazowej nale¿y
wykonaæ zgodnie z obowi¹zuj¹cymi normami i
przepisami bezpieczeñstwa. Wszystkie prace zwi¹zane
z instalacj¹ urz¹dzenia oraz dopasowaniem do spalania
okrelonego rodzaju gazu mo¿e wykonaæ wy³¹cznie
instalator urz¹dzeñ gazowych z odpowiednimi
uprawnieniami.
· Przed przyst¹pieniem do jakichkolwiek czynnoci
konserwacyjnych lub napraw urz¹dzenia nale¿y od³¹czyæ
je od zasilania. Jeli jednak bêdzie konieczne
pozostawienie urz¹dzenie pod napiêciem, wtedy nale¿y
zachowaæ szczególn¹ ostro¿noæ.
Wymiary kuchenki szerokoæ 580 mm
g³êbokoæ 510 mm
Wymiary wnêki
do zabudowy szerokoæ 550 mm
g³êbokoæ 470 mm
Palnik du¿y 2,1 kW (GPB) / 2,3 kW (GZ-35/GZ-50)
Palnik redni 1,5 kW (GPB) / 1,6 kW (GZ-35/GZ-50)
Palnik ma³y 0,7 kW
Kategoria gazu II/II-35, 50, III-X-I-Zt
Rodzaj gazu GZ-35, GZ-50 i GPB
Pod³¹czenie do gazu G 1/2
Napiêcie zasilaj¹ce 220-230 V 50 Hz
POD£¥CZENIE DO INSTALACJI
GAZOWEJ
Pod³¹czenie urz¹dzenia do instalacji gazowej
nale¿y wykonaæ za pomoc¹ kurka
odcinaj¹cego. Zaleca siê po³¹czenie sztywne
lub giêtkim wê¿em z nierdzewnej stali
szlachetnej, posiadaj¹cym certyfikat
bezpieczeñstwa B .
P³ytê gazow¹ zasilan¹ gazem p³ynnym z butli mo¿na tak¿e
pod³¹czyæ przy pomocy elastycznego wê¿a gumowego lub z
tworzyw sztucznych (posiadaj¹cego certyfikat
bezpieczeñstwa B), poprzez reduktor cinienia gazu
(posiadaj¹cego certyfikat bezpieczeñstwa B). W tym celu
na króciec przy³¹czeniowy p³yty gazowej nale¿y nakrêciæ
przy³¹cze z karbowanym króæcem do wê¿y elastycznych.
Sprawdziæ, czy w trakcie u¿ytkowania wê¿y metalowych nie
stykaj¹ siê one z ruchomymi czêciami i nie zagniecione.
Przy po³¹czeniu p³yty z piekarnikiem nale¿y równie¿
zachowaæ takie same rodki ostro¿noci.
Przed pod³¹czeniem p³yty do instalacji gazowej nale¿y
sprawdziæ prawid³owoæ zasilania gazem. Przy pe³nej mocy
obni¿enie cinienia nie mo¿e przekraczaæ 5%.
Na utratê cinienia maj¹ wp³yw nastêpuj¹ce czynniki
- maksymalna wydajnoæ licznika;
- rednica i d³ugoæ rury przed licznikiem i za
licznikiem;
- przekrój przep³ywu ró¿nych kurków w
instalacji gazowej;
- rednica ewentualnych elementów
pod³¹czeniowych.
Dane techniczne
Wskazówki dla instalatora
6
Urz¹dzenie przeznaczone jest do pod³¹czenia do sieci
zasilaj¹cej o napiêciu : 220-230 V / jedna faza.
Pod³¹czenie do instalacji elektrycznej musi byæ
wykonane zgodnie z obowi¹zuj¹cymi normami i
przepisami !
Przed pod³¹czeniem urz¹dzenia do instalacji elektrycznej
nale¿y sprawdziæ, czy :
1. instalacja elektryczna przystosowana jest do obci¹¿enia
tym urz¹dzeniem (patrz tabliczka znamionowa);
2. sieæ zasilaj¹ca jest uziemiona zgodnie z przepisami;
3. dwubiegunowe gniazdko lub w³¹cznik jest dostêpne
po zabudowaniu urz¹dzenia.
Urz¹dzenie jest dostarczone wraz z przewodem zasilaj¹cym,
który musi byæ zaopatrzony we wtyczkê z uziemieniem
odpowiadaj¹cym obci¹¿eniu podanym na tabliczce
znamionowej.
Pod³¹czenie wtyczki do przewodu zasilaj¹cego nale¿y
wykonaæ jak pokazano na rysunku 5.
Wtyczka musi pasowaæ do gniazdka uziemionego zgodnie
z obowi¹zuj¹cymi przepisami.
Jeli chc¹ Pañstwo wykonaæ bezporednie pod³¹czenie do
sieci elektrycznej, konieczne jest zainstalowanie
dwubiegunowego w³¹cznika z minimalnym rozwarciem
styków 3 mm odpowiadaj¹cym obowi¹zuj¹cym wymogom.
Przewód zasilaj¹cy musi byæ tak u³o¿ony, aby w ¿adnym
punkcie nie osi¹gn¹³ temperatury wy¿szej o 90
o
C od
temperatury pomieszczenia.
Br¹zowy przewód fazowy (wychodz¹cy z klemy L listwy
zaciskowej) musi byæ po³¹czony zawsze do fazowego
pod³¹czenia sieciowego.
POD£¥CZENIE DO INSTALACJI
ELEKTRYCZNEJ
Rys. 5
FO
Przewód
zerowy
Producent nie odpowiada za szkody i wypadki
powsta³e wskutek nieprzestrzegania
obowi¹zuj¹cych przepisów bezpieczeñstwa !
Przewód uziemiaj¹cy
(¿ó³to-zielony)
WA¯NE !!
W celu zapewnienia prawid³owej pracy,
oszczêdnoci w zu¿yciu energii elektrycznej
oraz utrzymania urz¹dzenia w dobrym stanie
technicznym, cinienie zasilaj¹ce
urz¹dzenia musi odpowiadaæ zaleconym
wartociom.
Obrotowy element pod³¹czeniowy nale¿y zamontowaæ do
króæca przy³¹czeniowego kolektora gazowego kuchenki
nakrêtk¹ rubow¹ G 1/2.
Na koñcówce z³¹czki z nakrêtk¹ G 1/2 umieszczony jest
piercieñ uszczelniaj¹cy pomiêdzy poszczególnymi
czêciami (patrz rys.4). Czêci te nale¿y lekko przykrêciæ, a
nastêpnie ustawiæ element pod³¹czeniowy w wybranym
kierunku i dokrêciæ.
WA¯NE !!
Po zakoñczeniu instalacji nale¿y sprawdziæ
szczelnoæ wszystkich po³¹czeñ za pomoc¹
wody z roztworem mydlanym.
Do sprawdzenia szczelnoci w ¿adnym
wypadku nie wolno stosowaæ p³omienia!
WYMIANA PRZEWODU
ZASILAJ¥CEGO
Jeli zajdzie koniecznoæ wymiany przewodu zasilaj¹cego,
mo¿na go zast¹piæ przewodem typu H05V2V2-F T90 /
H05 BB-F, którego przekrój przystosowany jest do
obci¹¿enia i temperatury pracy urz¹dzenia.
Przewód uziemiaj¹cy (¿ó³to-zielony) musi byæ d³u¿szy o ok.
2 cm od przewodu fazowego (rys.5) i nie mo¿e zostaæ
przerwany przez wy³¹cznik.
Rys. 4
FO 2365
A) Koñcówka z³¹czki z
nakrêtk¹
B) Uszczelka
C) Regulowany element
pod³¹czeniowy
7
WYMIANA DYSZ PALNIKÓW
W celu wymiany dysz nale¿y wykonaæ nastêpuj¹ce czynnoci
:
· Zdj¹æ z p³yty ruszta.
· Zdj¹æ pokrywki z palników i rozdzielacz p³omienia.
· Kluczem nasadowym Nr 7 odkrêciæ dyszê, zdj¹æ (patrz
rys.6) i zast¹piæ inn¹ dysz¹ odpowiedni¹ do stosowanego
rodzaju gazu (patrz tabela).
· GZ 35: Po zamocowaniu dysz (oznaczony ch
na rys. X liter¹ B) nale¿y nakrêciæ na nie
odpowiednie koszyczki: do palnika
pó³szybkiego I palnika dodatkowego
przeznaczone koszyczki oznaczone literâ A
(z otworem o przekroju 10) zaÀ do palnika
b³yskawicznego przeznaczony jest koszyczek
oznaczony literâ C (z otworem o przekroju
16).
·
Ponownie z³o¿yæ te elementy wykonuj¹c opisane
czynnoci w odwrotnej kolejnoci.
· Nastêpnie nale¿y wymieniæ etykietê znajduj¹c¹ siê obok
otworu pod³¹czenia gazu i zast¹piæ j¹ etykiet¹ ze
stosowanym rodzajem gazu. Etykieta znajduje siê w
torebce z wyposa¿eniem razem z dyszami.
Jeli cinienie gazu nie zgadza siê z przewidzianym
cinieniem, lub wystêpuj¹ odchylenia, nale¿y na króæcu
rury doprowadzaj¹cej zamontowaæ odpowiedni regulator
cinienia.
REGULACJA P£OMIENIA
OSZCZÊDNOCIOWEGO
Aby ustawiæ p³omieñ oszczêdnociowy palnika nale¿y
wykonaæ nastêpuj¹ce czynnoci :
· Zapaliæ palnik.
· Pokrêt³o kurka obróciæ w lewo do oporu.
· Zdj¹æ pokrêt³o.
· Obracaæ iglicê bypassa (patrz rys.7) w trzpieniu kurka.
Jeli wykonuj¹ Pañstwo przestawienie z gazu ziemnego
na gaz p³ynny, nale¿y krêciæ iglicê bypassa w kierunku
PRZESTAWIENIE NA INNY
RODZAJ GAZU
Rys. 6
FO 0392
Rys. 7
FO 0239
Palnik Ø
1/100mm.
Ma³y 26
redni 30
Du¿y 38
Bypassa
TABELA 1
Palnik Moc Zu¿ycie gazu Dysza gazowa
[kW] [mm x 100]
GZ-35 GZ-50 GPB GZ-35 GZ-50 GPB GZ-35 GZ-50 GPB
m
3
/h
g/h
Ma³y
Du¿y
redni
0,7 0,7 0,027 0,019 15 95 64 41
2,3 2,1 0,089 0,064 46 180 115 75
1,6 1,5 0,062 0,044 33 150 96 60
zgodnym z ruchem wskazówek zegara do momentu
uzyskania regularnego ma³ego p³omienia na ca³ym
piercieniu palnika.
· Nastêpnie sprawdziæ, czy przy szybkiej zmianie z du¿ego
p³omienia na ma³y, nie ganie p³omieñ na palniku.
Opisane wy¿ej czynnoci ³atwe do wykonania, niezale¿nie
od tego, w jakim miejscu i w jaki sposób p³yta jest
zamontowana w kuchni.
FO 0465
F
8
MONT W MEBLACH
A = Palnik ma³y
R = Du¿y palnik
SR = redni palnik
P³yta gazowa przewidziana jest do monta¿u w meblach o
g³êbokoci od 550 do 600 mm spe³niaj¹cych okrelone
wymogi do monta¿u p³yt grzewczych.
Wymiary wnêki podano na rysunku 8.
Otwory monta¿owe musz¹ znajdowaæ siê w odleg³oci
przynajmniej 55 mm od tylnej cianki.
Prawa lub lewa cianka boczna, której wysokoæ przekracza
wysokoæ p³yty gazowej, musi znajdowaæ siê w odleg³oci
przynajmniej 100 mm od otworu w zabudowie dolnej.
Szafki wisz¹ce lub okapy musz¹ znajdowaæ siê w odleg³oci
przynajmniej 650 mm od p³yty gazowej.
MONT P£YTY GAZOWEJ
Monta¿ w zabudowie dolnej nale¿y wykonaæ w nastêpuj¹cy
sposób :
· Zdj¹æ z p³yty ruszta.
· Zdj¹æ z palników pokrywy i rozdzielacz p³omienia.
· P³ytê u³o¿yæ odwrotnie.
· Na doln¹ krawêd p³yty na³o¿yæ specjaln¹ uszczelkê
bêd¹c¹ na wyposa¿eniu urz¹dzenia zwracaj¹c uwagê,
aby zakoñczenia pasowa³y do siebie i nie nak³ada³y siê
(rys.9).
· P³ytê w³o¿yæ do otworu w meblach i nacisn¹æ w dó³
(rys.10) tak, aby p³yta przylega³a i automatycznie
wpasowa³a siê w prawid³owe po³o¿enie.
Rys. 9
A
Rys. 10
FO 2108
FO 2107
550
470
580
510
55 min.
Rys. 8
SR
SR
R
A
FO 2106
A) Uszczelka
9
a) Zdejmowana p³yta mebli
b) Przestrzeñ na ewentualne
przewody pod³¹czeniowe
550 min.
560 min.
Rys.
11
Rys.
12
Rys.
14
Rys.
15
FO 1013 FO 0947
FO 0939
FO 0938
FO 0198
470
30
591
380
140
MO¯LIWOCI ZABUDOWY P£YTY
GAZOWEJ
Na bazie mebli z drzwiami
Meble musz¹ byæ tak skonstruowane i wykonane, aby
podczas pracy wykluczyæ ewentualny kontakt z nagrzan¹
obudow¹ urz¹dzenia. Zalecane rozwi¹zanie tego problemu
pokazano na rysunku 11.
P³yta pod urz¹dzeniem musi byæ tak zamontowana, aby w
razie koniecznoci serwisant móg³ ³atwo wyj¹æ i ponownie
w³o¿yæ.
Rys.
13
Na bazie mebli z piekarnikiem
Otwór musi odpowiadaæ wymiarom pokazanym na rysunku
12 i 13.
Do prawid³owej wentylacji przewidziano dwa uchwyty. Na
rysunkach 14 i 15 pokazano dwa mo¿liwe rozwi¹zania.
Pod³¹czenie p³yty i piekarnika do instalacji elektrycznej
musi byæ wykonane oddzielnie, zarówno z technicznego,
jak i praktycznego wzglêdu. Piekarnik musi byæ tak
zamontowany, aby dawa³ siê wysun¹æ ca³kowicie poza meble
do przodu.
30
20 min
60
a
b
120 cm
2
180 cm
2
360 cm
2
50 cm
2
10
Urz¹dzenie zosta³o poddane fabrycznej kontroli
jakociowej, która mia³a na celu sprawdzenie
sprawnoci technicznej urz¹dzenia i wykonanie
regulacji przez specjalistów.
Ka¿da konieczna naprawa musi byæ wykonana
z najwiêksz¹ ostro¿noci¹. Z tego powodu
zalecamy zwrócenie siê w przypadku
jakiejkolwiek awarii do autoryzowanego zak³adu
serwisowego. Przy zg³oszeniu nale¿y podaæ
model Pañstwa urz¹dzenia i objawy usterki.
Oryginalne czêci zamienne oznaczone przez
producenta poni¿szym znakiem markowym s¹
do nabycia wy³¹cznie w autoryzowanych
zak³adach serwisowych firmy Zanussi lub w
sklepach specjalistycznych.
Obs³uga urz¹dzenia jest ³atwa, jednak¿e
przed przyst¹pieniem do jego eksploatacji
nale¿y dok³adnie zapoznaæ siê z treci¹
instrukcji zawieraj¹cej wskazówki i
zalecenia prawid³owego u¿ytkowania i
obs³ugi. Przestrzeganie wskazówek
zawartych w instrukcji zapewni d³ugotrwa³e
i niezawodne dzia³anie urz¹dzenia.
GWARANCJA
Karta gwarancyjna wraz z warunkami gwarancji
do³¹czona jest do zakupionego urz¹dzenia.
Gwarancjê nale¿y zachowaæ wraz z dowodem
zakupu na wypadek koniecznoci wykonania
naprawy gwarancyjnej i okazaæ serwisantowi.
W przeciwnym razie naprawa bêdzie wykonana
odp³atnie.
AUTORYZOWANY SERWIS
Producent zastrzega sobie prawo wprowadzania zmian konstrukcyjnych
nie wp³ywaj¹cych jednak ujemnie na u¿ytkowe cechy urz¹dzenia i jego
bezpieczn¹ eksploatacjê.
miasto adres telefon
l
BIALYSTOK Piastowska 11 0-85 732-19-55
l
BIELSKO BIALA Reja 18 0-33 815-86-13
l
BRZEZINY Moniuszki 14/16 0-46 874-28-30
l
BYDGOSZCZ Kcynska 6 0-52 379-31-02
l
CHELM Wieniawskiego 11 a 0-82 565-70-42
l
CHOJNICE Subislawa 8 0-52 397-25-58
l
CHRZANÓW Mieszka I 0-35 62-34-822
l
CIECHANÓW Glowackiego 12 0-23 672-48-34
l
CZESTOCHOWA Rocha 108 0-34 324-89-60, 368-16-65
l
ELBLAG ul. Lokietka 44 0-55 237-94-05, 232-15-10
l
GDANSK Partyzantów 46 0-58 520-20-94
l
GDYNIA ul. Helska 8 0-58 663-15-85, 663-15-15
l
GDYNIA Unruga 76 0-58 625-05-05
l
GLIWICE J. Sliwki 34 0-32 279 20 07
l
GORZÓW WLKP. Moscickiego 14 (pawilony) 0-95 729-20-93
AUTORYZOWANE ZAKLADY OBSLUGI SERWISOWEJ
11
l
GRUDZIADZ Sienkiewicza 17 0-56 462-07-41
l
KALISZ Sukiennicza 4 0-62 764-50-60
l
KATOWICE ul. 1000-lecia 3 0-32 254-11-81, 254-02-78
l
KIELCE Checinska 14 a 0-41 361-38-16
l
KONIN Pierwszego Maja 15 0-63 242-17-99
l
KOSZALIN Szyprów 4 0-94 341-66-68, 341-66-71
l
KRAKÓW Os. Willowe 30 0-12 644-87-64, 644-40-69
l
KRAKÓW Os. Strusia 1A 0-12 648-22-57, 648-67-60
l
KRAKÓW Kosciuszki 36 0-12 421-50-32
l
KROSNO Slowackiego 10 0-13 432-28-93
l
LEGNICA Kasjopei 15 0-76 854-48-33
l
LESZNO Sulkowskiego 46 0-65 520-55-70
l
LUBLIN Leczynska 21 0-81 745-05-15
l
LOMZA Wiejska 5B 0-86 216-65-65
l
LÓDZ Marynarska 42 0-42 657-70-02, 657-99-27
l
NOWY SACZ Batalionów Chl. 19a 0-18 441-11-44
l
OLSZTYN Blekitna 9 0-89 523-76-26, 541-20-39
l
OPOLE Szarych Szeregów 23 0-77 455-90-93
l
OSTROLEKA Zniwna 9 0-29 760-27-87
l
OSTROWIEC SW. Os.Ogrody 28 0-41 65-20-13, 62-09-38
l
PILA Przemyslowa 5 0-67 212-67-96, 212-35-84
l
PLOCK Al. Lotników 2 c 0-24 263-38-76; 263-01-04
l
POZNAN Czesnikowska 1 a 0-61 867-41-12
l
PRZEMYSL Mickiewicza 9 0-16 678-77-05
l
RACIBÓRZ Opawska 3 0-36 415-26-04, 419-09-32
l
RADOM Sobieskiego 1 0-48 345-10-10, 345-97-57
l
RZESZÓW Dabrowskiego 44 0-17 854-16-15
l
SIEDLCE Vogla 41 0-25 632-72-08
l
SIERADZ Polna 3/5 0-43 827-40-92
l
SLUPSK Pilsudskiego 7B 0-59 843-54-88
l
STALOWA WOLA Komisji Ed. Nar. 13 0-15 842-28-94
l
STARGARD SZCZ. Wojska Polskiego 114 0-91 577-64-11
l
SUWALKI Litynskiego 1A 0-87 567-29-58
l
SZCZECIN Chmielewskiego 18 0-91 485-31-70, 0-800-390-960
l
SWIDNICA Slotwina 80 0- 74 852-60-71
l
SWIERZAWA Piasta 14 0-75 713-52-86
l
TARNÓW Graniczna 8a 0-14 26-00-99
l
TORUN Wojska Pol. 43/45 0-56 62-31-503
l
WARSZAWA Wawelska 5 0-22 825-70-73, 825-36-21 wew.60
l
WARSZAWA Giewont 21 0-22 644-04-32, 644-68-48
l
WEJHEROWO ul. Obronców Helu 3 0-58 672-59-64
l
WIELUN Baranowskiego 5 0-43 843-34-15
l
WLOCLAWEK Okrzei 54 0-54 231-22-75
l
WROCLAW Jagiellonczyka 38A 0-71 321-02-93
l
WROCLAW Jednosci Narodowej 97 0-71 322-46-66; 322-78-81
l
ZAMOSC ul.Reja 2 0-90 24-75-04
l
ZIELONA GÓRA Okulickiego 37 0-68 326-22-37
35673-9602 11/00
Grafiche MDM - Forlì
From the Electrolux Group. The worlds No.1 choice.
Grupa Electrolux jest najwiêkszym na wiecie producentem zmechanizowanych urz¹dzeñ przeznaczonych do kuchni,
do czyszczenia oraz do lasu i ogrodu. Ka¿dego roku sprzedaje ponad 55 milionów produktów (takich jak lodówki,
kuchenki, pralki automatyczne, odkurzacze, pilarki ³añcuchowe i kosiarki do trawy) o ³¹cznej wartoci ok. 14
miliardów USD w ponad 150 krajach wiata.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Zanussi ZGG647ICN Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla