www.barbecook.com 323
3 Po dziesięciu minutach otworzyć pokrywę i umieścić
żywność na kratce.
4 Jeśli potrzebna jest mniejsza ilość ciepła, ustawić
pokrętło/-a sterujące w niższym położeniu.
11.2 Zapobieganie przywieraniu żywności
Aby zapobiec przywarciu żywności do grilla:
• Należy pokryć żywność delikatnie olejem przy pomocy
pędzla przed umieszczeniem jej na grillu. Można również
pokryć olejem sam grill.
• Należy podgrzać urządzenie. Im cieplejszy jest grill przed
umieszczeniem na nim żywności, tym mniej żywności
przywrze.
• Nie odwracać zbyt szybko żywności. Należy poddać ją
najpierw działaniu ciepła.
11.3 Grillowanie bezpośrednie i
pośrednie
W zależności od rodzaju przygotowywanej żywności oraz
sposobu jej przygotowania, można grillować bezpośrednio lub
pośrednio:
1
Podczas grillowania pod zamkniętą pokrywą zawsze
sprawdzać termometr pokrywy, aby upewnić się, że
urządzenie nie stanie się zbyt gorące. Patrz
“11.5 Kontrolowanie temperatury”.
11.4 Grillowanie z zamkniętą pokrywą
Zamykanie pokrywy podczas grillowania ma ważne zalety:
• Temperatura grilla jest wyższa i utrzymuje się.
• Czas gotowania skraca się, a żywność jest bardziej wilgotna.
• Ogranicza wybuchy płomieni i oszczędza gaz.
1
Podczas grillowania pod zamkniętą pokrywą zawsze
sprawdzać termometr pokrywy, aby upewnić się, że
urządzenie nie stanie się zbyt gorące. Patrz
“11.5 Kontrolowanie temperatury”.
11.5 Kontrolowanie temperatury
Urządzenie jest wyposażone w potężne palniki, szybko się więc
nagrzewa i istnieje możliwość utrzymywania stałej temperatury.
Podczas grillowania pod zamkniętą pokrywą należy się jednak
upewnić, że urządzenie nie stanie się zbyt gorące. Należy
obserwować termometr znajdujący się na pokrywie i uwzględnić
następujące wytyczne:
• Normalna temperatura gotowania wynosi około 210°C. W
przypadku wyższych temperatur wytopiony oraz
nagromadzony tłuszcz mogą się zapalić.
• Temperatura nie powinna nigdy przekraczać 300°C przez
czas dłuższy niż pięć minut. Może to spowodować
uszkodzenie i odkształcenie urządzenia.
1
Jeśli urządzenie stanie się zbyt gorące, należy je
schłodzić, otwierając pokrywę i ustawiając palniki w
najmniejszym położeniu.
11.6 Optymalne wykorzystanie ciepła
Środkowa część kotła jest bardziej gorąca niż boczne. Aby
umożliwić pełne wykorzystanie potencjału tej najcieplejszej
części, urządzenie jest wyposażone w kratki o różnej wielkości.
Jest ono dostarczane z:
• Jedną dużą kratką do umieszczenia na środku kotła.
• Dwoma mniejszymi kratkami do umieszczenia po bokach
kotła.
W przypadku prawidłowego umieszczenia kratek w kotle i
zapaleniu wszystkich palników cała środkowa część grilla
zostanie nagrzana do maksymalnej temperatury. Dzięki temu
można rozszerzyć najbardziej gorącą część kotła i maksymalnie
wykorzystać powierzchnię kratki urządzenia.
11.7 Korzystanie ze stref ciepła
W przypadku zapalenia wszystkich palników pokrywy palników
rozprowadzają ciepło równomiernie po całym grillu. Pomimo
tego równego ogrzewania niektóre strefy są nadal cieplejsze niż
inne. Można skorzystać z zalet tych stref ciepła w celu grillowania
żywności i uzyskania doskonałego efektu:
2
Można również utworzyć strefy ciepła, regulując moc
palników. Można ustawić palnik w położeniu dolnym i
korzystać ze strefy nad nim w celu przygotowania
żywności delikatnej lub żywności wymagającej dłuższego
czasu gotowania.
11.8 Pieczenie żywności na ruszcie
Aby upiec żywność na ruszcie, należy korzystać jednocześnie z
palników głównych i palnika rusztu. Aby przygotować na
przykład kurczaka z rusztu, należy wykonać poniższe kroki:
1 Zdemontować kratki i nadstawkę do grilla z urządzenia i
położyć je z boku.
2 Zapalić palniki główne i zamknąć pokrywę, aby podgrzać
urządzenie. W międzyczasie umieścić kurczaka na ruszcie.
3 Po dziesięciu minutach otworzyć pokrywę, wyłączyć średni
palnik i ustawić palniki boczne w położeniu LOW (NISKIM).
Można umieścić naczynie na palniku średnim, aby
pochwycić kapiący tłuszcz.
Metoda Opis Zastosowanie
Bezpośrednia Umieścić żywność
bezpośrednio nad zapalonym
palnikiem, ustawić palnik w
położeniu wysokim i zostawić
otwartą pokrywę.
Do obsmażenia
mięsa i warzyw
Pośrednia Umieścić żywność obok
zapalonego palnika, ustawić
palnik w położeniu
średnim/niskim i zamknąć
pokrywę.
Do dalszego
gotowania
obsmażonego
mięsa
Strefa Gorąca? Zastosowanie
Przód Ciepła Grillowanie delikatnej żywności
(krewetki, ryby...)
Środek Gorąca Przygotowanie żywności
wymagającej dłuższego czasu
gotowania (np. kiełbasa, kurczak...)
Tył Najbardziej
gorąca
Obsmażanie mięsa i warzyw
MAN_GAS_QUISSON_BBC_140730_A.book Page 323 Tuesday, February 2, 2016 4:55 PM