62
OCHRONA ŚRODOWISKA
1. Opakowanie
Materiał opakowania nadaje się w całości do
przetworzenia i jest oznaczony symbolem
recyklingu .
2. Urządzenia elektryczne gospodarstwa
domowego
Urządzenie jest zbudowane z materiałów
nadających się do recyklingu. Przy pozbywaniu
się zbędnych urządzeń gospodarstwa domowego
należy przestrzegać lokalnych przepisów. Przed
pozbyciem się urządzenia należy odciąć kabel
zasilający, aby nie było możliwe jego ponowne
podłączenie.
Deklaracja zgodności
Urządzenie jest zaprojektowane w sposób
pozwalający na jego kontakt z artykułami
żywnościowymi i zgodnie z Dyrektywą 89/109/EEC
• Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do
gotowania. Wszelkie inne zastosowania
urządzenia (np. ogrzewanie pomieszczeń) są
niedopuszczalne i potencjalnie niebezpieczne.
• Urządzenie zostało zaprojektowane,
skonstruowane i wprowadzone do handlu
zgodnie z:
• Wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy o
urządzeniach niskiego napięcia 73/23/EEC.
• Wymogami w zakresie zabezpieczeń Dyrektywy
EMC 89/336/EEC.
• Wymogami Dyrektywy 93/68/EEC.
• Izolacja elektryczna: Klasa
(I)
.
OSTRZEŻENIA I PORADY OGÓLNE
• Przed przystąpieniem do konserwacji urządzenia
należy odłączyć je od zasilania sieciowego.
• Nie należy pozwalać dzieciom zbliżać się do
urządzenia, gdy jest włączone i zaraz po jego
wyłączeniu.
• Naprawy i regulacje urządzenia może
przeprowadzać wyłącznie wykwalifikowany technik.
• Należy upewnić się, że przewody innych urządzeń
elektrycznych znajdujących się przy płycie grzejnej
nie stykają się z otaczającymi gorącymi
powierzchniami.
•
Nie włączać pól grzewczych, jeżeli nic nie jest
podgrzewane lub jeśli są na nich ustawione
puste garnki lub rondle.
• Nie należy dopuścić do wykipienia jakichkolwiek
cieczy: Podczas gotowania zmniejszyć ilość
wydzielanego ciepła.
• Nie używać płyty grzejnej jako powierzchni
roboczej lub wsporczej.
• Z uwagi na zagrożenie pożarowe nie
pozostawiać płyty grzejnej bez dozoru podczas
smażenia.
PORADY DOTYCZĄCE OSZCZĘDZANIA
ENERGII
• Należy używać garnków i rondli z płaskimi
spodami, których średnica jest taka sama lub
nieco większa od średnicy pola grzewczego.
• Podczas gotowania należy w miarę możliwości
przykrywać garnki.
• Do gotowania jarzyn, ziemniaków, itp. używać
niewielkiej ilości wody, aby skrócić czas gotowania.
• Korzystanie z szybkowaru skraca czas gotowania
i zmniejsza zużycie energii.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
• Przed przystąpieniem do czyszczenia lub
konserwacji należy odłączyć płytę grzejną od sieci.
• Części emaliowane i/lub ze stali nierdzewnej
należy czyścić odpowiednimi środkami
czyszczącymi.
• Nie używać środków ściernych ani korozyjnych. Nie
używać środków do czyszczenia na bazie chloru.
• Nie pozostawiać na powierzchniach roboczych
rozlanych substancji kwaśnych lub alkalicznych,
takich jak ocet, sól lub sok cytrynowy.
• Pola grzewcze czyścić wilgotną szmatką, a od
czasu do czasu przecierać je miękką ściereczką
nasączoną oliwą jadalną.
INSTRUKCJA USUWANIA USTEREK
Płyta grzejna nie działa.
Sprawdzić, czy:
• Włącznik znajduje się w położeniu ON.
• Sprawdzić, czy nie nastąpiła przerwa w dopływie
energii.
6pl66008.fm Page 62 Tuesday, March 18, 2003 10:00 AM