OSTRZE¯ENIE: Nie ci¹æ na blasze no¿em ani metalow¹ krajark¹ do pizzy; u¿ywaæ
wy³¹cznie plastikowych lub silikonowych sztuæców.
Nie u¿ywaæ blachy w temperaturze wy¿szej ni¿ 250°C ani w trybie PYROLYSIS
(PIROLIZA).
Akcesoria (zale¿nie od modelu)
Z
akrzywiona siatka zapobiegaj¹ca
wywróceniu
Zastosowanie takie samo jak rusztu p³askiego
Kszta³t zosta³ tak dobrany, aby mo¿liwe by³o
umieszczenie potrawy miêdzy dwoma poziomami
wsporników pó³ek.
W
M
R
B
klês³a miska + ruszt (ociekacz)
iska uniwersalna (ociekacz)
o¿en obrotowy
lacha do pieczenia z pow³ok¹
zapobiegaj¹c¹ przywieraniu
Na misce umieszczonej pod rusztem zbierane s¹
soki i t³uszcze wyciekaj¹ce podczas pieczenia.
Mo¿na j¹ równie¿ do po³owy nape³niæ wod¹ i
wykorzystaæ do gotowania na parze. Nale¿y unikaæ
umieszczania pieczeni i miês bezpoœrednio w misce,
poniewa¿ dojdzie do zapryskania œcian piekarnika.
S³u¿y do zbierania soków i t³uszczy wyciekaj¹cych
podczas pieczenia w trybie opiekania z pe³n¹ moc¹
lub opiekania ze zmienn¹ moc¹. Mo¿na jej u¿ywaæ
jako naczynia do pieczenia, o ile jej rozmiary
odpowiadaj¹ wielkoœci produktu (np. ca³y kurczak
ob³o¿ony warzywami w umiarkowanej temperaturze).
Po wsuniêciu miski na wsporniki pod rusztem bêd¹
siê w niej gromadziæ soki i t³uszcze z potraw
pieczonych. Mo¿na j¹ równie¿ do po³owy nape³niæ
wod¹ i wykorzystaæ do gotowania na parze.
- Umieœciæ wspornik ro¿na w wystêpach ociekacza
(patrz rysunek).
- Umieœciæ zestaw w piekarniku na drugim wsporniku
drucianej pó³ki od do³u. Po umieszczeniu na ro¿nie
obrotowym kawa³ka miêsa do pieczenia, ro¿en
nale¿y umieœciæ na wsporniku, wsuwaj¹c go tak, aby
koñcówka ro¿na znalaz³a siê w napêdzie z ty³u
piekarnika. Uchwyt nale¿y odkrêciæ i zdj¹æ. Po
upieczeniu wyj¹æ ca³y zestaw. R¹czka na koñcu
uchwytu umo¿liwia odkrêcenie wide³ek.
Blacha umieszczona na ruszcie mo¿e s³u¿yæ do
pieczenia wyrobów cukierniczych, ciast i pizzy. Dziêki
pow³oce zapobiegaj¹cej przywieraniu jedzenie nie
przykleja siê do powierzchni blachy. Przed
wyjmowaniem blachy z piekarnika nale¿y za³o¿yæ
rêkawice kuchenne, aby chroniæ d³onie. Przed
umyciem blacha powinna ostygn¹æ; nale¿y j¹ myæ
rêcznie w zlewie, u¿ywaj¹c p³ynu do naczyñ. Nie
stosowaæ g¹bek do szorowania.
(umieszczana
na ruszcie)
Przód
Ty³
5
PL
Symbolbo l Nazwa trybu pieczenia
ECO
*
*
Turbo opiekacz + o¿en obrotowyr
Ogrzewanie przez górny element grzejny i
wentylator (naprzemiennie).
Tryb uniwersalny
Ogrzewanie przez górne i dolne elementy
grzejne i wentylator.
Tradycyjny tryb ECO
Ogrzewanie przez górne i dolne elementy
grzejne, bez wentylatora.
Termoobieg
Ogrzewanie przez element grzejny z ty³u
piekarnika oraz wentylator.
Podwójny opiekacz
Ogrzewanie przez górny element grzejny.
Proste opiekanie
Ogrzewanie przez górny element grzejny.
Funkcja utrzymywania ciep³a
Ciep³o dozowane jest z elementu grzejnego z
ty³u piekarnika po³¹czonego z wentylatorem.
16