Melissa 646-034 Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszynki do mięsa
Typ
Instrukcja obsługi
PL
WPROWADZENIE
AbyÊcie Paƒstwo mieli pe∏ne zadowolenie z Waszej nowej
maszynki do mi´sa, prosimy Was o dok∏adne przeczytanie
instrukcji obs∏ugi zanim zaczniecie jà u˝ywaç. Zalecamy równie˝
zachowanie niniejszej instrukcji w razie potrzeby przypomnienia
funkcji urzàdzenia w przysz∏oÊci.
- Przed przystàpieniem do mielenia mi´sa, pami´taj o
usuni´ciu koÊci, chrzàstek itd.
- Przy mieleniu orzechów nale˝y wk∏adaç kolejno kilka sztuk,
po czym odczekaj a˝ zostanà one wkr´cone w spiral´ zanim
w∏o˝ysz nast´pne.
- Wyjmuj zawsze wtyczk´ z gniazdka sieciowego przed
rozmontowywyniem lub montowaniem ruchomych cz´Êci
urzàdzenia oraz przed przystàpieniem do jego czyszczenia.
-U˝ywaj zawsze za∏àczony dopychacz. Nigdy nie dopychaj
przyrzàdzanych sk∏adników palcami lub innymi przyrzàdami.
Uwaga - nó˝ jest ostry dlatego post´puj ostro˝nie podczas
jego u˝ytkowania oraz czyszczenia.
- Zadbaj o to aby rucheme cz´Êci zosta∏y prawid∏owo
zamontowane zanim w∏àczysz maszynk´.
-Nie pozwól aby obudowa z silnikiem, wtyczka przewodu
zasilajàcego lub sam przewód by∏y mokre albowiem mo˝e to
spowodowaç spi´cia elektryczne.
- Nie u˝ywaj urzàdzenia je˝eli jest ono uszkodzone. Oddaj
urzàdzenie do przeglàdu lub naprawy do autoryzowanego
punktu serwisowego.
- U˝ywaj wy∏àcznie akcesoria za∏àczone do urzàdzenia.
- Podczas u˝ytkowania urzàdzenia zwróç uwag´ na to, aby
przewód zasilajàcy by∏ niedost´pny dla znajdujàcych si´ w
pobli˝u dzieci.
- Maszynka do mi´sa nie powinna byç u˝ytkowana przez ma∏e
dzieci lub osoby niepe∏nosprawne.
-Urzàdzenie powinno byç niedost´pne dla dzieci.
- Maszynka do mi´sa nie jest przeznaczona do u˝ytku
komercjalnego.
ZANIM W¸O˚YSZ WTYCZK¢ DO GNIAZDKA
SIECIOWEGO
Sprawdê czy napi´cie pràdu odpowiada parametrom na tabliczce
znamionowej znajdujàcej si´ na obudowie urzàdzenia.
PRZED PIERWSZYM U˚CIEM
1. Usuƒ wszelkie opakowanie.
2. Umyj wszystkir cz´Êci: patrz " konserwacja"
Zamontuj ostrze i sitka troch´ ciaÊniej. W∏ó˝ ka˝de sitko bez
˝adnej ˝ywnoÊci i w∏àcz urzàdzenie na 2 minuty. Wyjmij i op∏ucz
ostrze i sitka. Urzàdzenie jest gotowe do u˝ycia.
Uwaga: Przy zak∏adaniu ostrza i sitek do normalnego u˝ycia nie
nale˝y ich tego robiç zbyt ciasno.
1. Obudowa z silnikiem
2. Zaczep przy otworze wylotowym
3. ruba zabezpieczajàca
4. Przycisk wy∏àcznika
5. Nakr´tka
6. Sitka: drobne, Êredniodrobne, grube
7. Nó˝ z 4-ma ostrzami
8. Spirala
9. Korpus maszynki
10. Tacka
11. Dopychacz
12.
Przepis na nadziewany kebbe
13. Foremk´ do ciastek
14. Nasadka masarska do kie∏bas
MONTA˚
W∏ó˝ spiral´ do maszynki.
W∏ó˝ nó˝ z 4-ma ostrzami - tak aby ostrza by∏y skierowane na
zewnàtrz.
Zwróç uwag´, aby nó˝ by∏ zamontowany poprawnie - w
przeciwnym wypadku maszynka mo˝e zostaç uszkodzona.
W∏ó˝ sitko tak aby zaczepia∏o o bolec.
Drobne sitko wykorzystywane jest przy mieleniu surowego
mi´sa, ryb, ma∏ych orzechów lub mi´sa gotowanego do np.
sa∏atek itp.
Sitko Êredniodrobne i grube wykorzystywane jest do mielenia
mi´sa surowego, ryb, orzechów, wyrzyw, twardych serów lub
skórki z pomaraƒczy lub cytryn do ciast lub d˝emów.
Na koniec na∏ó˝ nakr´tk´, nie dokr´caj nakr´tki zbyt mocno.
20
1
4
3
2
11
14
13
6
12
9
7 8
10
5
U˚YTKOWANIE
Odkr´ç Êrub´ zabezpieczajàcà przekr´cajàc jà w kierunku
przeciwnym do wskazówek zegara i zamontuj do zaczepu przy
otworze wylotowym ˝àdanà cz´Êç.
Przekr´caj w obydwie strony a˝ do momentu zaczepienia.
Przekr´ç Êrub´ zabezpieczajàcà zgodnie ze wskazówkami
zegara dla zaczepienia wybranego akcesoria.
Dokr´ç nieco nakr´tk´. Zamontuj tack´. Pod otworem
wylotowym ustaw mis´/naczynie do którego b´dzie zbierane
zmielone mi´so.
Produkty zamro˝one nale˝y najpierw rozmroziç zanim zostanà
mielone.
Pokroj mi´so w paski o szerokoÊci 2,5 cm.
NaciÊnij przycisk dla w∏àczenia maszynki. Dopychaj delikatnie
przy pomocy dopychacza pokrojone na kawa∏ki mi´so, jeden
kawa∏ek po drugim. Nie dociskaj zbyt mocno - to mo˝e
doprowadziç do uszkodzenia maszynki.
Dla wy∏àczenia urzàdzenia nale˝y nacisnàç przycisk wy∏àcznika.
W przypadku gdy podczas u˝ytkowania maszynka zatrzyma si´
lub zapcha nale˝y od razu jà wy∏àczyç.
NASADKA MASARSKA DO KIE¸BAS
P∏ytka
Dysza
Nak∏adaj na dysz´ naturalny flak wieprzowy. Kie∏bas´ mo˝na
równie˝ przygotowaç bez flaka. Nale˝y wtedy uformowaç
kie∏bas´ i optoczyç jà w bu∏ce tartej lub màce z dodatkiem soli i
pieprzu zanim zostanie ugotowana bàdê sma˝ona.
KORZYSTANIE Z NASADKI MASARSKIEJ DO KIE¸BAS
Je˝eli chcemy wykorzystywaç naturalny flak wieprzowy to nale˝y
go przed u˝yciem moczyç w zimnej wodzie przez ok. 30 min.
Odkr´ç Êrub´ zabezpieczajàcà przekr´cajàc jà w kierunku
przeciwnym do wskazówek zegara i zamontuj do zaczepu przy
otworze wylotowym ˝àdanà cz´Êç.
Przekr´caj w obydwie strony a˝ do momentu zaczepienia.
Przekr´ç Êrub´ zabezpieczajàcà zgodnie ze wskazówkami
zegara dla zaczepienia nasadki.
W∏ó˝ spiral´ do maszynki.
Zamontuj p∏ytk´ - tak aby zaczepia∏a o bolec.
W przypadku wykorzystywania naturalnego flaka nale˝y taki flak
otworzyç pod bie˝àcà wodà. Trzymaj wybranà dysz´ pod
bie˝àcà wodà i naciàgnij na nià flak.
Trzymajàc dysz´ z flakiem przy otworze wylotowym dokr´ç
nakr´tk´.
Zamontuj tack´.
W∏àcz maszynk´. Dopychaj sk∏adniki przy pomocy dopychacza.
Nie dociskaj zbyt mocno - to mo˝e uszkodziç maszynk´.
Podczas nape∏niania flaka nale˝y go sukcesywnie Êciàgaç z
dyszy. Nie nape∏niaj zbyt mocno. D∏ugoÊç p´ta ustalaj poprzez
skr´canie nape∏nionego flaka.
Przepis na kie∏bas´ wieprzowà
100 g suchego pieczywa pszennego
600 g chudej wieprzowiny, pokrojonej w kawa∏ki
1 jajko, ubite
5 ml ( 1 ∏y˝eczka) mieszanki przypraw, sól, pieprz
1. Namocz pieczywo w wodzie. WyciÊnij nadmiar wody.
2. Zmiel mi´so do misy
3. Dodaj pozosta∏e sk∏adniki i dobrze wymieszaj
4. Farsz jest gotowy do zrobienia kie∏basy. ( patrz powy˝ej)
5. Sma˝ w piecyku, na grillu lub patelni do momentu
zarumienienia na z∏ocisty kolor.
FOREMK´ DO CIASTEK
Maszynka do mi´sa jest dodatkowo wyposa˝ona w foremk´ do
ciastek, która nale˝y umieÊciç przed spiralà. Korzystajàc z
foremki nie nale˝y umieszczaç w maszynce no˝a czy sitka.
Nasadk´ nale˝y umiejscowiç za nakr´tkà a p∏ytk´ z wzorami
nak∏adaç nale˝y po zamontowaniu korpusu.
Przesuwajàc p∏ytkà do góry lub w dó∏ dokonujemy wyboru
˝àdanego wzoru.
Akcesoria do kebbe
Sitko
Konus
Kebbe jest tradycyjnà potrawà z rodkowego Wschodu: sà to
sma˝one w frytkownicy mi´so baranie i "pieroszki" z gryki
nadziewane farszem.
U˝ytkowanie akcesoriów do kebbe
1. Odkr´ç Êrub´ zabezpieczajàcà przekr´cajàc jà w kierunku
przeciwnym do wskazówek zegara i zamontuj do zaczepu
przy otworze wylotowym ˝àdanà cz´Êç.
2. Przekr´caj w obydwie strony a˝ do momentu zaczepienia.
Przekr´ç Êrub´ zabezpieczajàcà zgodnie ze wskazówkami
zegara dla zaczepienia nasadki.
3. W∏ó˝ spiral´ do maszynki.
4. Zamontuj sitko - tak aby zaczepia∏a o bolec.
5. Na∏ó˝ konus.
6. Nakr´ç nakr´tk´.
7. Zamontuj tack´.
8. W∏àcz maszynk´. Dopychaj sk∏adniki przy pomocy
dopychacza. Mi´so pokroj najpierw w odpowienie kawa∏ki.
PRZEPIS NA NADZIEWANY KEBBE
Kebbe
500 g baraniny lub z jagni´cia ( bez t∏uszczu), pokrojonego na
kawa∏ki
500 g gryki, sp∏ukaç i odsàczyç.
1 ma∏a cebula
1. Zmiel na przemian mi´so i gryk´ przez drobne sitko. Dodaj
cebul´ przed zmieleniem ostatniej porcji.
2. Wymieszaj. Zmiel ca∏oÊç ponownie dwa razy.
3. WyciÊnij mas´ przez nasadk´ do kebbe ( patrz powy˝ej)
Farsz
400 g baraniny, pokrojonej na kawa∏ki
15 ml ( 1 ∏y˝ka) oleju
2 Êrednie cebule
2 ∏y˝. mieszanki przypraw
1 ∏y˝. màki
sól, pieprz
1. Zmiel mi´so u˝ywajàc drobnego sitka.
2. Usma˝ cebul´ na z∏ocisty kolor. Dodaj do mi´sa.
3. Dodaj pozosta∏e sk∏adniki i sma˝ przez 1-2 min.
4. Odlej ew. nadmiar t∏uszczu i pozostaw do przestygni´cia.
Zakoƒcz w sposób nast´pujàcy:
1. WyciÊnij mas´ przez nasadk´ do kebbe.
2. Pokroj na kawa∏ki o d∏ugoÊci 8 cm.
3. Jeden z koƒców ka˝dego kawa∏ka zaklej razem, a do
drugiego w∏ó˝ troch´ farszu - nie za du˝o- i te˝ zaklej tak jak
pierogi.
4. Sma˝ w frytkownicy w temperaturze 190 stopni C przez ok. 6
min. lub do zarumienienia na z∏ocisty kolor.
21
KONSERWACJA
Obudowa z silnikiem
Wycieraj zewn´trzne Êcianki lekko wilgotnà Êciereczkà, po czym
wytrzyj je do sucha.
Akcesoria maszynki do mi´sa
1 Odkr´ç nakr´tk´ r´kà lub przy pomocy klucza i rozmontuj
poszczególne cz´Êci maszynki. Umyj wszystkie cz´Êci w ciep∏ej
wodzie z dodatkiem p∏ynu do mycia naczyƒ i wytrzyj do sucha.
Nie u˝ywaj Êrodków zawierajàcych sod´.
Po zakoƒczeniu czyszczenia zaleca si´ posmarowanie sitek
olejem roÊlinnym i przechowywanie ich zawini´tych w pergamin
dla unikni´cia zabarwieƒ/rdzy.
WSKAZÓWKI DOTYCZÑCE RODOWISKA
NATURALNEGO
Urzàdzenia elektrycznego/elektronicznego nie nadajàcego si´ do
u˝ytku powinno pozbyç si´ w sposób najmniej szkodliwy dla
Êrodowiska naturalnego. Dlatego te˝ urzàdzenia nale˝y pozbyç
si´ przestrzegajàc lokalnie obowiàzujàcych przepisów lub
dostarczyç do najbli˝szej stacji utylizacji odpadów.
GWARANCJA B¢DZIE UNIEWA˚NIONA W
PRZYPADKU:
- JeÊli wy˝ej wymienione nie by∏o przestrzegane.
- JeÊli urzàdzenie by∏o niew∏aÊciwie u˝ytkowane powodujàc
uszkodzenia mechaniczne.
- JeÊli uszkodzenie powsta∏o w wyniku uszkodzeƒ w instalacji
sieciowej.
- JeÊli zosta∏y dokonywane naprawy urzàdzenia przez osoby
nieupowa˝nione.
W zwiàzku ze sta∏ym udoskonalaniem naszych produktów
zarówno od strony funkcjonalnej jak i projektowej, zastrzegamy
sobie prawo do zmian w produktach bez wczeÊniejszego
uprzedzenia.
IMPORTER
Adexi Group
Z zastrze˝eniem ew. b∏´dów w druku
22
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25

Melissa 646-034 Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszynki do mięsa
Typ
Instrukcja obsługi

Powiązane dokumenty