U˚YTKOWANIE
Odkr´ç Êrub´ zabezpieczajàcà przekr´cajàc jà w kierunku
przeciwnym do wskazówek zegara i zamontuj do zaczepu przy
otworze wylotowym ˝àdanà cz´Êç.
Przekr´caj w obydwie strony a˝ do momentu zaczepienia.
Przekr´ç Êrub´ zabezpieczajàcà zgodnie ze wskazówkami
zegara dla zaczepienia wybranego akcesoria.
Dokr´ç nieco nakr´tk´. Zamontuj tack´. Pod otworem
wylotowym ustaw mis´/naczynie do którego b´dzie zbierane
zmielone mi´so.
Produkty zamro˝one nale˝y najpierw rozmroziç zanim zostanà
mielone.
Pokroj mi´so w paski o szerokoÊci 2,5 cm.
NaciÊnij przycisk dla w∏àczenia maszynki. Dopychaj delikatnie
przy pomocy dopychacza pokrojone na kawa∏ki mi´so, jeden
kawa∏ek po drugim. Nie dociskaj zbyt mocno - to mo˝e
doprowadziç do uszkodzenia maszynki.
Dla wy∏àczenia urzàdzenia nale˝y nacisnàç przycisk wy∏àcznika.
W przypadku gdy podczas u˝ytkowania maszynka zatrzyma si´
lub zapcha nale˝y od razu jà wy∏àczyç.
NASADKA MASARSKA DO KIE¸BAS
P∏ytka
Dysza
Nak∏adaj na dysz´ naturalny flak wieprzowy. Kie∏bas´ mo˝na
równie˝ przygotowaç bez flaka. Nale˝y wtedy uformowaç
kie∏bas´ i optoczyç jà w bu∏ce tartej lub màce z dodatkiem soli i
pieprzu zanim zostanie ugotowana bàdê sma˝ona.
KORZYSTANIE Z NASADKI MASARSKIEJ DO KIE¸BAS
Je˝eli chcemy wykorzystywaç naturalny flak wieprzowy to nale˝y
go przed u˝yciem moczyç w zimnej wodzie przez ok. 30 min.
Odkr´ç Êrub´ zabezpieczajàcà przekr´cajàc jà w kierunku
przeciwnym do wskazówek zegara i zamontuj do zaczepu przy
otworze wylotowym ˝àdanà cz´Êç.
Przekr´caj w obydwie strony a˝ do momentu zaczepienia.
Przekr´ç Êrub´ zabezpieczajàcà zgodnie ze wskazówkami
zegara dla zaczepienia nasadki.
W∏ó˝ spiral´ do maszynki.
Zamontuj p∏ytk´ - tak aby zaczepia∏a o bolec.
W przypadku wykorzystywania naturalnego flaka nale˝y taki flak
otworzyç pod bie˝àcà wodà. Trzymaj wybranà dysz´ pod
bie˝àcà wodà i naciàgnij na nià flak.
Trzymajàc dysz´ z flakiem przy otworze wylotowym dokr´ç
nakr´tk´.
Zamontuj tack´.
W∏àcz maszynk´. Dopychaj sk∏adniki przy pomocy dopychacza.
Nie dociskaj zbyt mocno - to mo˝e uszkodziç maszynk´.
Podczas nape∏niania flaka nale˝y go sukcesywnie Êciàgaç z
dyszy. Nie nape∏niaj zbyt mocno. D∏ugoÊç p´ta ustalaj poprzez
skr´canie nape∏nionego flaka.
Przepis na kie∏bas´ wieprzowà
100 g suchego pieczywa pszennego
600 g chudej wieprzowiny, pokrojonej w kawa∏ki
1 jajko, ubite
5 ml ( 1 ∏y˝eczka) mieszanki przypraw, sól, pieprz
1. Namocz pieczywo w wodzie. WyciÊnij nadmiar wody.
2. Zmiel mi´so do misy
3. Dodaj pozosta∏e sk∏adniki i dobrze wymieszaj
4. Farsz jest gotowy do zrobienia kie∏basy. ( patrz powy˝ej)
5. Sma˝ w piecyku, na grillu lub patelni do momentu
zarumienienia na z∏ocisty kolor.
FOREMK´ DO CIASTEK
Maszynka do mi´sa jest dodatkowo wyposa˝ona w foremk´ do
ciastek, która nale˝y umieÊciç przed spiralà. Korzystajàc z
foremki nie nale˝y umieszczaç w maszynce no˝a czy sitka.
Nasadk´ nale˝y umiejscowiç za nakr´tkà a p∏ytk´ z wzorami
nak∏adaç nale˝y po zamontowaniu korpusu.
Przesuwajàc p∏ytkà do góry lub w dó∏ dokonujemy wyboru
˝àdanego wzoru.
Akcesoria do kebbe
Sitko
Konus
Kebbe jest tradycyjnà potrawà z rodkowego Wschodu: sà to
sma˝one w frytkownicy mi´so baranie i "pieroszki" z gryki
nadziewane farszem.
U˝ytkowanie akcesoriów do kebbe
1. Odkr´ç Êrub´ zabezpieczajàcà przekr´cajàc jà w kierunku
przeciwnym do wskazówek zegara i zamontuj do zaczepu
przy otworze wylotowym ˝àdanà cz´Êç.
2. Przekr´caj w obydwie strony a˝ do momentu zaczepienia.
Przekr´ç Êrub´ zabezpieczajàcà zgodnie ze wskazówkami
zegara dla zaczepienia nasadki.
3. W∏ó˝ spiral´ do maszynki.
4. Zamontuj sitko - tak aby zaczepia∏a o bolec.
5. Na∏ó˝ konus.
6. Nakr´ç nakr´tk´.
7. Zamontuj tack´.
8. W∏àcz maszynk´. Dopychaj sk∏adniki przy pomocy
dopychacza. Mi´so pokroj najpierw w odpowienie kawa∏ki.
PRZEPIS NA NADZIEWANY KEBBE
Kebbe
500 g baraniny lub z jagni´cia ( bez t∏uszczu), pokrojonego na
kawa∏ki
500 g gryki, sp∏ukaç i odsàczyç.
1 ma∏a cebula
1. Zmiel na przemian mi´so i gryk´ przez drobne sitko. Dodaj
cebul´ przed zmieleniem ostatniej porcji.
2. Wymieszaj. Zmiel ca∏oÊç ponownie dwa razy.
3. WyciÊnij mas´ przez nasadk´ do kebbe ( patrz powy˝ej)
Farsz
400 g baraniny, pokrojonej na kawa∏ki
15 ml ( 1 ∏y˝ka) oleju
2 Êrednie cebule
2 ∏y˝. mieszanki przypraw
1 ∏y˝. màki
sól, pieprz
1. Zmiel mi´so u˝ywajàc drobnego sitka.
2. Usma˝ cebul´ na z∏ocisty kolor. Dodaj do mi´sa.
3. Dodaj pozosta∏e sk∏adniki i sma˝ przez 1-2 min.
4. Odlej ew. nadmiar t∏uszczu i pozostaw do przestygni´cia.
Zakoƒcz w sposób nast´pujàcy:
1. WyciÊnij mas´ przez nasadk´ do kebbe.
2. Pokroj na kawa∏ki o d∏ugoÊci 8 cm.
3. Jeden z koƒców ka˝dego kawa∏ka zaklej razem, a do
drugiego w∏ó˝ troch´ farszu - nie za du˝o- i te˝ zaklej tak jak
pierogi.
4. Sma˝ w frytkownicy w temperaturze 190 stopni C przez ok. 6
min. lub do zarumienienia na z∏ocisty kolor.
21