Gorenje JDL-C20D24 Instrukcja obsługi

Kategoria
Płyty
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

44
INSTRUKCJA OBSŁUGI PL
Usuwanie starych urządzeń
Symbol na produkcie lub na opakowaniu oznacza, że tego produktu nie wolno traktować tak, jak
innych odpadów domowych. Należy oddać go do właściwego punktu skupu surowców wtórnych
zajmującego się złomowanym sprzętem elektrycznym i elektronicznym. Właściwa utylizacja i
złomowanie pomaga w eliminacji niekorzystnego wpływu złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie. Aby uzyskać szczegółowe dane dotyczące możliwości recyklingu niniejszego
urządzenia, należy skontaktować się z lokalnym urzędem miasta, służbami oczyszczania miasta lub
sklepem, w którym produkt został zakupiony.
Stosowanie zgodne z przeznaczeniem
Płytę kuchenną należy używać wyłącznie do przygotowywania potraw w gospodarstwie domowym. Płyty
kuchennej nie wolno używać niezgodnie z jej przeznaczeniem.
Tu znajdą Państwo...
Przeczytajcie Państwo dokładnie informacje znajdujące się w tym zeszycie, zanim zaczniecie używać
niniejszą płytę kuchenną. Znajdziecie tu Państwo ważne wskazówki związane z Państwa
bezpieczeństwem, z użytkowaniem, utrzymaniem i konserwacją urządzenia, aby mogli się Państwo z
niego jak najdłużej cieszyć. W razie nastąpienia usterki, przejrzyjcie Państwo najpierw rozdział „Co robić
w razie problemów ?“. Niewielkie zakłócenia mogą Państwo często usunąć samodzielnie i zaoszczędzić
poprzez to niepotrzebne koszty serwisu. Należy starannie przechowywać niniejszą instrukcję. Dla
informacji i bezpieczeństwa proszę przekazać instrukcję obsługi i montażu jej nowym właścicielom.
WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA
Dotyczące podłączenia i funkcjonowania
Urządzenia budowane według odnnych regulacji dotyccych bezpieczstwa.
Urządzenie jest wyprodukowane zgodnie z obowzucymi przepisami i standardami bezpieczstwa,
mimo to nie zaleca s aby osoby niepełnosprawne lub niedołężne oraz osoby nie posiadające praktyki i
wiedzy do tego niezbędnej, użytkowały urdzenia bez odpowiedniego nadzoru. Podobnie nie zaleca s
odziy użytkowania urządzenia bez nadzoru.
Podłączenie do sieci, konserwac i reparac urdzeń może przeprowadzać jedynie autoryzowany
specjalista według obowzujących regulacji dotyczących bezpieczeństwa. Prace wykonywane
nieodpowiednio nara Pstwa bezpieczstwo.
Przed podłączeniem urządzenia upewnij się, że gniazdko elektr yczne ma włci war tć znamionową
natężenia (16 A, 230V). Z urządzenia korzystaj tylko wtedy, gdy napięcie prądu systemu sieci elektr
ycznej w Twoim domu wynosi 16 A.
Poziom hałasu: Lc < 70 dB (A)
Dotyczące płyty kuchennej
Nigdy nie dotykaj powierzchni ogrzewania lub urdzenia do gotowania. Staną się nagrzewa
podczas pracy. Trzymaj dzieci w bezpiecznej odleci. Istnieje ryzyko spalania!
Z powodu szybkiej reakcji w wyniku ustawienia na wysoki poziom grzania, nie należyywać płyty
indukcyjnej bez nadzoru!
Podczas gotowania naly uwzgdn dużą prędkość nagrzewania s stref grzejnych. Proszę unik
gotowaniapustych garnw, ponieważ może to spowodować niebezpieczeństwo przegrzania s garnw!
Nie należy stawi na włączone strefy grzejne pustych garnków i patelni.
45
Ostrożnie podczas ywania specjalnych garnw do gotowania mleka. W garnkach tych może
niepostrzeżenie
wygotować s woda! Może to doprowadzić do uszkodzenia zawno garnka, jaki i kuchenki. Producent nie
bierzeodpowiedzialności za tego rodzaju uszkodzenia!
Po zakończeniu gotowania odłącz stre grzejną za pomocą.
uszcze i oleje ogrzane na zbyt wyso temperaturę mogą s łatwo zapalić: potrawy zawierace tłuszcze
i oleje należy przygotowyw tylko pod nadzorem. Palących się uszczy i olei nie należy nigdy gasić wodą!
Naly npokryw i wyłączyć strefę grzejną.
Powierzchnia ze sza ceramicznego jest bardzo odporna. Mimo tego należy unikać upuszczania twardych
przedmiow na powierzchnię ze sza ceramicznego. Punktowe obcżenie udarowe me spowodować
pękncie powierzchni płyty kuchennej.
W przypadku rys, pęknć albo złamania płyty ze sza ceramicznego należy niezwłocznie wyłączyć
urządzenie.
Naly niezwłocznie wącz bezpiecznik w gospodarstwie domowym i powiadomić serwis obugi klienta.
Jeśli nie można wyłączyć płyty kuchennej w wyniku popsucia s sterowania sensorowego, należy
niezwłocznie wyłączyć bezpiecznik w gospodarstwie domowym i powiadomić serwis obugi klienta.
Uwaga podczas prac z urdzeniami gospodarstwa domowego! Przewody tych urządzeń nie mo mieć
stycznci z gocymi strefami grzejnymi.
yty ze szkła ceramicznego nie można ywać jako miejsca do odadania przedmiow!
Nie należy kłć na strefy grzejne folii aluminiowej lub tworzyw sztucznych. Należy trzymać z daleka od
gorącej strefy grzejnej wszystko, co mogłoby s stop, na przykład: tworzywa sztuczne, folia, w
szczególności cukier i potrawy zawierace duże ilości cukru. Cukier należy natychmiast jeszcze w
gorącym stanie podwyć z powierzchni płyty kuchennej specjalnym skrobakiem z żylet, aby w ten
spob unikć uszkodzeń.
Na powierzchni płyty kuchennej nie mna pozostawiać przedmiow metalowych, (np. naczynia
kuchenne, sztućce...), poniewmogą się one zbytnio nagrz. Niebezpieczstwo poparzenia!
Nie należy wkład tuż pod pły grzej żadnych łatwopalnych przedmiow lub przedmiotów łatwo
odksztcających s.
Naly mieć na uwadze, że przedmioty metalowe, kre noszone są na ciele, mogą się zbytnio nagrzać,
gdy znaj się w pobliżu płyty indukcyjnej. Uwaga, niebezpieczstwo poparzenia. Nie dotyczy to
przedmiow, które nie wykazują cech magnetycznych (np. złote lub srebrne piecionki).
W żadnym wypadku nie wolno podgrzew zamkniętychpuszek konserwowych lub opakowań
wielowarstwowych na strefach grzejnych. Dopływ energii może spowodow ich kncie!
Przyciski sensorowe należy utrzymywać w czystci, ponieważ zanieczyszczenia na urdzeniu mogą
zostać rozpoznane jako dotkncie palcem. Nigdy nie wolnoaść żadnych przedmiow (garnki, ściereczki
itp.) na przyciski sensorowe! Jeli garnki wykip i przyciski sensorowe zosta obte przez płyn, radzimy
nacisnąć na przycisk wyłącz.
Gorące garnki i patelnie nie mogą przykrywać przycisw sensorowych. W takim przypadku urządzenie
wączy się automatycznie.
Jeżeli w domu obecne zwierzęta domowe, kre moyby dost s do płyty kuchennej, wówczas
naly aktywować zabezpieczenie przed włączeniem przez dzieci.
Jeśli w przypadku kuchenek do zabudowy ma miejsce piroliza, wówczas nie można używ płyty
indukcyjnej.
Urządzeniem nie mna sterow za pomo oddzielnego przyrdu do zdalnego sterowania lub
zewnętrznego urządzenia do nastawiania czasu.
Jeśli w pobliżu urdzenia znajduje s gniazdko wtykowe do którego podłączone jest inne urządzenie,
naly uważ, by kabel przyłączeniowy nie dotyk nagrzewających się elementów l grzejnych.
Jeśli w pobliżu urdzenia znajduje s gniazdko wtykowe do którego podłączone jest inne urdzenie,
naly uważ, by kabel przyłączeniowy nie dotyk nagrzewających się elementów l grzejnych.
W przypadku uszkodzenia przewodu zasilającego, wymiany może dokon producent, autoryzowany
serwis lub odpowiednio do tego celu wykwalifikowana osoba.
Nie pozostawiaj przewodu sieciowego zwisacego z krawędzi stołu lub blatu kuchennego.
OSTRZEŻENIE: Niebezpieczeństwo pożaru: na powierzchnię płyty nie należy kłaść żadnych przedmiotów.
OSTRZEŻENIE: Gotowanie z użyciem tłuszcz bądź oleju na płycie kuchennej bez nadzoru grozi
niebezpieczeństwem i może spowodować pożar. Nigdy nie należy próbować zgasić ognia, używając do
tego wody. Urządzenie należy wyłączyć i płomień przykryć pokrywą lub wilgotną ścierką.
46
Po zakończeniu użytkowania pole grzejne należy wyłączyć za pomocą odpowiednich elementów
sterujących polem; nie należy polegać tylko i wyłącznie na systemie rozpoznawania naczyń. (w zależności
od modelu)
OSTRZEŻENIE: Nie należy użytkować płyty witroceramicznej, jeżeli na jej powierzchni znajdują się
widoczne pęknięcia, ponieważ grozi to porażeniem prądem. W takim przypadku należy natychmiast
wyłączyć wszystkie przełączniki pól grzejnych i odkręcić bezpiecznik bądź wyłączyć główny wyłącznik
instalacyjny, całkowicie przerywając w ten sposób dopływ energii elektrycznej. (w zależności od modelu)«
Na indukcyjnym polu grzejnym nie należy kłaść przedmiotów WAŻNE - PRZECZYT PRZED
UŻYTKOWANIEM PL Zalecenia dotycce bezpieczeństwa takich jak noże, widelce, łyżki oraz pokrywki,
ponieważ mogą się one mocno nagrzać. (w zależności od modelu)
Dotyczące osób
Uwaga!
Urządzenie i jego dostępne części nagrzewają się podczas użytkowania. Należy użytkować urządzenie
ostrożnie, aby ich nie dotykać.
Dzieci poniżej 8 roku życia nie powinny zbliżać się do urządzenia bez ciągłego nadzoru.
Urządzenie może być użytkowane przez dzieci powyżej 8 roku życia oraz osoby o ograniczonych
możliwościach fizycznych lub umysłowych, przez osoby niedoświadczone lub o niewystarczającej wiedzy
pod warunkiem, że korzystają z urządzenia pod nadzorem lub zostały poinstruowane w zakresie
bezpiecznej obsługi urządzenia i znają niebezpieczeństwa związane z użytkowaniem urządzenia. Należy
dopilnować, aby dzieci nie bawiły się urządzeniem. Dzieci powyżej 8 roku życia nie mogą czyścić i
przeprowadzać konserwacji urządzenia bez nadzoru.
Dzieci poniżej 8 roku życia nie powinny zbliżać się do urządzenia oraz przewodu zasilającego.
Uwaga!
Osoby z rozrusznikami serca lub z wszczepionymi pompkami insuliny muszą się upewn, że praca ich
implantaw nie zostanie zakłócona poprzez ytę indukcyjną (obszar cstotliwci płyty indukcyjnej
wynosi 20-50 kHz).
Opis urządzenia
Płyta kuchenna
Powierzchnia do gotowania wyposażona jest w indukcyjną płytę grzejną. Szpulka indukcyjna poniżej
powierzchni płyty ze szkła ceramicznego wytwarza zmienne pole elektromagnetyczne, które przenika
przez szkło ceramiczne i w dnie naczyń indukuje wytwarzający ciepło prąd. W przypadku płyty
indukcyjnej ciepło nie jest przenoszone z elementu grzewczego poprzez naczynie do mającej gotować
się potrawy, lecz potrzebne ciepło wytwarzane jest za pomo prądów indukcyjnych bezpośrednio w
naczyniu.
Zaletyyty indukcyjnej
Gotowanie oszczędzające energ poprzez bezpośrednie przenoszenie energii na garnek (konieczne
odpowiednie garnki z magnetycznego materiu)
Wzmożone bezpieczeństwo, ponieważ energia przekazywana jest tylko wtedy, gdy garnek zostaje
postawiony na stre grzejną
Przekazywanie energii pomdzy indukcyjną strefą grzejną a dnem garnka przebiega z dużą
skutecznośc
Da pdkość nagrzewania
Niebezpieczstwo przypalenia jest niskie, ponieważ powierzchnia gotowania podgrzewana jest jedynie
poprzez dno garnka i dlatego potrawy, które wykipiały nie przypalają się
Szybka, doskonale wypoziomowana regulacja dopływu energii.
47
OBSŁUGA
Wskazówki dotyczące odpowiednich garnków
Garnek do gotowania używany na płycie indukcyjnej musi być z metalu, posiadać właściwości
magnetyczne i dostateczną powierzchnię dna.
Używajcie Państwo jedynie garnków z dnem nadającym się przy indukcji.
Zdatność naczynia do gotowania na płycie ceramicznej mogą Państwo stwierdzić w następujący
sposób:
Naczynia nadające się do gotowania
Naczynia nie nadające się do gotowania
Naczynia emaliowane ze stali z mocnym dnem
Naczynia do gotowania z miedzi, ze stali
nierdzewnej, z aluminium, ze szkła
żaroodpornego, z żaroodpornego drewna i
ceramiki, względnie z terrakoty
Naczynia do gotowania z odlewu stali z
emaliowanym dnem
Naczynia do gotowania ze stali nierdzewnej
wielowarstwowej, z nierdzewnego ferrytu,
względnie z aluminium ze specjalnym dnem
Należy przeprowadzić następujący test magnetyczny lub upewnić się, że garnek posiada znak zdatności
do gotowania przy prądzie indukcyjnym.
Test magnetyczny:
Proszę zbliżyć magnez do dana garnka. Jeżeli zostanie on przyciągnięty, mogą Państwo używać dany
garnek na płycie indukcyjnej.
Wskazówka:
Podczas używania garnków niektórych producentów, które nadają się do gotowania na płycie
indukcyjnej, mogą dać się słyszeć szmery, które związane są ze sposobem budowy tych garnków.
Ostrożnie podczas używania specjalnych garnków do gotowania mleka. W garnkach tych może
niepostrzeżenie wygotować się woda! Może to doprowadzić do uszkodzenia zarówno garnka,
jaki i kuchenki. Producent nie bierze odpowiedzialności za tego rodzaju uszkodzenia!
Pole grzejne
Minimalna średnica dna naczynia
Ø 260mm
Ø 120mm
Nie należy używać naczyń z nierownym dnem! Wklęsłe lub wypukłe dno może zakłocać działanie
zabezpieczenia przed przegrzaniem, w konsekwencji płyta kuchenna stanie się zbyt gorąca. Może to
spowodować pęknięcia na powierzchni witroceramicznej oraz topienie się dna naczynia. Gwarancja nie
kryje szkody, powstałej z powodu stosowania niewłaściwych naczyń czy też z powodu przegrzewania
pustych, suchych naczyń (bez zawartości).
48
Poziomy grzania
Moc grzewcza stref grzejnych może zost nastawiona na wiele poziomów. W tabeli znajdą Państwo
przykłady zastosowania poszczególnych poziow grzania
Stopień
gotowania
Nadaje się do
1-2
Gotowanie małych ilości
(najniższa moc)
3
Dalsze gotowanie
4-5
Dalsze gotowanie większych ilości, dalsze smażenie większych kawałków
6
Smażenie, przygotowywanie zasmażki
7-8
Smażenie
9,10
Podgotowywanie, podsmażanie, smażenie (największa moc)
KUCHENKA PŁYT INDUKCYJNYCH
1.
2.
49
OBSŁUGA
1. ON / OFF czujnik
2. + czujnik do regulowania ciepła, temp i minutnik wyboru
3. - czujnik do regulowania ciepła, temp i minutnik wyboru
4. Moc wyboru (ciepła) / Wyboru temperatury (temp.)
5. TIMER wyboru
6. Blokada działania/zabezpieczenie przed dziećmi
7. Diod LED (cieo, TEMP, timer)
Sterowanie płytą kuchenną i polami grzejnymi
1. Po poączeniu witroceramicznej płyty kuchennej na moment zaświe wszystkie wskaźniki. Płyta kuchenna
jest gotowa do dziania. Płyta kuchenna wyposażona jest w elektroniczne przyciski sensoryczne, włączace
się po dotknciu palcem oznaczonych pól na conajmniej 1 sekundę. Każde włączenie przycisków
sensorycznych jest potwierdzone sygnem dźwkowym oraz wskaźnikiem LED.
2. Na powierzchni przycisków sensorycznych nie naly stawiać żadnych przedmiow. Zadbać należy, aby
powierzchnia przycisków była zawsze czysta. Odpowiednie naczynie naly stawiać na środku pola
grzejnego.
3. Przycisnąć należy przycisk sensoryczny włączenia płyty. Przycisku sensorycznego należy dotknąć na
conajmniej 1 sekun. yta kuchenna się uruchomi i na wyświetlaczu będzie świecić - - - - oraz słych
będzie ostrzegawczy sygnał dźwkowy. Urządzenie jest wówczas gotowe do dalszego wybierania funkcji
(uwaga: jeśli w ciągu kolejnych 30 sekund nie zostanie wybrana jakakolwiek funkcja, urządzenie się wączy
(słychać dzie sygn dźwkowy).
4. Naspnie należy przycisć przycisk sensoryczny i pole grzejne zacznie automatycznie działać z mo
1400W. Za pomo przycisków sensorycznych lub można dowolnie nastaw moc (200W, 400W,
600W, 800W, 1000W, 1200W, 1400W, 1600W, 1800W, 2000W). Pole grzejne można wączyć w dowolnym
momencie, przyciskac przycisk sensoryczny . Wszystkie ustawienia zostaną anulowane.
5. Chc dodatkowo określić temperaturę gotowania, należy ponownie przycisnąć przycisk sensoryczny .
Pole grzejne zacznie grzać ze wstępnie nastawio temperaturą 220°C. Za pomo przycisków
sensorycznych lub można dowolnie nastawić temperaturę (w zakresie od 60°C do 240°C). Pole
grzejne mna wyłączyć w dowolnym momencie, dotykac przycisku sensorycznego . Wszystkie
ustawienia zostaną anulowane.
Automatyczne wyłączenie (Timer)
Dzięki funkcji automatycznego wyłączenia, każde włączone pole grzejne samoczynnie wyłączy się po
upływie uprzednio nastawionego czasu. Czas gotowania można nastawić w przedziale od 01 do 179
minut.
Włączyć należy pole grzejne. Włączyć można jedno lub więcej pól grzejnych, a następnie należy wybrać
żądany stopień mocy.
50
Przycisnąć należy wybrany przycisk sensoryczny , wówczas na wyświetlaczu ukaże się “00:30“.
Nastawić należy czas gotowania za pomocą przycisków sensorycznych lub . Za pomocą przycisku
sensorycznego należy nastawić wartość minut, a za pomocą przycisku sensorycznego wartość
godzin. Dłuższe dotknięcie przycisku sensorycznego pomoże w szybszym nastawianiu wartości.
Pozostały czas można sprawdzić, przyciskając przycisk sensoryczny . W czasie działania,
przyciskając przycisk sensoryczny lub , można zmienić uprzednio nastawioną wartość.
Uwaga:
Po upływie nastawionego czasy pole grzejne się wyłączy. Słychać będzie krótki sygnał dźwiękowy.
Blokada panelu sterującego/zabezpieczenie przed dziećmi
Uruchamiając blokadę, można zapobiec działaniu czy też użytkowaniu pól grzejnych. W ten sposób
blokada działa również jako zabezpieczenie przed dziećmi.
Włączenie blokady panelu sterującego:
Płyta kuchenna musi być wyłączona. Przyciskając przycisk sensoryczny , należy włączyć płytę
kuchenną. Płyta kuchenna się uruchomi, na wyświetlaczu zaświeci “ - - - - “ oraz słychać będzie
ostrzegawczy sygnał dźwiękowy. Przycisnąć należy przycisk sensoryczny oraz przytrzymać go przez
około 3 sekundy. Słychać będzie krótki sygnał dźwiękowy. Zabezpieczenie przed dziećmi będzie teraz
włączone.
Wyłączenie blokady panelu sterującego:
Chcąc odwołać bądź wyłączyć blokadę panelu sterującego, należy ponownie przycisnąć przycisk
sensoryczny oraz przytrzymać go przez około 3 sekundy. Słychać będzie krótki sygnał dźwiękowy.
Zabezpieczenie przed dziećmi będzie teraz wyłączone.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Przed czyszczeniem płyty kuchennej należy wyłączyć ją z prądu i zostawić, aby wystygła.
Płyty ceramicznej w żadnym wypadku nie należy czyścić przy pomocy urządzenia do czyszczenia pa
wodną lub innego urządzenia tego typu!
Podczas czyszczenia należy zwrócić uwagę na to, że przycisk włącz/wyłącz może zostać jedynie
ostrożnie i krótko przetarty. W ten sposób można uniknąć nieopatrznego włączenia płyty!
Ceramiczna płyta kuchenna
Ważne! Nie wolno stosować środków o agresywnym działaniu, jak np. szorstkie środki czyszczące,
rysujące środki do czyszczenia garnków, środki do usuwania rdzy, plam, itd.
Czyszczenie po użyciu
Należy czyścić całą płytę wówczas, gdy jest ona zabrudzona – najlepiej po każdym użyciu. Do
zyszczenia powinno używać się wilgotnej ściereczki i niewielkiej ilości płynu do mycia naczyń.
Następnie płytę kuchenną należy wypolerować do sucha czystą ściereczką tak, aby na powierzchni płyty
nie pozostały żadne ślady po płynie do mycia naczyń.
Pielęgnacja cotygodniowa
Raz w tygodniu należy czyścić i pielęgnować całą płytę kuchenną przy pomocy dostępnych w sprzedaży
środków do czyszczenia powierzchni ze szkła ceramicznego. Proszę stosować się do wskazówek
danego producenta. Środki czyszczące wytwarzają po ich nałożeniu film ochronny, który tworzy powłokę
wodoodporną i działającą przeciw zabrudzeniom. Wszystkie zanieczyszczenia pozostają na powierzchni
tej powłoki, dzięki czemu można je bardzo łatwo usunąć. Następnie powierzchnię należy wypolerować do
sucha czystą ściereczką. Na powierzchni płyty nie mogą pozostać żadne ślady po środkach
czyszczących, ponieważ podczas nagrzewania ich działanie staje się agresywne i mogą one tym samym
51
zmienić powierzchnię.
Specjalne zanieczyszczenia
Silne zanieczyszczenia i plamy (plamy osadowe, plamy o perłowym połysku) dają się najlepiej usunąć w
momencie gdy płyta jest jeszcze ciepła w dotyku. Do tego celu proszę używać dostępnych w sprzedaży
środków do czyszczenia i postępować według wskazówek zawartych w punkcie 2.
Potrawy, które wykipiały należy najpierw zmiękczyć mokrą ściereczką i następnie usunąć pozostałe
zanieczyszczenia za pomocą specjalnego skrobaka do płyt kuchennych ze szkła ceramicznego. Na
koniec należy oczyścić powierzchnię, postępując według wskazówek zawartych w punkcie 2.
Przypalony cukier i stopione tworzywo sztuczne należy natychmiast usunąć – jeszcze w gorącym stanie
za pomocą skrobaka do szkła. Na koniec należy oczyścić powierzchnię, postępując według wskazówek
zawartych w punkcie 2.
Ziarenka piasku, które ewentualnie mogą spaść na płytę kuchenną podczas obierania ziemniaków lub
mycia sałaty, mogą porysować powierzchnię na wskutek przesuwania garnków. Dlatego należy zwracać
uwagę na to, by na płycie nie pozostawiać ziarenek piasku.
Przebarwienia płyty kuchennej nie mają wpływu na funkcjonowanie i stabilność szkła ceramicznego. W
tym przypadku nie chodzi o uszkodzenie płyty kuchennej, lecz o nieusunięte a tym samym przypalone
resztki potraw.
Błyszczące się miejsca powstają na wskutek zarysowań od dna garnków, szczególnie jeśli używane są
naczynia do gotowania z dnem aluminiowym lub poprzez nieodpowiednie środki czyszczące. Miejsca te z
trudem dają się usunąć za pomocą dostępnych na rynku środków czyszczących. Czyszczenie
należy ewentualnie powtórzyć wielokrotnie. Używanie agresywnych środków do czyszczenia oraz nacz
z dnem rysującym powierzchnię, prowadzi do zdzierania się oznaczeń stref grzejnych i powstawania na
ich miejscu ciemnych plam.
CO ROBIĆ W RAZIE PROBLEMÓW?
Poniżej znajdą Państwo wskazówki dotyczące usuwania zakłóceń
Amatorskie naprawy i reparacje urządzenia są niebezpieczne, ponieważ istnieje niebezpieczeństwo
porażenie prądem lub zwarcia. Aby uniknąć szkód na zdrowiu i szkód w sprzęcie należy ich zaniechać.
Dlatego wszelkiego rodzaju prace należy pozostawić do wykonania specjaliście np. Serwisowi
technicznemu obsługi klienta.
Prosimy mieć na uwadze
Jeżeli dojdzie do awarii Państwa sprzętu, prosimy aby na podstawie niniejszej instrukcji obsługi
sprawdzić, czy nie mogą Państwo sami usunąć przyczyn awarii.
Bezpieczniki wysadzane są wielokrotnie?
Proszę wezwać serwis techniczny obsługi klienta lub elektryka!
Używane naczynia do gotowania wydają dźwięki?
Jest to uwarunkowane technicznie; nie istnieje żadne niebezpieczeństwo dla płyty indukcyjnej lub dla
naczynia.
Chłodzenie chodzi nadal po wyłączeniu?
To jest normalne, ponieważ elektronika zostaje chłodzona.
Płyta kuchenna wydaje dźwięki (trzeszczenie, trzaskanie)?
To jest uwarunkowane technicznie i nie da się tego uniknąć.
Płyta kuchenna ma rysy lub pęknięcia?
W przypadku rys, pęknięć albo złamania płyty ze szkła ceramicznego należy niezwłocznie wyłączyć
urządzenie. Należy niezwłocznie wyłączyć bezpiecznik w gospodarstwie domowym i powiadomić serwis
obsługi klienta.
52
Usterka:
Możliwa przyczyna:
Rozwiązanie:
Na wyświetlaczu ukaże się
informacja o błędzie E0.
Błąd wewnętrzny
obieg.
Należy wezwać serwis naprawczy.
Na wyświetlaczu ukaże się
informacja o błędzie E1.
Nieodpowiednie
naczynie.
Nieodpowiednie naczynie, ktore straciło
swoje właściwości ferromagnetyczne.
Zastosować należy inne naczynie.
Na wyświetlaczu ukaże się
informacja o błędzie E2.
Płyta uległa
przegrzaniu >150 °C.
Należy odczekać, aż płyta się ochłodzi, a
następnie ustawić niższy stopień mocy
grzejnej.
Na wyświetlaczu ukaże się
informacja o błędzie E3.
Zbyt wysokie napięcie
w sieci elektrycznej.
Należy sprawdzić, czy urządzenie znajduje
się pod napięciem, zgodnym z podanym na
tabliczce znamionowej.
Na wyświetlaczu ukaże się
informacja o błędzie E4.
Zbyt niskie napięcie w
sieci elektrycznej.
Należy sprawdzić, czy urządzenie znajduje
się pod napięciem, zgodnym z podanym na
tabliczce znamionowej.
Na wyświetlaczu ukaże się
informacja o błędzie E5.
Nastąpiło zwarcie w
czujniku temperatury.
Należy wezwać serwis naprawczy.
Na wyświetlaczu ukaże się
informacja o błędzie E6.
IGBT został otwarty
lub nastąpiło zwarcie.
Należy wezwać serwis naprawczy.
Na wyświetlaczu ukaże się
informacja o błędzie E7.
Zabezpieczenie
temperaturowe >240
°C.
Należy odczekać, aż płyta się ochłodzi, a
następnie ustawić niższy stopień mocy
grzejnej.
GWARANCJA I SERWIS NAPRAWCZY
W celu uzyskania informacji lub w razie problemów z urządzeniem, zwrócić się do centrum pomocy
użytkownikom Gorenja w danym państwie (numer telefonu znajduje się na międzynarodowej karcie
gwarancyjnej). Jeżeli w danym kraju nie ma takiego centrum, należy zwrócić się do lokalnego
sprzedawcy Gorenja lub Działu małych urządzeń AGD.
Zastrzegamy sobie prawo do zmian!
PRODUCENT ZACHOWUJE PRAWO DO WPROWADZANIA ZMIAN NIE WPŁYWAJĄCYCH NA
FUNKCJONALNOŚĆ URZĄDZENIA.
GORENJE
ŻYCZY PAŃSTWU WIELE SATYSFAKCJI Z UŻYTKOWANIA
ZAKUPIONEGO URZĄDZENIA!
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88

Gorenje JDL-C20D24 Instrukcja obsługi

Kategoria
Płyty
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla