Ostrożnie podczas używania specjalnych garnków do gotowania mleka. W garnkach tych może
niepostrzeżenie
wygotować się woda! Może to doprowadzić do uszkodzenia zarówno garnka, jaki i kuchenki. Producent nie
bierzeodpowiedzialności za tego rodzaju uszkodzenia!
Po zakończeniu gotowania odłączyć strefę grzejną za pomocą.
Tłuszcze i oleje ogrzane na zbyt wysoką temperaturę mogą się łatwo zapalić: potrawy zawierające tłuszcze
i oleje należy przygotowywać tylko pod nadzorem. Palących się tłuszczy i olei nie należy nigdy gasić wodą!
Należy nałożyć pokrywkę i wyłączyć strefę grzejną.
Powierzchnia ze szkła ceramicznego jest bardzo odporna. Mimo tego należy unikać upuszczania twardych
przedmiotów na powierzchnię ze szkła ceramicznego. Punktowe obciążenie udarowe może spowodować
pęknięcie powierzchni płyty kuchennej.
W przypadku rys, pęknięć albo złamania płyty ze szkła ceramicznego należy niezwłocznie wyłączyć
urządzenie.
Należy niezwłocznie wyłączyć bezpiecznik w gospodarstwie domowym i powiadomić serwis obsługi klienta.
Jeśli nie można wyłączyć płyty kuchennej w wyniku popsucia się sterowania sensorowego, należy
niezwłocznie wyłączyć bezpiecznik w gospodarstwie domowym i powiadomić serwis obsługi klienta.
Uwaga podczas prac z urządzeniami gospodarstwa domowego! Przewody tych urządzeń nie mogą mieć
styczności z gorącymi strefami grzejnymi.
Płyty ze szkła ceramicznego nie można używać jako miejsca do odkładania przedmiotów!
Nie należy kłaść na strefy grzejne folii aluminiowej lub tworzyw sztucznych. Należy trzymać z daleka od
gorącej strefy grzejnej wszystko, co mogłoby się stopić, na przykład: tworzywa sztuczne, folia, w
szczególności cukier i potrawy zawierające duże ilości cukru. Cukier należy natychmiast – jeszcze w
gorącym stanie – podważyć z powierzchni płyty kuchennej specjalnym skrobakiem z żyletką, aby w ten
sposób uniknąć uszkodzeń.
Na powierzchni płyty kuchennej nie można pozostawiać przedmiotów metalowych, (np. naczynia
kuchenne, sztućce...), ponieważ mogą się one zbytnio nagrzać. Niebezpieczeństwo poparzenia!
Nie należy wkładać tuż pod płytę grzejną żadnych łatwopalnych przedmiotów lub przedmiotów łatwo
odkształcających się.
Należy mieć na uwadze, że przedmioty metalowe, które noszone są na ciele, mogą się zbytnio nagrzać,
gdy znajdą się w pobliżu płyty indukcyjnej. Uwaga, niebezpieczeństwo poparzenia. Nie dotyczy to
przedmiotów, które nie wykazują cech magnetycznych (np. złote lub srebrne pierścionki).
W żadnym wypadku nie wolno podgrzewać zamkniętychpuszek konserwowych lub opakowań
wielowarstwowych na strefach grzejnych. Dopływ energii może spowodować ich pęknięcie!
Przyciski sensorowe należy utrzymywać w czystości, ponieważ zanieczyszczenia na urządzeniu mogą
zostać rozpoznane jako dotknięcie palcem. Nigdy nie wolno kłaść żadnych przedmiotów (garnki, ściereczki
itp.) na przyciski sensorowe! Jeżeli garnki wykipią i przyciski sensorowe zostaną objęte przez płyn, radzimy
nacisnąć na przycisk wyłącz.
Gorące garnki i patelnie nie mogą przykrywać przycisków sensorowych. W takim przypadku urządzenie
wyłączy się automatycznie.
Jeżeli w domu obecne są zwierzęta domowe, które mogłyby dostać się do płyty kuchennej, wówczas
należy aktywować zabezpieczenie przed włączeniem przez dzieci.
Jeśli w przypadku kuchenek do zabudowy ma miejsce piroliza, wówczas nie można używać płyty
indukcyjnej.
Urządzeniem nie można sterować za pomocą oddzielnego przyrządu do zdalnego sterowania lub
zewnętrznego urządzenia do nastawiania czasu.
Jeśli w pobliżu urządzenia znajduje się gniazdko wtykowe do którego podłączone jest inne urządzenie,
należy uważać, by kabel przyłączeniowy nie dotykał nagrzewających się elementów – pól grzejnych.
Jeśli w pobliżu urządzenia znajduje się gniazdko wtykowe do którego podłączone jest inne urządzenie,
należy uważać, by kabel przyłączeniowy nie dotykał nagrzewających się elementów – pól grzejnych.
W przypadku uszkodzenia przewodu zasilającego, wymiany może dokonać producent, autoryzowany
serwis lub odpowiednio do tego celu wykwalifikowana osoba.
Nie pozostawiaj przewodu sieciowego zwisającego z krawędzi stołu lub blatu kuchennego.
OSTRZEŻENIE: Niebezpieczeństwo pożaru: na powierzchnię płyty nie należy kłaść żadnych przedmiotów.
OSTRZEŻENIE: Gotowanie z użyciem tłuszcz bądź oleju na płycie kuchennej bez nadzoru grozi
niebezpieczeństwem i może spowodować pożar. Nigdy nie należy próbować zgasić ognia, używając do
tego wody. Urządzenie należy wyłączyć i płomień przykryć pokrywą lub wilgotną ścierką.