• odgłos syczenia, brzęczenia: Uruchomiony jest wentylator.
Odgłosy te są normalnym zjawiskiem i nie świadczą o usterce urządzenia.
Oszczędność energii
• W miarę możliwości zawsze przykrywać naczynie pokrywką.
• Naczynie do gotowania postawić na polu grzejnym przed jego włączeniem.
Öko Timer (Zegar "Eko")
Aby zaoszczędzić energię, grzałka pola grzejnego wyłącza się wcześniej niż
generowany jest sygnał zegara. Skrócenie czasu nagrzewania uzależnione
jest od poziomu mocy i czasu gotowania.
Przykłady zastosowania w gotowaniu
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącznie orientacyjny charakter.
Moc
grza‐
nia
Zastosowanie: Czas Wskazówki
1 Podtrzymywanie temperatury
ugotowanych potraw
zależ‐
nie od
po‐
trzeb
Z przykryciem
1-3 Sos holenderski, roztapianie:
masła, czekolady, żelatyny
5-25
minut
Od czasu do czasu zamieszać
1-3 Ścinanie: Puszyste omlety, jajka
smażone
10-40
minut
Gotować pod przykryciem
3-5 Gotowanie ryżu lub potraw mlecz‐
nych, podgrzewanie gotowych po‐
traw
25-50
minut
Wlać przynajmniej dwukrotnie
więcej wody niż ryżu, potrawy
mleczne mieszać od czasu do
czasu
5-7 Gotowanie na parze warzyw, ryb,
mięsa
20-45
minut
Dodać kilka łyżek wody
7-9 Gotowanie ziemniaków na parze 20-60
minut
Użyć maksymalnie 0,25 litra
wody na 750 g ziemniaków
7-9 Gotowanie większej ilości potraw,
dań duszonych i zup
60-150
minut
Do 3 litrów wody + składniki
9-12 Delikatne smażenie: sznycli, cor‐
don bleu, kotletów, bryzoli, kiełba‐
sek, wątróbki, zasmażek, jajek,
naleśników, pączków
zależ‐
nie od
po‐
trzeb
Obrócić po upływie połowy
czasu
12-13 Intensywne smażenie np. plac‐
ków ziemniaczanych, kawałków
polędwicy, steków
5-15
minut
Obrócić po upływie połowy
czasu
14 Zagotowanie większej ilości wody, gotowanie makaronu, obsmażanie mię‐
sa (gulasz, mięso duszone w sosie własnym), smażenie frytek
Przydatne rady i wskazówki
15