155371

Russell Hobbs 155371, 19811, 19811-56 Instrukcja obsługi

  • Cześć! Jestem chatbotem AI, który pomoże Ci z Russell Hobbs 155371 Instrukcja obsługi. Zapoznałem się już z dokumentem i mogę pomóc w prosty i zrozumiały sposób.
42
Instrukcję naly przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
A WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
1 Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby ( w tym dzieci) o
ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej lub psychicznej, lub osoby nie mające
doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem lub zgodnie z
instrukcją użytkowania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich
bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
2 Stosować nasadkę tylko do produktu 18553-56.
3 Nigdy nie używaj urdzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej
instrukcji.
4 W celu uniknięcie przegrzania urządzenia, nie należy użytkować urządzenia w sposób ciągły
dłużej jak przez 10 minuty. Po 10 minutach przerwać pracę na co najmniej 10 minuty.
5 Przed zakładaniem lub zdejmowaniem przystawek odłączyć urządzenie od sieci
6 Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zacło wadliwie działać.
tylko do użytku domowego
C MONTAŻ
1 Włóż wałek w korpus.
2 Tył wałka powinien wystawać około 16 mm z tyłu korpusu.
3 Zamocuj kreś z sitek.
4 Wycięcie na krawędzi sitka powinno wejść w występ z przodu korpusu.
5 Zamocuj nakrętkę pierścienia z przodu korpusu i dokręć ręką.
6 Nie użyj nadmiernej siły, możesz uszkodzić gwint.
7 Wyłączyć urządzenie () i wyciągnąć przewód z gniazdka sieciowego.
8 Otwórz ramię.
9 Pociągnij zatrzask i przytrzymaj.
10 Wciśnij tył korpusu w ramię urdzenia.
11 Być może, trzeba będzie przekręcić, aby wpasować tył wałka w napęd.
12 Po odpowiednim ustawieniu napędu, obróć korpusem, aż rura znajdzie się w położeniu
pionowym.
13 Zwolnij zatrzask - powinien znaleźć się w otworze pod tem korpusu.
C WYT ŁACZANIE
14 Wykonaj świeże ciasto makaronowe w postaci kulek wielkości orzecha laskowego.
15 Włóż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
16 Wybierz prędkość 1.
17 Włóż utoczoną kulę ciasta w rurę.
18 Poczekaj, aż makaron zacznie wychodzić z maszynki i dopiero wtedy włóż w rurę kolejną kulę
ciasta.
19 Po przejściu przez maszynkę pierwszej kuli można podnieść prędkość na 3.
20 Na początku makaron może się zwijać. Przestanie się zwijać, gdy w maszynce znajdzie się
wystarczająca masa ciasta.
21 Pozwijany makaron można odciąć, pączyć kawałki, utoczyć kulę i ponownie włożyć do rury.
22 Gdy wyciśnięty makaron jest już odpowiedniej długości, ostrożnie odciągnij go od sitka.
23 Oddziel nitki makaronu i odłóż makaron na papier kuchenny do wyschnięcia.
24 Wączyć urządzenie () i wyciągnąć przewód z gniazdka sieciowego.
43
C KTÓRE SITKO?
25 Sitka są numerowane 1-6
1 spaghetti
2 cienki makaron
3 rigatoni
4 tagliatelle
5 lasagne
6 gruby makaron
C DEMONT
26 Wączyć urządzenie () i wyciągnąć przewód z gniazdka sieciowego.
27 Pociągnij zatrzask i wyciągnij korpus z ramienia.
28 Zamknij ramię.
29 Odkręć nakrętkę pierścienia, (jeśli stawia opór, użyj klucza).
30 Połóż korpus na powierzchni roboczej.
31 Trzymając jedną ręką korpus, drugą ręką wypchnij wałek.
32 Zdejmij sitko z wałka.
C KONSERWACJA I OBSŁUGA
33 Użyj narzędzia czyszczącego do zeskrobania/ściągnięcia makaronu z elementów.
34 Wszystko wymyj w wodzie z mydłem, wypłucz i wysusz.
przepisy na ciasto makaronowe
do makaronu razowego użyj mąki razowej
t = łyżeczka (5 ml)
e = jajo, średnie (53-63g)
p = szczypta
zwykły makaron
500g mąka pszenna
½ t sól
4 e
woda
Załóż ubijak w mikserze. Przesiej mąkę i sól do miski miksera. Wbij jajka do kubka. Uzupełnij
wodą poziom do oznaczenia 500 g na kubku. Wylej zawartość kubka do miski. Przez 1-2 minut
mieszaj z prędkością 1. W połowie mieszania zatrzymaj mikser i ściągnij mieszaninę ze ścianek
kubka. Mieszanina powinna przypominać bułkę tartą.
makaron z ziołami
500g mąka pszenna
½ t sól
drobno posiekane zioła
p czarny pieprz
4 e
woda
instrukcja
rysunki
1 korpus (tył)
2 wałek (tył)
3 otwór
4 ramię
5 zatrzask
6 klucz `
7 nakrętka pierścienia `
8 sitka `
9 wycięcie
10 wałek `
11 występ
12 rura `
13 korpus `
14 narzędzie do czyszczenia
15 kubek `
` można myć w zmywarce
44
Załóż ubijak w mikserze. Przesiej mąkę i sól do miski miksera. Dodaj zioła i pieprz Wbij jajka do
kubka. Uzupełnij wodą poziom do oznaczenia 500 g na kubku. Wylej zawartość kubka do miski.
Przez 1-2 minut mieszaj z prędkością 1. W połowie mieszania zatrzymaj mikser i ściągnij
mieszaninę ze ścianek kubka. Mieszanina powinna przypominać bułkę tartą.
zielony makaron
500g mąka pszenna
½ t sól
4 e
75g szpinak purée
woda
Załóż ubijak w mikserze. Przesiej mąkę i sól do miski miksera. Wbij jajka do kubka. Dodaj szpinak.
Uzupełnij wodą poziom do oznaczenia 500 g na kubku. Wylej zawartość kubka do miski. Przez
1-2 minut mieszaj z prędkością 1. W połowie mieszania zatrzymaj mikser i ściągnij mieszaninę ze
ścianek kubka. Mieszanina powinna przypominać bułkę tartą.
1 Nie rób na raz większej ilości niż potrzebna; mieszanina zacznie wysychać, zanim skończysz
tłoczyć makaron.
2 Jeżeli makaronu ma być mniej, weź połowę składników i dodaj wody do oznaczenia 250 g.
3 Jeśli przygotowujesz tagliatelle i lasagne, wykonuj je oddzielnie, aby zapobiec sklejaniu.
gotowanie
Doprowadź do wrzenia duży garnek osolonej wody. Wrzucaj makaron po trochu. Gotuj przez
5-8 minut mieszając od czasu do czasu. Odsącz na durszlaku, spłucz czystą wodą i podawaj.
/