93
• Każda czynność inna niż mycie i standar-
dowa konserwacja wykonywane przez
klienta musi zostać wykonana przez auto-
ryzowany punkt serwisowy.
• Kabel zasilający nie może znajdować się w
pobliżu elementów grzejnych urządzenia
ani stykać się z nimi, ani znajdować się w
pobliżu źródeł ciepła lub ostrych krawędzi.
• W trosce o bezpieczeństwo należy stoso-
wać wyłącznie akcesoria i części produ-
centa dostosowane do urządzenia.
• Nie wyjmować wtyczki przez pociągnięcie
za przewód.
• Nie używać dzbanka w mikrofali, nie sta-
wiać go na płytach gazowych lub elektrycz-
nych.
• Nie wlewać do urządzenia gorącej wody.
• Wszystkie urządzenia podlegają ścisłej kon-
troli jakości. Testy praktycznego użytkowa-
nia są przeprowadzane na dobieranych
losowo urządzeniach, na których mogą po-
zostać ślady użytkowania.
• W trakcie pracy ekspresu do kawy pokrywa
zawsze musi być zamknięta.
• Nie używać dzbanka bez pokrywy.
• Nie wlewać gorącej wody do zbiornika.
Przed pierwszym użyciem
• Uruchomić pierwszy raz ekspres do kawy z
filtrem bez kawy z równowartością dzbanka
wody, aby go opłukać.
Przygotowanie kawy
(Patrz rysunki od 1 do 9)
• Używaj tylko zimnej wody i papierowego
filtru n°2 lub 4 (rys.5) lub filtru stałego*
(rys.4).
• Nie przekraczaj maksymalnej ilości wody
podanej na poziomie wody w zbiorniku.
• Urządzenie to jest wyposażone w blokady
kapania pozwalające na nalanie kawy przed
końcem cyklu. Kiedy kawa jest zaserwowana
należy odstawić dzbanek lub dzbanek
termiczny * aby uniknąć przepełnienia.
• Dozowanie: Nasyp jedną łyżkę mielonej
kawy na duży kubek.
• Odczekaj kilka minut przed wykonaniem
drugiego przygotowania kawy.
• Nie można przygotowywać kawy jeśli
dzbanek zawiera już kawę.
Dzbanek termiczny *
• Nie należy używać dzbanka termicznego
bez pokrywki.
•
Podczas przygotowywania kawy i jej
podgrzewania pokrywa izotermicznego
dzbanka musi być zamknięta.
•
Aby podać kawę, nacisnąć na dźwignię
pokrywy dzbanka izotermicznego lub
odkręcić pokrywę o pół obrotu*.
• Nie wstawiaj dzbanka termicznego do
mikrofali lub zmywarki.
• Dla lepszego zatrzymywania ciepła należy
przepłukać dzbanek termiczny gorącą wodą
przed użyciem i przechowywać go z dala od
ekspresu do kawy, po przygotowaniu kawy.
• Dzbanek termiczny utrzymuje gorącą kawę
przez 4 godziny.
Wybór aromatu* (patrz rysunek n°7)
• Wybór aromatu (rys.7) umożliwia regulację
intensywności przygotowywanej kawy.
•
Aby uzyskać mocniejszą kawę, ustawić
pokrętło wyboru aromatu w kierunku
czarnej filiżanki lub większego ziarna
kawy*.
Automatyczny wyłącznik
•
Aby oszczędzać energię, ekspres do kawy
wyłącza się automatycznie.
- Modele ze szklanym dzbankiem:
Około 30 minut po zakończeniu cyklu pa-
rzenia kawy (tj. około 30 minut po opróż-
nieniu zbiornika na wodę) ekspres do
kawy wyłącza się automatycznie. Wyłącza
się lampka kontrolna przycisku on/off.
Przez 30 minut kawa jest podgrzewana
do odpowiedniej temperatury.
- Modele z dzbankiem termicznym:
Po pewnym czasie od zakończenia cyklu
parzenia kawy (tj. po około 30 minutach
od opróżnienia zbiornika na wodę) eks-
pres do kawy wyłącza się automatycznie.
Wyłącza się lampka kontrolna przycisku
on/off.
*W zależności od modelu
PL