Amica PE0420 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
KUCHENKI ELEKTRYCZNEJ
ZE STEROWANIEM
Kuchenkę uruchamiać dopiero po przeczytaniu tej instrukcji.
INSTRUKCJA OBSŁUGI
IO-000012
(08.2016 / v1)
PES3...
0
1
2
3
0
1
2
3
2
SZANOWNY KLIENCIE,
Uwaga!
Urządzenie obsługiwać tylko po przeczytaniu / zrozumieniu niniejszej instrukcji.
Urządzenie zostało zaprojektowane wyłącznie jako urządzenie do gotowania.Każde
inne jego zastosowanie ( np. do ogrzewania pomieszczeń) jest niezgodne z jego
przeznaczeniem i może być niebezpieczne.
Producent zastrzega sobie możliwość dokonywania zmian nie wpływających na
dzia ła nie urządzenia.
Masz wątpliwości? Nie wszystko, co przeczytałeś w instrukcji jest zrozumiałe -
za dzwoń do Centrum Serwisowego, gdzie uzyskasz wszechstronną pomoc.
tel. 801 801 800
Płyta Amica to połączenie wyjątkowej łatwości obsługi i doskonałej efektywności. Po prze-
czy ta niu instrukcji, obsługa płyty nie będzie problemem.
Płyta, która opuściła fabrykę była dokładnie sprawdzona przed zapakowaniem pod wzglę-
dem bezpieczeństwa i funkcjonalności na stanowiskach kontrolnych.
Prosimy Państwa o uważną lekturę instrukcji obsługi przed uruchomieniem urządzenia.
Przestrzeganie zawartych w niej wskazówek uchroni Państwa przed niewłaściwym użyt ko-
wa niem.
Instrukcję należy zachować i przechowywać tak, aby mieć ją zawsze pod ręką.
Należy dokładnie przestrzegać instrukcji obsługi w celu uniknięcia nieszczęśliwych wypad-
ków.
Oświadczenie producenta
Producent deklaruje niniejszym, że wyrób ten spełnia zasadnicze wymagania wy mie nio nych poniżej
dyrektyw europejskich:
dyrektywy niskonapięciowej 2014/35/UE,
dyrektywy kompatybilności elek tro ma gne tycz nej 2014/30/UE,
dyrektywy ekoprojektowania 2009/125/EC,
i dlatego wyrób został oznakowany oraz została wystawiona dla niego deklaracja zgodności
udostępniana organom nadzorującym rynek.
3
SPIS TREŚCI
Podstawowe informacje.......................................................................................2
Wskazówki odnośnie bezpieczeństwa...............................................................4
Jak oszczędzać energię.......................................................................................6
Rozpakowanie........................................................................................................7
Usuwanie zużytych urządzń.................................................................................7
Opis wyrobu...........................................................................................................8
Dane techniczne....................................................................................................8
Instalacja...............................................................................................................9
Sposób przykręcania uchwytów..............................................................................9
Sposób montażu....................................................................................................10
Obsługa...............................................................................................................11
Podłączenie kuchenki do sieci elektrycznej...........................................................11
Załączenie urządzenia do pracy............................................................................11
Co należy wykonać przed pierwszym użytkowaniem płytek.................................11
Użytkowanie płytek grzejnych..............................................................................12
Czyszczenie i konserwacja................................................................................15
Gwarancja, obsługa posprzedażna...................................................................16
4
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Uwaga.Urządzenie i jego dostępne części stają się
gorące podczas użycia. Możliwość dotknięcia ele-
mentów grzejnych powinno być objęte szczególną
troską. Dzieci poniżej 8 roku życia powinny trzymać
się z daleka, chyba że są pod stałą opieką.
Niniejszy sprzęt może być używany przez dzieci w
wieku od 8 lat i wyżej i osoby z ograniczeniami -
zycznymi, czuciowymi albo umysłowymi albo brakiem
doświadczenia i wiedzy, jeśli odbywa się pod nad-
zorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania sprzę-
tu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich
bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci,
aby nie bawiły się sprzętem. Sprzątanie i czynności
obsługowe nie powinny być robione przez dzieci bez
nadzoru.
Uwaga. Gotowanie bez nadzoru tłuszczu lub oleju
na płycie kuchennej może być niebezpieczne i do-
prowadzić do pożaru.
NIGDY nie próbuj gasić ognia wodą, ale wyłącz
urządzenie i wtedy przykryj płomień np. pokrywką
lub niepalnym kocem.
Uwaga. Niebezpieczeństwo pożaru: nie gromadź
rzeczy na powierzchni do gotowania.
5
WSKAZÓWKI ODNOŚNIE BEZPIECZEŃSTWA
! Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
Szczególnie gorące palniki nawierzchniowe, ruszta, ustawione naczynia z gorącymi
płynami mogą być przyczyną poparzenia dziecka.
! Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby (w tym dzieci)
o ograniczonej zdolności zycznej, czuciowej lub psychicznej, lub osoby o braku
doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem lub
zgodnie z instrukcją użytkowania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające
za ich bezpieczeństwo.
! Należy uważać, żeby elektryczny przewód przyłączeniowy zmechanizowanego
sprzętu nie dotykał gorących części kuchenki.
! Wtyczka przewodu przyłączeniowego powinna być dostępna po zainstalowaniu
kuchenki.
! Zabrania się instalować kuchenkę w pobliżu urządzeń chłodniczych.
! Nie należy pozostawiać kuchenki bez nadzoru podczas smażenia. Oleje i tłuszcze
mogą się zapalić z powodu przegrzania.
! Jeżeli nastąpi uszkodzenie kuchenki to można ponownie używać po usunięciu
wady przez fachowca.
! Zabrania się dokonywania przeróbek i napraw kuchenki przez osoby nie przeszkolone
zawodowo.
! W każdej sytuacji spowodowanej usterką techniczną należy bezwzględnie odłączyć
zasilanie elektryczne kuchenki (stosując powyższą zasadę) i zgłosić usterkę do
naprawy.
! Uwaga! Jeżeli przewód zasilający nieodłączalny ulegnie uszkodzeniu, to powinien
on być wymieniony u wytwórcy lub w specjalistycznym zakładzie naprawczym albo
przez wykwalikowaną osobę w celu uniknięcia zagrożenia.
Urządzeniem nie należy sterować zewnętrznym
zegarem lub niezależnym układem zdalnego stero-
wania.
Do czyszczenia płyty nie wolno używać sprzętu do
czyszczenia parą.
6
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ
Kto korzysta z energii w spo sób od po wie dzial ny, chroni nie tylko do mo
kasę, lecz działa świa do mie na rzecz śro do wi ska na tu ral ne go. Dla te go po
móż my, oszczę dzaj my ener gię elek trycz ną! A czyni się to w na stę pu cy
spo sób:
Stosowanie pra wi dło wych naczyń do go to wa nia.
Garnki z płaskim i grubym dnem po zwa la ją zaoszczędzić do 1/3 energii elek trycz nej. Na le ży
pamiętać o po kryw ce, w prze ciw nym ra zie zużycie energii elek trycz nej wzrasta czte ro krot
nie!
Dobranie naczyń do gotowania do po wierzch ni pola grzejnego.
Naczynie do gotowania nie po win no być ni gdy mniejsze od pola grzejnego.
Dbanie o czystość pól grzej nych i den garnków.
Zabrudzenia zakłócają prze ka zy wa nie cie pła – silnie przypalone za bru dze nia da się czę sto
usunąć już tylko środ ka mi sil nie ob cią ża cy mi śro do wi sko naturalne.
Unikanie niepotrzebnego „za glą da nia do garnków”.
Wyłączanie w porę i wy ko rzy sty wa nie cie pła szczątkowego.
W przypadku długich czasów gotowania wy łą czać pola grzejne na 510 minut przed koń cem
go to wa nia. Oszczędza się przez to do 20% ener gii elektrycznej.
Nie wbudowywanie płyty w bez po śred niej bli sko ści chło dzia rek/za mra ża rek.
Zużycie energii elektrycznej przez nie nie po trzeb nie wzrasta.
7
Wszystkie materiały za sto so wa ne do opa
ko wa nia nie szko dli we dla środowiska
na tu ral ne go, w 100% nadają się do odzysku
i oznakowano je od po wied nim symbolem.
Uwaga!Materiały opa ko wa nio we(wo recz ki
po li ety le no we, kawałki sty ro pia nu itp.) na le
ży w trakcie rozpakowywania trzy mać z dala
od dzieci.
ROZPAKOWANIE
Urządzenie na czas trans por tu
zostało za bez pie czo ne przed
uszko dze niem przez opa
ko wa nie. Po roz pa ko wa niu
urzą dze nia pro si my Pań stwa
o usu nię cie ele men tów opa ko
wa nia w spo sób nie za gra ża ją
cy śro do wi sku.
USUWANIE ZUŻYTYCH
URZĄDZEŃ
Takie oznakowanie informuje,
że sprzęt ten, po okresie jego
użytkowania nie może być
umieszczany łącznie z innymi
odpadami pochodzącymi z go-
spodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany
do oddania go prowadzącym zbieranie zu-
żytego sprzętu elektrycznego i elektronicz-
nego. Prowadzący zbieranie, w tym lokalne
punkty zbiórki, sklepy oraz gminne jednost-
ki, tworzą odpowiedni system umożliwiają-
cy oddanie tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzę-
tem elektrycznym i elektronicznym przyczy-
nia się do uniknięcia szkodliwych dla zdrowia
ludzi i środowiska naturalnego konsekwen-
cji, wynikających z obecności składników
niebezpiecznych oraz niewłaściwego skła-
dowania i przetwarzania takiego sprzętu.
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z
Dyrektywą Europejską 2002/96/WE oraz
polską Ustawą o zużytym sprzęcie elek-
trycznym i elektronicznym symbolem prze-
kreślonego kontenera na odpady.
8
OPIS WYROBU
Kuchenka elektryczna typoszereg PES3...
1,2 płytki grzejne
3 pokrętła przełączników
4 lampka sygnalizacyjna
Rys.1
DANE TECHNICZNE
napięcie znamionowe 230 V ~50 Hz
wymiary gabarytowe 510 x 290 x 40 mm
masa kuchenki 6 kg
Kuchenka wyposażona jest w :
 pola grzejne  normalne Ø 180  1500 W
Ø 145  1000 W
szybkogrzejne Ø 145  1500 W lub Ø 180  2000 W
0
1
2
3
0
1
2
3
1
2
3
4
9
INSTALACJA
Instalowanie kuchenek elektrycznych
przygotować miejsce (otwór) w blacie mebla wg szkicu montażowego,
minimalna przestrzeń jaką należy zostawić wolną pod płytą elektryczną wynosi 80 mm,
dokonać podłączenia kuchenki do sieci elektrycznej zgodnie z instrukcją obsługi kuchenki,
przykręcić lekko uchwyty od spodu płyty,
oczyścić blat z kurzu, włożyć płytę w otwór i mocno docisnąć do blatu,
ustawić uchwyty mocujące (rys 2) prostopadle do brzegu kuchenki i dokręcić do oporu,
 Blat
 Wkręt do drewna 4,2 x 22  4 szt.
 Uchwyt mocujący  4 szt.
 Kuchenka do wbudowania
Sposób przykręcenia uchwytów mo cu cych do blatu
Rys. 2
10
INSTALACJA
Sposób montażu w segmencie meblowym
Rys. 3
270
490
min
50
0
1
2
3
0
1
2
3
290
510
11
OBSŁUGA
UWAGA!
Prosimy o szczegółowe zapoznanie się z treścią instrukcji obsługi i postępowanie
zgodnie z zawartymi w niej wskazówkami.
Informacje dotyczące kuchenki, znajdują się na nalepce tabliczki zna mio no wej.
Kuchenka elektryczna ma na stałe podłączony przewód zasilający ze stykiem ochronnym
i może być podłączona tylko do gniazdka 230V~50 Hz z bolcem ochronnym.
Obwód zasilający gniazdo wtykowe powinien być zabezpieczony bezpiecznikiem 16A.
Podłączenie kuchenki do sieci elektrycznej
Załączenie urządzenia do pracy:
Załączenie wybranego pola grzejnego (1,2) następuje przez prze krę ce nie po krę tła (3),
w tym momencie zapali się lampka sygnalizacyjna (4), sto pień na grza nia pola re gu lu
je my odpowiednią nastawą na pokrętle. Ele men ty grzej ne sterowane prze łącz ni ka mi
energii, które umożliwiają skokową re gu la cję mocy, co pozwala na wy ko rzy sta nie w
pełni zadanej energii w za leż no ści od po trzeb użyt kow ni ka i nie powoduje jej strat.
Co należy wykonać przed pierwszym użytkowaniem płytek elektrycznych ?
Płytki przed rozpoczęciem użytkowania wygrzewać 4 min. bez garnków.
Przy pierw szym użyciu może na stą pić przej ścio we wydzielanie zapachów dla te go
na le ży włączyć wen ty la cję w po miesz cze niu lub otworzyć okno,
12
OBSŁUGA
UŻYTKOWANIE PŁYTEK GRZEJNYCH
Jak oszczędzić energię?
Dobry garnek oszczędza energię.
Pra wi dło wo dobrany garnek powinien posiadać gru be pła skie dno o średnicy równej
średnicy płytki grzejnej , gdyż wtedy jest naj lep sze prze no sze nie ciepła (Rys. 4).
Nie stosować garnków o większej średnicy niż średnica płytki grzejnej.
Jak tracimy energię?
Rys. 5 A. Za mały garnek do tej płytki.
Rys. 5 B. Garnek ma wklęsłe dno.
Rys. 5 C. Nieprawidłowo położona po kryw ka.
Rys. 4
Rys. 5
A B C
Zwróć uwagę na:
stawiać garnki tylko z czy stym i suchym dnem,
nie wolno na kuchence przygotowywać potraw w na czy niach z two rzyw sztucz nych,
nie kłaść na gorącą ku chen wyrobów z two rzyw sztucznych np. ły że czek, wi del czy ków itp.,
używaj naczyń z po kryw ka mi, pamiętaj aby po kryw ka nie wystawała poza obrys na czy nia
i skro pli ny nie kapały na kuchenkę,
chroń płytkę przed korozją,
wyłączaj płytkę na 5  10 min. przed zdjęciem garnka,
13
OBSŁUGA
wyłączona włączona
włączona
Rys.6
Symbole znajdujące się nad pokrętłami in for mu ją, który przełącznik steruje którą płyt
ką.
Płytka jest wyłączona, jeżeli:
— cyfra ,,0’’ na pokrętle znajduje się pod pionową kreską umieszczoną na płycie
roboczej w przypadku stosowania opi sów położeń na obwodzie pokrętła,
— wskaźnik na pokrętle znajduje się pod cyfrą ,,0’’ umieszczoną na płycie ro bo czej
w przy pad ku stosowania opisów położeń na płycie roboczej.
Moc płytki można regulować stopniowo po krę ca jąc pokrętłem w prawo lub w lewo.
Włą cze nie którejkolwiek z płytek, powoduje za pa le nie się lampki sygnalizacyjnej.
Położenie
pokrętła
Przykładowy rodzaj czynności
zagotowanie,szybkie rozgrzanie,smażenie
opiekanie mięs, ryb
wolne smażenie
gotowanie większej ilości potrawy, go to wa nie
zup
gotowanie ziemniaków
duszenie warzyw
wyłączenie
3
2
1
0
1
2
3
0
1
2
3
0
1
2
3
0
Tabl.1
14
OBSŁUGA
Gotowanie i smażenie na płytce nor mal nej i szybkogrzejnej
Płytka szybkogrzejna różni się tym od nor mal nej, że posiada zwiększoną moc i dla roz róż
nie nia ma namalowany centralnie czer wo farbą okrąg. W trakcie użyt ko wa nia może on
ulegać stopniowemu wypalaniu się.
Gotowanie
Dla zagotowania potrawy pokrętło ustawia się w poz.3, a następnie dla dalszego go to
wa nia powrócić do pozycji 1 i potem w za leż no ści od potrzeb zmniejszyć lub zwięk szyć
moc płytki. (tabl.1)
Smażenie
Dla rozgrzania tłuszczu w naczyniu ustawić pokrętło w poz. 3, a następnie włożyć pieczeń
i usta wić pokrętło w poz. 2 i potem w zależności od potrzeb zwiększyć lub zmniej szyć moc
płytki.
Uwagi ogólne o użytkowaniu płytek grzej nych.
Płyta w zależności od odmiany może być wyposażona w płytki normalne i szyb ko
grzej ne.
Typy kuchenek w zależności od wyposażenia
PES36 płytka Ø 145 — (1000 W)
płytka Ø 180 — (2000 W)
PES37 płytka Ø 145 — (1500 W)
płytka Ø 180 — (2000 W)
PES38 płytka Ø 145 — (1000 W)
płytka Ø 180 — (1500 W)
15
Dbałość użytkownika o bieżące utrzy ma nie
płyty w czy sto ści oraz wła ści wa jej kon ser wa
cja, wywierają zna czą cy wpływ na wy dłu że nie
okresu jej bez a wa ryj nej pracy.
Do czyszczenia nie może być używany sprzęt
do czyszczenia parą.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Przed rozpoczęciem czyszczenia,
należy kuchenkę wyłączyć
(wszystkie przełączniki ustawić
na ,,0’’) i poczekać wystygnie.
Następnie wytrzeć kuchenkę
miękką szmatką z niewielką
ilością płynu do mycia naczyń. Nie
wolno używać ostrych środków do
szorowania.
Poza czynnościami mającymi na celu bie żą ce utrzy ma nie płyty w czy sto ści na le ży:
przeprowadzać okresowe kon tro le dzia ła nia ele men tów ste ru cych i ze spo łów ro bo czych
płyty. Po upły wie gwa ran cji, przy naj mniej raz na dwa lata, na le ży zle cić w punk cie obsługi
serwisowej wy ko na nie prze glą du tech nicz ne go płyty,
usunąć stwierdzone usterki eks plo ata cyj ne,
dokonać okresowej konserwacji ze spo łów ro bo czych płyty,
Przeglądy okresowe
Płyta robocza
Emaliowaną płytę roboczą czyścimy tylko przy pomocy ciepłej wody z dodatkiem niewielkiej
ilości płynów do mycia naczyń. Silne zabrudzenie można usunąć wyłącznie płynami
delikatnymi do szorowania naczyń.
Płytki grzejne
Za bru dze nie, np. spalone resztki potraw z powierzchni płytek usuwamy miękką szmat
(czarnej powierzchni płytek nie wolno niczym myć i szorować). Na to miast nierdzewne
pierścienie ozdobne my je my przy użyciu płynów do mycia naczyń lub delikatnych płyn nych
środków do szo ro wa nia i wycieramy do sucha.
Powierzchnie płytek od czasu do czasu przecieramy olejem wazelinowym lub olejem
silikonowym. Nie wolno używać do tego celu tłuszczów zwierzęcych i roślinnych takich
jak masło, smalec, olej itp.
16
GWARANCJA, OBSŁUGA POSPRZEDAŻNA
Gwarancja
Świadczenia gwarancyjne wg karty gwarancyjnej
Producent nie odpowiada za jakiekolwiek szkody spowodowane nieprawidłowym po stę po
wa niem z wyrobem.
Obsługa posprzedażna
W przypadku gdy zaistnieją jakiekolwiek problemy związane z użytkowaniem sprzętu Ami ca
to nasze CENTRUM SERWISOWE zapewni Państwu szybką i w pełni profesjonalną pomoc.
Chcemy bowiem wszystkim, którzy zaufali marce Amica zagwarantować pełen komfort ko
rzy sta nia z naszego wyrobu.
Proszę z tabliczki znamionowej wpisać tutaj typ i nr fabryczny płyty
Typ..................................................... Nr fa brycz ny.................................................
17
18
19
Amica S.A.
ul.Mickiewicza 52
64510 Wronki
tel. 67 25 46 100
fax 67 25 40 320
www.amica.com.pl
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Amica PE0420 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi