Porady dotyczące zamrażania i przechowywania
świeżej żywności.
• Świeży produkt przeznaczony do zamrożenia, należy
szczelnie zapakować w:
folię aluminiową, folię przeźroczystą, szczelne
opakowania z tworzywa, pojemniki polietylenowe z
pokrywkami, pojemniki zamrażalnikowe, o ile nadają się
do zamrażania żywności.
• Produkty żywnościowe powinny być świeże, dojrzałe i
najlepszej jakości.
• Świeże jarzyny i owoce należy, w miarę możliwości,
zamrażać zaraz po zebraniu, gdyż zapewni to zachowanie
ich składników odżywczych, kształtu, konsystencji, koloru i
smaku.
Mięso i dziczyznę, zanim zostaną zamrożone, należy
pozostawić na dostateczny okres czasu, aby skruszały.
Uwaga:
• Potrawy gorące należy zawsze schłodzić przed
włożeniem do zamrażarki.
• Natychmiast spożyć produkty rozmrożone całkowicie lub
częściowo. Nie zamrażać ponownie rozmrożonych
produktów, chyba że są używane do przygotowania
potraw, które będą gotowane. Po zagotowaniu produkt
można ponownie zamrozić.
Zamrażanie i przechowywanie żywności
• Umieścić produkty do zamrożenia w koszach.
• Umieścić akumulatory zimna (jeżeli dostarczono) nad
żywnością przechowywaną w najwyższej komorze.
• W modelach wyposażonych w akumulatory zimna, w
przypadku awarii zasilania należy umieścić akumulatory
zimna nad żywnością przechowywaną w górnej komorze,
aby zoptymalizować wzrost temperatury i zachować
prawidłowe warunki przechowywania żywności.
WAŻNE:
Czas przechowywania świeżej zamrożonej żywności
podany jest w tabeli obok.
Wszystkie podane parametry urządzenia odnoszą się do
pracy bez akumulatorów zimna, za wyjątkiem czasu
przyrostu temperatury.
Uporządkowanie produktów zamrożonych
Produkty zamrożone należy umieszczać w zamrażarce w
sposób uporządkowany.
zaleca się umieszczanie na opakowaniach daty zamrożenia,
aby zapewnić konsumpcję produktu przed upływem jego
okresu przechowywania.
Porady odnośnie przechowywania zamrożonych
produktów
W momencie zakupu mrożonek należy upewnić się, czy:
• Opakowanie lub paczka nie są uszkodzone, gdyż jakość
produktu może ulec pogorszeniu. Jeśli opakowanie jest
napęczniałe lub z plamkami wilgoci, oznacza to, że
produkt nie był przechowywany w optymalnych
warunkach i mógł się zacząć rozmrażać.
• Mrożonki należy kupować w końcowej fazie zakupów, a
do ich przenoszenia trzeba używać toreb termicznych.
• Po powrocie do domu należy niezwłocznie włożyć je do
zamrażarki.
• Jeżeli żywność uległa nawet tylko częściowemu
rozmrożeniu, nie należy jej ponownie zamrażać. Spożyć
przed upływem 24 godzin.
• Unikać albo zredukować do minimum wahania
temperatury. Przestrzegać daty przydatności do spożycia,
podanej na opakowaniu.
• Należy zawsze postępować według instrukcji
przechowywania mrożonek umieszczonej na opakowaniu.
MIESIĄCE PRODUKTY
30302009.book Page 8 Monday, February 11, 2008 5:14 PM
5