POLSKI 14
Czyszczenie i konserwacja
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE!
- Nie wolno stosować urządzeń
czyszczących parą.
- Czyszczenie piekarnika przeprowadzać
jedynie wtedy, gdy urządzenie jest
zimne.
- Odłączyć urządzenie od zasilania.
Zewnętrzne części piekarnika
WAŻNE: Nie stosować detergentów o
działaniu żrącym ani detergentów
ściernych. Jeśli taki produkt przypadkowo
wszedł w kontakt z urządzeniem, należy
natychmiast wytrzeć go wilgotną ściereczką.
• Powierzchnie czyścić wilgotną
ściereczką. Jeśli są bardzo zabrudzone,
dodać do wody kilka kropel płynu
do mycia naczyń. Wytrzeć do sucha
ściereczką.
Wnętrze piekarnika
WAŻNE: Nie stosować gąbek
ściernych, metalowych myjek ani
skrobaków. Jeśli będą stosowane, mogą z
czasem uszkodzić emaliowane powierzchnie
oraz szybę w drzwiach.
• Po każdym użyciu piekarnika odczekać,
aż ostygnie, a następnie wyczyścić go
(najlepiej wtedy, gdy jest jeszcze ciepły),
aby zapobiec powstawaniu osadów i
plam z resztek jedzenia (np. potrawy o
dużej zawartości cukru).
• Stosować środki przeznaczone do
czyszczenia piekarników i przestrzegać
zaleceń ich producenta.
• Do czyszczenia szyby w drzwiach
piekarnika należy stosować
odpowiedni detergent w płynie.
Aby ułatwić czyszczenie urządzenia,
można zdemontować drzwi (patrz
KONSERWACJA). Szyba wewnętrzna
jest gładka, aby ułatwić czyszczenie.
UWAGA: Podczas długiego pieczenia
potraw zawierających dużo wody
(np. pizzy, warzyw itp.) może dojść do
osadzania się skroplin na wewnętrznej
stronie drzwi oraz na uszczelce. Po
wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć
ściereczką lub gąbką.
Akcesoria
• Po każdym użyciu akcesoria należy
zanurzyć w wodzie z dodatkiem płynu
do mycia naczyń. Jeśli są jeszcze
gorące, ubrać rękawice kuchenne.
• Pozostałości żywności można łatwo
usunąć za pomocą specjalnej
szczoteczki lub gąbką.
Cykl czyszczenia piekarników z funkcją
pirolizy
OSTRZEŻENIE!
• Nie dotykać piekarnika podczas
cyklu pirolizy.
• Nie pozwalać dzieciom zbliżać się
do piekarnika podczas trwania cyklu
pirolizy.
Funkcja ta spala zabrudzenia powstałe
wewnątrz piekarnika podczas pieczenia w
temperaturze około 500 °C. W tej wysokiej
temperaturze zabrudzenia spalają się,
wytwarzając osady popiołu, które po
wystygnięciu piekarnika z łatwością można
usunąć wilgotną gąbką. Nie włączać funkcji
czyszczenia pirolitycznego po każdym
pieczeniu, lecz jedynie w razie dużej ilości
zabrudzeń lub dymu i nieprzyjemnych
zapachów podczas nagrzewania i
pieczenia.
• Jeżeli piekarnik został zainstalowany
pod płytą kuchenną, należy upewnić
się, czy podczas trwania cyklu
automatycznego czyszczenia (pirolizy)
palniki lub pola elektryczne są
wyłączone.
• Przed włączeniem pirolizy należy wyjąć
akcesoria z urządzenia.