2
AKCESORIA
TALERZ OBROTOWY
Umieszczony na podstawce szklany
talerz obrotowy może być używany
do wszystkich metod gotowania.
Pojemniki i naczynia muszą być
stawiane na talerzu obrotowym.
PODSTAWKA POD TALERZ OBROTOWY
Podstawki należy używać tylko ze
szklanym talerzem obrotowym. Na
podstawce nie należy umieszczać
innych naczyń.
NACZYNIE DO GOTOWANIA NA PARZE
Aby gotować na parze potrawy, takie
jak ryby czy warzywa, należy umieścić
je w koszyku (2) i nalać wody pitnej
(100 ml) na dno naczynia do
gotowania na parze (3), aby uzyskać
właściwą ilość pary. Aby ugotować
potrawy takie jak ziemniaki, makaron,
ryż lub produkty zbożowe, umieścić je
bezpośrednio na dnie naczynia do
gotowania na parze (niekoniecznie w koszyku) i dodać
odpowiednią ilość pitnej wody, w zależności od ilości
potrawy. Dla uzyskania najlepszych rezultatów przykryć
naczynie do gotowania na parze pokrywką (1) dołączoną do
zestawu. Naczynie do gotowania na parze należy zawsze
umieszczać na talerzu obrotowym i używać go tylko z
odpowiednimi funkcjami gotowania lub z funkcją mikrofal.
Liczba i rodzaj akcesoriów może różnić się w zależności od
zakupionego modelu.
Akcesoria dodatkowe, których nie ma w zestawie, można
kupić oddzielnie w punkcie serwisu technicznego.
Na rynku dostępnych jest wiele różnych akcesoriów.
Przed ich zakupem należy upewnić się, czy nadają się
do użycia w kuchence mikrofalowej i są odporne na
działanie temperatur panujących w jej komorze.
Podczas gotowania w kuchence mikrofalowej nigdy
nie powinno się używać metalowych pojemników na
jedzenie lub napoje.
Należy zawsze upewnić się, że jedzenie i naczynia nie
stykają się z wewnętrznymi ściankami kuchenki.
Przed uruchomieniem kuchenki należy zawsze
sprawdzić, czy talerz obrotowy może się swobodnie
obracać. Przy wkładaniu i wyjmowaniu naczyń należy
uważać, aby nie odłączyć talerza obrotowego.
FUNKCJE
MIKROFALE
Do szybkiego gotowania oraz odgrzewania
potraw i napojów.
MOC (W) ZALECENIA
750
Szybkie podgrzewanie napojów lub potraw o dużej
zawartości wody, także mięsa i warzyw.
500
Gotowanie ryb, sosów mięsnych lub sosów
zawierających ser lub jaja. Dogotowywanie tart
mięsnych lub zapiekanych makaronów.
350
Powolne, delikatne gotowanie. Doskonałe do
rozpuszczania masła lub czekolady.
160
Rozmrażanie mrożonych produktów lub zmiękczanie
masła i sera.
0 Tylko podczas stosowania minutnika.
AUTO-PARA
Służy do gotowania na parze potraw, takich jak
warzywa i ryby, przy użyciu załączonego naczynia do
gotowania na parze. Na dno naczynia do gotowania na
parze nalać 100 ml wody pitnej, umieścić potrawę na
ruszcie, przykryć i gotować zgodnie z przepisem.
KATEGORIA POTRAWA
1
Bulwy lub korzenie warzyw (np. ziemniaki, marchew, rzepa)
2
Świeże warzywa (np. kalafior, brokuły)
3
Mrożone warzywa
4
Filety rybne
Potrzebne akcesoria: Naczynie do gotowania na parze
RYŻ I MAKARON
Aby szybko ugotować ryż lub makaron. Tej funkcji można
używać tylko przy zastosowaniu naczynia do gotowania.
Zważyć składniki potrawy i włożyć na dno naczynia do
gotowania na parze, dodać sól, a następnie wlać wodę aż do
poziomu: Poziomy zaznaczone na podziałce naczynia pomogą
w dozowaniu odpowiedniej ilości wody pitnej. Nałożyć
pokrywkę i włożyć do piekarnika.
POTRAWA POZIOM WAGA (g)
P1 RYŻ
L1
100
L2
200
L3
300
L4
400
P2 MAKARON
L1
70
L2
140
L3
210
Potrzebne akcesoria: Naczynie do gotowania na parze
JET DEFROST
Do szybkiego rozmrażania różnych rodzajów żywności,
na podstawie określenia ich wagi. Potrawy powinny być
umieszczone bezpośrednio na szklanym talerzu obrotowym.
Po pojawieniu się odpowiedniego komunikatu obrócić
potrawę na drugą stronę. Potrawy powinny być umieszczone
bezpośrednio na szklanym talerzu obrotowym. Po pojawieniu
się odpowiedniego komunikatu obrócić potrawę na drugą
stronę. Pozostawienie potrawy w urządzeniu przez pewien
czas po rozmrożeniu zawsze poprawia rezultat końcowy.
3
2
1