- 10 -
4. DZIAŁANIE
4.1 Włączenie urządzenia
♦ Pokrętło wyboru temperatury znajduje się na prawej ściance wewnątrz lodówki
Ustawienie "Min": Wyższa temperatura
Ustawienie "Med": Normalne działanie (wystarczające w większości sytuacji)
Ustawienie "Max": Najniższa temperatura
♦ Podczas wysokich temperatur otoczenia, np. podczas gorących letnich dni, może być konieczne ustawienie termostatu
na najchłodniejszą temperaturę (pozycja Max). Może to spowodować ciągłą pracę kompresora,
♦ konieczną do utrzymania niskiej temperatury we wnętrzu urządzenia.
♦ Przy pierwszej instalacji lodówki, ustaw pokrętło termostatu na "Med."
♦ Przed włożenie jedzenia odczekaj aż lodówka się schłodzi. Najlepiej jest odczekać 24 godziny przed włożeniem jedzenia.
Pokrętło termostatu kontroluje temperaturę.
4.2 Hałas we wnętrzu urządzenia!
Możesz zauważyć, że urządzenie wydaje niezwykłe dźwięki. Większość z nich jest najzupełniej normalna, należy jednak
o nich wiedzieć!
Hałasy te są spowodowane przepływem chłodziwa w systemie chłodzącym. Stały się one wyraźniejsze po wprowadzeniu
gazów bez freonu. Nie jest to wadą i nie wpływa na wydajność urządzenia. Jest odgłos pracującego silniczka kompresora,
rozprowadzającego gaz po systemie.
4.3 Wskazówki dotyczące przechowywania żywności w urządzeniu
• Gotowane mięso/ryby powinny być zawsze przechowywane na półce nad surowym mięsem/rybami, aby uniknąć
przenoszenia bakterii. Surowe mięso/ryby należy trzymać w dokładnie zamkniętym pojemniku wystarczająco dużym,
aby pomieścić również soki. Umieść pojemnik na najniższej półce.
• Pozostaw wolną przestrzeń wokół jedzenia, aby pozwolić na swobodny przepływ powietrza. Upewnij się, że wszystkie
części urządzenia są chłodne.
• Aby zapobiec przenikaniu zapachu i wysychaniu potraw, zapakuj osobno lub zakryj jedzenie. Niekonieczne
jest zawijanie owoców i warzyw.
• Zawsze schłodź gotowane jedzenie przed włożeniem go do lodówki. Pozwoli to na utrzymanie niskiej temperatury
wewnątrz urządzenia.
• Aby zapobiec uciekaniu zimnego powietrza z urządzenia, ogranicz do minimum otwieranie
drzwi. Zalecamy ich otwieranie tylko na czas wkładania lub wyjmowania żywności.
5.CZYSZCZENIE
5.1 Rozmrażanie
PROSZĘ ZAUWAŻYĆ, ŻE URZĄDZENIE NIE POSIADA SYSTEMU AUTOMATYCZNEGO ROZMRAŻANIA
5.2 Czyszczenie wnętrza i obudowy urządzenia
♦ Wyjmij półki i pojemnik na sałatę. Aby wyjąć pojemnik na sałatę, najpierw wyjmij dolną półkę w drzwiach.
♦ Wytrzyj wnętrze urządzenia słabym roztworem sody oczyszczonej.
♦ Przetrzyj następnie gąbką lub szmatką zwilżoną ciepłą wodą. Wytrzyj do sucha przed włożeniem z powrotem półek i
pojemnika na sałatę.
♦ Wyczyść części zewnętrzne wilgotną ściereczka, a następnie wytrzyj, używając standardowego środka do czyszczenia
mebli. Upewnij się, że drzwi są zamknięte, aby uniknąć dostania się środka czyszczącego na magnetyczną uszczelkę
drzwi lub do wnętrza urządzenia.
♦ Grill kondensatora znajdujący się z tyłu urządzenia i części do niego przyległe można odkurzyć z końcówką szczotki.