4
PRZECHOWYWANIE ŚWIEŻEJ ŻYWNOŚCI
I NAPOJÓW
KOMORA CHŁODZIARKI
Korzystać z nadających się do ponownego
przetworzenia pojemników plastikowych,
metalowych, aluminiowych i szklanych bądź też z
folii samoprzylegającej.
Żywność i napoje, które mogą wydzielać lub
przyjmować zapachy, należy zawsze
przechowywać w zamkniętych pojemnikach lub
pod przykryciem.
Gdy w chłodziarce przechowywana jest niewielka
ilość żywności, zalecamy skorzystanie z półek nad
pojemnikiem na owoce i warzywa, ponieważ jest
to najzimniejszy obszar w komorze.
Produkty żywnościowe wydzielające duże ilości
gazu etylenowego i produkty wrażliwe na ten gaz,
takie jak owoce, warzywa, w tym sałaty, należy
zawsze umieszczać lub opakowywać osobno, aby
zapobiec skróceniu terminu ich przydatności do
spożycia; na przykład nie przechowywać
pomidorów razem z owocami kiwi lub kapustą.
Butelki można umieścić w uchwycie, aby się nie
przewracały (występuje w wybranych modelach).
Nie należy przechowywać artykułów
spożywczych zbyt blisko siebie, aby zapewnić
dostateczną cyrkulację powietrza.
KOMORA ZAMRAŻARKI
Komora zamrażarki jest doskonałym miejscem do
przechowywania mrożonej żywności,
przygotowywania kostek lodu i zamrażania
świeżej żywności.
Maksymalny ciężar żywności, jaką można
zamrozić w ciągu doby, jest przedstawiony na
tabliczce znamionowej (… kg/24 h).
Jeśli w zamrażarce ma być przechowywana
niewielka ilość produktów, zalecamy umieścić je w
środkowej części zamrażarki.
STREFA UMIARKOWANEJ TEMPERATURY
Zalecana do przechowywania owoców
tropikalnych, puszek, napojów, jajek, sosów,
marynat, masła, dżemu
STREFA NISKIEJ TEMPERATURY Zalecana do
przechowywania serów, mleka, produktów
spożywanych na bieżąco, produktów
delikatesowych, jogurtów, wędlin, deserów
SZUFLADA STREFY ZAMRAŻANIA
(STREFA NAJNIŻSZEJ TEMPERATURY)
Zalecana do zamrażania świeżej/
gotowanej żywności.
SZUFLADA NA WARZYWA I OWOCE
SZUFLADY ZAMRAŻARKI
Uwaga: Odcienie szarości kolejnych pozycji
legendy nie odpowiadają kolorom szuad
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
ORAZ ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
Procedury konserwacji i czyszczenia
oraz rozwiązywanie problemów opisano
w Instrukcji obsługi i konserwacji
urządzenia.
Instrukcja obsługi i konserwacji urządzenia
jest dostępna:
> w Zakładzie serwisowym; pod numerem
telefonu zamieszczonym w karcie
gwarancyjnej.> do pobrania ze strony
internetowej Whirlpool
http://docs.whirlpool.eu
KONTAKT Z PUNKTEM SERWISOWYM
Kontaktując się z Zakładem serwisowym, należy podać oba numery
znajdujące się na naklejce serwisowej. http://www.whirlpool.eu
Informacje techniczne podano na tabliczce
znamionowej wewnątrz urządzenia.
Whirlpool® jest zastrzeżonym znakiem towarowym rmy Whirlpool, USA.
Legenda
001
400010790608A
PL