Russell Hobbs PANINI Instrukcja obsługi

Kategoria
Grille
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

58
Instrukcję naly przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
A WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
1 Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby ( w tym dzieci) o
ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej lub psychicznej, lub osoby nie mające
doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem lub zgodnie z
instrukcją użytkowania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich
bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
2 Nie zanurzaj urządzenia w płynie, nie używaj go w łazience, w pobliżu wody, ani na
zewnątrz budynku.
3 Niektóre części nie są tak rozgrzane jak inne, ale wszystkie są gorące. Nie dotykaj
- chwytaj przez kuchenne rękawice lub złożony ręcznik.
4 Chleb, oliwa i inne produkty spywcze mogą się zapalić. Nie należy używać urządzenia w
pobliżu lub pod zasłonami lub innymi materiałami palnymi, należy nadzorować grill w trakcie
ytkowania.
5 Ustaw urządzenie na stabilnej, równej i termoodpornej powierzchni.
6 Ze wszystkich stron urządzenia należy pozostawić, co najmniej 50mm wolnej przestrzeni.
7 Nigdy nie pozwalaj, aby przewód zwisał przez krawędź stołu lub blatu lub mógł zostać
zaczepiony.
8 Nie owijaj żywności w przeźroczystą folię lub folię aluminiową i nie wkładaj do torby z
polietylenu. Grill ulegnie uszkodzeniu i może dojść do pożaru.
9 Piecz mięso, drób, i ich pochodne (mielone, hamburgery, itp.), aż będzie wyciekać czysty sos.
Piecz ryby, aż w całości będą nieprzejrzyste.
10 Odłącz urządzenie od sieci, kiedy nie jest używane.
11 Nie używaj urządzenia do innych celów niż przygotowywanie potraw.
12 Urządzeniem nie można sterować przy pomocy zewnętrznego regulatora czasowego, ani też
zdalnie.
13 Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zaczęło wadliwie działać.
14 Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony przez producenta,
jego serwis techniczny lub specjalistyczny zakład naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
tylko do użytku domowego
U PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Przetrzyj płyty grilla wilgotną szmatką.
C PRZYGOTOWANIE
1 Sprawdź, czy tacka ociekowa jest całkowicie wsunięta - powinna znaleźć się pod obydwiema
rynienkami ociekowymi.
2 Otwórz grill, przesmaruj płyty odrobiną oleju jadalnego lub masła, a następnie zamknij grill.
, Nie rozprowadzaj substancji z niską zawartością tłuszczu - mogą zapalić się na urządzeniu.
C WSTĘPNE PODGRZANIE
3 óż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
4 Lampka zasilania będzie świecić tak długo, jak długo urządzenie jest podłączone do zasilania.
5 Zaświeci się lampka termostatu, temperatura będzie stabilizowana w cyklu włącz/wącz
termostatu.
6 Zaczekaj, aż lampka termostatu zgaśnie.
59
instrukcja
C WŁÓŻ DO GRILLA
7 Gdy lampka zgaśnie, użyj rękawicy kuchennej, aby otworzyć grill.
8 óż żywność na dolnej płycie grilla przy pomocy łopatki lub szczypiec, a nie palców.
9 Zamknij grill. Zawias przegubowy jest dostosowany do produktów żywnościowych grubych
lub o nietypowym kształcie.
10 yty grilla powinny być mniej więcej równolegle, aby uniknąć nierównomiernego opiekania.
11 Zaczekaj, aż jedzenie będzie gotowe.
C WYJMIJ JEDZENIE
12 Sprawdź, czy jedzenie jest gotowe. Jeśli masz wątpliwości, opiekaj nieco dłużej.
13 Gotowe potrawy wyjmuj narzędziami kuchennymi z drewna lub plastiku.
C SKOŃCZONE?
14 Wyjąć wtyczkę z gniazdka.
C WIĘCEJ?
15 Zakładaj rękawicę kuchenną.
16 Wysuń tacę ociekową spod płyty.
17 Wylej do termoodpornej miski.
18 Dobrze wytrzyj ręcznikami kuchennymi.
19 Jeszcze raz wsuń tacę ociekową między szyny z przodu grilla.
20 Dosuń tackę - powinna znaleźć się pod obydwiema rynienkami ociekowymi.
C FORMA DO ZAPIEKANIA/GRILL
21 Urządzenie może być wykorzystywane albo, jako forma do zapiekania albo grill.
22 Ustaw w pozycji do zapiekania
23 Ustawić uchwytem w taki sposób, aby płyty były pod kątem mniejszym jak 90 stopni.
24 Naciśnij przycisk zwolnienia i przytrzymaj
25 Odciągnij uchwyt w tył do zupełnego otwarcia grilla
26 Sprawdź czy przód górnej płyty nie opiera się na krawędzi stabilizatorów
27 Jeżeli opiera się, naciśnij poprzez rękawicę kuchenną płytę od góry i ponownie ją otwórz
28 Przycisk zwalniający musi być zwolniony.
29 Unieś przód grilla, wsuń wysuwaną stopę, aby zlikwidować odchylenie dolnej płyty grilla.
30 Aby zamknąć formę do zapiekania, unieś uchwyt aż płyty będą pod kątem mniejszym jak 90
stopni.
31 Teraz możesz zamknąć, albo otworzyć w trybie grillowania.
32 Unieś prd grilla, wysuń wysuwaną stopę w grill, żeby uzyskać płaski grill.
C KONSERWACJA I OBSŁUGA
33 Przed czyszczeniem lub odstawieniem urządzenia wyłącz wtyczkę zasilania z gniazdka.
34 Wytrzyj wszystkie powierzchnie czystą wilgotną szmatką.
35 Do usunięcia uporczywych plam użyj papierowego ręcznika zwilżonego odrobiną oliwy
jadalnej.
36 Umyj tackę ociekową w ciepłej wodzie z mydłem lub na górnej półce zmywarki do naczyń.
37 Nie używaj środków do szorowania, wełny drucianej, ani mydła w kostce.
, W miejscach, gdzie płyta górna styka się z dolną, powierzchnie nieprzywierające mogą
wykazywać ślady zycia. Jest to efekt czysto kosmetyczny i nie wpływa na działanie grilla.
rysunki
1 tryb grillowanie/zapiekanie
2 tryb zapiekanie/grillowanie
3 uchwyt
4 yty grilla
5 lampka zasilania (czerwona)
6 lampka termostatu (zielona)
7 tacka ociekowa
8 przycisk zwalniania
9 stabilizatory
10 stopa
11 rynienki ociekowe
ostrożnie
gorąca powierzchnia
60
H OCHRONA ŚRODOWISKA
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego punktu składowania, gdyż znajdujące się w
urządzeniu niebezpieczne składniki elektryczne i elektroniczne mogą być zagrożeniem
dla środowiska. Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi.
przepisy kulinarne
T = łyżka stołowa (15ml)
t = łyżeczka (5 ml)
g = gramy
m = mililitry
h = garść
wędzona makrela panini (1 porcja)
2 gotowane wędzone filety z makreli
3 kromki razowego chleba
4 pomidory cherry, połówki
1 h rzeżucha
sos:
2 T śmietana “crème fraiche”
½ t skórka z cytryny, starta
½ t sok z cytryny
1 t czarny pieprz
Wymieszać sos w misce. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Rozłożyć makrelę na kromce
chleba, na wierzchu ułożyć pomidory i rzeżuchę, a następnie dodać inne warstwy. Grilluj przez
2-3 minuty. Polać sosem.
przepisy są dostępne na naszej stronie internetowej:
http://www.russellhobbs.com/ifu/551077
61
czasy przyrządzania i bezpieczeństwo żywności
Podane czasy przyrządzania mają wyłącznie charakter ogólnych wskazówek. Dotyczą one
produktów spywczych świeżych lub całkowicie rozmrożonych, przyrządzanych w średnich
temperaturach. Podczas przyrządzania mrożonek, dodać 2-3 minuty do owoców morza, i 3-6
minut na mięso i drób, w zależności od grubości i gęstości produktów.
Przy przyrządzaniu produktów w opakowaniach jednostkowych, wypełnić wszelkie wskazówki
na opakowaniu lub etykiecie.
owoce morza min
filet z łososia 3-4
filet z okonia morskiego 3-5
stek z halibuta, 12-25mm 6-8
stek z łososia, 12-25mm 6-8
stek z miecznika, 12-25mm 6-9
stek z tuńczyka, 12-25mm 6-8
kebaby, kostka 25mm 4-6
krewetka 1-2
przegrzebek 4-6
wołowina
let 5-7
stek z polędwicy 7-8
hamburger, 100g 7-8
kebaby, kostka 25mm 7-8
stek z udźca 5-7
kiełbasy 6-8
polędwica 7-9
T-bony 8-9
jagnięcina
kebaby, kostka 25mm 7-8
kotlety z polędwicy 4-6
kurczak / indyk
pierś kurczaka w kawałkach 5-7
udka (z kurczaka) 5-7
pierś z indyka, w plastrach 3-4
wieprzowina min
kotlety, 12mm 5-6
stek z szynki 5-6
kebaby, kostka 25mm 7-8
kiełbasy 6-8
polędwica, 12mm 4-6
kanapki
ser 2-3
szynka (gotowana) 5-6
przekąski
Calzoni 8-9
Hot dog 2-3
owoce
jabłko, połowa / plaster 6-8
banan, plaster w długości 3-4
nektarynki, połowa / plaster 3-5
brzoskwinie, połowa / plaster 3-5
ananas, plaster 3-7
warzywa
szparagi 3-4
bakłan, plaster / kostka 8-9
cebula, cienki plasterek 5-6
papry, cienki plasterek 6-8
papryka, grillowanie, następnie zdjęcie skóry 2-3
cała papryka posmarowana oliwą 8
ziemniaki, plaster / kostka 7-9
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96

Russell Hobbs PANINI Instrukcja obsługi

Kategoria
Grille
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla