Electrolux EOB3610WELUXEUR Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Piekarnik elektryczny do
zabudowy
Instrukcja obs³ugi
EOB 3610 EU
822 923 289-B-220803-03
o
2
Szanowni Pañstwo,
prosimy przeczytaæ uwa¿nie poni¿sz¹ instrukcjê obs³ugi.
Przede wszystkim nale¿y przestrzegaæ zaleceñ zawartych w rozdziale
“Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa” na pierwszych stronach instrukcji.
Prosimy zachowaæ instrukcjê obs³ugi, aby móc z niej korzystaæ w razie potrzeby.
Nale¿y j¹ przekazaæ ewentualnemu nastêpnemu u¿ytkownikowi urz¹dzenia.
W tekœcie u¿ywane s¹ nastêpuj¹ce symbole:
1 Wskazówki bezpieczeñstwa
Ostrze¿enie: Wskazówki s³u¿¹ce Pañstwa osobistemu bezpieczeñstwu.
Uwaga! Wskazówki zapobiegaj¹ce uszkodzeniom urz¹dzenia.
3 Wskazówki i praktyczne porady
2 Informacje na temat œrodowiska
1.Te punkty poprowadz¹ Pañstwo krok po kroku poprzez obs³ugê urz¹dzenia.
2.
3.
Instrukcja obs³ugi zawiera wskazówki dotycz¹ce postêpowania w przypadku
wyst¹pienia zak³óceñ i usuwania ich przez u¿ytkownika w rozdziale “Co zrobiæ,
gdy ...”.
3
Spis treœci
Bezpieczeñstwo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Recykling . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Opis urz¹dzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Widok z przodu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Panel steruj¹cy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Wyposa¿enie piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Akcesoria piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Przed pierwszym u¿yciem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Pierwsze czyszczenie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Obs³uga piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
W³¹czanie i wy³¹czanie piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Funkcje - piekarnik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Minutnik. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
U¿ycie rusztu, blachy do pieczenia i blachy uniwersalnej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Zastosowania, tabele i rady . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Pieczenie. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Tabela pieczenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Pieczenie. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Tabela pieczenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Grillowanie. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Grill na podczerwieñ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Grillowanie turbo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Pasteryzacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Suszenie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Czyszczenie i pielêgnacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Zewnêtrzna strona urz¹dzenia. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Wnêtrze piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Akcesoria . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Prowadnice listew . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Oœwietlenie piekarnika. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Górna œciana piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Drzwi piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Przeszklone drzwi piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
Co zrobiæ, gdy. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
Dane techniczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Wymiary wewnêtrzne piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Przepisy, normy, wytyczne. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Indeks hase³ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
Serwis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
4
1 Bezpieczeñstwo
Bezpieczeñstwo elektryczne
Urz¹dzenie mo¿e byæ pod³¹czane tylko przez wykwalifikowanego specjalistê.
W przypadku zak³óceñ lub uszkodzeñ urz¹dzenia: wykrêciæ/wy³¹czyæ
bezpieczniki.
Czyszczenie urz¹dzenia za pomoc¹ strumienia pary lub wysokiego ciœnienia
jest zabronione ze wzglêdów bezpieczeñstwa.
Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ przeprowadzane tylko przez autoryzowany
serwis. Niefachowe naprawy mog¹ spowodowaæ powa¿ne niebezpieczeñstwa.
W przypadku koniecznoœci naprawy nale¿y zwróciæ siê do naszego serwisu lub
do sprzedawcy.
Bezpieczeñstwo dzieci
Ma³ych dzieci nie nale¿y nigdy pozostawiaæ bez opieki w pobli¿u w³¹czonego
urz¹dzenia.
Bezpieczeñstwo podczas u¿ytkowania
Urz¹dzenie mo¿e byæ u¿ywane tylko do pieczenia i sma¿enia potraw.
Nale¿y zachowaæ ostro¿noœæ podczas pod³¹czania innych urz¹dzeñ
elektrycznych do gniazd wtykowych w pobli¿u piekarnika. Przewody zasitaj¹ce
nie mog¹ le¿eæ przy gor¹cych palnikach, ani nie mog¹ byæ przyciœniête
gor¹cymi drzwiami piekarnika.
Ostrze¿enie: Niebezpieczeñstwo oparzenia siê !
Podczas pracy wnêtrze piekarnika jest gor¹ce.
Je¿eli w piekarniku znajduj¹ siê produkty zawieraj¹ce alkohol, mo¿e powstaæ
palna mieszanka alkoholu z powietrzem. W takim przypadku nale¿y ostro¿nie
otworzyæ drzwi. Nie zbli¿aæ siê do piekarnika z innymi Ÿród³ami ognia (iskry,
¿ar).
5
W jaki sposób mo¿na unikn¹æ uszkodzeñ urz¹dzenia
Nie wyk³adaæ piekarnika foli¹ aluminiow¹ i nie stawiaæ blachy do pieczenia ani
¿adnego garnka itd. na dnie, poniewa¿ emalia piekarnika mo¿e ulec
uszkodzeniu przez przegrzanie.
Kapi¹ce na blachê do pieczenia soki z owoców pozostawiaj¹ trwa³e plamy. Do
bardzo wilgotnych ciast nale¿y u¿ywaæ blachy uniwersalnej.
Nie obci¹¿aæ otwartych drzwi piekarnika.
Nigdy nie polewaæ wod¹ rozgrzanego piekarnika. Powoduje to uszkodzenia
emalii.
U¿ycie si³y, zw³aszcza na krawêdzie szyby frontowej, mo¿e spowodow
pêkniêcie szk³a.
W piekarniku nie wolno przechowywaæ ¿adnych palnych przedmiotów.
Mog³yby zapaliæ siê podczas jego w³¹czania.
W piekarniku nie wolno przechowywaæ ¿adnych wilgotnych artyku³ów
spo¿ywczych. Mog¹ spowodowaæ uszkodzenia emalii.
2 Recykling
Opakowanie
Wszystkie u¿yte materia³y mog¹ bez ograniczeñ zostaæ powtórnie przetworzone.
Tworzywa sztuczne s¹ oznaczone w nastêpuj¹cy sposób:
>PE< dla polietylenu, np. w przypadku pow³oki zewnêtrznej i worków wewn¹trz.
>PS< dla spienionego polistyrenu, np. w przypadku czêœci wyœcielanych (bez
FCKW).
Usuwanie starego urz¹dzenia
1 Ostro¿nie! Aby stare urz¹dzenie nie stwarza³o niebiezpieczeñstwa, nale¿y je
unieruchomiæ.
W zwi¹zku z tym odci¹æ przewód.
Ze wzglêdów ochrony œrodowiska wszystkie niesprawne urz¹dzenia musz¹
zostaæ poddane fachowej utylizacji.
Urz¹dzenie nie mo¿e byæ wyrzucone wraz ze zwyk³ymi odpadami.
Informacjê o terminach wywozu lub miejscach zbierania starych urz¹dzeñ
otrzymaæ mo¿na w urzêdzie gminy.
6
Opis urz¹dzenia
Widok z przodu
Drzwi z
pe³nego
szk³a
Panel steruj¹cy
Uchwyt
drzwiczek
7
Panel steruj¹cy
Wyposa¿enie piekarnika
Lampka kontrolna temperatury
Minutnik
Funkcje piekarnika
Wybór temperatury
Górna grza³ka i grza³ka grilla
Oœwietlenie
piekarnika
Wentylator
Grza³ka dolna
Poziomy wsuwania
blach
Prowadnice listew
8
Akcesoria piekarnika
Ruszt kombi
Do naczyñ, form do ciast, pieczenia i
grillowania
Blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i placków.
Blacha uniwersalna
Do pieczenia lub jako pojemnik na
skapuj¹cy t³uszcz. Nale¿y j¹ wsun¹æ pod
ruszt.
Przed pierwszym u¿yciem
Pierwsze czyszczenie
Przed pierwszym u¿yciem piekarnika, nale¿y go dok³adnie umyæ.
1 Uwaga: Nie nale¿y u¿ywaæ ¿adnych ostrych, rysuj¹cych œrodków czyszcz¹cych !
Powierzchnia mo¿e ulec uszkodzeniu.
3 Do elementów metalowych nale¿y u¿ywaæ dostêpnych w handlu œrodków do
konserwacji.
1.Pokrêt³o wyboru funkcji piekarnika prze³¹czyæ na oœwietlenie L.
2.Wszystkie elementy wyposa¿enia nale¿y wyj¹æ i umyæ w gor¹cej wodzie.
3.Piekarnik umyæ ciep³¹ wod¹ z dodatkiem detergentu i osuszyæ.
4.Przedni¹ œciankê urz¹dzenia przetrzeæ na mokro.
9
Obs³uga piekarnika
W³¹czanie i wy³¹czanie piekarnika
1.Pokrêt³o "Funkcje piekarnika" nale¿y ustawiæ na symbol ¿¹danej funkcji.
2.Pokrêt³o "Wybór temperatury" nale¿y ustawiæ na ¿¹danej temperaturze.
Czerwona lampka kontrolna temperatury œwieci siê tylko wtedy, gdy piekarnik
nagrzewa siê.
3.Aby wy³¹czyæ piekarnik, nale¿y obróciæ pokrêt³o "Funkcje piekarnika" i pokrêt³o
"Wybór temperatury" do pozycji zero.
3 Wentylator nawiewu ch³odnego powietrza
Aby powierzchnia urz¹dzenia pozostawa³a ch³odna, po uruchomieniu piekarnika
automatycznie w³¹cza siê wentylator. Po wy³¹czeniu piekarnika, wentylator
pracuje dalej, aby sch³odziæ urz¹dzenie i wy³¹cza siê automatycznie.
Lampka kontrolna temperatury
Funkcje piekarnika
Wybór temperatury
10
Funkcje - piekarnik
Piekarnik jest wyposa¿ony w nastêpuj¹ce funkcje:
L Oœwietlenie piekarnika
Funkcja ta umo¿liwia oœwietlenie wnêtrza piekarnika, np. w celu wyczyszczenia.
Grza³ki pozostaj¹ wy³¹czone.
Nagrzewanie z nawiewem gor¹cego powietrza
Do wypieków i pieczeni na maksymalnie dwóch poziomach.
Temperatury piekarnikê ustawiæ o 20-40 °C ni¿ej ni¿ w przypadku u¿ycia funkcji
„Nagrzewanie górn¹ i doln¹ grza³k¹“.
Pracuje górna i dolna grza³ka oraz wentylator.
¼ Turbogrill przestrzenny
Do pieczenia wiêkszych kawa³ków miêsa na jednej powierzchni. Funkcja nadaje
siê równie¿ do zapiekania i do opiekania.
Grzejnik grilla i wentylator pracuj¹ jednoczeœnie.
¸ Grill na podczerwieñ
Do grillowania p³askich produktów, które s¹ u³o¿one na œrodku rusztu, jak np.
steki, sznycle, ryby, lub do tostowania.
Pracuje grza³ka grilla.
º Powierzchniowy grill na podczerwieñ
Do grillowania p³askich produktów w wiêkszych iloœciach, jak np. steki,
sznycle, ryby lub do tostowania.
Pracuje górn¹ grza³ka i grza³ka grilla.
O Górna grza³ka
Stosowana do zapiekania.
Pracuje górna grza³ka.
U Nagrzewanie doln¹ grza³
Do pieczenia ciast z kruchym spodem.
Pracuje dolna grza³ka.
¡ Nagrzewanie górn¹ i doln¹ grza³k¹
Do sma¿enia i pieczenia na jednym poziomie.
Pracuje górna i dolna grza³ka.
11
Minutnik
Ustawiæ czas. Po up³ywie ustawionego
czasu rozlega siê sygna³.
Ta funkcja nie ma wp³ywu na dzia³anie
piekarnika.
Pokrêt³o ustawiæ na 60 minut, a nastêpnie
na ¿¹dany czas (maks. 60 minut).
Po up³ywie tego czasu rozlega siê sygna³.
Aby skorygowaæ ustawiony czas, nale¿y
przekrêciæ pokrêt³o na ¿¹dany czas.
Aby wy³¹czyæ minutnik przed up³ywem
ustawionego czasu, nale¿y przekrêciæ
pokrêt³o z powrotem do pozycji
„Wy³¹czone“.
U¿ycie rusztu, blachy do pieczenia i blachy uniwersalnej
U¿ycie blachy do pieczenia i blachy
uniwersalnej:
Blachy maj¹ po lewej i po prawej stronie
niewielkie wybrzuszenie. Wybrzuszenie to
zabezpiecza przed przechyleniem siê
blach i musi znajdowaæ siê zawsze z ty³u.
U¿ycie rusztu:
Ruszt nale¿y wsun¹æ w wybran¹
prowadnicê listwy.
12
Zastosowania, tabele i rady
Pieczenie
Podczas pieczenia nale¿y u¿ywaæ funkcji piekarnika "Nagrzewanie z nawiewem
gor¹cego powietrza" lub "Nagrzewanie górn¹/ doln¹ grza³k¹“ ¡.
Formy do pieczenia
W przypadku funkcji "Nagrzewanie górn¹/ doln¹ grza³k¹" ¡ nale¿y u¿ywaæ
form z ciemnego metalu oraz form powlekanych.
W przypadku korzystania z funkcji "Nagrzewanie z nawiewem gor¹cego
powietrza" do u¿ytku nadaj¹ siê tak¿e jasne formy z metalu, szk³a czy
ceramiki.
Poziom
Funkcja "Nagrzewanie górn¹/ doln¹ grza³k¹" ¡ umo¿liwia pieczenie na jednym
poziomie.
Funkcja "Nagrzewanie z nawiewem gor¹cego powietrza" pozwala na
pieczenie suchych, p³askich ciast jednoczeœnie na dwóch blachach.
1 blacha do pieczenia:
np. poziom 3
1 forma do pieczenia:
np. poziom 1
2 blachy do pieczenia:
poziom 1 i 3
13
Wskazówki ogólne
Poziomy nale¿y liczyæ od do³u do góry.
Blachy do pieczenia umieszczaæ œciêt¹ krawêdzi¹ do przodu!
Ciasto w formie stawiaæ zawsze na œrodku rusztu.
Korzystaj¹c z funkcji "Nagrzewanie z nawiewem gor¹cego powietrza" lub
"Nagrzewanie górn¹/ doln¹ grza³k¹" ¡ mo¿na ustawiæ na ruszcie jednoczeœnie
dwie formy. Czas pieczenia wyd³u¿a siê nieznacznie.
3 Przy u¿ywaniu artyku³ów zamro¿onych blachy mog¹ siê odkszta³ciæ podczas
pieczenia. Uwarunkowane jest to du¿¹ ró¿nic¹ temperatury pomiêdzy
zamro¿onym artyku³em, a piekarnikiem. Po och³odzeniu blachy odkszta³cenie
znika.
Wskazówki dotycz¹ce tabeli pieczenia
W tabeli umieszczone zosta³y ró¿ne potrawy wraz z wymaganymi dla nich
temperaturami, czasem pieczenia i poziomami wsuniêcia blach.
Wartoœci temperatur i czasy pieczenia s¹ wartoœciami orientacyjnymi Zale¿¹
one bowiem od sk³adu ciasta, iloœci ciasta i formy do pieczenia.
Zalecamy ustawienie na pocz¹tku ni¿szej temperatury i dopiero w razie
potrzeby, gdy konieczne jest mocniejsze zarumienienie ciasta lub w przypadku
gdy pieczenie trwa za d³ugo ustawienie wy¿szej temperatury.
Je¿eli nie uda siê znaleŸæ w tabeli danych pasuj¹cych do konkretnego
przepisu, nale¿y kierowaæ siê wskazówkami dotycz¹cymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach lub w formach na kilku poziomach
czas pieczenia mo¿e siê wyd³u¿yæ o 10-15 minut.
Wilgotne ciasta (np.: pizza, ciasta owocowe etc.) nale¿y piec na jednym
poziomie.
Ró¿nica w wysokoœci, na której pieczone s¹ potrawy, mo¿e spowodowaæ w
pocz¹tkowym stadium pieczenia to, ¿e potrawy bêd¹ siê zarumieniaæ w
ró¿nym tempie. W takim przypadku nie nale¿y zmieniaæ ustawienia
temperatury. Ró¿nice zarumienienia wyrównaj¹ siê w trakcie pieczenia.
2 W przypadku gdy pieczenie trwa d³ugo, piekarnik mo¿na wy³¹czyæ 10 minut
przed up³ywem czasu pieczenia. W ten sposób wykorzystuje siê zgromadzone
ciep³o.
Dane zamieszczone w tabelach dotycz¹ (o ile nie zaznaczono inaczej) zimnego
piekarnika.
14
Tabela pieczenia
Nagrzewanie z
nawiewem gor¹cego
powietrza
Górna/Dolna
grza³ka ¡
Ciasto
Tempera-
tura w °C
Poziomy
uk³adania
¿ywnoœci
Tempera-
tura w °C
Poziomy
uk³adania
¿ywnoœci
Czas
pieczenia
w minutach
(wskaŸnik)
Ciasto ukrêcane
Babka 140-160 1 160-180 1 50-70
Wianek frankfurcki
(forma o po³owie
wysokoœci)
140-160 2 150-170 1 45-60
Królewska babka
piaskowa
(forma skrzyniowa)
140-160 1 150-170 1 70-90
Ciasto owocowe 150-170 3 170-190* 2 20-25
Szarlotka bardzo
delikatna
150-170 1 170-190* 1 50-80
Kruche ciasto
Sernik (750 g sera) --- --- 170-190 1
60-90 +
10 Min.
rozgrzanie
Tort jab³kowy
przykrywany
150-170 1 170-190 1 50-60
Sernik na blasze --- --- 160-180* 3 60-80
Ciasto francuskie
Tort jab³kowy 150-170
*
1 180-200* 1 35-50
Ciasto biszkoptowe
Tort biszkoptowy
(DIN)
140-160 1 160-180 2 20-40
Ciasto owocowe 140-160
*
3 170-180* 3 15-25
Rolada
biszkoptowa
150-170
*
3 180-200* 3 10-20
15
Ciasto dro¿d¿owe
Babka 140-160 1 160-180 1 50-70
Warkocz
dro¿d¿owy, strucla
150-170 3 170-190* 3 30-40
Ciasto maœlane/
cukrowe
160-170 3 180-200* 3 25-30
Placek z kruszonk¹ 150-170 3 170-190 3 20-40
Placek owocowy z
blachy z
kruszonk¹ (DIN)
150-160 3 170-190 3 35-50
Babka 140-160 1 160-180 1 50-70
Wianek frankfurcki
(forma o po³owie
wysokoœci)
140-160 2 150-170 1 45-60
Ciasto z serem
(blacha)
140-160 3 170-190* 3 50-70
Drobne pieczywo
Bezy 80-100
*
3 100-120 3 100-120
Makaroniki 120-140 3 140-160
*
3 20-30
Ciastka 140-160 3 160-180
*
3 15-40
Ciasto orzechowe --- --- 170-180 2 25-30
Pieczywo na
cieœcie francuskim
170-190
*
3 190-210* 3 20-40
Ro¿ki serowe,
makowe,
kminkowe (Ciasta
do aperitifu)
180-190
*
3 200-210* 3 10-15
Drobne pieczywo
dro¿d¿owe
140-160
*
3 170-190* 3 20-40
Nagrzewanie z
nawiewem gor¹cego
powietrza
Górna/Dolna
grza³ka ¡
Ciasto
Tempera-
tura w °C
Poziomy
uk³adania
¿ywnoœci
Tempera-
tura w °C
Poziomy
uk³adania
¿ywnoœci
Czas
pieczenia
w minutach
(wskaŸnik)
16
* Podgrzaæ piekarnik
Ciasta parzone
Ptyœ 170-190
*
3 190-210 3 25-40
Ciasto ucierane
Ciasto jab³kowe
szwajcarskie
180-200
*
1 210-230* 2 35-50
Ciasto serowe
szwajcarskie
180-200
*
1 210-230* 2 35-50
Ciasto ze
szpinakiem
170-190 1 180-200 1 35-50
Chleb i bu³ki
Bu³ki z rodzynkami 180-190 3 190-210 3 10-15
Bu³ki mleczne 160-170 3 180-190 3 10-15
Chleb, chleb z
szeœciu zbó¿
190-200 2 lub 3 190-210 2 45-65
Chleb bia³y 170-180 2 180-200 2 40-45
Podp³omyk 220-230
*
2 230-250
*
1 15-25
Zapiekanki
Zapiekanka z
makaronem
180-200 2 190-210 1 40-50
Zapiekanka z
ziemniakami
180-200 2 190-210* 1 50-65
Zapiekanki
Tost “Hawaii“ 250 3 5-8
Nagrzewanie z
nawiewem gor¹cego
powietrza
Górna/Dolna
grza³ka ¡
Ciasto
Tempera-
tura w °C
Poziomy
uk³adania
¿ywnoœci
Tempera-
tura w °C
Poziomy
uk³adania
¿ywnoœci
Czas
pieczenia
w minutach
(wskaŸnik)
17
Pieczenie
W przypadku pieczenia nale¿y u¿ywaæ funkcji "Nagrzewanie z nawiewem
gor¹cego powietrza" lub "Nagrzewanie górn¹/doln¹ grza³k¹“ ¡.
Naczynia do pieczenia
Do pieczenia nadaj¹ siê wszystkie ¿aroodporne naczynia (uwzglêdniæ
wskazówki producenta!)
W przypadku u¿ycia naczyñ z uchwytami z tworzywa sztucznego zwróciæ
uwagê na to, czy s¹ one ¿aroodporne (uwzglêdniæ wskazówki producenta!).
Du¿e pieczenie mo¿na piec bezpoœrednio na blasze uniwersalnej lub na
ruszcie z podstawion¹ na dole blach¹ uniwersaln¹ (np. indyk, gêœ, 3-4
kurczaki, 3-4 golonki).
Zaleca siê pieczenie chudych miês w garnku z pokrywk¹ (np. pieczeñ
jagniêca, wo³owa na dziko, duszona pieczeñ wo³owa, mro¿one miêso). Miêso
pozostaje wówczas soczyste.
Wszystkie rodzaje miês, które powinny mieæ chrupi¹c¹ powierzchniê, mo¿na
piec w garnku przeznaczonym do pieczenia bez pokrywki (np. pieczeñ
wieprzowa, rzymska, jagniêca, barania, kaczka, 1-2 golonki, 1-2 kurczaki,
drobny drób, rostbef, filety, dziczyzna).
3 Je¿eli do pieczenia u¿ywa siê naczyñ, piekarnik mniej siê zanieczyszcza!
Wskazówki dotycz¹ce tabeli pieczenia miêsa
W tabeli zamieszczono dla ró¿nych rodzajów miês dane dotycz¹ce
odpowiednich funkcji piekarnika, ustawienia temperatury, czasu pie czenia i
poziomu, na którym powinno siê ono odbywaæ. Zamieszczone dane s¹ danymi
orientacyjnymi.
Zaleca siê pieczenie miêsa i ryb w iloœci od 1kg.
Do pieczenia bardzo chudego miêsa, takiego jak ryby czy dziczyzna,
szczególnie nadaje siê funkcja "Nagrzewanie górn¹/doln¹ grza³k¹" ¡. Do
pieczenia wszystkich innych rodzajów miêsa (zw³aszcza drobiu) zaleca siê
u¿ywanie funkcji "Nagrzewanie z nawiewem gor¹cego powietrza" ..
Aby zapobiec przypalaniu siê sosu lub t³uszczu, zaleca siê nalanie niewielkiej
iloœci p³ynu do naczynia, w którym siê piecze.
W razie potrzeby przewracaæ pieczeñ (po 1/2 - 2/3 czasu pieczenia).
3 Du¿e pieczenie i drób polewaæ kilkakrotnie podczas pieczenia powsta³ym
sosem. Daje to lepszy efekt.
2 Piekarnik nale¿y wy³¹czyæ ok. 10 minut przed up³ywem czasu pieczenia, pozwoli
to na wykorzystanie zgromadzonego ciep³a.
18
Tabela pieczenia
Blachê do pieczenia lub uniwersaln¹ wsun¹æ w 1 poziom
Nagrzewanie z nawiewem gor¹cego
powietrza
Produkt
Tempera-
tura
w °C
Przy
równoczesnym
u¿yciu rusztu na
poziomie
piekarnika podany
m w tabeli (od
do³u).
Blacha
uniwersal-
na na
poziomie
Czas
pieczenia
w
minutach
(wartoϾ
orientacyj-
na)
1 blacha 2 blachy
Pieczeñ
1 kg pieczeñ wieprzowa
(sztuka karkówki lub
szynki, pieczeñ zwijana)
1 cm wysokoœci
150-160 2 --- 1 14-20
Miêso peklowane,
1 cm wysokoœci
150-160 2 --- 1 10-12
Pieczeñ rzymska 160-170 2 --- 1 60
Pieczeñ wo³owa,
1 cm wysokoœci
150-160 2 --- 1 15-18
Filet wo³owy, 1 cm
wysokoœci
200-210* 2 --- 1 6-8
Rostbef, 1 cm
wysokoœci
200-210* 2 --- 1 8-10
Pieczeñ cielêca, 1 cm
wysokoœci
170-180 2 --- 1 14-17
Udziec jagniêcy
(1800 g)
170-180 2 --- 1 90
19
* Podgrzaæ piekarnik
Drób
Kurczak 160-180 2 --- 1 55-65
Kaczka (2000-2500 g) 150-160 2 --- 1 90-120
Gêœ (4500 g) 150-160 2 --- 1 150-180
Indyk (5500 g) 150-160 2 --- 1 150-180
1 kg rolady z indyka,
1 cm wysokoœci
150-160 2 --- 1 11-13
Produkty do krótkiego pieczenia na 1 lub na 2 blachach
Kie³baski 220-230* 3 4+2 --- 10-15
Sznycel/kotlet,
panierowany
240-250* 3 4+2 --- 13-15
Zrazy 220-230* 3 4+2 --- 15-20
Ryba na 1 lub 2 blachach
Pstr¹gi 200-250 g 200-210 3 4+2 --- 15-20
4 filety z pstr¹ga
(waga po 200g)
170-180 3 4+2 --- 10-20
Filet z sandacza
panierowany
(waga ca³kowita ok. 1
kg)
190-200 3 4+2 --- 25-30
Nagrzewanie z nawiewem gor¹cego
powietrza
Produkt
Tempera-
tura
w °C
Przy
równoczesnym
u¿yciu rusztu na
poziomie
piekarnika podany
m w tabeli (od
do³u).
Blacha
uniwersal-
na na
poziomie
Czas
pieczenia
w
minutach
(wartoϾ
orientacyj-
na)
1 blacha 2 blachy
20
Grillowanie
Do grillowania nale¿y wybraæ funkcjê piekarnika grill na podczerwieñ ¸ lub grill
powierzchniowy na podczerwieñ º oraz ustawienie temperatury.
1 Uwaga: grillowaæ wolno tylko przy zamkniêtych drzwiczkach piekarnika.
3 Pusty piekarnik z funkcjami grillowania rozgrzewaæ zawsze przez 5 minut!
Naczynia do grillowania
Do grillowania u¿ywaæ rusztu i blachy uniwersalnej.
Prowadnica
W przypadku grillowania p³askich artyku³ów korzystaæ z poziomu czwartego
od do³u.
Wskazówka dotycz¹ca tabeli grillowania
Sugerowany czas grillowania jest wartoœci¹ orientacyjn¹ i zale¿y od rodzaju i
jakoœci miêsa czy ryb.
Grillowanie jest zalecane zw³aszcza w przypadku p³askich kawa³ków miêsa czy
ryb.
Grillowane artyku³y obróciæ po up³ywie ok. po³owy czasu grillowania.
Grill na podczerwieñ
Produkt Funkcja
Tempe-
ratura
w °C
Blacha
uniwer-
salna
Ruszt
grilla
Czas
grillowania
wminutach
Poziomy
uk³adania
¿ywnoœci
1.
Strona
2.
Strona
4-8 kotletów
wieprzowych
Podczer-
wieñ
Grill
powierzch-
niowy
275 1 4 15 10
2-4 kotlety
wieprzowe
Grill na
podczerwieñ
275 1 4 12 12
marynowane
steki
wieprzowe
Podczer-
wieñ
Grill
powierzch-
niowy
275 1 4 12 12
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux EOB3610WELUXEUR Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi