Electrolux EOC6620XELUXEURO Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Piekarnik elektryczny do
zabudowy
Instrukcja obs³ugi
EOC 6620
822 923 600-A-101103-01
o
2
Szanowni Pañstwo,
prosimy przeczytaæ uwa¿nie poni¿sz¹ instrukcjê obs³ugi.
Przede wszystkim nale¿y przestrzegaæ zaleceñ zawartych w rozdziale
“Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa” na pierwszych stronach instrukcji.
Prosimy zachowaæ instrukcjê obs³ugi, aby móc z niej korzystaæ w razie potrzeby.
Nale¿y j¹ przekazaæ ewentualnemu nastêpnemu u¿ytkownikowi urz¹dzenia.
W tekœcie u¿ywane s¹ nastêpuj¹ce symbole:
1 Wskazówki bezpieczeñstwa
Ostrze¿enie: Wskazówki s³u¿¹ce Pañstwa osobistemu bezpieczeñstwu.
Uwaga! Wskazówki zapobiegaj¹ce uszkodzeniom urz¹dzenia.
3 Wskazówki i praktyczne porady
2 Informacje na temat œrodowiska
1.Te punkty poprowadz¹ Pañstwo krok po kroku poprzez obs³ugê urz¹dzenia.
2.
3.
Instrukcja obs³ugi zawiera wskazówki dotycz¹ce postêpowania w przypadku
wyst¹pienia zak³óceñ i usuwania ich przez u¿ytkownika w rozdziale “Co zrobiæ,
gdy ...”.
3
Spis treœci
Bezpieczeñstwo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Recykling . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Opis urz¹dzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Widok z przodu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Panel steruj¹cy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Wyposa¿enie piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Akcesoria piekarnika. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Przed pierwszym u¿yciem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Pierwsze czyszczenie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Obs³uga piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
W³¹czanie i wy³¹czanie piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Funkcje - piekarnik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
U¿ycie rusztu, blachy do pieczenia i blachy uniwersalnej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Zak³adanie/wyjmowanie filtra t³uszczowego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Funkcje dodatkowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Minutnik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Termosonda. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Mechaniczna blokada drzwi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Zastosowania, tabele i rady . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Pieczenie. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Tabela pieczenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Pieczenie. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Tabela pieczenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Tabela Termosonda . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Grillowanie. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
Grill na podczerwieñ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
Grillowanie turbo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
Pasteryzacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
Suszenie gor¹cym powietrzem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
Czyszczenie i pielêgnacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
Zewnêtrzna strona urz¹dzenia. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
Wnêtrze piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
Akcesoria . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
Filtr t³uszczowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
Prowadnice listew . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
Czyszczenie pirolityczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
Oœwietlenie piekarnika. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
Drzwi piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41
Przeszklone drzwi piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42
4
Co zrobiæ, gdy. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44
Dane techniczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45
Wymiary wewnêtrzne piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45
Przepisy, normy, wytyczne. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45
Indeks hase³ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46
Serwis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47
5
1 Bezpieczeñstwo
Bezpieczeñstwo elektryczne
Urz¹dzenie mo¿e byæ pod³¹czane tylko przez wykwalifikowanego specjalistê.
W przypadku zak³óceñ lub uszkodzeñ urz¹dzenia: wykrêciæ/wy³¹czyæ
bezpieczniki.
Czyszczenie urz¹dzenia za pomoc¹ strumienia pary lub wysokiego ciœnienia
jest zabronione ze wzglêdów bezpieczeñstwa.
Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ przeprowadzane tylko przez autoryzowany
serwis. Niefachowe naprawy mog¹ spowodowaæ powa¿ne niebezpieczeñstwa.
W przypadku koniecznoœci naprawy nale¿y zwróciæ siê do naszego serwisu lub
do sprzedawcy.
Bezpieczeñstwo dzieci
Ma³ych dzieci nie nale¿y nigdy pozostawiaæ bez opieki w pobli¿u w³¹czonego
urz¹dzenia.
Bezpieczeñstwo podczas u¿ytkowania
Urz¹dzenie mo¿e byæ u¿ywane tylko do pieczenia i sma¿enia potraw.
Nale¿y zachowaæ ostro¿noœæ podczas pod³¹czania innych urz¹dzeñ
elektrycznych do gniazd wtykowych w pobli¿u piekarnika. Przewody zasitaj¹ce
nie mog¹ le¿eæ przy gor¹cych palnikach, ani nie mog¹ byæ przyciœniête
gor¹cymi drzwiami piekarnika.
Ostrze¿enie: Niebezpieczeñstwo oparzenia siê !
Podczas pracy wnêtrze piekarnika jest gor¹ce.
Je¿eli w piekarniku znajduj¹ siê produkty zawieraj¹ce alkohol, mo¿e powstaæ
palna mieszanka alkoholu z powietrzem. W takim przypadku nale¿y ostro¿nie
otworzyæ drzwi. Nie zbli¿aæ siê do piekarnika z innymi Ÿród³ami ognia (iskry,
¿ar).
6
W jaki sposób mo¿na unikn¹æ uszkodzeñ urz¹dzenia
Nie wyk³adaæ piekarnika foli¹ aluminiow¹ i nie stawiaæ blachy do pieczenia ani
¿adnego garnka itd. na dnie, poniewa¿ emalia piekarnika mo¿e ulec
uszkodzeniu przez przegrzanie.
Kapi¹ce na blachê do pieczenia soki z owoców pozostawiaj¹ trwa³e plamy. Do
bardzo wilgotnych ciast nale¿y u¿ywaæ blachy uniwersalnej.
Nie obci¹¿aæ otwartych drzwi piekarnika.
Nigdy nie polewaæ wod¹ rozgrzanego piekarnika. Powoduje to uszkodzenia
emalii.
U¿ycie si³y, zw³aszcza na krawêdzie szyby frontowej, mo¿e spowodow
pêkniêcie szk³a.
W piekarniku nie wolno przechowywaæ ¿adnych palnych przedmiotów.
Mog³yby zapaliæ siê podczas jego w³¹czania.
W piekarniku nie wolno przechowywaæ ¿adnych wilgotnych artyku³ów
spo¿ywczych. Mog¹ spowodowaæ uszkodzenia emalii.
2 Recykling
Opakowanie
Wszystkie u¿yte materia³y mog¹ bez ograniczeñ zostaæ powtórnie przetworzone.
Tworzywa sztuczne s¹ oznaczone w nastêpuj¹cy sposób:
>PE< dla polietylenu, np. w przypadku pow³oki zewnêtrznej i worków wewn¹trz.
>PS< dla spienionego polistyrenu, np. w przypadku czêœci wyœcielanych (bez
FCKW).
Usuwanie starego urz¹dzenia
1 Ostro¿nie! Aby stare urz¹dzenie nie stwarza³o niebiezpieczeñstwa, nale¿y je
unieruchomiæ.
W zwi¹zku z tym odci¹æ przewód.
Ze wzglêdów ochrony œrodowiska wszystkie niesprawne urz¹dzenia musz¹
zostaæ poddane fachowej utylizacji.
Urz¹dzenie nie mo¿e byæ wyrzucone wraz ze zwyk³ymi odpadami.
Informacjê o terminach wywozu lub miejscach zbierania starych urz¹dzeñ
otrzymaæ mo¿na w urzêdzie gminy.
7
Opis urz¹dzenia
Widok z przodu
Drzwi z
pe³nego
szk³a
Panel steruj¹cy
Uchwyt
drzwiczek
8
Panel steruj¹cy
Wyposa¿enie piekarnika
Wyœwietlacz czasu/temperatury
Lampka kontrolna
temperatury
Lampka kontrolna pracy
Funkcje piekarnika
Wybór temperatury
Przyciski do
ustawiania
Górna grza³ka i grza³ka grilla
Oœwietlenie piekarnika
Termosonda
Filtr przeciwt³uszczowy
Grza³ka tylna
Grza³ka dolna
Poziomy wsuwania
blach
Prowadnice listew
9
Akcesoria piekarnika
Ruszt kombi
Do naczyñ, form do ciast, pieczenia i
grillowania
Blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i placków.
Blacha uniwersalna
Do pieczenia lub jako pojemnik na
skapuj¹cy t³uszcz. Nale¿y j¹ wsun¹æ pod
ruszt.
Termosonda
Wskazuje dokladnie, czy potrawa jest
upieczona.
10
Przed pierwszym u¿yciem
Pierwsze czyszczenie
Przed pierwszym u¿yciem piekarnika, nale¿y go dok³adnie umyæ.
1 Uwaga: Nie nale¿y u¿ywaæ ¿adnych ostrych, rysuj¹cych œrodków czyszcz¹cych !
Powierzchnia mo¿e ulec uszkodzeniu.
3 Do elementów metalowych nale¿y u¿ywaæ dostêpnych w handlu œrodków do
konserwacji.
1.Pokrêt³o wyboru funkcji piekarnika prze³¹czyæ na oœwietlenie L.
2.Wszystkie elementy wyposa¿enia nale¿y wyj¹æ i umyæ w gor¹cej wodzie.
3.Piekarnik umyæ ciep³¹ wod¹ z dodatkiem detergentu i osuszyæ.
4.Przedni¹ œciankê urz¹dzenia przetrzeæ na mokro.
11
Obs³uga piekarnika
W³¹czanie i wy³¹czanie piekarnika
1.Pokrêt³o Funkcje piekarnika nale¿y ustawiæ na symbol ¿¹danej funkcji.
2.Pokrêt³o Wybór temperatury nale¿y ustawiæ na ¿¹danej temperaturze.
Przez ca³y czas pracy piekarnika œwieci siê czerwona lampka kontrolna
piekarnika.
Czerwona lampka kontrolna temperatury œwieci siê tylko wtedy, gdy piekarnik
nagrzewa siê.
3.Aby wy³¹czyæ piekarnik, nale¿y obróciæ pokrêt³o Funkcje piekarnika i pokrêt³o
Wybór temperatury do pozycji zero.
3 Wentylator nawiewu ch³odnego powietrza
Aby powierzchnia urz¹dzenia pozostawa³a ch³odna, po uruchomieniu piekarnika
automatycznie w³¹cza siê wentylator. Po wy³¹czeniu piekarnika, wentylator
pracuje dalej, aby sch³odziæ urz¹dzenie i wy³¹cza siê automatycznie.
Lampka kontrolna temperatury
Funkcje piekarnika
Wybór temperatury
Lampka kontrolna pracy
12
Funkcje - piekarnik
Piekarnik jest wyposa¿ony w nastêpuj¹ce funkcje:
L Oœwietlenie piekarnika
Funkcja ta umo¿liwia oœwietlenie wnêtrza piekarnika, np. w celu wyczyszczenia.
Grza³ki pozostaj¹ wy³¹czone.
¥ Nagrzewanie gor¹cym powietrzem
Do pieczenia na maksymalnie trzech poziomach jednoczeœnie.
Ustawiæ temperaturê piekarnika o 20-40 °C poni¿ej temperatury u¿ywanej przy
nagrzewaniu górn¹/ doln¹ grza³k¹.
Pracuje tylna grza³ka i dodatkowo w³¹czony jest wentylator.
¡ Nagrzewanie górn¹ i doln¹ grza³k¹
Do sma¿enia i pieczenia na jednym poziomie.
Pracuje górna i dolna grza³ka.
¦ Pieczenie pizzy
Do pieczenia pizzy i ciast owocowych.
Pracuj¹ tylna i dolna grza³ka i dodatkowo jest wl¹czony wentylator.
¼ Turbogrill przestrzenny
Do pieczenia wiêkszych kawa³ków miêsa na jednej powierzchni. Funkcja nadaje
siê równie¿ do zapiekania i do opiekania.
Grzejnik grilla i wentylator pracuj¹ jednoczeœnie.
¸ Grill na podczerwieñ
Do grillowania p³askich produktów, które s¹ u³o¿one na œrodku rusztu, jak np.
steki, sznycle, ryby, lub do tostowania.
Pracuje grza³ka grilla.
º Powierzchniowy grill na podczerwieñ
Do grillowania p³askich produktów w wiêkszych iloœciach, jak np. steki,
sznycle, ryby lub do tostowania.
Pracuje górn¹ grza³ka i grza³ka grilla.
O Górna grza³ka
Stosowana do zapiekania.
Pracuje górna grza³ka.
13
U Nagrzewanie doln¹ grza³
Do pieczenia ciast z kruchym spodem.
Pracuje dolna grza³ka.
P Piroliza
Do pirolitycznego samoczynnego czyszczenia piekarnika.
Pozosta³oœci zanieczyszczeñ w piekarniku zostan¹ przy tym spalone i po
ostygniêciu piekarnika mo¿na je usun¹æ wycieraj¹c szmatk¹.
Piekarnik siê nagrzewa siê do ok. 500 °C.
U¿ycie rusztu, blachy do pieczenia i blachy uniwersalnej
U¿ycie blachy do pieczenia i blachy
uniwersalnej:
Blachy maj¹ po lewej i po prawej stronie
niewielkie wybrzuszenie. Wybrzuszenie to
zabezpiecza przed przechyleniem siê
blach i musi znajdowaæ siê zawsze z ty³u.
Zak³adanie/wyjmowanie filtra t³uszczowego
Podczas pieczenia filtr t³uszczowy chroni
tyln¹ grza³kê przed pryskaj¹cym t³uszczem.
U¿ycie rusztu:
Ruszt nale¿y wsun¹æ w wybran¹
prowadnicê listwy.
Zak³adanie filtra
Przytrzym¹æ filtr za uchwyt i umieœciæ
obydwie wypustki od góry w otworze
na œcianie tylnej piekarnika (otwór
wentylatora).
Wyjmowanie filtra t³uszczowego
Przytrzym¹æ filtr za uchwyt i wyj¹æ.
14
Funkcje dodatkowe
Mo¿na ustawiæ minutnik albo termosondê.
Minutnik
Do ustawiania minutnika.
Termosonda
Ustawianie temperatury zasadniczej.
3 Wskazówki ogólne
Po wybraniu funkcji na ok. 5 sekund zaczyna pulsowaæ odpowiadaj¹cy jej
wyœwietlacz. W tym czasie mo¿na przy pomocy przycisku + lub - nastawiæ
¿¹dany czas.
Po ustawieniu ¿¹danego czasu, ponownie na 5 sekund zaczyna pulsowaæ
wyœwietlacz. Rozpoczyna siê odliczanie ustawionego czasu.
Sygna³ mo¿na wy³¹czyæ poprzez naciœniêcie dowolnego przycisku.
¯¹dana funkcja piekarnika i wysokoœæ temperatury mo¿na wybraæ przed lub
po ustawieniu funkcji zegara.
Po zakoñczeniu pieczenia ustawiæ pokrêt³o funkcja piekarnika i wybór
temperatury z powrotem w pozycji zero.
Wyœwietlacz czasu/temperatury
Przyciski do
ustawiania
15
Minutnik
3 Ta funkcja nie ma wp³ywu na dzia³anie piekarnika.
1.Nacisn¹æ dowolny przycisk.
Na wyœwietlaczu pulsuje “00”.
2.W ci¹gu 5 sekund ustawic za pomoc¹
przycisków + lub - ¿¹dany czas (maks.
99 minut).
Po ok. 5 sekundach wyœwietlacz poka¿e
pozosta³y czas.
Po up³ywie ustawionego czasu wyœwietla
siê “00” i na 2 minuty w³¹cza siê sygna³ .
3.Sygna³ mo¿na wy³¹czyæ naciskaj¹c
dowolny przycisk.
16
Termosonda
Po uzyskaniu ustawionej temperatury zasadniczej rozlega siê sygna³.
3 Piekarnik jest w³¹czony
Wykorzystanie sondy do miêsa ma sens w przypadku funkcji górna/dolna
grza³ka, nawiewu gor¹cego powietrza i grilla turbo.
Nale¿y przestrzegaæ dwóch temperatur.
Temperatura piekarnika: Patrz Tabela pieczenia
Temperatura zasadnicza: Patrz Tabela termosonda
1 Uwaga: Wolno stosowaæ jedynie termosonda dostarczon¹ wraz z zestawem. W
przypadku wymiany stosowaæ jedynie oryginalne czêœci zamienne.
1.Koñcówkê termosondy w³o¿yæ do
pieczeni (centralnie), jak najg³êbiej.
2.Wtyczkê termosondy w³o¿yæ do oporu do
gniazdka wtykowego na bocznej œcianie
piekarnika.
3.Ustawiæ funkcjê piekarnika i temperaturê.
Na wyœwietlaczu pojawi siê proponowana
temperatura.
3 Temperatura zasadnicza bêdzie
wyœwietlana wzrastaj¹co dopiero od 30 °C.
4.Przy pomocy przycisków + lub -
ustawiæ ¿¹dan¹ temperaturê zasadnicz¹.
17
Po ok. 5 sekundach na wyœwietlaczu pojawi
siê aktualna temperatura zasadnicza..
Jeœli temperatura zasadnicza osi¹gnie
wartoϾ ustawionej temperatury, rozlegnie
siê sygna³..
Nacisn¹æ dowolny przycisk, celem
wy³¹czenia sygna³u.
1 Ostrze¿enie: Termosonda jest gor¹ca! Przy
wyci¹ganiu wtyczki i kóncówki jest ryzyko
poparzenia.
3 Piekarnik nie jest wy³¹czony!
5.Wtyczkê termosondy wyci¹gn¹æ z
gniazdka i wyj¹æ z piekarnika pieczeñ
wraz z termosond¹..
6.Wy³¹czyæ funkcje piekarnika i
temperatury.
Sprawdziæ temperaturê zasadnicz¹ dla
miêsa ewentualnie zmieniæ:
Poprzez jednokrotne naciœniêcie
przycisków + lub - zostanie
wyœwietlona ustawiona temperatura
zasadnicza.
Poprzez kilkakrotne naciœniêcie + lub - mo¿liwa jest póŸniejsza zmiana
wybranej temperatury.
18
Mechaniczna blokada drzwi
W fabrycznie nowym urz¹dzeniu blokada drzwi nie jest aktywna.
Uaktywnienie blokady mechanicznej
Poci¹gn¹æ zasuwê do przodu, a¿ zaskoczy.
Otwieranie drzwi piekarnika:
1.Docisn¹æ drzwi.
2.Docisn¹æ zasuwê i przytrzymywaæ
dociœniêt¹.
3.Otworzyæ drzwi.
Zamykanie drzwi piekarnika
Zamkn¹æ drzwi piekarnika nie naciskaj¹c zasuwy.
Zwolnienie blokady drzwi
Docisn¹æ zasuwê do obudowy.
3 Wy³¹czenie urz¹dzenia nie zwalnia mechanicznej blokady drzwi.
19
Zastosowania, tabele i rady
Pieczenie
Do pieczenia u¿ywaæ funkcji „Nagrzewanie gor¹cym powietrzem“ ¥ lub
„Nagrzewanie górn¹/doln¹ grza³k¹“ ¡.
3 Na czas pieczenia wyj¹æ filtr t³uszczowy, gdy¿ w przeciwnym razie proces
pieczenia przed³u¿a siê i powierzchnia produktu nierówno siê zarumienia.
Formy do pieczenia
W przypadku funkcji „Nagrzewanie doln¹/górn¹ ¡ grza³k¹“ nale¿y u¿ywaæ
form z ciemnego metalu oraz form powlekanych.
W przypadku funkcji „Nagrzewanie gor¹cym powietrzem“ ¥ do u¿ycia nadaj¹
siê tak¿e jasne formy metalowe, szklane i ceramiczne.
Poziomy
Funkcja „Nagrzewanie górn¹/doln¹ grza³k¹“ ¡ umo¿liwia pieczenie na jednym
poziomie.
Przy pomocy funkcji „Nagrzewanie gor¹cym powietrzem“ ¥ suche, p³askie
wypieki mo¿na piec na maksymalnie trzech blachach równoczeœnie.
1 blacha do pieczenia:
np. poziom 3
1 forma do pieczenia:
np. poziom 1
20
2 blachy do pieczenia:
poziom 1 i 4
3 blachy do pieczenia:
poziom1, 3 i 5
Wskazówki ogólne
Poziomy nale¿y liczyæ od do³u do góry.
Blachy do pieczenia umieszczaæ œciêt¹ krawêdzi¹ do przodu!
Ciasto w formie stawiaæ zawsze na œrodku rusztu.
U¿ywaj¹c funkcji „Nagrzewanie gor¹cym powietrzem¥ lub „Nagrzewanie
doln¹/górn¹ grza³k¹“ ¡ mo¿na piec w dwóch ustawionych obok siebie na
ruszcie formach. Czas pieczenia wyd³u¿a siê nieznacznie.
3 Przy u¿ywaniu artyku³ów zamro¿onych blachy mog¹ siê odkszta³ciæ podczas
pieczenia. Uwarunkowane jest to du¿¹ ró¿nic¹ temperatury pomiêdzy
zamro¿onym artyku³em, a piekarnikiem. Po och³odzeniu blachy odkszta³cenie
znika.
Wskazówki dotycz¹ce tabeli pieczenia
W tabeli umieszczone zosta³y ró¿ne potrawy wraz z wymaganymi dla nich
temperaturami, czasem pieczenia i poziomem wsuniêcia blachy.
Wartoœci temperatur i czasy pieczenia s¹ wartoœciami orientacyjnymi i zale¿¹
od sk³adu ciasta, iloœci ciasta i formy do pieczenia.
Zalecamy ustawienie na pocz¹tku ni¿szej temperatury i dopiero w razie
potrzeby, np. gdy konieczne jest mocniejsze zarumienienie ciasta lub w
przypadku gdy pieczenie trwa za d³ugo, ustawienie wy¿szej temperatury.
Je¿eli nie uda siê znaleŸæ w tabeli danych pasuj¹cych do konkretnego
przepisu, nale¿y kierowaæ siê wskazówkami dotycz¹cymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach lub w formach na kilku poziomach,
czas pieczenia mo¿e siê wyd³u¿yæ o 10-15 minut.
Wilgotne ciasta, np. pizza, ciasta owocowe etc.) nale¿y piec na jednym
poziomie.
Ró¿nica w wysokoœci, na której pieczone s¹ potrawy, mo¿e spowodowaæ w
pocz¹tkowym stadium pieczenia to, ¿e potrawy bêd¹ siê zarumieniaæ w
ró¿nym tempie. W takim przypadku nie nale¿y zmieniaæ ustawienia
temperatury. Ró¿nice zarumienienia wyrównaj¹ siê w trakcie pieczenia.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Electrolux EOC6620XELUXEURO Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi